Irak

Post Reply
Kikibombona

#10576 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Kikibombona »

Peshmerga commanders address EU parliament

http://rudaw.net/english/world/281020152

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Kikibombona

#10577 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Kikibombona »

Turci su svjesni da je nezavisnost Kurdistana u Iraku neminovnost, cak ako Turska i Iran budu protiv. To je gotova prica, proglasenje nazavisnosti je pitanje trenutka.

http://www.basnews.com/en/news/2015/10/ ... hern-iraq/

Pesmerge ne zele da PKK i YPG ucestvuju u akciji oslobadjanja Shingala koja ce uskoro uslijediti.... Bice veoma zanimljivo ispratiti ovaj dio price... ISIL vise niko ne spominje...

http://www.basnews.com/en/news/2015/10/ ... -official/

120 Peshmerga Trained on Heavy Arms Return to Frontline

http://www.basnews.com/en/news/2015/10/ ... frontline/
Challenger__

#10578 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

Maystore.

Pričali smo o Iraku, Abadiju i njegovoj odluci da ipak paktira sa Amerikancima... Međutim, rekli smo da će to oslbaiti njegovu poziciju. Upravo to se dešava...
#Iraq Beginning of d end? 60 MP said "would revoke support2 PM Abadi by Friday night f he doesn't respond 2questions
E. Magnier

- četvorica Pešmergi likvidirana odsjecanjem glave:
#ISIS beheads 4 #Peshmerga fighters
Kikibombona

#10579 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Kikibombona »

Nastavljaju stizati pojacanja na Shingal... :-) :-)

Danas su stigle velike grupe boraca i pun kurac tehnike... :-) :-)

Image
Image
Image
Image

Peshmerga na liniju, djecica u skolu

Image

Danas je Erbilu odrzan veliki maraton... sa dosta stranih gostiju... Kurdistan je potpuno siguran, sto pokazuje da obavjestajne sluzbe rade fenomenalan posao... nema vecih incidenata, samoubilackih napada itd...

Image
sumirprimus

#10580 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sumirprimus »

Naravno da rade kad su zabranili ulaz iracanima iz juznijih pokrajina....
Ince tek sad rade ono sto su ameri htjeli jos prosle godine a i kurdi i siti u bagdadu se pravili toshe..razumiju se oni u strategiju meeeeh....
Kikibombona

#10581 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Kikibombona »

sumirprimus wrote:Naravno da rade kad su zabranili ulaz iracanima iz juznijih pokrajina....
Ince tek sad rade ono sto su ameri htjeli jos prosle godine a i kurdi i siti u bagdadu se pravili toshe..razumiju se oni u strategiju meeeeh....
Budi bog s tobom, Iracani i dalje pristizu u Kurdistan... Trenutno je u Kurdistanu 1.5 miliona izbjeglica, mahom suni Arapa... Ogroman izazov kada se zna da medju njima vjerovatno ima simpatizera hilafeta.

U Kirkuku zivi veliki broj suni Arapa pa nema vecih incidenata.

Iznenadjen sam da je Kurdistan sasvim miran kada se uzme u obzir postotak suni Arapa u istom... jer na neki nacin, Kurdi su u ratu sa suni Arapima...
sumirprimus

#10582 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sumirprimus »

Kikibombona wrote:
Opetja033 wrote:Peshmerge su IDF za YPK/PKK - u svim oblicima ratovanja.
YPG je novi kolac.

PKK i ovakve Pesmerge je tesko porediti. Ako bi zakuhali, pat pozicija bi bila neminovnost. Rat bi mogao trajati zauvijek. Pesmerge bi ih sredile na livadi, to je jasno kao dan. A planine? A upadi sa planina i brzi napadi i povlacenja nazad? Takav nacin ratovanja je PKK doktorirao. Ne mogu im Turci nista, a pogotovo ne bi mogle Pesmerge. Takav sukob bi bio samoubistvo za Kurde. Znaju to i jedni i drugi, pa se tolerisu...

Borci PKK su strasno motivisani, ideoloski doradjeni. PKK mogu unistiti jedino sami Kurdi, niko drugi...
Ima sad kiki ova nauka napredovala...pa ti naki sistemi dan noc temperaturne razlike...metar dva tri pet duboko...nemas dje...podjes oni preda te...siroka ramena uski kukovi....
sumirprimus

#10583 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sumirprimus »

Kikibombona wrote:
sumirprimus wrote:Naravno da rade kad su zabranili ulaz iracanima iz juznijih pokrajina....
Budi bog s tobom, Iracani i dalje pristizu u Kurdistan... Trenutno je u Kurdistanu 1.5 miliona izbjeglica, mahom suni Arapa... Ogroman izazov kada se zna da medju njima vjerovatno ima simpatizera hilafeta.

