Irak
-
sumirprimus
#14051 Re: Irak
poslje izjave o "gradj.ratu. u bih" nista od njeg ne treba cudit.moze rec i daj nova godina 13og u decembru 
- Putnik ali stvarno
#14052 Re: Irak
Sto bre trol Kiki ?Kikibombona wrote:54.32%!Putnik ali stvarno wrote: 54 % zena im je obrezano,
a zalazu se za LBGT prava![]()
de ba prvo nek zastite tih 54% da ih ne kasape
Koji si ti trol...![]()
![]()
ajde izguglaj pa onda pucaj, pravi si yankee
evo uvod dole, a ti citaj dalje sta te zanima
Female genital mutilation (FGM), also known as female genital cutting and female circumcision, is the ritual removal of some or all of the external female genitalia. The practice is found in Africa, Asia and the Middle East, and within communities from countries in which FGM is common. UNICEF estimated in 2016 that 200 million women in 30 countries—27 African countries, Indonesia, Iraqi Kurdistan and Yemen—had undergone the procedures.[3]
http://www.stopfgmkurdistan.org/
https://en.wikipedia.org/wiki/Prevalenc ... untry#Iraq
Iraq
Female genital mutilation is prevalent in Iraqi Kurdistan, with an FGM rate of 72% according to the 2010 WADI report[157] for the entire region and exceeding 80% in Garmyan and New Kirkuk. In Arbil Governorate and Suleymaniya Type I FGM is common; while in Garmyan and New Kirkuk, Type II and III FGM are common.[158][159] There was no law against FGM in Iraqi Kurdistan, but in 2007 a draft legislation condemning the practice was submitted to the Regional Parliament, but was not passed.[160] A 2011 Kurdish law criminalized FGM practice in Iraqi Kurdistan,[161] however this law is not being enforced.[162] A field report by Iraqi group PANA Center, published in 2012, shows 38% of females in Kirkuk and its surrounding districts areas had undergone female circumcision. Of those females circumcised, 65% were Kurds, 26% Arabs and rest Turkmen. On the level of religious and sectarian affiliation, 41% were Sunnis, 23% Shiites, rest Kaka’is, and none Christians or Chaldeans.[163] A 2013 report finds FGM prevalence rate of 59% based on clinical examination of about 2000 Iraqi Kurdish women; FGM found were Type I, and 60% of the mutilation were performed to klix in 4–7 year age group.[164] See Asuda, a Kurdistan NGO.
Uzivaj, (LBGT rights, omg ... )
@sumire
prekini isprazni , nemoj vise da ratujes sa mnom,
i Sretna ti Nova 2017
- Kikibombona
#14053 Re: Irak
Putnik
Do sada si obicno lupao gluposti, tako da mi nije palo na pamet da provjerim. Iz prethodnih iskustava znam da pises besmislice.
Sada sam icackao i uvidio da je problem ozbiljan, posebno u seoskim predjelima. FGM je visok posebno kod neobrazovanih i siromasnih.
KRG je 2011. usvojio zakon o 'nasilju u porodici', a FGM kljucna stavka u zakonu. Dakle, FGM je zakonski zabranjen. U toku je kampanja borbe protiv ovog zla u kojoj ucestvuje politika, mediji, intelektualci i drustvo u cjelini. Vec se vide rezultati.
The Campaign: Stop FGM in Iraqi-Kurdistan
http://www.stopfgmkurdistan.org
Ipak, ne ide te nesto Putnice, Kurdistan i ovaj put pomjera granice i ide prvi.
Kampanja protiv FGM u Kurdistanu je zestoka i veoma uspjesna, tako da model borbe protiv FGM kopiraju susjedne zemlje. Recimo, Iran!
[size=150Kurdish FGM campaign seen as global model][/size]
http://rudaw.net/english/kurdistan/160620151
Do sada si obicno lupao gluposti, tako da mi nije palo na pamet da provjerim. Iz prethodnih iskustava znam da pises besmislice.
Sada sam icackao i uvidio da je problem ozbiljan, posebno u seoskim predjelima. FGM je visok posebno kod neobrazovanih i siromasnih.
KRG je 2011. usvojio zakon o 'nasilju u porodici', a FGM kljucna stavka u zakonu. Dakle, FGM je zakonski zabranjen. U toku je kampanja borbe protiv ovog zla u kojoj ucestvuje politika, mediji, intelektualci i drustvo u cjelini. Vec se vide rezultati.
The Campaign: Stop FGM in Iraqi-Kurdistan
http://www.stopfgmkurdistan.org
Ipak, ne ide te nesto Putnice, Kurdistan i ovaj put pomjera granice i ide prvi.
