iPhone - All about

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
AmADin_gospo

#14676 Re: iPhone - All about

Post by AmADin_gospo »

Pirija wrote: time samo dokazujete koliko ste zatucani...

Prior to Apple's great event that's scheduled for later this morning – The US Patent and Trademark Office officially published a series of 47 newly granted patents for Apple Inc. today. In this particular report we cover patents relating to 3D modelling, liquid metal and a free form cutting machine that creates the unibody MacBook Pro and more. We also cover three design patents today with one of them being an enclosed Mac Pro Pedestal. We finally wrap up this week's granted patent report with our traditional listing of the remaining granted patents that were issued to Apple today.
time samo ti dokazuješ koliko si ti zatucan i koliko si sektaš, jer ko bjesan pas braniš brend o kojem nemaš pojma. ne barataš argumentima nego izbjegavaš odgovore, skrečeš s teme, a kad te se stisne u čošak, onda ti je odgovor "ma ima tamo neko drugi koji zna".

čisto tvoje informacije radi, jedan od ovih 47 patenata je patenat za "kockastu staklenu zgradu" koji su brendirali. znači nisu izmislili, nego brendirali, da niko na svijetu ne smije da napravi od stakla kockasti objekat. ostali patenti su brendovi, a ne tehničke inovacije. edukuj se

ti si jedan običan duduk zatupljeni, i preplašteni, da te ko ne prokonta koliko si mali.

edukuj se dječače
rangoj

#14678 Re: iPhone - All about

Post by rangoj »

M e m o wrote:
Alfons Kauders wrote: teoretski, mozes softverski usporiti video i 1000 puta, samo sto ce izgledati ko mudo
jesil probo...gledo
nisi, nemaš pojma, nego izgleda pametuješ na sve strane
ja probo, gledo....izgleda dobro

i kad prije procesorima...ja evo treći put ponavljam da sam sa samsungom S 8300 kupljenim prije 5 godina imao tu opciju slowmotion na 120 fps, radi toga i izabrao taj model
Momo velika je razlika izmedju software-skog usporavanja, gdje program usporava i radi interpelaciju sličica koje nedostaju. Npr uspori video 4 puta i pravi vještački 3/4 sličica koje nedostaju izmedju ključnih originalnih sličica. I Hardwareskog slow-motion gdje kamera snima veliki broj sličica - neuporedivo bolje!

Ne znam kakav je bio tvoj Samsung telefon koji spominješ ali s obzirom na to da je iz 2009 i da je imao slabiji procesor kod njega je vjerovatno u pitanju software-sko usporavanje, interpolacija videa.

Vjeruj mi kamera to uradi mnogo bolje! Software ne može kvalitetno usporiti video!

Skoro svi novi androidi imaju slow-motion od 120 sličica po sekundi, Iphone je koliko ja znam prvi uveo 240 sličica - i to je pored ekrana, izgleda jedna jedina inovacija koju donosi...
rangoj

#14679 Re: iPhone - All about

Post by rangoj »

Jeste li vidjeli Markusov komentar na iWatch - lik inače hvali Apple proizvode, bar do sada.

Apple Watch Impressions!: http://youtu.be/nxM-rac7vb4
M e m o

#14680 Re: iPhone - All about

Post by M e m o »

rangoj wrote:
M e m o wrote:
Alfons Kauders wrote: teoretski, mozes softverski usporiti video i 1000 puta, samo sto ce izgledati ko mudo
jesil probo...gledo
nisi, nemaš pojma, nego izgleda pametuješ na sve strane
ja probo, gledo....izgleda dobro

i kad prije procesorima...ja evo treći put ponavljam da sam sa samsungom S 8300 kupljenim prije 5 godina imao tu opciju slowmotion na 120 fps, radi toga i izabrao taj model
Momo velika je razlika izmedju software-skog usporavanja, gdje program usporava i radi interpelaciju sličica koje nedostaju. Npr uspori video 4 puta i pravi vještački 3/4 sličica koje nedostaju izmedju ključnih originalnih sličica. I Hardwareskog slow-motion gdje kamera snima veliki broj sličica - neuporedivo bolje!

Ne znam kakav je bio tvoj Samsung telefon koji spominješ ali s obzirom na to da je iz 2009 i da je imao slabiji procesor kod njega je vjerovatno u pitanju software-sko usporavanje, interpolacija videa.

Vjeruj mi kamera to uradi mnogo bolje! Software ne može kvalitetno usporiti video!

