iPhone - All about

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

rida1976

#33276 Re: iPhone - All about

Post by rida1976 »

starboy018 wrote: 29/07/2025 22:43
vojopd wrote: 29/07/2025 22:34 @rida1976 je l lazu ovi ljudi… nemoguce da je stigao apple pay? Trazi dokaze od sviju
dosadan si
najavljivao si 30.06., pogrijesio si, not a big deal, get over it.
Ma zavitlvavao nas da je on ko neki beta tester pa mu rekli alo napise da je tako da ce ga uhapsiti i dozivotno zabraniti apple ecosystem 😂😂😂
Saka

#33277 Re: iPhone - All about

Post by Saka »

Image
Fercera :D
nivla

#33278 Re: iPhone - All about

Post by nivla »

koristim preko 20 godina razne debitne kartice, ne vidim potrebu da se ovolika halabuka dize sto se napokon u bih pojavio apple pay, ono kljucno mi je u zivotu da platim racun na kasi mobitelom ili satom, za neke vidim cak hoce i banke da mijenjaju jer im to ne radi
BiBi911

#33279 Re: iPhone - All about

Post by BiBi911 »

nivla wrote: 30/07/2025 15:15 koristim preko 20 godina razne debitne kartice, ne vidim potrebu da se ovolika halabuka dize sto se napokon u bih pojavio apple pay, ono kljucno mi je u zivotu da platim racun na kasi mobitelom ili satom, za neke vidim cak hoce i banke da mijenjaju jer im to ne radi
Jojj. tebe pa nisi u fazonu. Mora se pokazat da Telefon moze. Kako ce joj kolegica znat da ona ima novi hajfon sa aplle pay
hp_user

#33280 Re: iPhone - All about

Post by hp_user »

Ja placam vec godinama unazad sa stranim karticama preko moba u BiH, nist mi novo 😅, pa mi smijesno citati da je ovo nesto "wow".
Saka

#33281 Re: iPhone - All about

Post by Saka »

Nije kljucno u zivotu ali sve sto moze manje po dzepovima je jako korisno. Pogotovo sto je vani podrzano vec deset godina a kod nas tek sad dolazi.

Kotistim i ja preko Curve i Aircasha vec odavno ali sada je konacno preko moje banke direktno, bez provizija, konverzija, pre-paida, dodatnih kartica i dodatnih aplikacija. Naravno da je vrlo znacajno i da je olaksanje, da nije ne bi bio ovoliki pritisak od klijenata pa cak i do parlamenta je doslo, opravdano.
skafiskafsnjak

#33282 Re: iPhone - All about

Post by skafiskafsnjak »

Saka wrote: 30/07/2025 15:05 Image
Woooooooooowwwwwww
Wooowwwwww
Vertig0

#33283 Re: iPhone - All about

Post by Vertig0 »

Ima nas kojima te stvari znace. Manje iz razloga da bi bio IN i koristio sve mogucnosti digitalnog svijeta i ovog doba i mogucnostima koje ljudi u razvijenim zemljama imaju odavno, a vise iz prakticnih razloga jer mobitel i sat imam uvijek uz sebe. Ne vidim da se ikakva halabuka digla. Ljudi na forumu komentarisu jer forum i jeste mjesto za to, a tekstovi po portalima su sponzorirani clanci banaka.
@rida1976 ako me sjecanje dobro sluzi, korisnik vojopd je prvi najavio testiranje i dolazak apple pay, a ti si ga ismijavao.
starboy018

#33284 Re: iPhone - All about

Post by starboy018 »

cini se da je Raiffeisen sam sebi pucao u nogu

Image
Sid the sloth

#33285 Re: iPhone - All about

Post by Sid the sloth »

nivla wrote: 30/07/2025 15:15 koristim preko 20 godina razne debitne kartice, ne vidim potrebu da se ovolika halabuka dize sto se napokon u bih pojavio apple pay, ono kljucno mi je u zivotu da platim racun na kasi mobitelom ili satom, za neke vidim cak hoce i banke da mijenjaju jer im to ne radi
Evo ja cu prvi otvoriti racun u NLB samo zbog Apple pay, ne vidim problem. Kod tebe vjerovatno samo keš radi, da se vidi da je debel novcanik ;)
sasajev