U Kirkuku zivi veliki broj suni Arapa pa nema vecih incidenata.

Iznenadjen sam da je Kurdistan sasvim miran kada se uzme u obzir postotak suni Arapa u istom... jer na neki nacin, Kurdi su u ratu sa suni Arapima...
Ko ti je studiro u tz ? A propos. Budi bog s tobom?
Kikibombona

#10584 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Kikibombona »

Veca sam ja budala...

:lol:
sumirprimus

#10585 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sumirprimus »

Kikibombona wrote:Veca sam ja budala...

Ne razumijes ni sta te pitam.... :) u pravu si...
Nego jes cuo kwko amer pogide?pesmerdje zasrale...
sumirprimus

#10586 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sumirprimus »

Mosul je strateski cilj...u iraku..u siriji raka..stocse tice isila..ne ramadi ne tikrit. Bajdji...
Americka igra jos od desertstorma.a pa do iraqifridoma.a.....
Challenger__

#10587 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

Kikibombona wrote:Veca sam ja budala...

Kada naiđeš na čovjeka s kojim vrijedi govoriti, a ti ne govoriš – izgubio si ga. Kada naiđeš na čoveka sa kojim ne vrijedi govoriti, a govoriš – izgubio si riječi. Mudrac ne gubi ni čovjeka ni riječi.
Konfučije

_____

Ne troši riječi, ne bacaj bisere...
sumirprimus

#10588 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sumirprimus »

Bisere pred koga?
Cheli znamo mi svi da je ovo zajebancija...ovo na forumu...ne vrijedi pis.boba..inace bi davno potezali pitanje nadleznosti strucnosti iskustva..neceg opipljivog.dotad lelemud... :)
Cemi upinjanje....who the hell cares?
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#10589 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by japin_mutapi »

samo pešmerga može ubiti pešmergu
živjele pešmerge
fosna2014

#10590 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by fosna2014 »

Kikibombona wrote:Nastavljaju stizati pojacanja na Shingal... :-) :-)

Danas su stigle velike grupe boraca i pun kurac tehnike... :-) :-)

Image
Image
Image
Image

Peshmerga na liniju, djecica u skolu

Image

Danas je Erbilu odrzan veliki maraton... sa dosta stranih gostiju... Kurdistan je potpuno siguran, sto pokazuje da obavjestajne sluzbe rade fenomenalan posao... nema vecih incidenata, samoubilackih napada itd...

Image
Ovo sve za Shingal? Malo sutra. Nesto vece se tu sprema.
Kikibombona

#10591 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Kikibombona »

fosna2014 wrote: Ovo sve za Shingal? Malo sutra. Nesto vece se tu sprema.
Ne samo Shingal. Shingal je samo put koji moraju proci da bi ostvarili pravi cilj.

Cilj je presjeci autoput '47', koji je jedina veza Mosula za Deir ez Zorom, Rakom, Shadadijem i drugim gradovima u Siriji.

Dakle, cilj je osloboditi planinu Shingal i istoimeni grad. Cilj je presjeci logisticku rutu za Siriju. Kako bi potpuno osigurali autoput, Pesmerge ce ici do grada Al Baaj, a po nekim procjenama i 20ak kilometara juznije. Cilj je potpuna opsada i stezanje obruca oko Tel Afara i Mosula. Dakle, velika operacija, na velikom podrucju.

Po nekim procjenama, ocekuje se cak i 20 000 kurdskih boraca... uz more tehnike...

Za ISIL je autoput '47' zila kucavica, ali je pitanje da li ce moci odgovoriti... cisto sumnjam da ce dugo izdrzati... moglo bi ovo biti gazenje, totalno...

I danas gomilaju snage. Vec 10 dana govore da operacija samo sto nije pocela. I Barzani je jucer stigao na Shingal.
fosna2014

#10592 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by fosna2014 »

Kikibombona wrote:
fosna2014 wrote: Ovo sve za Shingal? Malo sutra. Nesto vece se tu sprema.
Ne samo Shingal. Shingal je samo put koji moraju proci da bi ostvarili pravi cilj.

Cilj je presjeci autoput '47', koji je jedina veza Mosula za Deir ez Zorom, Rakom, Shadadijem i drugim gradovima u Siriji.

Dakle, cilj je osloboditi planinu Shingal i istoimeni grad. Cilj je presjeci logisticku rutu za Siriju. Kako bi potpuno osigurali autoput, Pesmerge ce ici do grada Al Baaj, a po nekim procjenama i 20ak kilometara juznije. Cilj je potpuna opsada i stezanje obruca oko Tel Afara i Mosula. Dakle, velika operacija, na velikom podrucju.

Po nekim procjenama, ocekuje se cak i 20 000 kurdskih boraca... uz more tehnike...

