Investicioni fondovi

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...
Post Reply
ri0
Posts: 314
Joined: 25/10/2006 09:40
Location: Rajvosa - Grbavica
Contact:

Investicioni fondovi

Post by ri0 » 26/08/2010 12:22

Pozdrav drustvo!

S obzirom da ne posjedujem ni elementarno znanje iz berzanskog poslovanja, interesuje me kakva je situacija sa investicionim fondovima kod nas u drzavi? Isplati li se ulagati kod nas u takvo nesto?
Ako imate neke korisne linkove gdje bih mogao o tome malo vise procitat molim vas da mi posaljete na pm ili ostavite ovdje.


Hvala !


sa obzirom na...
Posts: 277
Joined: 26/06/2010 20:16

Re: Investicioni fondovi

Post by sa obzirom na... » 26/08/2010 13:14

Ja da imam trenutno viska novaca i da ih zelim uloziti u neki investicioni fond jedini u koji bi ulozio je IF Prevent.

Razlozi:
1. Jedini fond koji se osnovan od strane biznismena, a ne svercera, lopuza, te njihovih slovenackih patrona koji zele uz minimalni ulog izmusti sve sto mogu
2. Jedini koji znaju raditi svoj posao

ri0
Posts: 314
Joined: 25/10/2006 09:40
Location: Rajvosa - Grbavica
Contact:

Re: Investicioni fondovi

Post by ri0 » 26/08/2010 13:19

Koji su neki minimalni iznosi sa kojim se moze poceti? Kako to funkcionise? Ja se njima javim, dogovorimo se i oni raspolazu tim novcem ili ?

Hvala!

User avatar
wewa
Posts: 13629
Joined: 27/05/2010 15:20
Location: djah na brdu, djah u ravnici

Re: Investicioni fondovi

Post by wewa » 26/08/2010 13:24

ri0 wrote:Koji su neki minimalni iznosi sa kojim se moze poceti? Kako to funkcionise? Ja se njima javim, dogovorimo se i oni raspolazu tim novcem ili ?

Hvala!

odaberes neku od brokerskih kuca i brokeru das nalog - vrstu naloga odabres nakon sto ti broker objasni sta ti se nudi, koje su trenutne cijene dionica na berzi i sl. u svakom slucaju, ne bi bilo zgoreg da se informises o osnovnim pojmovima trgovanja na trzistu vrijednosnih papira, a to mozes uciniti ovdje: http://www.capitalmarket.ba/

ri0
Posts: 314
Joined: 25/10/2006 09:40
Location: Rajvosa - Grbavica
Contact:

Re: Investicioni fondovi

Post by ri0 » 26/08/2010 13:53

Kada bih se zelio npr. ulagati u ovaj prevent INVEST, kako to funkcionise? Obratim se Brokerskoj kuci i u dogovoru sa njima oni stupe u kontakt sa prevent INVEST-om ili se direktno obratim prevent INVEST-u ?
Totalni sam laik... ovo sam iscitav'o malo ali tesko ulazi u glavu zbog mnostvo pojmova :D

User avatar
wewa
Posts: 13629
Joined: 27/05/2010 15:20
Location: djah na brdu, djah u ravnici

Re: Investicioni fondovi

Post by wewa » 26/08/2010 13:55

ri0 wrote:Kada bih se zelio npr. ulagati u ovaj prevent INVEST, kako to funkcionise? Obratim se Brokerskoj kuci i u dogovoru sa njima ulozim npr u ovaj preventov fond ili se direktno obratim prevent INVEST-u ?

trgovanje vrijednosnim papirima, dakle dionicama u ovom slucaju, odvija se iskljucivo preko ovlastenih profesionalnih posrednika, brokerskih i brokersko-dilerskih kuca.

zato je potrebno da odaberes brokersku kucu i kazes koji te dionice zanimaju, a oni ce ti reci trenutni kurs kako bi mogao dati nalog za kupovinu ako ti budu odgovarali uslovi.

sa obzirom na...
Posts: 277
Joined: 26/06/2010 20:16

Re: Investicioni fondovi

Post by sa obzirom na... » 26/08/2010 14:44

Posto vidim da si totalni laik, reci mi prvo šta ti podrazumijevas pod IF, sta ocekujes od njega, da li ulaganje tretiras kao ulaganje kao u bilo koju drugu dionicu (kupis kad je podcijenjena pa prodas kad dostigne realnu vrijednost) ili to posmatras u smislu dugorocnijeg ulaganja.