#33286 Re: iPhone - All about

Post by sasajev »

BiBi911 wrote: 30/07/2025 15:18
Jojj. tebe pa nisi u fazonu. Mora se pokazat da Telefon moze. Kako ce joj kolegica znat da ona ima novi hajfon sa aplle pay
Joj joj joj neke seljacke price. Ja koristim godinama Apple pay sa Wise ili Aircash kad je poceo kod nas, ali mi je izuzetno drago sto su nase banke napokon pustile nase kartice da se vise ne moramo dovijati preko razno raznih budalastina.
Volim platiti satom ili telefonom zato sto je to najmanji gubitak vremena i najmanja pegla.
Da ljudi ne smatraju da je to izuzetno dobra stvar (velika vecina u svijetu) to ne bi zazivilo u mjeri u kojoj jeste.
A ta neka vasa seljacka prica tipa “hajfon”, “da se vidi i slicno” je samo odraz vaseg malogradjanskog mentaliteta.
Ako ti se nesto ne svidja, nemoj koristiti i prodji s mirom.
nivla

#33287 Re: iPhone - All about

Post by nivla »

Sid the sloth wrote: 30/07/2025 18:46
Evo ja cu prvi otvoriti racun u NLB samo zbog Apple pay, ne vidim problem. Kod tebe vjerovatno samo keš radi, da se vidi da je debel novcanik ;)
rijetko imam vise od 20 maraka u dzepu, sve na racunima, placam karticom, placam kriptom, eto da hoce dozvoliti kriptom placat to bi mi bio pomak, a ne apple pay
xPaco1337

#33288 Re: iPhone - All about

Post by xPaco1337 »

Zašto najviše ? Odem na kafu prosetam ili u teretanu ne nosim novcanik sa sobom desi se gladan,zedan ili ti bude loše ne bitno ne mozes kupit platit. Ja sam tako koristio apple pay najviše. Desilo mi se jednom ostao mi novcanik u autu istekla mi kartica od mobitela ne mogu napunit nemam para kod sebe, istekao kredit, jedva wifi ufatio i ostalo mi par dolara na SilkPayu da kupim kupim (jer novotel nije podržan na sparkasse aplikaciji).
Haris033

#33289 Re: iPhone - All about

Post by Haris033 »

Jos da hoće neko od telecom operatera (konačno) omogućiti MultiSIM za Apple Watch Cellular 🤔
U Hrvatskoj i Srbiji usluga dostupna..

MultiSIM za isti broj u mobitelu i satu
Mobitel slobodno ostavite kod kuće i ostanite povezani preko pametnog sata. Šećite, vježbajte, provodite se - neopterećeni i slobodni!
Za dobrodošlicu u MultiSIM svijet, pripremili smo vam najbolji izbor pametnih satova samostalno ili u kombinaciji s mobilnim uređajem. I još vas častimo - prvih šest mjeseci MultiSIM je bez naknade u tarifi Unlimited GB.

Isti broj u mobitelu i u satu

Koristite aplikacije, plaćajte satom

Pozivi i poruke bez mobitela sa sobom
Koristite MultiSIM do 6 mjeseci bez naknade
Aktivirajte MultiSIM opciju uz Unlimited GB tarifu i koristite je čak 6 mjeseci besplatno! Aktivacijom opcije uz M, L i Young tarifu do 30. rujna 2025. koristite je 3 mjeseca besplatno.
Nakon isteka promotivnog perioda, cijena usluge je 3,99 EUR mjesečno.
Mobitel + pametni sat
MultiSIM opciju jednostavno aktivirajte tijekom uparivanja sata s mobitelom.
isx

#33290 Re: iPhone - All about

Post by isx »