Za ISIL je autoput '47' zila kucavica, ali je pitanje da li ce moci odgovoriti... cisto sumnjam da ce dugo izdrzati... moglo bi ovo biti gazenje, totalno...

I danas gomilaju snage. Vec 10 dana govore da operacija samo sto nije pocela. I Barzani je jucer stigao na Shingal.
A i Rusi su od jutros jos malo ljutitiji nego inace. Hm ...
Ironmen

#10593 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Ironmen »

Koji je procenat kurda i arapa bio prije rata u gradu Sindzar ???

Sta ce kurdi dobiti sa ovim napadom ?? Ako to odrade kako Kiki najavljuje onda bi to bio veliki udarac za ISIL.
Kikibombona

#10594 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Kikibombona »

Ironmen wrote:Koji je procenat kurda i arapa bio prije rata u gradu Sindzar ???

Sta ce kurdi dobiti sa ovim napadom ?? Ako to odrade kako Kiki najavljuje onda bi to bio veliki udarac za ISIL.
Ne znam, tacno, a nesto mi se neda guglati... Ugl, situacija je otprilike ovakva. Na samom Sindzaru jezidi Kurdi su vecina, vjerovatno 70-80%. Ostalo su Arapi. Sjeverno od Sindzara su suni Arapi i suni Kurdi, sa blagom arapskom vecinom. Juzno od Sindzara su suni Arapi vecina.

E sad, cisto sumnjam da ce se nakon svega Arapi vracati na Sindzar i okolinu. Jezidi su na svojim forumima objavili na stotine slika sa lokalnim Arapima koji su pristupili ISILu. Naveli su imena, bas sve... To je malo podrucje, tacno se zna gdje je ko bio i sta je radio. Jezidi kazu ovako, 'jedan Arapin nam je pokusao pomoci, dok nas je drugih 9 pokusalo poklati'. Kazu da vise nikada Arapi nece vladati njima. Ako treba, svi ce napustiti Singal...

Dakle, Singal ce vjerovatno uci u sastav Kurdistana, kao i teritorij sjeverno i juzno od planine gdje ima Asiraca koji su isto tako pristupili Pesmergama.

Barzani je upozoravao PKK da ne pravi kanton na Sindzaru, sto su ovi valjda namjeravali... Porucio je da ce narod na izborima odluciti o svojoj sudbini. Posto su Kurdi ipak vecina na tom podrucju, jasno je kakvi ce rezultati biti. :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#10595 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Truba »

koliko su udaljeni od toga autoputa zračnom linijom?
fosna2014

#10596 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by fosna2014 »

Black swan wrote:koliko su udaljeni od toga autoputa zračnom linijom?
trijesdva kilometra
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#10597 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Truba »

ima li kakva haubica za rokanje ceste svakih 2-3 minute :mrgreen:

tako sam ja ko mali imao strategiju za mrcvarenje krajine i banjaluckog korpusa rokanjem koridora gdje je najtanji iz daljine :mrgreen:
samo mi je falilo vojno obrazovanje cin i polozaj :mrgreen:
insomnia78

#10598 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by insomnia78 »

sumirprimus wrote:
Kikibombona wrote:
Opetja033 wrote:Peshmerge su IDF za YPK/PKK - u svim oblicima ratovanja.
YPG je novi kolac.

PKK i ovakve Pesmerge je tesko porediti. Ako bi zakuhali, pat pozicija bi bila neminovnost. Rat bi mogao trajati zauvijek. Pesmerge bi ih sredile na livadi, to je jasno kao dan. A planine? A upadi sa planina i brzi napadi i povlacenja nazad? Takav nacin ratovanja je PKK doktorirao. Ne mogu im Turci nista, a pogotovo ne bi mogle Pesmerge. Takav sukob bi bio samoubistvo za Kurde. Znaju to i jedni i drugi, pa se tolerisu...

Borci PKK su strasno motivisani, ideoloski doradjeni. PKK mogu unistiti jedino sami Kurdi, niko drugi...
Ima sad kiki ova nauka napredovala...pa ti naki sistemi dan noc temperaturne razlike...metar dva tri pet duboko...nemas dje...podjes oni preda te...siroka ramena uski kukovi....
Oplaka'
insomnia78

#10599 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by insomnia78 »

japin_mutapi wrote:samo pešmerga može ubiti pešmergu
živjele pešmerge
:lol: :lol: :lol: :lol:
fosna2014

#10600 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by fosna2014 »

Black swan wrote:ima li kakva haubica za rokanje ceste svakih 2-3 minute :mrgreen:

tako sam ja ko mali imao strategiju za mrcvarenje krajine i banjaluckog korpusa rokanjem koridora gdje je najtanji iz daljine :mrgreen:
samo mi je falilo vojno obrazovanje cin i polozaj :mrgreen:
Valjda mogu 5 km dobaciti sa onog brda iznad grada.
Post Reply