Skoro svi novi androidi imaju slow-motion od 120 sličica po sekundi, Iphone je koliko ja znam prvi uveo 240 sličica - i to je pored ekrana, izgleda jedna jedina inovacija koju donosi...
kakvo čovječe softversko usporavanje, slowmotion snimanje nije bilo nikakav bauk, kako sam već napisao prvi furao još 2007. LG Viewty, ovaj samsung 2009 http://www.gsmarena.com/samsung_s8300_u ... h-2667.php

čistih 120 fps ima samo što je 320x240

i ponavljam opet, i slowmotion klip koji sam napravio sa videopedom od običnog 30 fps nije ništa lošiji od ovog koji je pravio samsung
dinao

#14682 Re: iPhone - All about

Post by dinao »

Najjaci argument ovih spamera teme "sta je to iphone inovativno revolucionarno izbacio"...pa tuljani jedni, bil vam bilo drugih smartphone-a da nije bilo iphone-a :) :)

Sent from my iPhone using Tapatalk
Alfons Kauders

#14683 Re: iPhone - All about

Post by Alfons Kauders »

dinao wrote:Najjaci argument ovih spamera teme "sta je to iphone inovativno revolucionarno izbacio"...pa tuljani jedni, bil vam bilo drugih smartphone-a da nije bilo iphone-a :) :)

Pa bilo ih je i prije. Ima ih i danas. Pokusali su tuziti sve redom, nisu uspjeli. Samsungu su uzeli pare jer fakat jesu djonili dizajn, ali to je kap u moru. Samsung je platio milijardu dolara odstete, ali su u medjuvremenu postali najveci proizvodjac telefona na planeti, sahranivsi firme poput Nokie, SE i sl. Prosli su jako, jako jeftino.

Nego hoce li mi neko objasniti kako je Apple "izmislio" ARM i PowerPC procesore? :D
AmADin_gospo

#14684 Re: iPhone - All about

Post by AmADin_gospo »

vidiš, opet skrečeš s teme, rekao sam šta je iPHONE donjeo toliko revolucionarno. čime je UREĐAJ a ne kompanija donjela.

a i te 4 stvari što spominješ, su 0.000001% tehnologije
dinao wrote:Najjaci argument ovih spamera teme "sta je to iphone inovativno revolucionarno izbacio"...pa tuljani jedni, bil vam bilo drugih smartphone-a da nije bilo iphone-a :) :)

nemoj da se blamiraš jarane, ovo si sad rekao i nikad više.
1992 – IBM “Simon,” and had a plethora of features including a calendar, address book, calculator, email service, and even a touch screen. At $899.00, though, most people could not afford it.
1996 – Nokia launched a series of smartphones in the late ’90s that were basically a cross between a cell phone and a PDA.
2000 – Ericsson developed the R380, a touch screen smartphone that used the Symbian operating system and had a foldable keyboard. It was the first all-in-one device to actually be called a smartphone.
2002 – This was the year the smartphone revolution really took off. Blackberry was introduced with its email services, as well as the Palm Treo and its full QWERTY keyboard and Ericsson’s P800 model. Several new features were added to smartphones including the MP3 player, camera, and wireless technology. Exchange Email also became popular.
2005 – The N-Series of smartphones was introduced to the market by Sony Ericsson. These devices were targeted at business people because of their computing capabilities.
2007 – Apple’s coveted iPhone was introduced with its massive app store.
2008 – The open-source, Android operating system started to take off, supported by Google, Intel, HTC, and a variety of other developers.
Now – New smartphones are constantly being introduced to the market by all the major players. The focus is currently on getting faster Internet speeds.
supercali

#14685 Re: iPhone - All about

Post by supercali »

prvi smartphone nastao 1993-e toliko o toj prici da nije bilo jabuke ne bi bilo smartphona
bambina78

#14686 Re: iPhone - All about

Post by bambina78 »

Ima li ih vec kod nas? :mrgreen:
supercali

#14687 Re: iPhone - All about

Post by supercali »

Pirija wrote:kako si ti zatucan haveru...

http://en.wikipedia.org/wiki/Apple_I ovo je sta? prvi kompijuter?

http://en.wikipedia.org/wiki/ARM_architecture acorn computers napravio

http://en.wikipedia.org/wiki/Newton_(platform) ovo je jedino to bi semoglo uzeti kao inovacija jabuke al ne i ajfona

http://en.wikipedia.org/wiki/PowerPC_970ibm napravio doduse u saradnji sa jabukom

itd itd itd...
Ali_G

#14688 Re: iPhone - All about

Post by Ali_G »