ri0
Posts: 314
Joined: 25/10/2006 09:40
Location: Rajvosa - Grbavica
Contact:

Re: Investicioni fondovi

Post by ri0 » 26/08/2010 14:50

Eh ovako mislio sam ici na neko dugorocnije ulaganje, tipa ulozim sada neke pare pa svaki mjesec dodajem iznos jer imam neki iznos koji mi je "visak", ne visak bukvalno ali pare koje mi nisu prijeko potrebne za zivot i koje bih zelio uloziti... Gdje da ulozim ?

HORN1
Posts: 406
Joined: 21/04/2010 17:49

Re: Investicioni fondovi

Post by HORN1 » 27/08/2010 00:04

ri0 wrote:Eh ovako mislio sam ici na neko dugorocnije ulaganje, tipa ulozim sada neke pare pa svaki mjesec dodajem iznos jer imam neki iznos koji mi je "visak", ne visak bukvalno ali pare koje mi nisu prijeko potrebne za zivot i koje bih zelio uloziti... Gdje da ulozim ?


Pa trenutno je veoma dobro ulagati u bilo koji investicioni fond u federaciji dok ja lično nebi nikako ulagao u uzajamne otvorene fondove.
Istina je da su strani manipulatori ušli u naše IF ali nitko nam nebrani da se udružujemo i zaštitimo naše interese pa i da od njih naplatimo sve manipulacije koje su dosad napravili a ima otkud imaju dionice u svom vlasništvu.
Možemo reći nabrzinu nešto o IF kod nas;
1. BIG najveći fond uglavnom stabilan može veoma dugo izdržati da neprodaje dionice i nestvara gubitke dobiva dovoljno dividende da ima za sve godišnje troškove. Dugoročno dobro i sigurno ulaganje.
2. BONUS, osrednji fond ali mu je cijena na tržištu veoma niska pa je veoma privlačan za kupovinu.
3. BOSFIN, nakon akcije KOMPV trebali bi doći bolji dani za taj fond a i za ostale, veoma niska cijena na tržištu.
4. CROBIH, veoma kvalitetan fond sa kvalitetnim ulaganjem, iako je među skupljima trenutno je veoma podcijenjen kao i svi ostali IF.
5.EUROFOND, imaju dobre rezultate ulaganja ali ne i vođenja IF u prošlom periodu međutim izgleda da su se opametili pa sad dosta bolje upravljaju sa portfeljem, iako mu je trenutno cijena najniža na berzi ako nastave pametno upravljati i registracijom ostalih društava u portfelju IF pogotovo Željeznica veoma lako mogu postati najbolji fond sa najvrednijom dionicom i na tržištu i u stvarnosti, mislim da trenutno imaju najveću nominalnu vrijednost portfelja po jednoj dionici, znači kad se tržište stabilazira i dovede u realne okvire dionice Eurofonda bi trebale biti najskuplje od svih IF na sarajevskoj berzi.
6. FORTUNA, među najmanjim fondovima sa najslabijim portfeljem, čudni su prodavali su kvalitetno po jeftinim cijenama i kupovali manje kvalitetno po većim cijenama ali su i oni jako podcijenjeni iako bi trebali biti najeftiniji od svih IF.
7.Herbos veoma dobar fond sličan Crobihu. Mislim da je Hrebos prošle godine dobio preko četiri miliona dividende što mu ide veoma u priliog.
8. Migrup, dosta veliki fond koji je osnovala raifaizen i prilično dobro ga vodila ali je dozvolila da je izguraju slabiji upravljači, međutim temelji su čvrsti i trebao bi donijeti velike prinose onima koji ga kupe po ovima cijenama.
9.Naprijed, dobar fond ima dobar portfelj međutim ima i nekih nejasnoća i nesigurnosti vezano za njega.
10. Prof plus. veoma dobar fond velik, siguran dobio prošle godine mislim nešto preko pet miliona dividende.
11.Prevent, fond koji je najmanje prikupio sredstava, u prvom javnom upisu nije učestvovao tako da ga je to spasilo i ostvario je veoma dobra ulaganja u drugom i trećem krugu, portfelj mu je veoma kvalitetan i uz Eurofond bi trebao imati najvišu cijenu na tržištu kad se sve posloži i stabilizira. Trenutno među najskupljim ali po portfelju i upravljačima bi i trebao biti najskuplji iako je na početku bio jedan od najeftinijih fondova.

