Slazem se.Kikibombona wrote:Nisam to rekao.Co0l wrote: Zato treba i pustiti Asadove pristalice da na miru masakriraju Sirijce.Koga boli kurac sta tamo rade,sve dok ne napadaju 'Zapad'.
Asad je zlo kao i slefije koje se protiv njega bore.
Normalni Sirijci su se uhvatili noge i drze po strani, uglavnom... a takvi su vecina...
Irak
- Co0l
#11626 Re: ISIS zauzeo Mosul
- DuckZz
#11627 Re: ISIS zauzeo Mosul
Kikibombona wrote:Da, Ameri pripremaju Arape za zauzimanje Rake. Nedavno je u Rojavu stiglo 500 novih pripadnika Jaysh al Thuwar (il kako se vec pisu). Ne znam da li si to upratio? Nalaze se negdje oko Ain Ise i ocigledno se spremaju za napad na Raku. ISIL puca po svim savovima i to Amerikanci zele iskoristiti, da ne bi prije njih stigli Rusi sa svojom ekipom. Problem predstavlja YPG. Kako njih nagovoriti da pomognu u Raki, jer pobunjenici sami sasvim sigurno ne bi mogli. Ima ih premalo. Moraju nesto Kurdima obecati zauzvrat. Vidjet cemo sta ce biti...DuckZz wrote: Sve ide onako kako su Ameri isplanirali, situacija će biti ista kao i na sjeveru Raqqe![]()
Spremaju da ubace oko 200 pobunjenika iz Jordana koji su završili trening, svi su porijeklom iz Deir Ezora, o tome nešto kasnije.
Cilj Amerike je odstranjivanje pripadnika ISIL-a sa Turske granice. Prva faza je bila 100% uspješna, kompletna desna strana Eufrata je oslobođena, druga faza je sjever Aleppa, a taj plan je dosta komplikovan i zahtjeva jako taktičko nadmudrivanje, jedna od tih poteza je i zauzimanje grada Al Hawl na istoku Hasake.
Pripadnici Jaish Thuwar koalicije u oblasti desno od rijeke Eufrat su većinom pripadnici Jabhat Akrada, i njihov broj je konstantan. Porast u broju pripadnika je doživila grupa Liwa Thuwar Raqqa (Raqqa liberation brigade) koja je od početka sukoba u gradu Kobanu imala svega 100-120 pripadnika da bi ubrzo nakon toga broj porastao na 200, nakon toga na 1000 pa opet nakon oslobađanja grada Tell Abyada Arapi su masovno odlazili na prijave u isti grad te je njihov broj porastao na 3 000
https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=56F92808
U toku ove sedmice ista grupa je javila da su završili sa treningom 500 novih pripadnika iz grada i okoline Tell Abyada, istu stvar su javili i Kurdski aktivisti. Što u prijevodu znači da ova grupa trenutno ima najmanje 3500 pripadnika u oblastima Raqqe i Hasake. I dalje nedovoljno da pokrenu samostalno neke velike ofanzive kao npr. na grad Raqqu koji broji najmanje 500 000 stanovnika.

Amerikanci oficijelno ne pomažu niti jednoj Arapskoj grupi desno od rijeke Eufrat, uključujući grupe kao što su Liwa Thuwar Raqqa, Liwa Salamein, Burkan Firat.
Ali zato će ubrzo biti nešto drugo. Ne mogu puno kazati ali postavit ću samo neke slike.

-
sarajevoxxxx
#11628 Re: ISIS zauzeo Mosul
Slažem se, mada ni ja ni ti to ne možemo sa stopostotnom sigurnošću tvrditi. Ubici vjerovati je prvo glupo, a i nema smisla.Kikibombona wrote:Zapad je napadnut bezbroj puta, svaki put od selefijskih ekstremista - nikada od pristalica Asada!sarajevoxxxx wrote:Sto se tice video snimka, Asadov muftija doslovno kaže:"Ako nas budete bombardovali poslat ćemo vam u Evropu (spomenuo je Francusku) "istišhadijin" tj. bombaše samoubice."
Znači Evropi i zapadu je prjetio svojim istišhadijinima tj samoubicama, tj. poslao je poruku da će se terorizmom braniti.
Druga stvar ja sam samo rekao da su od nekoga teroristi morali naučiti sve te stvari.