Tacno je da proizvode koji su Apple donijeli slavu nisu izmislili oni, medjutim nacin na koji su oni to predstavili svijetu izuzetno, da kazem, inovativan.
Bio je jedan dokumentarac u vezi iPoda. Sony je daleko prije njih imao takav koncept plejera, medjutim korisnicko iskustvo, kupovina preko iTunesa, sortiranje pjesama koje je uveo Apple su lansirali takve plejere u zvijezde. Isto su to napravili i sa telefonima i tabletima.
AmADin_gospo

#14689 Re: iPhone - All about

Post by AmADin_gospo »

Ali_G wrote:Tacno je da proizvode koji su Apple donijeli slavu nisu izmislili oni, medjutim nacin na koji su oni to predstavili svijetu izuzetno, da kazem, inovativan.
Bio je jedan dokumentarac u vezi iPoda. Sony je daleko prije njih imao takav koncept plejera, medjutim korisnicko iskustvo, kupovina preko iTunesa, sortiranje pjesama koje je uveo Apple su lansirali takve plejere u zvijezde. Isto su to napravili i sa telefonima i tabletima.
to je sve i ništa više.
za marketing im se kapa treba skinuti, isto kao koka-koli. koliko su marketinški magovi, vidi se svuda oko nas. Apple je postao religija, isto ko Scientiolozi. daj pare, daj pare, daj pare, daj pare i daj pare... zašto?... zato!, daj pare, daj pare, daj pare...
Ali_G

#14690 Re: iPhone - All about

Post by Ali_G »

To da su kao sekta stoji. Medjutim mora se priznati da imaju vrhunski ekosistem koji i pored silnih mana biljezi odlicne rezultate.
Ja imam iphone i android tablet. Androidu mozes da radis sta pozelis, medjutim ja se u koristenju pogubim. iOS je toliko jednostavan i pregledan
supercali

#14691 Re: iPhone - All about

Post by supercali »

Ali_G wrote:To da su kao sekta stoji. Medjutim mora se priznati da imaju vrhunski ekosistem koji i pored silnih mana biljezi odlicne rezultate.
Ja imam iphone i android tablet. Androidu mozes da radis sta pozelis, medjutim ja se u koristenju pogubim. iOS je toliko jednostavan i pregledan
i prisilio te da sta god zelis na njemu instalirati moras kupiti na app storu pa makar to bilo ne znam ni ja sta
dok na androidu ide malo drugacije imas kupiti al imas i besplatnih alternativa
dok se android prihodi dijele na vise proizvodjaca sve od iphona ide jabuci
zato i jesu najbogatiji i najvise imaju prihoda
jos uvijek su oni na vrhu vjerovatno ce i biti jos par godina al gledajuci trendove sve vise raje prelazi na android malo manje na wp
zasto? zato jer se ne mora placati za svaku sitnicu a sto se tice samog uredjaja bare bare su jabuke i bilo koji drugi
e sad svaki mobitel ima prednosti zavisno od korisnika sta trazi

al da im se treba skinuti kapa zbog marketinga treba i to ne do poda nego je i zakopati
ai opet se osjeca od kada je stevo poso otisao to sve vise i vise pada pa i taj sam marketing
AmADin_gospo

#14692 Re: iPhone - All about

Post by AmADin_gospo »

Ali_G wrote:To da su kao sekta stoji. Medjutim mora se priznati da imaju vrhunski ekosistem koji i pored silnih mana biljezi odlicne rezultate.
ekosistem se zna šta znači, kad se budu bavili prirodom i zaštitom iste, onda mogu imati ekosistem ;-)

što se tiče jednostavnosti OSa, tu se nema šta polemisati, GUI im je najljepši na oko a korištenje istog je od samog početka svedeno na najmanji minimum moguči. premda mene lično isto živcira, jer imaš jedno dugme za sve, osječam se ko idiot il majmun koji pritišće slikice nbi li dobio bananu il komad jabuke :-)
na USA tržištu su zahvaljujuči tome postigli hit jer su oni večinom krajnje retardirani i to im je savršeno odgovaralno.
apple također ima dobru implementiranu strategiju povezvanja uređaja u jedan sistem (a nije ekosistem :D ) koji opet nisu oni izmislili, ali je logičan odgovor, jer se bave proizvodnjom više tehničkih uređaja, računari, tableti, telefoni, MP3 uređaji, a odnedavno i TV itd itd. tu ostali još kaskaju za njima.
marketing im je toliko dobar, da reklamiraju toplu vodu ko njihov izum, i to im jako prolazi. iFontelaš je dobar primjer.
guber90

#14693 Re: iPhone - All about

Post by guber90 »

supercali wrote:
i prisilio te da sta god zelis na njemu instalirati moras kupiti na app storu pa makar to bilo ne znam ni ja sta
jos uvijek su oni na vrhu vjerovatno ce i biti jos par godina al gledajuci trendove sve vise raje prelazi na android malo manje na wp
zasto? zato jer se ne mora placati za svaku sitnicu a sto se tice samog uredjaja bare bare su jabuke i bilo koji drugi

al da im se treba skinuti kapa zbog marketinga treba i to ne do poda nego je i zakopati
ai opet se osjeca od kada je stevo poso otisao to sve vise i vise pada pa i taj sam marketing
Aaaa na ovoj temi se niko ne stidi izvaliti koliko god veliku glupost stigne...