Ipak za velika i prava milionska ulaganja trebalo bi napraviti veoma temeljitu analizu svih i odlučiti u koje po kojim cijenama ulagati. Dugoročnije bi ulaganja u bilo koji IF po sadašnjim cijenama trebalo donijeti veoma veliku dobit naravno ako nebi netko konstantno pravio veliki kriminal a KOMPV nebi ništa poduzimala po tom pitanju kao regulator.

pitar2007
Posts: 18
Joined: 15/06/2010 12:06

Re: Investicioni fondovi

Post by pitar2007 » 06/09/2010 12:16

ispade drug da je svaki fond dobar, samo su neki bolji a neki manje dobri.....vidim da veze nemas ni sa berzom pa ne mazi oci ljudima bezveze...jedini fond koji imalo vrijedi je big i donekle crobih i herbos...ovo " imalo" se odnosi iskljucivo na cinjenicu da se cijena vjestacki odrzava, odnosno prebacuju paketi iz trecerazrednih razloga koji nemaju nikakve veze sa malim invesitoima i njihovom interesu, vec imaju za cilj pranje novca, evazija poreza i sl...drugim rijecima, kanite se ljudi ovih "nasih" fondova....imete dionice koji nose dividendu, obveznice...

HORN1
Posts: 406
Joined: 21/04/2010 17:49

Re: Investicioni fondovi

Post by HORN1 » 06/09/2010 23:48

@ pitar 2007
Ja sam stručnjak na ovom polju i pratim sve vezano po ovom pitanju od 2000 godine svaku transakciju i svako ulaganje svakog fonda prilikom privatizacije i poslije kad prodaju i kupuju.
Naravno da u našim fondovima ima dosta nelogičnosti a vjerovatno i nešto kriminalnih radnji ali to je stvar regulatora tržišta i dioničara fondova a ja smatram da će dioničari u pravom trenutku reagovati kad budu sigurni da će taj njihov potez uroditi plodom. Evo ti bi sigurno tvrdio da dionice Eurofonda nevrijede neuzimajući u obzir da eurofond prodajući samo dionice ingrama srebrenik može dobiti skoro duplo više keša od ukupne cijene svih dionica eurofonda kad bi se prodale po sadašnjoj vrijednosti a koliko još ostalih dionica ima u svom portfelju još kad uzmemo u obzir da ima značajan kapital u neregistriranim dionicama kao što su željeznice gdje je eurofond ostvario oko 70 miliona nominalnog ulaganja u željeznicama gdje će jednom doći sve na svoje možda ne danas ali za deset dvadeset godina vjerovatno. Eurofond je vlasnik 5% nekih naših fondova i vjerovatno će kupiti još dosta po ovim niskim cijenama raznih fondova.
Šta je big bolji od drugih fondova naprimjer od profa plus pa prof plus je imao prihod od pet miliona i sto hiljada KM u 2009 god. A taj iznos u ovoj situaciji kad su dionice tako jeftine je fantastičan i oni mogu realno povećati vriednost fonda za 20 do 30%.
Takođe da si stručniji vidjeo bi i ono što je skriveno i nebi izjavio da ostali fondovi nevrijede kad znamo da im je tržišna vrijednost više puta podcijenjena u osnovu na realnu vrijednost.
Mogu tvrditi da neke osobe iz ličnih interesa navode da će nešto propasti i da nevrijedi samo da tom cijena što više padne pa da oni kupe po jeftinim cijenama. To je neispravno postupanje i slobodno se može usporediti sa pljačkom.
Tebi nitko nebrani da tako misliš ali dionice firme su podložnije manipulacijama i kriminalnom djelovanju uprave, naime mnogo je lakše da se uništi jedno preduzeće nego fond.
Ako već govoriš o dionicama firmi zašto nenavedeš neku koja daje dobru dividendu a da ujedno duži vremenski period sigurno posluje sa stabilnim izgledima za budući rast ili zadržavanje dobrog poslovanja.
Šta je bolje kupiti BH telekom koji ima dividendu od 16% na nominalnu vrijednost i knjigovodstvenu vrijednost dionice oko 17KM a trenutna joj je cijena oko 20KM ili BSO (bosna sunce osiguranje) koje takođe isplaćuje dividendu ali u iznosu od 30% od nominalne vrijednosti a knjigovodstvena vrijednost dionica je oko 400KM dok je trenutna tržišna vrijednost dionice oko 280KM.
Ima dosta boljih ulaganja od pomenutih ali ....
Pogledaj nekom je bolje kupiti BSO a drugom BHTSR zavisi kakav je ulagač šta očekuje od ulaganja.
I zamolio bih te da nebrzaš davajući glupe ocjene nečije sposobnosti neznajući ništa o toj osobi.

