Irak

Post Reply
arzuhal

#12101 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by arzuhal »

Neće suvereni, jedinstveni i nezavisni Kurdistan kao država zaživjeti nikad osim ako se ne desi kataklizma svjetskih, ne tek regionalnih, razmjera, barem što se tie ostalih, a ni među samim Kurdima nema te ideje kao jedinstvene ideje vodilje. Mislim realno. Najviše do čega će se doći su neki oblici ''entiteta" i ''provincija'', i to u Iraku i eventualno nešto da bude u Siriji (Tursku i iranski Mahabad treba zaboravit po tom pitanju), koje bi imale ''specijalne'' veze jedna s drugim na ekonomskim, kulturološkim, sportskim temeljima.

Ustvari Kurdi, budući da su izrazito multikonfesionalni i politički raslojeni, jedan od iranskih naroda koji živis Arapima i Turcima, mogu biti najbolji od mogućih integrirajućih faktora Regiona - i između Arapa, Turaka i Iranaca, kao i između sunita, šita, kršćana, manjina - samo ako se bude vodila pametna politika dogovaranja i kompromisa. Ponovo bi se nadvila sjena velikog Salahudina Ejubija nad Bliskim istokom :mrgreen:
Kikibombona

#12102 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Kikibombona »

arzuhal wrote:Neće suvereni, jedinstveni i nezavisni Kurdistan kao država zaživjeti nikad osim ako se ne desi kataklizma svjetskih, ne tek regionalnih, razmjera, barem što se tie ostalih, a ni među samim Kurdima nema te ideje kao jedinstvene ideje vodilje. Mislim realno. Najviše do čega će se doći su neki oblici ''entiteta" i ''provincija'', i to u Iraku i eventualno nešto da bude u Siriji (Tursku i iranski Mahabad treba zaboravit po tom pitanju), koje bi imale ''specijalne'' veze jedna s drugim na ekonomskim, kulturološkim, sportskim temeljima.

Ustvari Kurdi, budući da su izrazito multikonfesionalni i politički raslojeni, jedan od iranskih naroda koji živis Arapima i Turcima, mogu biti najbolji od mogućih integrirajućih faktora Regiona - i između Arapa, Turaka i Iranaca, kao i između sunita, šita, kršćana, manjina - samo ako se bude vodila pametna politika dogovaranja i kompromisa. Ponovo bi se nadvila sjena velikog Salahudina Ejubija nad Bliskim istokom :mrgreen:
Nezavisni Kurdistan je pitanje trenutka. Ovdje prvenstveno mislim na iracki Kurdistan. Nezavisnost ce proglasiti najdalje za 10 godina, a sve su prilike da ce biti ranije, mozda odmah nakon okoncanja sukoba. Barzani je jebeno ambiciozan i ima dobre kontakte/veze sa svima. U Ankari je pred Erdoganom, Gulom i Davutogluom rekao da ce Kurdistan uskoro proglasiti nezavisnost. U posljednje dvije godine je u vise navrata rekao da ce uskoro proglasiti nezavisnost. Mnoge istaknute face svjetske politicke scene su izjavile kako ce iracki Kurdistan uskoro proglasiti nezavisnost. Osim Bagdada niko nije sa posebnim zarom reagovao na najave kurdskih lidera. Kurdi u Iraku imaju vojnu, politicku i ekonomsku moc. A kraju bi nezavisnost svi veoma brzo prihvatili.

Sve kurdske partije u Iraku se zalazu za nezavisnost. Da sutra raspisu referendum, 99.9% Kurda bi vlasalo za nezavisnost.

U Siriji je druga prica. Sirijski Kurdi nemaju vojnu, ekonomsku i politicku snagu da bi se borili za nezavisnost. Oni to uopste ne pokusavaju jer su svjesni da je nemoguce. Cilj im stvoriti drzavu u drzavi i tako jacati u svakom pravcu... Sirijski Kurdi sada kontrolisu 70% sirijske nafte. Borba je pred njima.

