Zanimljivo pitanje. Mislim da sve zavisi od vrste terapije, da li je konvencionalna (mixtard inzulini dva puta dnevno) ili intenzivirana ( razliciti inzulini najmanje 4 puta dnevno a nekad i vise). Ako je rijec o konvencionalnoj terapiji ni u ludilu ne bih preporucila preskakanje uzimanja inzulina ili preskakanja obroka.
Kod intenzivirane terapije izostavljanje obroka je moguce samo pri terapiji lantusom + nekim brzodjelujucim izulinom zato sto lantus djeluje 24 sata (kod vecine ljudi) i on je tzv. bazni inzulin koji oponasa pankreas kao kod ljudi koji nisu dijabeticari, ciji pankreas ispusta male kolicine inzulina u krvotok tokom cijelog dana. Tako da ako neko prima lantus teoretski moze preskociti recimo rucak i ne uzeti inzulin jer vec ima inzulina u organizmu. Ako su neki drugi inzulini u pitanju, recimo insulatard i actrapid ili slicno, covjek ne bi smio preskakati obroke niti uzimanje inzulina u oodredjenom vremenskom periodu.
Naravno ako mozes savjetuj se sa doktorom, mada i sam znam kako je do doktora tesko i mukotrpno doci.
Nadam se da ce te ovo zadovoljiti iako bih mogla jos dugo pisati na ovu temu, nisam doktor ali imam puuno godina iskustva