Inače, evo video snimka preveden na engleski gdje Asadov muftija prijeti terorizmom i gdje kaže da će u Francusku, Britanijiu ili Ameriku poslati svoje bombaše samoubice samo ako jedna granata padne na Siriju.
https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 0717975883
Last edited by sarajevoxxxx on 14/11/2015 01:42, edited 1 time in total.
- Co0l
#11629 Re: ISIS zauzeo Mosul
Ne bas ali to svakako nema veze sa ovim na sta sam reagovao.Moja poenta je bila da se odavno hinjski pokusava poturiti teza da su svi koji se bore protiv rezima teroristi i da se zbog toga ismijava termin 'pobunjenici' kada se govori o ISIL-ovcima i slicnoj bagri da bi se i oni koji zaista zasluzuju da ih se nazove pobunjenicima predstavili kao teroristi i kao da nema razlike medju njima i ISIL-ovcima.Sa kojima,usput,nerijetko i gore bitke vode nego sa rezimom.Rampage wrote:Dobro @Cool, bar mi koji pratimo dešavanja na BI znamo da je svaki oblik terorizma danas u svijetu vezan na neki način upravo za Bliski istok, zar ne?
- MMM1977
#11630 Re: ISIS zauzeo Mosul
Ima FSA mnogo zasluga za to jer se često bore rame uz rame sa AQ koja je po načinu djelovanja jako slicna ISILu. Ne tvrdim da situacija nije nalagala takve korake ali je teško nekome na zapadu sa to razluči. Čak stavise, sve više zapadnjaka poistovjećuje ISIL i Islam.Co0l wrote:Ne bas ali to svakako nema veze sa ovim na sta sam reagovao.Moja poenta je bila da se odavno hinjski pokusava poturiti teza da su svi koji se bore protiv rezima teroristi i da se zbog toga ismijava termin 'pobunjenici' kada se govori o ISIL-ovcima i slicnoj bagri da bi se i oni koji zaista zasluzuju da ih se nazove pobunjenicima predstavili kao teroristi i kao da nema razlike medju njima i ISIL-ovcima.Sa kojima,usput,nerijetko i gore bitke vode nego sa rezimom.Rampage wrote:Dobro @Cool, bar mi koji pratimo dešavanja na BI znamo da je svaki oblik terorizma danas u svijetu vezan na neki način upravo za Bliski istok, zar ne?
- nixon69
#11631 Re: ISIS zauzeo Mosul
Tesko da je on Asadov ako ga vec granatiraju.sarajevoxxxx wrote:Inače, evo video snimka preveden na engleski gdje Asadov muftija prijeti terorizmom i gdje kaže da će u Francusku, Britanijiu ili Ameriku poslati svoje bombaše samoubice samo ako jedna granata padne na Siriju.
- Rampage
#11632 Re: ISIS zauzeo Mosul
Zašto ti nećeš da priznaš da današnja "opozicija" nema mnogo veze s onom početnom "opozicijom" (ako ćemo ih tako zvati) koja je bila puna entuzijazma i koja je željela da se oslobodi mrskog diktatora te da u Siriji uvede demokratiju?Co0l wrote:Ne bas ali to svakako nema veze sa ovim na sta sam reagovao.Moja poenta je bila da se odavno hinjski pokusava poturiti teza da su svi koji se bore protiv rezima teroristi i da se zbog toga ismijava termin 'pobunjenici' kada se govori o ISIL-ovcima i slicnoj bagri da bi se i oni koji zaista zasluzuju da ih se nazove pobunjenicima predstavili kao teroristi i kao da nema razlike medju njima i ISIL-ovcima.Sa kojima,usput,nerijetko i gore bitke vode nego sa rezimom.Rampage wrote:Dobro @Cool, bar mi koji pratimo dešavanja na BI znamo da je svaki oblik terorizma danas u svijetu vezan na neki način upravo za Bliski istok, zar ne?
Ja ne kažem da takvi ljudi nisu postojali, ljudi koji su iskreno ali i naivno povjerovali u ideju tzv. "Arapskog proljeća". Postojali su, ali njihova ideja i borba je odavno ukradena, jednostavno nisu faktor koji bi se pitao nešto u Siriji ako bi sutra ta ista "opozicija" nekim čudom nabila Assada na kolac.