Dakle, Kurdi koriste slabost Arapa i na teritoriju vjestackih arapskih tvorevina prave Kurdistan.

U Turskoj i Iranu ce sve to ici teze. Morat ce sacekati da Kurdistan ojaca i da oslabe Turska i Iran. Kada zapad ili istok bude htio skrsiti ove dvije zemlje, bice tu Kurdi da naplate stare dugove. PKK je zvanicno odustao od nezavisnosti. Kurdi demografski preuzimaju Tursku. Proces.

Da ce Kurdi biti spona izmedju tlaciteljskih susjeda, to mozes zaboraviti. Podcjenjujes osjecaje ovog naroda. Ne mozes ih tako gurati u zagrljaj dzelatima. Mislim, mozes, ali reagovat ce isto tako kao sto bi reagovao ti da te neko gura Srbima da se ponizis i budes nekakva 'spona'. Ti bi to sa gnusanjem odbio. Kurdi mrze svoje susjede iz dna duse. Posjeti neki njihov forum ili portal pa se sam uvjeri koliko preziru Turke, Perzijance i Arape. Nedavno su u Erbilu promovirali 'zoroastrijanizam'. Kazu da se veliki broj mladih javio. Ovdje sam postavljao link za najjaceg kurdskog medija i komentarima koji govore pozitovno o drevnoj religiji i negativno o religiji dzelata. Mnogi Kurdi se imaju potrebu na svaki moguci nacin distancirati od vjekovnih dzelata. Zbog toga ateizam kod njih ima dobar prolaz.

Sto se tice Saladina... varas se ako mislis da Kurdi u njemu vide nekog uzora... mozda jedino islamisti medju Kurdima kojih je par procenata...
Opetja033

#12103 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

Pripadnici sitskih teroristickih paravojnih formacija i bagdadske vojske zlostavljaju, maltretiraju i bodu sunnitskog djecaka, civila:

https://twitter.com/Shia_Militias/statu ... 4649571328
Opetja033

#12104 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

Kikibombona wrote:Sto se tice Saladina... varas se ako mislis da Kurdi u njemu vide nekog uzora... mozda jedino islamisti medju Kurdima kojih je par procenata...
Par procenata? :lol: :lol: :lol:
Kada su kurdske stranke u pitanju, u parlamentu irackog kurdistana, islamisticke stranke imaju 26% zastupnika.
Dakle od ukupnog broja kurdskih zastupnika u kurdskom parlamentu, 26% su islamisti.

Tebi je 26%, nesto vise od 1/4 - tek par procenata? :lol: :lol: :lol:

Tvoja mrznja prema Islamu, tvoja mrznja prema svemu sto ima islamski prefiks, tvoja iskompleksiranost i opcinjenost Islamom ti je totalno zamutila um pa ovakve gluposti i nebuloze pises. Jednostavno toliko mrzis Islam da si spreman projecirati neke svoje fantazije i zelje koje nemaju veze sa cinjenicama.
Ni u Turskoj nije puno drugacija situacija.
Kikibombona

#12105 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Kikibombona »

Opetja033 wrote:Pripadnici sitskih teroristickih paravojnih formacija i bagdadske vojske zlostavljaju, maltretiraju i bodu sunnitskog djecaka, civila:

Ogavno!

A nama ovdje Arzuhal govori o 'bradstvu i jedinstvu'... Pa ovi se mrze 10 puta vise nego mi ovdje. Kod nas se makar zna kada je rat a kada mir.

Al sto ti je reci kurva sudbina. Lideri suni Arapa su najveci dusmani kurdskog naroda kroz historiju. Uspjeli su pociniti dva genocida za 30 godina. I sada stotine hiljada Arapa bjezi u Kurdistan da se spase od rata. Mole Barzanija da im pomogne da ih siiti ne devastiraju. I dobit ce pomoc po svemu sudeci.