[size=150Kurdish FGM campaign seen as global model][/size]
http://rudaw.net/english/kurdistan/160620151
“People look now at Kurdistan as an example. Our Kurdish material is being copied into Farsi. The awareness material is translated and gets used officially. The Stop-FGM-Iran homepage is online,” he said.
“They were all watching the Kurdish TV and saw the campaign. Wadi played a big role there. Unicef now says it is one of the most successful campaigns in the region,” he said.
Wadi wants to work on that subject and others in a special centre it plans to set up in Sulaimani.
“People from other countries can profit from our knowledge. Sulaimani will become the center for the Middle East on FGM.”
-
sumirprimus
#14054 Re: Irak
nije ti ovi rat neg forum gradjanski ratoborac 
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#14055 Re: Irak
ja sam odavno uvjeren da bi se sa šijama sutra mogao odmah dopgovoriti mir na planetarnom nivou
citat iz iraka o pozitivnim znakovima:
patrijarh je posebno istaknuo tri: božićna drva u bagdadskim četvrtima; posjet skupine šijitskih muslimana iz Najafa koji su i sudjelovali na misi te proslavu Nove godine u Basri. Osim toga značajan je i poziv lokalnih vlasti da se kršćani vrate svojim kućama.
citat iz iraka o pozitivnim znakovima:
patrijarh je posebno istaknuo tri: božićna drva u bagdadskim četvrtima; posjet skupine šijitskih muslimana iz Najafa koji su i sudjelovali na misi te proslavu Nove godine u Basri. Osim toga značajan je i poziv lokalnih vlasti da se kršćani vrate svojim kućama.
- Truba
#14056 Re: Irak
https://www.almasdarnews.com/article/18 ... ideo-2017/
novi propagandni video...
40 minuta
produkcija na niovu... na kraju će svi morati u bombaše samoubice...na kraju jedno klanje i davljenje
novi propagandni video...
40 minuta
produkcija na niovu... na kraju će svi morati u bombaše samoubice...na kraju jedno klanje i davljenje
- Haris.ba
#14057 Re: Irak
Nadam se da će uspjeti do proljeća i nadolaska rijeka od otapajućeg snijega da saniraju branu. Inače, situacija sa izbjeglicama iz Sirije će biti mala maca. Sumnjam da Evropa ne bi doživjela politički slom da se desi pucanje brane i pokretanje naroda prema Evropi. Sumnjam da bi ih Turska zaustavila. A sumnjam da bi Evropa dopustila da pređu granicu u Trakiji.
http://www.newyorker.com/magazine/2017/ ... -than-isis
http://www.newyorker.com/magazine/2017/ ... -than-isis
JANUARY 2, 2017 ISSUE
A BIGGER PROBLEM THAN ISIS?
The Mosul Dam is failing. A breach would cause a colossal wave that could kill as many as a million and a half people.
By Dexter Filkins
- Kikibombona
#14058 Re: Irak
Izgleda da su PKK i KDP konacno postiglin dogovor oko Shingala. Na planini ostaje pro-PKK jezidi milicija YBS i pro-KDP jedinica sastavljena od Jezidi Peshmergi. PKK I KDP Peshmerga se povlace. Jezidi upravljaju svojom zemljom koja ce biti u sastavu Kurdistana.
Mnogi su se ponadali gradjanskom ratu i invaziji Turaka na Shingal. Karina.

http://www.anfenglish.com/kurdistan/pes ... -operation
Mnogi su se ponadali gradjanskom ratu i invaziji Turaka na Shingal. Karina.
Za to vrijeme penzionisani Peshmerga oficiri posjetili planinu Kandil u irackom Kurdistanu, glavnu bazu i prakticno sjediste PKK. Upozoravaju Tursku da je napad na Kandil napad na sve Kurde i da ne pomisljaju na invaziju. Apeluju da se organizuje 'kurdski nacionalni kongres'.Good News: PKK and KRG reach an agreement over Şengal (Sinjar). Those who were hoping for a civil war will be disappointed by this.

http://www.anfenglish.com/kurdistan/pes ... -operation
- Challenger__
#14059 Re: Irak

Updated map of Mosul
- Truba
#14060 Re: Irak
fakat mi nisu jasni u ovom videu... znači ne smiju ba dva auta biti jedan do drugog... izvrsna meta za bombaše s kolima
druga stvar... kako osvoje koji kvart treba stavljati betonske prepreke i ježeve... zabarikadirati da se ovi ne kreću... svaku ulicu treba zablokirati prema neprijatelju...
betonski čunjevi i lanci
druga stvar... kako osvoje koji kvart treba stavljati betonske prepreke i ježeve... zabarikadirati da se ovi ne kreću... svaku ulicu treba zablokirati prema neprijatelju...
betonski čunjevi i lanci
- salik79
#14061 Re: Irak
#Iraq's army has liberated several villages in western #Anbar, en route Anah:
•Tal Asfar,
•Jamas,
•Al-Safi,
•Wadi Obeid,
•Al-Tel,
•Al-Dosa.