veiz
Posts: 357
Joined: 15/01/2010 20:39

Re: Investicioni fondovi

Post by veiz » 09/05/2011 22:38

U portfoliu IF Bonus na dan 31.03.2011 između ostalog nalazi se :
Bihaćka pivara 6%
BH Telekom 7,5%
JP Elektroprivreda 18%
Ingram 2%
Solana 2,5%
Pobjeda Tešanj oko 2%
ŽGP 4%
FDS 5%
Sarajevo osiguranje oko 3%
Hidrogradnja 1,8%
Igman konjic 14%
Metalno Zenica 3% .........
Sve ovo ukazuje da je trenutna vrijednost neopravdano mala,moje mišljenje je da bi cijena u slučaju privatizacije nekih od navedenih firmi postakla rast cijene fonda.
Šta vi mislite o tome?

talić
Posts: 1559
Joined: 03/11/2010 17:52

Re: Investicioni fondovi

Post by talić » 10/05/2011 18:08

ne vidim čemu služe investicijski fondovi,....... da mi pojedu dividendu. Ako imam lovu znam gdje je treba uložiti. Napravit ću bolji portfolio nego što ga ima ijedan fond.

User avatar
poznanik
Posts: 6749
Joined: 12/05/2010 16:18
Location: Novo Sarajevo

Re: Investicioni fondovi

Post by poznanik » 11/05/2011 11:47

"Ilirika" investicioni fond, kojem je osnivač istoimeni slovenački fond, naplaćuje naknadu za upravljanje novčane vrijednosti u iznosu 2% godišnje, a ulazna naknada za kupovinu udjela u fondu naplaćuje se 1-3% zavisno od visine uloga (do 50.000 KM je 3%). Izlazna naknada kod otkupa udjela u Fondu se naplaćuje max. 2%. Osim ovih naknada, obračunavaju se i razni troškovi: za bankovno poslovanje, provizija za prodaju ili kupovinu imovine, za vođenje registra, za godišnju reviziju, za štampariju, za porez kojeg je fond dužan platiti, za javno objavljivanje, za naknade komisijama, itd.

talić
Posts: 1559
Joined: 03/11/2010 17:52

Re: Investicioni fondovi

Post by talić » 11/05/2011 12:20

poznanik wrote:"Ilirika" investicioni fond, kojem je osnivač istoimeni slovenački fond, naplaćuje naknadu za upravljanje novčane vrijednosti u iznosu 2% godišnje, a ulazna naknada za kupovinu udjela u fondu naplaćuje se 1-3% zavisno od visine uloga (do 50.000 KM je 3%). Izlazna naknada kod otkupa udjela u Fondu se naplaćuje max. 2%. Osim ovih naknada, obračunavaju se i razni troškovi: za bankovno poslovanje, provizija za prodaju ili kupovinu imovine, za vođenje registra, za godišnju reviziju, za štampariju, za porez kojeg je fond dužan platiti, za javno objavljivanje, za naknade komisijama, itd.

Naravno, pojedoše sve, evo BIG je dobijao značajnu dividendu za udio u Telekomu, Bosnalijeku, .... i opet svake godine iskazuje gubitak. Ko će nahraniti njih i DUF-ove koji su tu da piju krv dioničara.
Da se radi o ulaganju u investicione fondove koje bi vodili sposobni ljudi koji bi gradili hidrocentrale, stambene zgrade,... onda OK. a ovako znam i sam kupiti dionice nekog emitenta bez investicionog fonda kao posrednika.

Post Reply