Samo se bojim da ce se moja prognoza o podjeli tesko ispuniti. Suniti ce imati dosta manje. Asad u Siriji ima veliku podrsku Rusije i Irana. Sacuvat ce najvitalniji dio zemlje (Damask, Hama, Homs, Latakija...). U Iraku siiti napreduju teskom mukom, ali polako lome otpor. Tesko da ce suniti ista dobiti kako sada stvari stoje.
Kikibombona

#12106 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Kikibombona »

Opetja033 wrote:
Kikibombona wrote:Sto se tice Saladina... varas se ako mislis da Kurdi u njemu vide nekog uzora... mozda jedino islamisti medju Kurdima kojih je par procenata...
Kada su kurdske stranke u pitanju, u parlamentu irackog kurdistana, islamisticke stranke imaju 26% zastupnika.
Dakle od ukupnog broja kurdskih zastupnika u kurdskom parlamentu, 26% su islamisti.

Tvoja mrznja prema Islamu, tvoja mrznja prema svemu sto ima islamski prefiks, tvoja iskompleksiranost i opcinjenost Islamom ti je totalno zamutila um pa ovakve gluposti i nebuloze pises. Jednostavno toliko mrzis Islam da si spreman projecirati neke svoje fantazije i zelje koje nemaju veze sa cinjenicama.
Da ne volim religije nije nikakva tajna. Sto prije narodi BI svedu religiju na folklor kao Evropljani - to bolje za njih! Dakle, ja to iz najbolje namjere!

Islamisti su zajedno uzeli 16% glasova (tri islamisticke stranke). Vjerovatno su pokupili dobar broj glasova arapske manjine.
arzuhal

#12107 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by arzuhal »

Kikibombona wrote:
Sto se tice Saladina... varas se ako mislis da Kurdi u njemu vide nekog uzora... mozda jedino islamisti medju Kurdima kojih je par procenata...
Ne, nisam ja mislio na Salahudina na taj način, Salahudin Ejubi je Kurd koji je ostao poznat po dvije stvari (najmanje): uspio je da ujedini sve razjedinjene muslimane, i sunije i šiije, i Arape i Perzijance, pod jednu zastavu, postigavši tada nezamislivo (a i danas je teško zamisliti ujedinjavanje naroda Regiona, i ne mislim pri tome nužno na islam kao vodilju ujedinjenja)
i ostao je upamćen čak i od strane svojih neprijatelja kao visoko častan, plemenit i čovjek vrijedan divljenja.

Na to sam mislio kada sam pomenuo lik Salahudina, ne tek kao nekog muslimanskog vojskovođu kojem bi se trebali diviti Kurdi okupljeni oko neke islamističke ideje...
Opetja033

#12108 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

Kikibombona wrote:
Opetja033 wrote:

Da ne volim religije nije nikakva tajna. Sto prije narodi BI svedu religiju na folklor kao Evropljani - to bolje za njih! Dakle, ja to iz najbolje namjere!

Islamisti su zajedno uzeli 16% glasova (tri islamisticke stranke). Vjerovatno su pokupili dobar broj glasova arapske manjine.
Manjine (Arapi, Turkmeni, krscani, itd) imaju svoje liste, tako da nisu mogli pokupiti njihove. Nemas apsolutno nikakav dokaz za tu tvrdnju, opet se radi o tvojim proizvoljnim zakljuccima i projekcijama koje se zasnivaju iskljucivo na tvojim zeljama a bez ijednog argumenta.

Uzeli su 16% UKUPNOG broja glasova, medjutim uzeli su 26% kurdskih glasova. Dakle ako gledamo samo kurdske stranke. Nisam racunao manjinske liste za koje su manjine glasale.

Dakle da zakljucimo. Izvalio si glupost i nebulozu kako je samo par procenata islamista medju Kurdima. Islamisticke kurdske stranke su osvojile 26% od ukupnog broja kurdskih glasova za izbore za regionalni kurdski parlament u Iraku.