- Co0l
#11633 Re: ISIS zauzeo Mosul
AQ,tj. njihovi eksponenti u Siriji,ANF,je samo naizgled slicna ISIL-u.Ciljevi i metode su im razlicite.Naravno,teroristi su i jedni i drugi.FSA saradjuje sa njima samo gdje mora jer nemaju izbora.Tamo gdje su jaci,poput Juznog Fronta,drugacije je.Ali,svakako ne govorim o onima kojima nisu jasne te razlike i kome je to sve isto,takve ne krivim;govorim o ovima koji su relativno dobro upuceni u tamosnje prilike a namjerno i maliciozno trpaju sve u isti kos.MMM1977 wrote:Ima FSA mnogo zasluga za to jer se često bore rame uz rame sa AQ koja je po načinu djelovanja jako slicna ISILu. Ne tvrdim da situacija nije nalagala takve korake ali je teško nekome na zapadu sa to razluči. Čak stavise, sve više zapadnjaka poistovjećuje ISIL i Islam.Co0l wrote:Ne bas ali to svakako nema veze sa ovim na sta sam reagovao.Moja poenta je bila da se odavno hinjski pokusava poturiti teza da su svi koji se bore protiv rezima teroristi i da se zbog toga ismijava termin 'pobunjenici' kada se govori o ISIL-ovcima i slicnoj bagri da bi se i oni koji zaista zasluzuju da ih se nazove pobunjenicima predstavili kao teroristi i kao da nema razlike medju njima i ISIL-ovcima.Sa kojima,usput,nerijetko i gore bitke vode nego sa rezimom.Rampage wrote:Dobro @Cool, bar mi koji pratimo dešavanja na BI znamo da je svaki oblik terorizma danas u svijetu vezan na neki način upravo za Bliski istok, zar ne?
- Co0l
#11634 Re: ISIS zauzeo Mosul
Necu da priznam jer to nije tacno jer jos uvijek postoje i itekako imaju veze sa onima koji su se prvi pobunili.Ono sto jeste tacno je da imaju manje uticaja i da su manje 'glasni' i slabije organizovani od ekstremista i da su im ekstremisti ukrali revoluciju.Sto ne znaci da ne zasluzuju podrsku.Rampage wrote:Zašto ti nećeš da priznaš da današnja "opozicija" nema mnogo veze s onom početnom "opozicijom" (ako ćemo ih tako zvati) koja je bila puna entuzijazma i koja je željela da se oslobodi mrskog diktatora te da u Siriji uvede demokratiju?Co0l wrote:Ne bas ali to svakako nema veze sa ovim na sta sam reagovao.Moja poenta je bila da se odavno hinjski pokusava poturiti teza da su svi koji se bore protiv rezima teroristi i da se zbog toga ismijava termin 'pobunjenici' kada se govori o ISIL-ovcima i slicnoj bagri da bi se i oni koji zaista zasluzuju da ih se nazove pobunjenicima predstavili kao teroristi i kao da nema razlike medju njima i ISIL-ovcima.Sa kojima,usput,nerijetko i gore bitke vode nego sa rezimom.Rampage wrote:Dobro @Cool, bar mi koji pratimo dešavanja na BI znamo da je svaki oblik terorizma danas u svijetu vezan na neki način upravo za Bliski istok, zar ne?
Ja ne kažem da takvi ljudi nisu postojali, ljudi koji su iskreno ali i naivno povjerovali u ideju tzv. "Arapskog proljeća". Postojali su, ali njihova ideja i borba je odavno ukradena, jednostavno nisu faktor koji bi se pitao nešto u Siriji ako bi sutra ta ista "opozicija" nekim čudom nabila Assada na kolac.
-
sarajevoxxxx
#11635 Re: ISIS zauzeo Mosul
Nakon Pariza...zapaljen izbjeglički kamp, ima mrtvih.
- MMM1977
#11636 Re: ISIS zauzeo Mosul
Svako ko trpa FSA i njihovu pravednu borbu u isti koš sa ISILom je maliciozan. Problem je sto danas dominantnu ulogu kod pobunjenika imaju ekstremisti.