Od onoga sto je ARM arhitekturu pripisao Apple-u, pa do ovog sto rece da nemas besplatnih alternativa na appstore, znaci siguran sam da nisi drzao iPhone ili iPad u rukama duze od nekoliko minuta, jer da jesi znao bi da za svaku aplikaciju koja se placa postoji cesto i nekoliko desetaka alternativa koje su besplatne (moguce da neke specijalizovane aplikacije koje nisu za siru upotrebu i nemaju alternativu, ali kao neko ko je koristio more razlicitih aplikacija sto placenih, sto besplatnih nikada nisam naisao na aplikaciju koja je unikatna i za koju ne postoji besplatna alternativa).

Kako to uvijek biva, uglavnom one koje se placaju su bolje, ne drasticno, ali bolje da, sto se tice ovoga situacija nije drugacija niti na Androidu, o nelegalnom pribavljanju aplikacija ne bih, jer to nije ono sto je prica ove teme, posto je spomenut app store, a niti jedan se uredjaj ne pravi da bi se piraterija na njemu furala.

Licno imam iPhone, brat ima telefon sa Android OS i oba su mi odlicna, svaki ima svoje prednosti i mane u odnosu na drugi, tako da svako bira sta mu odgovara.
HRossi

#14694 iPhone - All about

Post by HRossi »

AmADin_gospo wrote:
što se tiče jednostavnosti OSa, tu se nema šta polemisati, GUI im je najljepši na oko a korištenje istog je od samog početka svedeno na najmanji minimum moguči. premda mene lično isto živcira, jer imaš jedno dugme za sve, osječam se ko idiot il majmun koji pritišće slikice nbi li dobio bananu il komad jabuke :-)
na USA tržištu su zahvaljujuči tome postigli hit jer su oni večinom krajnje retardirani i to im je savršeno odgovaralno..
Koja ogranicena generalizacija.
Inace je balkan centar svijeta, sigirno nas trebaju da pitaju kako se pravi telefon i sistem. Cijela evropa, ameriku da ne spominjem, koristi iphone zato sto ima to nesto u ios sto ljudima odgovara i olaksava koristenjene. Jedno dugme vraca te na pocetak, to je jednostavnost, inzenjering. Nemam nista protiv androida al prakticnost, fluidnost i jednostavnost, to se trazi. A apple je brend koji uliva pouzdanost. Pa ko sta voli nek izvoli.
insomnia78

#14695 Re: iPhone - All about

Post by insomnia78 »

HRossi wrote:
AmADin_gospo wrote:
na USA tržištu su zahvaljujuči tome postigli hit jer su oni večinom krajnje retardirani i to im je savršeno odgovaralno..
Inace je balkan centar svijeta, sigirno nas trebaju da pitaju kako se pravi telefon i sistem. Cijela evropa, ameriku da ne spominjem, koristi iphone zato sto ima to nesto u ios sto ljudima odgovara i olaksava koristenjene. Jedno dugme vraca te na pocetak, to je jednostavnost, inzenjering. Nemam nista protiv androida al prakticnost, fluidnost i jednostavnost, to se trazi. A apple je brend koji uliva pouzdanost. Pa ko sta voli nek izvoli.
Pa zar ne znas da su stanovnici USA i EU blago retardirani i tehnicki nepismeni za razliku od prosjecnog Bosnje
Vidis valjda gdje su oni a gdje mi

Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
supercali

#14696 Re: iPhone - All about

Post by supercali »

guber90 wrote:
supercali wrote:

Aaaa na ovoj temi se niko ne stidi izvaliti koliko god veliku glupost stigne...

Od onoga sto je ARM arhitekturu pripisao Apple-u, pa do ovog sto rece da nemas besplatnih alternativa na appstore, znaci siguran sam da nisi drzao iPhone ili iPad u rukama duze od nekoliko minuta, jer da jesi znao bi da za svaku aplikaciju koja se placa postoji cesto i nekoliko desetaka alternativa koje su besplatne (moguce da neke specijalizovane aplikacije koje nisu za siru upotrebu i nemaju alternativu, ali kao neko ko je koristio more razlicitih aplikacija sto placenih, sto besplatnih nikada nisam naisao na aplikaciju koja je unikatna i za koju ne postoji besplatna alternativa).