To su zvanicne cifre. Ti ako imas neke druge - bujrum ih iznesi. Tvoje licno misljenje nije nikakav argument i potpuno je nebitno. Izvalio si glupost, provalio si se. Ako nemas argument kojim ces potkrijepiti tu tvrdnju (a tvoje misljenje nije argument nikome) onda se poklopi.

Dovidjenja i prijatno.
arzuhal

#12109 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by arzuhal »

Kikibombona wrote:
Opetja033 wrote:Pripadnici sitskih teroristickih paravojnih formacija i bagdadske vojske zlostavljaju, maltretiraju i bodu sunnitskog djecaka, civila:

Ogavno!

A nama ovdje Arzuhal govori o 'bradstvu i jedinstvu'... Pa ovi se mrze 10 puta vise nego mi ovdje. Kod nas se makar zna kada je rat a kada mir.

Al sto ti je reci kurva sudbina. Lideri suni Arapa su najveci dusmani kurdskog naroda kroz historiju. Uspjeli su pociniti dva genocida za 30 godina. I sada stotine hiljada Arapa bjezi u Kurdistan da se spase od rata. Mole Barzanija da im pomogne da ih siiti ne devastiraju. I dobit ce pomoc po svemu sudeci.

Samo se bojim da ce se moja prognoza o podjeli tesko ispuniti. Suniti ce imati dosta manje. Asad u Siriji ima veliku podrsku Rusije i Irana. Sacuvat ce najvitalniji dio zemlje (Damask, Hama, Homs, Latakija...). U Iraku siiti napreduju teskom mukom, ali polako lome otpor. Tesko da ce suniti ista dobiti kako sada stvari stoje.
Ovo su budale među šiijama kao što ih imaš i među sunijama, vehabijama, itd.
Opetja033

#12110 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

Dijete od 12 godina, vojnik sitskih paravojnih, teroristickih formacija u Iraku.

https://twitter.com/Shia_Militias/statu ... 2236811264
Maystor

#12111 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Maystor »

IRGC, Hašd i ostatak ekipe podržavaju lidera kurdske opozicije u Iraku, Mustafu. Veoma mudro, možda se kriminalcu Barzaniju bliži kraj?
Kikibombona

#12112 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Kikibombona »

Maystor wrote:IRGC, Hašd i ostatak ekipe podržavaju lidera kurdske opozicije u Iraku, Mustafu. Veoma mudro, možda se kriminalcu Barzaniju bliži kraj?
Podrzavaju komunisticki, pro-PKK Gorran pokret? :D
Sta ce Alah reci? :D

Cak je pukla prica da ce Gorran formirati oruzano krilo i da ce ih naoruzati Iran. :lol:

Gorran je ranije najavljivao da bi mogli formirati oruzano krilo i docekali odlucan odgovor Barzanija, 'ako pokusate, idete na sud, a grupa ce vam biti ekspresno raspustena'. :D Mustafa je veliki lider i nema sanse da ce uhvatiti perzijsku kost.

Mustafa zeli da se Peshmerge odvoje od politike. I potpuno je u pravu. To ce se i desiti u narednom periodu.
asurbanipal

#12113 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by asurbanipal »

Opetja033 wrote:Dijete od 12 godina, vojnik sitskih paravojnih, teroristickih formacija u Iraku.

Nažalost, ideologija ne bira godine. Doduše, iz historije imamo dosta primjera u kojim su 15-ogodišnjaci bili već uveliko vladari ali i vojskovođe.
Opetja033

#12114 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

asurbanipal wrote:
Opetja033 wrote:Dijete od 12 godina, vojnik sitskih paravojnih, teroristickih formacija u Iraku.