ISIL je prica za sebe, to svijet ne pamti. Evo cak na CNN govore kako je AQ makar ciljala institucije dok ovi ubijaju samo da bi ubijali, nebitno da li ubijaju muslimane, kršćane, ateiste i sl.
sarajevoxxx, opet lazes. Neko je izbacio tu vijest ali je odmah demantovana.
ISIL je prica za sebe, to svijet ne pamti. Evo cak na CNN govore kako je AQ makar ciljala institucije dok ovi ubijaju samo da bi ubijali, nebitno da li ubijaju muslimane, kršćane, ateiste i sl.
sarajevoxxx, opet lazes. Neko je izbacio tu vijest ali je odmah demantovana.
- Co0l
#11637 Re: ISIS zauzeo Mosul
Slazem se.MMM1977 wrote:Svako ko trpa FSA i njihovu pravednu borbu u isti koš sa ISILom je maliciozan. Problem je sto danas dominantnu ulogu kod pobunjenika imaju ekstremisti.
- Rampage
#11638 Re: ISIS zauzeo Mosul
Postoje, ali danas su mnogi od njih negdje po Zapadnoj Evropi, nedavno smo tipkali o tome ovdje. Bilo je među njima čak i Alavita i kršćana.... Uglavnom, i sam si upotrijebio konstrukciju u kojoj si naveo da im je ukradena revolucija.Co0l wrote:Necu da priznam jer to nije tacno jer jos uvijek postoje i itekako imaju veze sa onima koji su se prvi pobunili.Ono sto jeste tacno je da imaju manje uticaja i da su manje 'glasni' i slabije organizovani od ekstremista i da su im ekstremisti ukrali revoluciju.Sto ne znaci da ne zasluzuju podrsku.Rampage wrote:
Zašto ti nećeš da priznaš da današnja "opozicija" nema mnogo veze s onom početnom "opozicijom" (ako ćemo ih tako zvati) koja je bila puna entuzijazma i koja je željela da se oslobodi mrskog diktatora te da u Siriji uvede demokratiju?
Ono što zaslužuje podršku na tim prostorima je MIR, bilo kakav, čak i ovakav modus kao kod nas, bez obzira koliko loš i nefunkcionalan bio. Samo da hoće prestati prolijevanje krvi.
- MMM1977
#11639 Re: ISIS zauzeo Mosul
Zasto opet lazes?sarajevoxxxx wrote:Nakon Pariza...zapaljen izbjeglički kamp, ima mrtvih.
- Rampage
#11640 Re: ISIS zauzeo Mosul
Ma ne laže on, samo prenosi vijesti koje kruže trenutno netom, pusti:)
- MMM1977
#11641 Re: ISIS zauzeo Mosul
Ne moze doci do mira u Siriji sve dok SAA i FSA plus Kurdi ne sjednu i dogovore kako izbaciti teroristicku gamad iz drzave i odrzavanje demokratskih izbora nakon toga, bez prava Assada i njemu bliskih ljudi da se kandidiraju. Sve drugo, cak i mir na papiru, je lazna slika i produzenje agonije, imali bi autobombe i bombase samoubice na dnevnoj bazi.Rampage wrote:Postoje, ali danas su mnogi od njih negdje po Zapadnoj Evropi, nedavno smo tipkali o tome ovdje. Bilo je među njima čak i Alavita i kršćana.... Uglavnom, i sam si upotrijebio konstrukciju u kojoj si naveo da im je ukradena revolucija.Co0l wrote:Necu da priznam jer to nije tacno jer jos uvijek postoje i itekako imaju veze sa onima koji su se prvi pobunili.Ono sto jeste tacno je da imaju manje uticaja i da su manje 'glasni' i slabije organizovani od ekstremista i da su im ekstremisti ukrali revoluciju.Sto ne znaci da ne zasluzuju podrsku.Rampage wrote:
Zašto ti nećeš da priznaš da današnja "opozicija" nema mnogo veze s onom početnom "opozicijom" (ako ćemo ih tako zvati) koja je bila puna entuzijazma i koja je željela da se oslobodi mrskog diktatora te da u Siriji uvede demokratiju?
Ono što zaslužuje podršku na tim prostorima je MIR, bilo kakav, čak i ovakav modus kao kod nas, bez obzira koliko loš i nefunkcionalan bio. Samo da hoće prestati prolijevanje krvi.