•Tal Asfar,
•Jamas,
•Al-Safi,
•Wadi Obeid,
•Al-Tel,
•Al-Dosa.
- Putnik ali stvarno
#14062 Re: Irak
Dobro, dobro, primuse jedan, mir Bozijisumirprimus wrote:nije ti ovi rat neg forum gradjanski ratoborac
@ Kiki
tebra ako je tebi novost obrezivanje zena ovde u Kurdistanu, nisi ti njega ni video, pa onda i liderska pozicija Kurda u regionu,
glede LBGT prava postaje jasna i lako razumljiva - tebi
Pamfleti u Sulejmaniji kao centru za kampanju protiv obrezivanja zena zgodni su, jer kurdski je samo jedan od Urdu / Farsi jezika,
citaju se lako od Islamabada do Dohuk a, kao sto i slave Nauruz svi zajedno - i uopste sve ti je to, Kiki dragi, jedan
veliki iranski svet / svemir.
Ali tesko, ces pisuci sta uopste ne poznajes, shvatiti, pa ti istina deluje kao lupanje gluposti.
Ziv bio i svrati malo na teren, pre no nastavis sa kurdskom propagandom ....
-
sumirprimus
#14063 Re: Irak
kako jedan ja sam bijo odlikas u skoli.Putnik ali stvarno wrote:Dobro, dobro, primuse jedan, mir Bozijisumirprimus wrote:nije ti ovi rat neg forum gradjanski ratoborac![]()
@ Kiki
tebra ako je tebi novost obrezivanje zena ovde u Kurdistanu, nisi ti njega ni video, pa onda i liderska pozicija Kurda u regionu,
glede LBGT prava postaje jasna i lako razumljiva - tebi![]()
Pamfleti u Sulejmaniji kao centru za kampanju protiv obrezivanja zena zgodni su, jer kurdski je samo jedan od Urdu / Farsi jezika,
citaju se lako od Islamabada do Dohuk a, slave Nauruz i uopste sve ti je to, Kiki dragi, jedan veliki iranski svet / svemir.
Ali tesko, ces pisuci sta uopste ne poznajes, shvatiti, pa ti istina deluje kao lupanje gluposti.
sve ovo stoji,al reko si gradjanski rat u bih,trako da nemogu te uzet za ozbiljno. dok se ne izvines za tu uvredu i ne zamolis za oprost.
- Kikibombona
#14064 Re: Irak
Veliki napredak iracke armije u istocnom dijelu Mosula. Izbili su na Tigris. Druga faza operacije ide dosta brze nego prva. Nesto su ocigledno promijenili u taktici.

Zapadni Mosul ce po mnogima biti pravi izazov. Gusto je naseljen, sa uskim ulicama, gradjen u stilu 'kuca na kuci'. Nije lako, ali ce Mosul biti oslobodjen, to je sigurno.

Zapadni Mosul ce po mnogima biti pravi izazov. Gusto je naseljen, sa uskim ulicama, gradjen u stilu 'kuca na kuci'. Nije lako, ali ce Mosul biti oslobodjen, to je sigurno.
- Truba
#14065 Re: Irak
nije mi jasno otkud više terorima oružje kad su u okruženju toliko
pa koliko metaka mora ispaliti jedan vojnik da drži liniju 20 000 metaka negdje sam čitao da ubije jednog vojnika
pa koliko metaka mora ispaliti jedan vojnik da drži liniju 20 000 metaka negdje sam čitao da ubije jednog vojnika
- B6Redhell
#14066 Re: Irak
Nije da ih branim hajvani su to zesci. Ali jedan borac te islamske drzave sposobniji je od 3 kikijeva kurda ili malikijeva specijalca. Udaraju ih iz zraka i sa zemlje ali jedva pedalj po pedalj uzimaju.Black swan wrote:nije mi jasno otkud više terorima oružje kad su u okruženju toliko
Zamisli kakva bi to bila jebada da imaju neogranicenu dobavku oruzja ko ovi drugi. Borbe bi se vodile pred teheranom i rijadom a ne mosulom. Zvuci smijesno ali tako je vijeruj.