Nažalost, ideologija ne bira godine. Doduše, iz historije imamo dosta primjera u kojim su 15-ogodišnjaci bili već uveliko vladari ali i vojskovođe.
Hajde budi dosljedan. Da je kontra, ti bi prvi ovdje osudjivao, ismijavao, ocrnjavao. Da nismo malo, zehricu, licemjerni, a?
Opetja033

#12115 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

Sejh Barzani, najvjerniji Sultanov vazal. Allah ga pozivio! :thumbup:
asurbanipal

#12116 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by asurbanipal »

Opetja033 wrote:

Hajde budi dosljedan. Da je kontra, ti bi prvi ovdje osudjivao, ismijavao, ocrnjavao. Da nismo malo, zehricu, licemjerni, a?

Pogrešno si me protumačio. Naravno da osuđujem svako korištenje i manipulaciju djecom u ratovima. Da kažem da je to samo problem šiita ili sunnita ili muslimana općenito, lagao bih. Imao si Hitlerjugende, a i "civilizovani" Izraleci manipulišu svojom djecom, ima dosta slika o tome. O Africi i Južnoj Americi da i ne govorimo. Poznavao sam momke iz mog kraja koji su sa 15 godina uzeli puške u prošlom ratu...
Arteta

#12117 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Arteta »

Opetja033 wrote:
asurbanipal wrote:

Sta treba reci? "puna podrska ISIL-u"?
Opetja033

#12118 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

asurbanipal wrote:
Opetja033 wrote:Hajde budi dosljedan. Da je kontra, ti bi prvi ovdje osudjivao, ismijavao, ocrnjavao. Da nismo malo, zehricu, licemjerni, a?

Pogrešno si me protumačio. Naravno da osuđujem svako korištenje i manipulaciju djecom u ratovima. Da kažem da je to samo problem šiita ili sunnita ili muslimana općenito, lagao bih. Imao si Hitlerjugende, a i "civilizovani" Izraleci manipulišu svojom djecom, ima dosta slika o tome. O Africi i Južnoj Americi da i ne govorimo. Poznavao sam momke iz mog kraja koji su sa 15 godina uzeli puške u prošlom ratu...
Slazem se ja sa svim sto si naveo, nema se tu nista dodati. U pravu si.

Medjutim samo mi je simptomaticno to sto si dosao sa ovim pojasnjenjem tek kada su se pojavljuju snimci djece pripadnika sitskih paravojno-teroristickih formacija. :)
Ostalo si sve u pravu.
Opetja033

#12119 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

Arteta wrote:
Opetja033 wrote:
asurbanipal wrote:
Sta treba reci? "puna podrska ISIL-u"?
Da, naravno. To je jedini logican nacin na koji se ovo moze osuditi. Ne radi se nikako o drugoj krajnosti, ama bas. Bravo. :roll:
Kikibombona

#12120 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Kikibombona »

arzuhal wrote:
Kikibombona wrote:
Ne, nisam ja mislio na Salahudina na taj način, Salahudin Ejubi je Kurd koji je ostao poznat po dvije stvari (najmanje): uspio je da ujedini sve razjedinjene muslimane, i sunije i šiije, i Arape i Perzijance, pod jednu zastavu, postigavši tada nezamislivo (a i danas je teško zamisliti ujedinjavanje naroda Regiona, i ne mislim pri tome nužno na islam kao vodilju ujedinjenja)
i ostao je upamćen čak i od strane svojih neprijatelja kao visoko častan, plemenit i čovjek vrijedan divljenja.

Na to sam mislio kada sam pomenuo lik Salahudina, ne tek kao nekog muslimanskog vojskovođu kojem bi se trebali diviti Kurdi okupljeni oko neke islamističke ideje...
Ti kao moja tetka. Ona nekad 70-tih zdimila vanka. U sjecanju joj ostala Juga, Tito, bratstvo i jedinstvo... Ka'e 'vi se morate ponovo ujediniti ako hocete biti neko i nesto... ovako ste mali, rascjepkani, svako vas handri... ne mogu male drzavice ekonomski opstati... vi ste braca, vi ste isti... treba vam novi Tito... bla, bla, bla, bla...