Islamski svijet, sve te drzave, se moraju aktivno ukljuciti da sa lica zemlje izbrisu ISIL i AQ, ovako ce se sukob sa njima seliti iz drzave u drzavu. U kompletnom islamskom svijetu ima jako puno nepismenih i ideja o prečici sa mizernog dunjaluka na ahiret, gdje cekaju sve blagodeti, je itekako privlacna i udaljena samo za jedan samoubilacki pojas.
Plus ulema mora podici debele guzice i objasniti sta je ispravno a sta ne.
Za xxx, laze naravno. Svjesno i podlo.
- Rampage
#11642 Re: ISIS zauzeo Mosul
Potpisujem sve što si otipkao, naravno da se ISIL mora potpuno uništiti i iskorijeniti za sva vremena. ISIL će se vojno uništiti, bez ikakve sumnje, ali što se tiče iskorijenjivanja te ideje - to će biti mnogo veći problem.
Nadat ćemo se da će tom zadatku ozbiljno pristupiti, kao što ti kažeš, ulema koja mora iskoristiti sve svoje kapacitete da se ta ideja više nikada ne rodi među muslimanima na takav način i u takvom obliku.
Nadat ćemo se da će tom zadatku ozbiljno pristupiti, kao što ti kažeš, ulema koja mora iskoristiti sve svoje kapacitete da se ta ideja više nikada ne rodi među muslimanima na takav način i u takvom obliku.
- dragma
- Vozim: Pješe
#11643 Re: ISIS zauzeo Mosul
Bravo, vidiš da možeš kad hoćeš, potrebno je samo da se malo više potrudiš i napredak (ne baš velik) je vidljiv.Co0l wrote:Napisao si nesto poput ovog: 'Isto kao Asadovo pomaganje teorista u Iraku,itd.'Znaci,isto kao nesto o cemu smo pricali a pricali smo o ovom sranju u Parizu. Znaci ipak se jesi referisao na ovo veceras ali bitnije od toga je paralela sa pomaganjem terorista.Ovo sa Asadovom ulogom u pomaganju terorista u Iraku i pustanju ekstremista iz zatvora su poznate stvari.I to nisu moje tvrdnje nego cinjenice. Sta ti tu nije jasno?dragma wrote:Fakat valjaš glupostiCo0l wrote:
Onda parafraziraj malo bolje jer nisam ja taj koji tvrdi da Francuzi podrazavaju teroriste pa im sad ovi uzvracaju u Parizu nego ovi vrli analitiĆari.Upravo oni bi,da su principijelni kao sto nisu,slijedeci upravo svoju logiku sa ovim u Parizu i trebali tvrditi da je Asad stvorio teroriste u Siriji pa mu oni sad uzvracaju na podršci.Ali,naravno,oni i principi ko nebo i zemlja.Kontas?Sumnjam,ali eto...
Pažljivo čitaj a ja ću polako da pišem
Uopšte nisam parafrazirao tvoj upis (niđe nisam spomenuo Francusku) nego sam parafrazirao tvoje i tvojih istomišljenika ranije iznesene tvrdnje da je Assad pomagao teroriste (al-qaedu) za vrijeme sukoba u Iraku i kako je neke pustio iz zatvora na početku sirijskog sukoba a koji se sad u znak zahvalnosti botre protiv njega.
Kontaš?
Kontaš al u k**cu.
Dalje,napisao sam da oni koji su tvrdili da se ovo desava u Parizu zato sto teroristi tako pokazuju svoju zahvalnost za francusku podrsku na BI bi onda trebali principijelno imati isti stav kada su i teroristi u Siriji i Asadova ranija podrska njima u pitanju.A sto znamo da nije slucaj.Sta ti tu nije jasno?
Tačno je to da sam se referisao na ovo što se desilo u Parizu ali nisam uopšte parafrazirao (kao što si rekao da jesam) rečenicu koju ti nisi napisao nego si na nju samo odgovorio kako je smiješna ili šta već tvrdnja da su se teroristi koje je pomagala Francuska sada okrenuli protiv nje.
