Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Saka wrote: ↑15/10/2020 12:09
Jest ali uvijek svoj stari iPhone možeš dobro prodati i kompenzirati kupovinu novog, ako si ga očuvao. Nije baš da keširaš iznova svaki put, više kao da upgradiraš.
Ne bi se slozio da nije kesiranje.
Cak da prodam Iphone X za npr 900 maraka, koliko se sada krecu polovni i dobro ocuvani, trebas doplatiti vise od milju za neki aktuelni model. To nije bas ekonomicna "rokada"... Posebno ako uzmemo u obzir da se vecina "upgrade-a" na modelima nakon X-a uglavnom svode na kameru i procesor. Pa se postavlja pitanje da li je procesor (koji ni na X ne zakucavam u crveno) i kamera (odlicna je i na X-u) stvarno opravdan razlog za upgrade...
Sjetimo se starih Iphone modela gdje si sa svakim novim stvarno dobijao masu promjena i unapredjenja, zbog cega si imao i valjani razlog za upgrade.
Ovo sto danas rade je porez na budale, a ukidanje punjaca pod pricom "ekoloski smo osvijesteni" je klasicni bezobrazluk.
Prije XS sam imao X, a žena ga još ima i mogu ti reći da je stvarno XS dosta brži, a i slike su dosta bolje. Na X nisam bio zadovoljan low light uslovima, treba mu nekoliko sekundi da nadje fokus čim svjetlo nije baš dovoljno. XS je tu puno bolji, a i generalno su ljepše slike i video. 11 Pro sam testirao i nije mi jednako velik napredak, a na 12 Pro ćemo vidjeti, vjerovatno jeste. Sad jel taj upgrade vrijedan milju to je individualno.
ortodont wrote: ↑15/10/2020 16:40
Neko ko ima 11 ne vidim kako može opravdati da uzme dvanaestku (osim da ne zna šta će od para kao što neko reče). Promjene su marginalne.
Apsolutno čekati godinu kada se najavljuje novo rješenje oko notcha i veći refresh rate bez kompromitiranja baterije.
Bas tako. Generalno nikad ne treba raditi upgrade na naredni model, a pogotovo ne kad nema nekih bitnijih stvari (dodataka, popravki itd)
Prosle godine iPhone 11 pro max 256gb platio 1’400 CHF (2’380KM) a sad ce 12 pro max 256gb kostati 1’349 CHF (2’293.30KM) , znaci kupis punjac od 20W i slusalice pa dodjes na istu cijenu kao prosle godine i ne vidim u cemu je problem
Ady88 wrote: ↑15/10/2020 23:41
Prosle godine iPhone 11 pro max 256gb platio 1’400 CHF (2’380KM) a sad ce 12 pro max 256gb kostati 1’349 CHF (2’293.30KM) , znaci kupis punjac od 20W i slusalice pa dodjes na istu cijenu kao prosle godine i ne vidim u cemu je problem
Ma ja, svica ovo ono.
Tebi je svejedno koja je cijena
Izbacivanje punjača je bez veze potez, tim prije što u kutiji dolazi lightning na usb-c kabl - ko još ima adapter sa usb-c ulazom? Ovaj svijetli primjer počet će pratiti i mnogi drugi, kako to inače bude. Hajde što će oni prodati još punjača i dodatno hajrovati, po meni ovdje ima i jedan drugi i vjerovatno njima bitniji faktor. Zbog manje kutije oni će sigurno dobro sniziti transportne troškove (manja kutija = više telefona u transportnom pakovanju tj. kutiji). Možda i nisam u pravu ali ako ste imali prilike da se bavite organizacijom transporta i uvozom neke robe sigurno znate kako ti troškovi mogu utjecati na finalnu cijenu proizvoda koji plasirate na tržište. Uštede sa te strane im direktno idu u džep.
Sveti Koilije wrote: ↑16/10/2020 13:17
Izbacivanje punjača je bez veze potez, tim prije što u kutiji dolazi lightning na usb-c kabl - ko još ima adapter sa usb-c ulazom? Ovaj svijetli primjer počet će pratiti i mnogi drugi, kako to inače bude. Hajde što će oni prodati još punjača i dodatno hajrovati, po meni ovdje ima i jedan drugi i vjerovatno njima bitniji faktor. Zbog manje kutije oni će sigurno dobro sniziti transportne troškove (manja kutija = više telefona u transportnom pakovanju tj. kutiji). Možda i nisam u pravu ali ako ste imali prilike da se bavite organizacijom transporta i uvozom neke robe sigurno znate kako ti troškovi mogu utjecati na finalnu cijenu proizvoda koji plasirate na tržište. Uštede sa te strane im direktno idu u džep.
Pa spomenuli su da je i to uzeto u obzir... manji paket = manje transporta = manje zagadjenja...
Qler wrote: ↑16/10/2020 13:22
a enviroment impact sa novim kutijama od punjaca, i kupovina novih punjca te bacanje starih...
ne branim ih, naravno da je sve zbog profita... ali punjaci su se svakako prodavali odvojeno i do sada... ideja je da se smanji, jer nece svako kupiti taj dodatni punjac
Sveti Koilije wrote: ↑16/10/2020 13:17
Pa spomenuli su da je i to uzeto u obzir... manji paket = manje transporta = manje zagadjenja...
Eh to nisam upratio da su spomenuli, nisam cijeli event pogledao. Ma jašta, kao i s punjačem manje transporta = manje zagađenja, ali ono što je bitnije je da je više keša
Ma tako je kako je, gusimo temu sa punjačima bezveze. Ja ako budem prodavao, staviću na OLX bez punjača ko hoće nek uzme ko neće ne mora, šta bih sad, nek bacaju drvlje i kamenje olx mafijaši.
Ja sam se iznenadio što mi je sa Apple Watch 4 došao punjač i kabal. Tako da sad XS mogu prodat s punjačem.
Ma svakako u 2 godine nisam dvaput uključio na punjač, punim wireless stalno. A slušalice vazda prodam neotvorene, nisam ih nikad koristio, imam bluetooth (kineske), ne bih se peglao sa žicom, još ispadaju iz ušiju. Tako da nek su ih izbacili što se mene tiče. Ne bi bilo loše da su još ovu godinu zadržali brzi punjač jer ne upgradira se sa 11 na 12 već sa X ili XS, a mi imamo samo ultraspori 5W, ali šta je tu je. Radije ovako nego da je $50 veća cijena.
Mala im zarada pa su morali izvaditi punjac, jos te ubijede da je to radi ekologije. Kad kupis posebno ne utice na ekologiju, to je naucno dokazano.
Najgladniji k*urac ih je na svijetu napravio, od osnivaca pa nadalje.
Hajte spamujte sad jednu godinu o izbacivanju punjaca i preko noci prestanite kad isto uradi samsung i ostatak apple pljuvacke sekte. Garantujem da tad niko nece vise pisati o tome i bice normalno.