- salik79
#14067 Re: Irak
Ne vIjerujem, jer oni svakako imaju najmodernije oruzje, a za razliku od ostalih aktivno koriste zivi stit. Ni jednoj vojsci nista lakse ne bi bilo u takvim okolnostima. Plus sto im je masa boraca, u svakom trenutku, spremna se raznijeti, pa cak su spremni i vlastitu djecu raznijeti medju neprijateljskim vojnicima. Nisam jedan snimak gledao kada "ranjenik", naizgled civil, kome iracki vojnici priteknu u pomoc, se raznese i povuce sa sobom okupljene vojnike u smrt...B6Redhell wrote:Nije da ih branim hajvani su to zesci. Ali jedan borac te islamske drzave sposobniji je od 3 kikijeva kurda ili malikijeva specijalca. Udaraju ih iz zraka i sa zemlje ali jedva pedalj po pedalj uzimaju.Black swan wrote:nije mi jasno otkud više terorima oružje kad su u okruženju toliko
Zamisli kakva bi to bila jebada da imaju neogranicenu dobavku oruzja ko ovi drugi. Borbe bi se vodile pred teheranom i rijadom a ne mosulom. Zvuci smijesno ali tako je vijeruj.
- Truba
#14068 Re: Irak
kult smrti
a prema statistikama najviše ubiju muslimana i tako rade sistemsku grešku nadajući se raju
a prema statistikama najviše ubiju muslimana i tako rade sistemsku grešku nadajući se raju
- sinuhe
#14069 Re: Irak
Arapi su trgovci. Tamo nije obicaj da u ratu zauzmes saobracajnice
Moze biti da se smatra smrtnim prestupom.
- DaysleepeR
#14070 Re: Irak
Kroz istoriju je dokazano da taktika "spržena zemlja" ne daje rezultate. Avio bombama i granatiranjem se ne ostvaruje pobjeda u ratu.B6Redhell wrote:Nije da ih branim hajvani su to zesci. Ali jedan borac te islamske drzave sposobniji je od 3 kikijeva kurda ili malikijeva specijalca. Udaraju ih iz zraka i sa zemlje ali jedva pedalj po pedalj uzimaju.Black swan wrote:nije mi jasno otkud više terorima oružje kad su u okruženju toliko
Valja istjerati lika kojem je svejedno poginuo ili preživio iz svake šube i rupe...
- Truba
- General War
#14072 Re: Irak
Sjeti se koliko su kasarni i naoruzanja zarobili...citav divizija je potpetila u bjezaniji samo iz mosula (30000 ljudi pod oruzjem 2014) 2013 i 14, pa i 15. ostavivsi sve izasebe.Black swan wrote:nije mi jasno otkud više terorima oružje kad su u okruženju toliko
-
sumirprimus
#14073 Re: Irak
kad imzatreba odu u sirjiu kod asada u nabavku.
a i imaju jaku namjensku proizv.
svi resursi usđjereni ka ratu.nekarakt. za arape.
a i imaju jaku namjensku proizv.
svi resursi usđjereni ka ratu.nekarakt. za arape.
- Putnik ali stvarno
#14074 Re: Irak
Svaka cast za skolu, ovi gradjanski ratovi uz inostrane agresije su drugi par rukava.sumirprimus wrote:kako jedan ja sam bijo odlikas u skoli.Putnik ali stvarno wrote:Dobro, dobro, primuse jedan, mir Bozijisumirprimus wrote:nije ti ovi rat neg forum gradjanski ratoborac![]()
@ Kiki
glede LBGT prava postaje jasna i lako razumljiva - tebi![]()
citaju se lako od Islamabada do Dohuk a, slave Nauruz i uopste sve ti je to, Kiki dragi, jedan veliki iranski svet / svemir.
sve ovo stoji,al reko si gradjanski rat u bih,trako da nemogu te uzet za ozbiljno. dok se ne izvines za tu uvredu i ne zamolis za oprost.
Osim agresije USA, UK, Irana, kasnije Turske, Francuske i Italije u Iraku,
paralelno tome vodi se gradjanski rat medju Kurdima, Sijama i Sunijima.
I kada svi agresori odu, taj gradjanski rat nastavice da tinja u ovom ili onom obliku.
Jel to tako ili da se izvinim iracanima svih boja i molim ih za oprost sto se rvu medju sobom u beskraj i na svoju stetu ?
-
sarajevoxxxx
#14075 Re: Irak
Preko 2000 poginulih pripadnika iračke vojske u 50 dana borbi u Mosulu. Gubici Isila daleko manji. Preko 400 vojnika iz specijalne vojne formacije za borbu protiv terorizma poginulo.
Detaljan izvještaj
https://www.foreignaffairs.com/articles ... ight-mosul
Detaljan izvještaj
https://www.foreignaffairs.com/articles ... ight-mosul