Ja sam rekao (ti shvati kako hoćeš) baš ono što sam želio da kažem, pozivajući na vaše ranije upise a ne tvrdeći ništa, da je teorija o teroristima u Francuskoj jednako moguća kao i ona o teroristima u Siriji jer činjenice o kojima govoriš jednako su poznate kao i one da je u Siriji dio takozvane MZ zajedno sa Francuskom, a sa Amerikom na čelu, u početku tajno i indirektno a u zadnje vrijeme javno pomagao i naoružavao frakcije koje se bore protiv SAA. Dobar dio ljudstva iz tih frakcija je napustio FSA i pridružio se ekstremnim i terorističkim grupama kao što su ISIL, Nusra i co. protiv kojih sad ta ista MZ vodi kampanju u vidu borbe protiv terorizma.
Assad nije iz zatvora oslobodio Bagdadija, vođu ISIL-a, najopasnije i najbrutalnije terorističke organizacije na svijetu.
Prema tome mani me te seljačko-kabadahijske priče tipa kontaš, jel ti jasno, sumnjam itd ,kojom me tjeraš da ti na isti način (koji ne volim) odgovorim i da gubim vrijeme u natezanje sa tobom i na tebe uopšte.
Osim toga ima dobar film na tv-u.
- MMM1977
#11644 Re: ISIS zauzeo Mosul
Ma smijesna je prica da USA, FRA, GBR, RUS ili peta zemlja nekoga pomazu, zasto bi? Sve je to politika i oni pomazu sve strane u taman tolikoj mjeri da se rat nikada ne zavrsi.
Dalje, evo uzmimo i da Francuska pomaze ISIL, pa ne radi se to tako transparentno da bi svaki terorista mogao znati da ne smije dirati u Francusku. Njima je cilj anarhija i nesigurnost, manje je vazno na koga ce udariti.
Dobro je Opetja napisao u onoj temi o Parizu, ovo samo muslimani mogu rijesiti medju sobom i to se hitno mora uraditi. Mislite da ce odmazda za Pariz ciljati samo pripadnike i simpatizere Isila ili ce svi muslimani svijeta biti legitimne mete? Ja sam blizi drugoj opciji.
Dalje, evo uzmimo i da Francuska pomaze ISIL, pa ne radi se to tako transparentno da bi svaki terorista mogao znati da ne smije dirati u Francusku. Njima je cilj anarhija i nesigurnost, manje je vazno na koga ce udariti.
Dobro je Opetja napisao u onoj temi o Parizu, ovo samo muslimani mogu rijesiti medju sobom i to se hitno mora uraditi. Mislite da ce odmazda za Pariz ciljati samo pripadnike i simpatizere Isila ili ce svi muslimani svijeta biti legitimne mete? Ja sam blizi drugoj opciji.
- Challenger__
- dragma
- Vozim: Pješe
#11646 Re: ISIS zauzeo Mosul
MMM1977 wrote:Ma smijesna je prica da USA, FRA, GBR, RUS ili peta zemlja nekoga pomazu, zasto bi? Sve je to politika i oni pomazu sve strane u taman tolikoj mjeri da se rat nikada ne zavrsi.
- mirsek
#11647 Re: ISIS zauzeo Mosul
Challenger__ wrote:
I onda se neki cude sto je tema o Siriji toliko posjecena kad je ona "daleko od nas i ne treba da nas se tice".
- Challenger__
#11648 Re: ISIS zauzeo Mosul
Suria hu alealam, alealam hu Suria.

Sirija je svijet, svijet je Sirija.
EDIT: Nadam se da neće doći do pokušaja kapitalizacije ove nesreće za antisirijske ciljeve.
Sirija je svijet, svijet je Sirija.
EDIT: Nadam se da neće doći do pokušaja kapitalizacije ove nesreće za antisirijske ciljeve.
- Em2r
#11649 Re: ISIS zauzeo Mosul
Strasno. Od svega ovoga samo me vise brine cinjenica da i mi zivimo medju dosta ljudi koji podrzavaju teroriste i zdusno ih brane.

- nosara
#11650 Re: ISIS zauzeo Mosul
Jos je tragicnija cinjenica da se kolektivno, do obozavanja, oslanjamo na one koji su ih stvorili, finansirali, naoruzali, obucili...Em2r wrote:Strasno. Od svega ovoga samo me vise brine cinjenica da i mi zivimo medju dosta ljudi koji podrzavaju teroriste i zdusno ih brane.