Procitaj komentare ispod clanaka

http://rudaw.net/english/middleeast/iran/01032015
http://rudaw.net/english/middleeast/turkey/281020151

I tako, bilo sta sto ima veze sa turskom, perzijskom ili arapskom politikom biva popljuvano... puno je tu zla, nepravde, nipodastavanja, ugnjetavanja... akumulirale se ogromne kolicine bijesa, mrznje...
asurbanipal

#12121 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by asurbanipal »

Opetja033 wrote: Slazem se ja sa svim sto si naveo, nema se tu nista dodati. U pravu si.

Medjutim samo mi je simptomaticno to sto si dosao sa ovim pojasnjenjem tek kada su se pojavljuju snimci djece pripadnika sitskih paravojno-teroristickih formacija. :)
Ostalo si sve u pravu.

Iznenadilo te što sam osudio ovo ? :mrgreen: Isto bih napisao i sa indoktrinacijom koju vrši ISIL, Nusra i ostala ekipa.
arzuhal

#12122 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by arzuhal »

Kikibombona wrote:
arzuhal wrote:
Kikibombona wrote:

Ti kao moja tetka. Ona nekad 70-tih zdimila vanka. U sjecanju joj ostala Juga, Tito, bratstvo i jedinstvo... Ka'e 'vi se morate ponovo ujediniti ako hocete biti neko i nesto... ovako ste mali, rascjepkani, svako vas handri... ne mogu male drzavice ekonomski opstati... vi ste braca, vi ste isti... treba vam novi Tito... bla, bla, bla, bla...

Procitaj komentare ispod clanaka

http://rudaw.net/english/middleeast/iran/01032015
http://rudaw.net/english/middleeast/turkey/281020151

I tako, bilo sta sto ima veze sa turskom, perzijskom ili arapskom politikom biva popljuvano... puno je tu zla, nepravde, nipodastavanja, ugnjetavanja... akumulirale se ogromne kolicine bijesa, mrznje...
Veliš još više mržnje bit će bolje? Ajde...
Arteta

#12123 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Arteta »

Opetja033 wrote:
Da, naravno. To je jedini logican nacin na koji se ovo moze osuditi. Ne radi se nikako o drugoj krajnosti, ama bas. Bravo. :roll:
Znam sta pokusavas, ovakvim objavama tipa "svi su govna" opravdati "svoje" sunite, ne samo ti nego jos par forumasa ovdje, ali nece vam uspjeti, neki ljudi ovdje vide kakva su govna isilovci i kako se treba odnositi prema njima i onima koji ih podrzavaju.
Oni su ovdje iskljucivi krivci, na drugoj strani ima zlocina i nadam se da ce se kazniti svi koji cine zlocine, ali cinjenice su da se ta druga strana bori protiv najveceg zla danasnjice i svi ih trebamo podrzavati.
Opetja033

#12124 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

Arteta wrote:
Opetja033 wrote:
Znam sta pokusavas, ovakvim objavama tipa "svi su govna" opravdati "svoje" sunite, ne samo ti nego jos par forumasa ovdje, ali nece vam uspjeti, neki ljudi ovdje vide kakva su govna isilovci i kako se treba odnositi prema njima i onima koji ih podrzavaju.
Oni su ovdje iskljucivi krivci, na drugoj strani ima zlocina i nadam se da ce se kazniti svi koji cine zlocine, ali cinjenice su da se ta druga strana bori protiv najveceg zla danasnjice i svi ih trebamo podrzavati.
Trebamo podrzati etnicko ciscenje sunnita? Trebamo podrzati ubistva, maltretiranja, progon i egzodus sunnitskih civila od strane siitskih sektasa? Neka hvala, ja necu.
Nije Daesh nastao iz have, sve ima svoje razloge. Da Malikijeva vlada nije sprovodila etnicko ciscenje i diskriminaciju nad sunnitima, ne bi ni Daesh danas mogao prosipati svoju propagandu sunnitima u Iraku.