Koja je procedura? Vidiš li iznos na ekranu prije face id?
folder

#33291 Re: iPhone - All about

Post by folder »

isx wrote: 30/07/2025 22:33
Koja je procedura? Vidiš li iznos na ekranu prije face id?
Vidis iznos na POS uredjaju i umjesto kartice prislonis mobitel ili sat. A prije toga udjes u wallet uz face id. I eventualno odaberes karticu ako ih imas vise i neces da platis defaultnom. Na ekranu vidis sliku kartice. Imas screenshotova na temi Apple Pay na pdf Ekonomija.
BiBi911

#33292 Re: iPhone - All about

Post by BiBi911 »

sasajev wrote: 30/07/2025 18:48
Joj joj joj neke seljacke price. Ja koristim godinama Apple pay sa Wise ili Aircash kad je poceo kod nas, ali mi je izuzetno drago sto su nase banke napokon pustile nase kartice da se vise ne moramo dovijati preko razno raznih budalastina.
Volim platiti satom ili telefonom zato sto je to najmanji gubitak vremena i najmanja pegla.
Da ljudi ne smatraju da je to izuzetno dobra stvar (velika vecina u svijetu) to ne bi zazivilo u mjeri u kojoj jeste.
A ta neka vasa seljacka prica tipa “hajfon”, “da se vidi i slicno” je samo odraz vaseg malogradjanskog mentaliteta.
Taj nacin placanja koristim nekih 5+godina. Al ne kontam ove hajfone Sto dizu frku oko toga.

Beze mi to reklamiranje kao da je to neka nauka. Al sta ocekivat od "Trendsetter-a".

Uzivaj u svom hajfonu
Benq
Moderator

#33293 Re: iPhone - All about

Post by Benq »

@vojopd Javna opomena, komuniciraj na forumu bez vrijedjanja ili ide trajni.
sasajev

#33294 Re: iPhone - All about

Post by sasajev »

BiBi911 wrote: 31/07/2025 06:19
sasajev wrote: 30/07/2025 18:48

Taj nacin placanja koristim nekih 5+godina. Al ne kontam ove hajfone Sto dizu frku oko toga.

Beze mi to reklamiranje kao da je to neka nauka. Al sta ocekivat od "Trendsetter-a".

Uzivaj u svom hajfonu
Tooooo Nek si ti nama reko :izet:
neraaaa

#33295 Re: iPhone - All about

Post by neraaaa »

Zna li neko gdje se proizvodi obični iPhone 16, Kina ili Indija? Kupio sam iPhone 16, preko dvije milje platio i očekujem savršen telefon ali primjetio sam na donjem desnom ramu, tik uz spajanje sa staklom od displeja malu nesavršenost, kao da je izbrušen previše i taj dio veličine oko 2 mm se sjaji pod određenim uglom pod lampom.

Nije telefon ispadao, od dana kupovine je u maski a i mjesto gdje je to, nemoguce je napraviti oštećenjem a da displej ostane netaknut. Sad mi nije jasno kako nje moguće to Apple da dozvoli? Jest da je to sitno, jedva se vidi i to samo pod određenim iglom i ja sam sasvim slučajno to vidio, mada bez obzira, kažu da svi da su Apple proizvodi savršeni i da nema nikad nikakvih nesavršenosti u proizvodnji pa mi čudno odakle to na telefonu?

Jel neko još imao tako te neke nesavršenosti na aluminijumskom ramu na osnovnom modelu?
edoe52

#33296 Re: iPhone - All about

Post by edoe52 »

neraaaa wrote: 02/08/2025 17:19 Zna li neko gdje se proizvodi obični iPhone 16, Kina ili Indija? Kupio sam iPhone 16, preko dvije milje platio i očekujem savršen telefon ali primjetio sam na donjem desnom ramu, tik uz spajanje sa staklom od displeja malu nesavršenost, kao da je izbrušen previše i taj dio veličine oko 2 mm se sjaji pod određenim uglom pod lampom.

Nije telefon ispadao, od dana kupovine je u maski a i mjesto gdje je to, nemoguce je napraviti oštećenjem a da displej ostane netaknut. Sad mi nije jasno kako nje moguće to Apple da dozvoli? Jest da je to sitno, jedva se vidi i to samo pod određenim iglom i ja sam sasvim slučajno to vidio, mada bez obzira, kažu da svi da su Apple proizvodi savršeni i da nema nikad nikakvih nesavršenosti u proizvodnji pa mi čudno odakle to na telefonu?

