investiranje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
braken

#1 investiranje

Post by braken »

pozdrav,
nadam se da ne pisem na krivom mjestu,

nesto gledam dionice energoinvesta rastu lijepo ovih dana..malo sam citao kako se kod nas radi investiranje i nasao sam raiffaisen i unibroker brokerske kuce..zanima me ako neko ima iskustva sa pomenutim da podijeli, koliko su sigurni itd.

generalno me isto zanima, zasto kod nas ljudi ne ulazu malo vise u domacu industriju. je li to zbog straha ili radi cega? mislim da je to neosnovano jer postoje obveznice, ETF paketi i slicno koji imaju jako mali nivo rizika ili u pogledu obveznica nikakav rizik.
mislim da je to u drugim zemljama jako bitan faktor za privredu, gdje narod stalno pumpa novac u domace firme. znam da nasi ljudi jedva krpe kraj sa krajem istina, ali ima i onih koji mogu da mjesecno odvoje 50-100KM i uloze u nesto. zar nije to bolje nego da pare stoje i da ih jede inflacija..mozda je takvo stanje bas zbog toga sto ne znamo upravljati novcem na pravi nacin. licno mislim da bi se ovo trebalo uciti u skolama tako da nam djeca nisu finansijski nepismena.

u nekim zemljama postoje posebni tipovi racuna koji su tax sheltered, znaci sve sto zaradis na tom racunu od investicija se neoporezuje. da li postoji mogucnost da se ovo pocne primjenjivati i kod nas ili je to daleka, daleka buducnost u zemlji gdje su politicari glavna vijest. da li postoji ijedan politicar koji razmislja o ovome ili neka stranka da ima ovo u svom programu i planu?

hvala
braken

#2 Re: investiranje

Post by braken »

evo za primjer uzeo sam kalkulator investicija na minimalnom iznosu.

recimo da neko stavlja 100KM u investicije od 4% povrata.. za poredjenje americki S&P 500 Index tradiocionalno se vrti oko 10% godisnje koliko znam ako ne grijesim, ali eto ja sam stavio nek je 4%. Nvidia je ove godine dala oko 80% porasta, naravno to je jedna dionica i jako riskantna, ali samo za primjer gdje se moze ici ako se igra pametno.

matematika je slijedeca:

startna investicija: 0KM
mjescna investicija: 100KM
rast: 4%
vrijeme: 30 godina

nakon 30 god imate ovo:

ukupne investicije: 36,000.00 KM
ostvarena dobit: 32,527.06 KM
ukupna vrijednost: 68,527.06KM

znam da kod nas imaju neki fondovi i ima puno ljudi koji to rade, ali mislim da prosjecna osoba ne razmislja dovoljno o ovim stvarima..mozda sam to samo ja :)
Pandakonda

#3 Re: investiranje

Post by Pandakonda »

Investiranje je sigruno kod nas isplativo, pogotovo fbih jer je porez na dividentu 0%. Samo bi trebalo napraviti kratak tutorial ljudima kako da krenu
braken

#4 Re: investiranje

Post by braken »

hmm vidis nisam to znao. zanimljivo hvala za info.
slazem se donekle, ali ne moze se ni ocekivati da ti stalno neko nesto pokaze da te neko uci ako neces sam. svako ima telefon u dzepu, umjesto na instagram i tiktok malo na youtube ima milion videa o ovoj temi, ili ovako kao ja ako nesto ne znas pitas druge :)
Post Reply