I ne smatram da je Daesh najvece zlo danasnjice. Da su monstrumi, teroristi, imbecili, psihopate, mracnjaci - jesu. Ali Assad je gori od njih. Ne mogu nikako biti gori od Assada kada je on pobio vise civila nego sve ostale zaracene strane (ukljucujici i Daesh) u Iraku i Siriji - zajedno. Nesto ne vidim da si osudjivao ove zadnje Assadove masakre nad sirijskom djecom u Ghouti. Ako jesi izvinjavam ti se unaprijed.
Nijednom jedinom rijecju. Jer te boli kurac za tom djecom. Jer podrzavas Assada, pa sve i da baci atomsku bombu na civile. Ne smetaju ti ubistva civila, djece, zena - u redovima za hljeb, u skolama, bolnicama, trgovima, pijacama.
To nikada ne osudjujes. I hoces li mi reci onda kakva je razlika izmedju tebe i prosjecnog simpatizera Daesha?

Daesh nikako ne moze biti najvece zlo danasnjice. Sve dok je Assad ziv.

Meni to ne mozes spocitati. Prvi sam koji je upravo na ovoj temi rekao da je nad Jezidima izvrsen genocid (prije @Kikija recimo).
Arteta

#12125 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Arteta »

Opetja033 wrote:
Arteta wrote:
Opetja033 wrote:
Trebamo podrzati etnicko ciscenje sunnita? Trebamo podrzati ubistva, maltretiranja, progon i egzodus sunnitskih civila od strane siitskih sektasa? Neka hvala, ja necu.
Nije Daesh nastao iz have, sve ima svoje razloge. Da Malikijeva vlada nije sprovodila etnicko ciscenje i diskriminaciju nad sunnitima, ne bi ni Daesh danas mogao prosipati svoju propagandu sunnitima u Iraku.

I ne smatram da je Daesh najvece zlo danasnjice. Da su monstrumi, teroristi, imbecili, psihopate, mracnjaci - jesu. Ali Assad je gori od njih. Ne mogu nikako biti gori od Assada kada je on pobio vise civila nego sve ostale zaracene strane (ukljucujici i Daesh) u Iraku i Siriji - zajedno. Nesto ne vidim da si osudjivao ove zadnje Assadove masakre nad sirijskom djecom u Ghouti. Ako jesi izvinjavam ti se unaprijed.
Nijednom jedinom rijecju. Jer te boli kurac za tom djecom. Jer podrzavas Assada, pa sve i da baci atomsku bombu na civile. Ne smetaju ti ubistva civila, djece, zena - u redovima za hljeb, u skolama, bolnicama, trgovima, pijacama.
To nikada ne osudjujes. I hoces li mi reci onda kakva je razlika izmedju tebe i prosjecnog simpatizera Daesha?

Daesh nikako ne moze biti najvece zlo danasnjice. Sve dok je Assad ziv.

Meni to ne mozes spocitati. Prvi sam koji je upravo na ovoj temi rekao da je nad Jezidima izvrsen genocid (prije @Kikija recimo).
Ne citas dovoljno moje upise, ja se zalazem za odlazak Assada, ali isto tako podrzavam SAA protiv dzihadista zato sto su oni lokalno zlo, a njegovi protivnici su globalno zlo.
Zivot pod njima je gori od smrti i svako selo koje zauzmu za mene je ubijeno.

ISIL i njihovi prethodnici su se pojavili prije Maliki i nikog drugog ne treba kriviti za njihovo pojavljivanje osim njih samih.
Onakva drzava koju su oni osnovali je plod bolesti, a ne ugnjetavanja.

Prije nekoliko godina Arapi Suniti su u Iraqu vrsili etnicko ciscenje, ima neceg loseg u njima i ako na kraju bude pravde njihova uloga u politici ce biti mizerna nakon rata.
Post Reply