Irak

Post Reply
Challenger__

#12151 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

Razumijem idealizaciju Kurda, ali Barzanija... :-)

Tipski bliskoistočni despot: nepotizam, kriminal, likvidacije, umješanost u šverc nafte sa ISIL-om, koodgovornost za tragediju Jezida, odlični odnosi sa katilom Kurda u Siriji (Erdoganom), višestruka državljanstva... Što je previše, previše je.

On je bezvrjedna marioneta, kalibra Bagdadija ili Erdogana.

Ni manje, ni više od toga.

______

EDIT: Nije riječ o Assadu i Putinu. Ne znam da se njih dvojica ikome nameću. Ali taj isti Barzani Kurdima nameće kurs Izraela i američkih cionista. Kurs katila bliskoistočnih naroda. On jedan tridesetomilionski narod pravi njihovim taocima. A to jeste razbojništvo svoje vrste.
Last edited by Challenger__ on 15/12/2015 02:11, edited 1 time in total.
Kikibombona

#12152 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Kikibombona »

Challenger__ wrote:Razumijem idealizaciju Kurda, ali Barzanija... :-)

Tipski bliskoistočni despot: nepotizam, kriminal, likvidacije, umješanost u šverc nafte sa ISIL-om, koodgovornost za tragediju Jezida, odlični odnosi sa katilom Kurda u Siriji (Erdoganom), višestruka državljanstva... Što je previše, previše je.

On je bezvrjedna marioneta, kalibra Bagdadija ili Erdogana.

Ni manje, ni više od toga.
Nikakva idealizacija Kurda. U poredjenju sa naprednim zapadnjackim drustvima Kurdi su skupina indijanaca. Kamara nekakvih podjela. Kriminal, nepotizam, nesposobnost, lijenost... malo sta je pravilno 'nasadjeno'...

Kurdsko drustvo je u dobroj mjeri zapusteno, neobrazovano, siromasno, zaostalo u svakom pogledu... Egzistiraju u ocajnom okruzenju i to se itekako vidi. Opet se nekako u vecini segmenata izdvajaju, odskacu od komsija po dobrom/manje losem. Da bi se razvili kao narod potrebno je da budu slobodni. To je osnovni, ultimativni preduslov. Bez slobode nista.

Barzani je bitanga. Moras biti takav da bi opstao u okrutnom i prevrtljivom okruzenju. Cuva ga Asayish ko oko u glavi, cuva ga vjerovatno Mossad. Sigurnost pruza KDP komponenta u Pesmergama.

Pod vodstvom Barzanija Kurdistan je ostvario ogroman napredak. Napravili su iskorak u svim pravcima. Vojska, politika, ekonomija, obrazovanje, infrastruktura... Manjinama su dali velika prava, izbori su vise nego korektni i posteni, izmijenili su zakone koji nipodastavaju zene itd...

Barzani je vratio Kirkuk. Vratio je Shingal i mnoge druge pretezno Kurdima naseljene oblasti.

Za Rojavu je ucinio dosta. I taj vidio puno govori. Kampanja za Efrin je nastavak iste politike.

I danas je pozvao Tursku da se dogovori sa PKK i okonca sukob iz kojeg kao najvece zrtve izlaze kurdski civili.

Dobar je sa Amerikancima, Izraelcima, Evropljanima, Turcima, Irancima, Saudima, Rusima, Kinezima... sa svima...

Dug je put pred Kurdima na putu do oporavka. U tome im nimalo ne pomazu komsije koje ih radikalizuju i sludju konantnim nasiljem.
Challenger__

#12153 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

Dobar je sa Amerikancima, Izraelcima, Evropljanima, Turcima, Irancima, Saudima, Rusima, Kinezima... sa svima...
:lol:

Ne, ne... On sprovodi kurs cionista koji nikada nikome nisu bili prijatelji niti to mogu ikada biti. Nije Barzani dobar ni za Kurde a kamo li za ostale. Dobar je on samo za sebe i svoju familiju, a i to je upitno, gledano dugoročno.

p.s.

Editovao sam gornji komentar.
Kikibombona

#12154 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Kikibombona »

Nedaj boze da si ti alfa i omega bosanske politike. Pa covjece, zakrvio bi sa cijelim svijetom. Bili bi zatvoreniji od Sjeverne Koreje. :D

Politicar mora biti fleksibilan kao plastelin, POSEBNO ako predstavljas malu zemlju.

Ne mogu mali narodi voditi velike ratove.
Opetja033

#12155 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

Kikibombona wrote:Nedaj boze da si ti alfa i omega bosanske politike. Pa covjece, zakrvio bi sa cijelim svijetom. Bili bi zatvoreniji od Sjeverne Koreje. :D .
Ne bi. Uvijek bi se mogli osloniti na Ruse.
@Chelli bi bio nas Kadyrov. :mrgreen:
Challenger__

#12156 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

Kikibombona wrote:Nedaj boze da si ti alfa i omega bosanske politike. Pa covjece, zakrvio bi sa cijelim svijetom. Bili bi zatvoreniji od Sjeverne Koreje. :D

Politicar mora biti fleksibilan kao plastelin, POSEBNO ako predstavljas malu zemlju.