Jel neko još imao tako te neke nesavršenosti na aluminijumskom ramu na osnovnom modelu?
Cijela iPhone 16 serija se proizvodi i u Kini i u Indiji, veca je sansa da je napravljen u Kini jer se tamo vise modela godisnje napravi. Nazalost ne mozes sa sigurnoscu provjeriti u kojoj drzavi je napravljen.
sasajev

#33297 Re: iPhone - All about

Post by sasajev »

neraaaa wrote: 02/08/2025 17:19 Zna li neko gdje se proizvodi obični iPhone 16, Kina ili Indija? Kupio sam iPhone 16, preko dvije milje platio i očekujem savršen telefon ali primjetio sam na donjem desnom ramu, tik uz spajanje sa staklom od displeja malu nesavršenost, kao da je izbrušen previše i taj dio veličine oko 2 mm se sjaji pod određenim uglom pod lampom.

Nemam neku predstavu o kolikom je “ostecenju” rijec, ali ako se stvarno vidi, ja bih to reklamirao. Proslo mi ih je kroz ruke poprilican broj i ni na jednom nisam vidio nista slicno tome, pa mi je malo cudno. Nije to saomi pa da prolazi bez kontrole kvaliteta.
neraaaa

#33298 Re: iPhone - All about

Post by neraaaa »

sasajev wrote: 02/08/2025 19:21

Nemam neku predstavu o kolikom je “ostecenju” rijec, ali ako se stvarno vidi, ja bih to reklamirao. Proslo mi ih je kroz ruke poprilican broj i ni na jednom nisam vidio nista slicno tome, pa mi je malo cudno. Nije to saomi pa da prolazi bez kontrole kvaliteta.
Ma fazon je sto se ne vidi skoro nikako, samo kad naštimaš pod određen ugao i vidi se na rubu rama gdje se spaja sa staklom, kao parnica dužine oko 1-2 mm, a debljine tanje od dlačice kućne prašine, ustvari ne znam i jel parnica, samo to mjesto kao da ima veći odsjaj od ostatka rama. Ne vjerujem da bi u servisu to iko i primjetio ako ima imalo dijoprije. Da ti postavljam sliku ne vrijedi, ne vidi se.

Problem je sto sam to slučajno primjetio i OCD sad čini svoje :D

Meni ovo izgleda kao mjesto gdje je brusilica počinjala završnu obradu pa malo ofulila a kontrola kvalitete vjerovatno nije ni primjetila jer sve zavisi pod kojim uglom gledaš.
Saka

#33299 Re: iPhone - All about

Post by Saka »

Jbg aluminij se može lako oštetiti, dovoljno da je tvrđa malo maska koju si navlačio. Ja sam iPhone 5 bukvalno noktom oštetio jer su bile one oštre ivice a aluminij mekan. Zato je stainless steel zakon, ovo sad s titanijumom onako...
neraaaa

#33300 Re: iPhone - All about

Post by neraaaa »

Saka wrote: 02/08/2025 20:15 Jbg aluminij se može lako oštetiti, dovoljno da je tvrđa malo maska koju si navlačio. Ja sam iPhone 5 bukvalno noktom oštetio jer su bile one oštre ivice a aluminij mekan. Zato je stainless steel zakon, ovo sad s titanijumom onako...
Moguće i to mada je na mjestu gdje maska ne dolazi do njega jer da je pod maskom ne bih ni vidio.

Gledam sad na netu ima sličnih (puno gorih i uočljiviji) slučajeva sa iPhone 16 serijom i za sve je navedeno da je nesavršenost u proizvodnji.

Da je bijeli telefon sa prirodnom bojom aluminijuma ne bi se ni vidjelo, ovako se vidi ali jedva. Kao da je na tom mjestu sloj boje tanji, tako nešto.

Uglavnom nije suštinski problem, nije ni estetski, jedva se vidi, nego sam mislio da je proizvodnja ovih telefona savršena, ali izgleda da nema na zemlji ništa savršeno :D
Post Reply