Kako to uvijek biva, uglavnom one koje se placaju su bolje, ne drasticno, ali bolje da, sto se tice ovoga situacija nije drugacija niti na Androidu, o nelegalnom pribavljanju aplikacija ne bih, jer to nije ono sto je prica ove teme, posto je spomenut app store, a niti jedan se uredjaj ne pravi da bi se piraterija na njemu furala.

Licno imam iPhone, brat ima telefon sa Android OS i oba su mi odlicna, svaki ima svoje prednosti i mane u odnosu na drugi, tako da svako bira sta mu odgovara.
mislio sam na besplatnu alternativu ovih placenih aplikacija al nema veze do mene jer nisam naglasio
na ovo mislim bez root-a i bez jabukinog "root-a"
supercali

#14697 Re: iPhone - All about

Post by supercali »

HRossi wrote:
AmADin_gospo wrote:
inace na zapadu svi nose jabuke i nigdje ni traga andorid telefonima
guber90

#14698 Re: iPhone - All about

Post by guber90 »

supercali wrote: mislio sam na besplatnu alternativu ovih placenih aplikacija al nema veze do mene jer nisam naglasio
Dobro ti vec pricas o nelegalnoj sferi i to je nikakav argument, to sto je nama puno izdvojiti neke pare (uglavnom 1$, jer velika vecina placenih app toliko i kosta), vecini nije. Ja evo imam jailbreakan iPhone i na njemu tek dvije aplikacije koje se placaju, a da ih nisam platio, a mogao bi i bez njih, bez po muke. Inace, koliko znam vshare moze vrsiti instalaciju aplikacija (pa i onih koje nisu legalno pribavljene) na iPhone koji nema jailbreak, mada licno to nisam testirao, pa je moguce i da grijesim, ali mislim da je neko spominjao to prije nekog vremena, na ovoj temi, no kao sto rekoh moguce da sam pogresno razumio.
Maharadza

#14699 Re: iPhone - All about

Post by Maharadza »

AmADin_gospo wrote:
ekosistem se zna šta znači, kad se budu bavili prirodom i zaštitom iste, onda mogu imati ekosistem ;-)

na USA tržištu su zahvaljujuči tome postigli hit jer su oni večinom krajnje retardirani i to im je savršeno odgovaralno.
apple također ima dobru implementiranu strategiju povezvanja uređaja u jedan sistem (a nije ekosistem :D ) koji opet nisu oni izmislili, ali je logičan odgovor, jer se bave proizvodnjom više tehničkih uređaja, računari, tableti, telefoni, MP3 uređaji, a odnedavno i TV itd itd. tu ostali još kaskaju za njima.
marketing im je toliko dobar, da reklamiraju toplu vodu ko njihov izum, i to im jako prolazi. iFontelaš je dobar primjer.
Slikice... Pa šta su oni live tiles na tvome WP telefonu ako nisu 'slikice'? :lol:

I nisi baš u poziciji da kritikuješ 'jednostavnost' iOS-a kada i sam koristiš (neuspjeli) pokušaj KOPIJE tog sistema - WP. :lol:

Sent from my LG-D802 using Tapatalk
supercali

#14700 Re: iPhone - All about

Post by supercali »

guber90 wrote:
supercali wrote: mislio sam na besplatnu alternativu ovih placenih aplikacija al nema veze do mene jer nisam naglasio
Dobro ti vec pricas o nelegalnoj sferi i to je nikakav argument, to sto je nama puno izdvojiti neke pare (uglavnom 1$, jer velika vecina placenih app toliko i kosta), vecini nije. Ja evo imam jailbreakan iPhone i na njemu tek dvije aplikacije koje se placaju, a da ih nisam platio, a mogao bi i bez njih, bez po muke. Inace, koliko znam vshare moze vrsiti instalaciju aplikacija (pa i onih koje nisu legalno pribavljene) na iPhone koji nema jailbreak, mada licno to nisam testirao, pa je moguce i da grijesim, ali mislim da je neko spominjao to prije nekog vremena, na ovoj temi, no kao sto rekoh moguce da sam pogresno razumio.
e jbg sada kao u bosni sve legalno :roll:
ljudi se fataju za legalno jedino kad njima odgovara sada u tvom slucaju
bas me zanima koliko bi ljudi imalo uopste iphone kad bi ih legalno kupovali
mozda 2% u citavoj bih
trebam li ovo dalje komentarisati?
Post Reply