Ne mogu mali narodi voditi velike ratove.
Ja ne znam o čemu ti pričaš... Ja znam: Kurdi, Sirija, Irak. Jedno je njihova a drugo naša (BiH) pozicija. Naša pozicija ima sasvim druge parametre i ne može se porediti sa Bliskim istokom. Svašta.

p.s.

Bio bih ja rado viđen gost i u Briselu i u Vašingtonu, Islamskoj Konferenciji, Moskvi i Pekingu. To bi bili naši stubovi a osnovni pravac bi bio Brisel. Nisam balvan čovječe dragi.
Challenger__

#12157 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

Barzani kao sitni špijun gura jedan pravac. To je katastrofa za Kurde. Zato će dobiti nogu, iz kurdskih razloga, ne sekiraj se.
Challenger__

#12158 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

Kritikujem jednosmjernu, izraelsku Barzanijevu politiku i zato bih se "posvađao sa cijelim svijetom" da vodim našu diplomatiju... :roll:

:lol:

Laku noć Kiki.

_______
budza

#12159 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by budza »

čelendzer, sta ti je erdogan ili neko slican njemu, nažao ucinio, pa da ne vidis nista pozitivno u tom čoveku?
ja zbilja mesecima, i godinama, pratim ti upise i probam da odgonetnem: zasto imas toliku srdzbu spram erdogana?
ti covece, nista, ama bas nista, ne vidis dobrog u tom coveku. stvarno si fenomen.
asurbanipal

#12160 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by asurbanipal »

Teško da će ISIL-ovci nadmašiti Crvene Kmere.

Opetja033

#12161 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

asurbanipal wrote:Teško da će ISIL-ovci nadmašiti Crvene Kmere.

Njih ne moze niko nadmasiti. Barem ih jos uvijek nema ravnih, ni blizu.
Arteta

#12162 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Arteta »

budza wrote:čelendzer, sta ti je erdogan ili neko slican njemu, nažao ucinio, pa da ne vidis nista pozitivno u tom čoveku?
ja zbilja mesecima, i godinama, pratim ti upise i probam da odgonetnem: zasto imas toliku srdzbu spram erdogana?
ti covece, nista, ama bas nista, ne vidis dobrog u tom coveku. stvarno si fenomen.
Ima dobrog u njemu, los je politicar i mogao bi naseg vjekovnog politicara odvesti u propast.
AleksoMKD

#12163 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by AleksoMKD »

http://www.breitbart.com/national-secur ... d-infants/
http://www.dailymail.co.uk/news/article ... Nazis.html

Islamic State Issues Fatwa Against Children with Down Syndrome, Murders 38 Disabled Infants

Valjda nije istina, mislim koliki god gadovi bili.
Opetja033

#12164 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

AleksoMKD wrote:http://www.breitbart.com/national-secur ... d-infants/
http://www.dailymail.co.uk/news/article ... Nazis.html

Islamic State Issues Fatwa Against Children with Down Syndrome, Murders 38 Disabled Infants

Valjda nije istina, mislim koliki god gadovi bili.
Ma nema sanse. Tokom proteklih godinu i po, dvije bilo je jos par ovako bombasticnih "vijesti" i sve su se pokazale kao laz.

Ne kontam samo cemu izmisljanje stvari da bi demonizirao skupinu poput Daesha. Nije da manjka materijala.
AleksoMKD

#12165 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by AleksoMKD »

Opetja033 wrote:
Ma nema sanse. Tokom proteklih godinu i po, dvije bilo je jos par ovako bombasticnih "vijesti" i sve su se pokazale kao laz.

Ne kontam samo cemu izmisljanje stvari da bi demonizirao skupinu poput Daesha. Nije da manjka materijala.
Nadam se da si u pravu, ali ko zna sta se odvija u glavama ljudi koji siluju, razapinju i pale ljude zive.
sunceKOtepsija

#12166 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sunceKOtepsija »

AleksoMKD wrote:
Opetja033 wrote:

Nadam se da si u pravu, ali ko zna sta se odvija u glavama ljudi koji siluju, razapinju i pale ljude zive.
drze robove
sunceKOtepsija

#12167 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sunceKOtepsija »

.
AleksoMKD

#12168 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by AleksoMKD »

sunceKOtepsija wrote: drze robove
Da, i drze robove te ih prodaju i kupuju ko stoku.
Robinje su im za silovanje, ne znam dali imaju muske robove za fizicki rad.
Em2r

#12169 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Em2r »

AleksoMKD wrote:
sunceKOtepsija wrote: drze robove
Da, i drze robove te ih prodaju i kupuju ko stoku.
Robinje su im za silovanje, ne znam dali imaju muske robove za fizicki rad.
Vole oni i muskima zabiberit.
Avetinho

#12171 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Avetinho »

Challenger__ wrote: {...}

Tipski bliskoistočni despot: nepotizam, kriminal, likvidacije, umješanost u šverc nafte sa ISIL-om, koodgovornost za tragediju Jezida
{...}
Tesko da mozes Ass-sadistu bolje opisati. Fali jos samo malo pa da opis bude potpun. Npr. najveci krvolok danasnjice.
arzuhal

#12172 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by arzuhal »

Jedno od najsigurnijih mjesta danas, haman, je biti u ISIL-u, barem što se tiče svih, al' svih vajnih boraca protiv ISIL-a. Osim što nije sigurno od samih isilovaca, oni ti mogu dohakat :mrgreen:

Znači svi, al' bukvalno: od USA i evropskih država u koaliciji, preko Turske, Kurda u svim državama, Irana, Hezbollaha i svih nakih šiitskih milicija, preko čak i iračke vlade, kao i samog Asada, a uključujući i lafo novoplaniranu/novoformiranu sunitsku koaliciju koju bi predvodili vajni borci iz komandnog centra iz Rijada - NIKOME od njih, ali nikome nije borba protiv ISIL-a, ISIS-a, Dajiša i šta-ti-ja-znam-kako-ga-viču, prvi cilj, prioritet nad prioritetima, glavni razlog, itd. Svi oni imaju neki drugi PRVI razlog, cilj, namjeru, a borba protiv tzv. IS je samo dobar i neoboriv povod. I puna im usta, puni mediji, pune novinske konferencije nakih ''koalicija za borbu ptoziv IS-a''...Pa dajte prestanite više, opoganiše lažima sve...

Zato je meni žao običnog naroda, ma o kome se radilo, što sve izgubi zbog tih ubleha...
Towelie

#12173 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Towelie »

arzuhal wrote:Jedno od najsigurnijih mjesta danas, haman, je biti u ISIL-u, barem što se tiče svih, al' svih vajnih boraca protiv ISIL-a. Osim što nije sigurno od samih isilovaca, oni ti mogu dohakat :mrgreen:

Znači svi, al' bukvalno: od USA i evropskih država u koaliciji, preko Turske, Kurda u svim državama, Irana, Hezbollaha i svih nakih šiitskih milicija, preko čak i iračke vlade, kao i samog Asada, a uključujući i lafo novoplaniranu/novoformiranu sunitsku koaliciju koju bi predvodili vajni borci iz komandnog centra iz Rijada - NIKOME od njih, ali nikome nije borba protiv ISIL-a, ISIS-a, Dajiša i šta-ti-ja-znam-kako-ga-viču, prvi cilj, prioritet nad prioritetima, glavni razlog, itd. Svi oni imaju neki drugi PRVI razlog, cilj, namjeru, a borba protiv tzv. IS je samo dobar i neoboriv povod. I puna im usta, puni mediji, pune novinske konferencije nakih ''koalicija za borbu ptoziv IS-a''...Pa dajte prestanite više, opoganiše lažima sve...

Zato je meni žao običnog naroda, ma o kome se radilo, što sve izgubi zbog tih ubleha...
:thumbup:
Kako rece Zlatko Dizdarevic, IDIS bi mogao biti unisten za 10ak dana da se za to ima politicke volje.
Mlohavi

#12174 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Mlohavi »

arzuhal wrote:Jedno od najsigurnijih mjesta danas, haman, je biti u ISIL-u, barem što se tiče svih, al' svih vajnih boraca protiv ISIL-a. Osim što nije sigurno od samih isilovaca, oni ti mogu dohakat :mrgreen:

Mislim da ne postoji slican slucaj u historiji. Nikad ovoliko velikih i potpuno razlicitih nisu zeljeli jednu te istu stvar, unistenje ISILa, tj. nikad ovoliki nisu isti izgovor iskoristili za ostvarivanje jedno 5-6 razlicitih ciljeva. :-) Ode ovo sve helac...
sumirprimus

#12175 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sumirprimus »

Towelie wrote:

Kako rece Zlatko Dizdarevic, IDIS bi mogao biti unisten za 10ak dana da se za to ima politicke volje.
meehhh.samo sto nije reko kako to tacno unistit isil za 10 dana?
vjerovatno nije svjestan svoje nesvijesti,pa ovako lupi,a kad jeNom lupi,pa jos jeNom,pa jos jeNom, onda mu bogomu Hlupanje nije strano.
a ovde mu se klanjaju ko geopolitickom bogu. meeeeeeeeeeeeeeeeeeeehhh :run:
Post Reply