Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Hajlac

#801 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

Gavijalov wrote:
lamudan wrote:moja kad treba ugrijat povuce oko 1300w znaci izbaci 6kw toplote,ali to traje par minuta,ali mi ne gasimo klimu da se ne povecava vlaznost,ovako je vlaznost uvijek oko 50-60 %,a i klime tako uvijek rade na minimumu
Prijatelju, ja sam na centrsalnom gradskom grijanju i stolarija mi je pvc. Najviše me je strah kondenza na zidovima. Jedne godine smo se grijali na čvrsto gorivo i ćoškovi zidova su uvijek bili mokri kao da je poplava iznad mene. Kakva imaš tu savjet kada su u pitanju klime inveretri. Je li ima neki model koji to predviđa i je li rješenje da se klime nikada ne gase, a opet ako se ne gase da li će se prije pokvariti i šta prvo ode kod klima, i je li skupa popravka. Znam da je puno pitanja, ali eto ako ti nije mrsko....hvala
Svaka klima u rezimu grijanja odvlazuje zrak nema tu posebnih i obicnih klima...

Sto se tice kvarova, cini mi se najcesce da ode motor od ventilatora, pa elektronika(najcesce od strujnog udara) dok kompresori cesto odlaze jedino kod nekih serija odredjenih proizvodjaca tipa Panasonicovih scroll kompresora.
Hajlac

#802 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

lamudan wrote:14 najmanja
Trebalo da joj je oznaka AWYZ 14 ?
Hajlac

#803 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

radostan dan wrote:ma mnogo jbg, već sam pljunuo dvicu na stiropor i stolariju.
dalje, ko će mi je održavati? ništa ja ne vjerujem ovim dunđerima.
plus ugradnja. :roll:
nego mene svrbi ovo...na proljeće planiram klimu saviti, a opet žao mi uzeti samo za hlađenje.
mđt, ovo mi je preskupo, ovaj brus li što ga ti forsiraš.
to bi me izašlo 4, 4,5 milke.
ma hoću kc, nisam ja karington...
Sta bi tek rekao za moju Toshibu SKVP-E 13 za koju kehnuh 2300 KM :D
Last edited by Hajlac on 18/12/2012 22:42, edited 1 time in total.
Hajlac

#804 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

valter.ba wrote:Ma zamjenio sam te onda s nekim, neka se sam prijavi:lol::lol::lol:. Samo ne interesuje kako se razduzio sa Toplanama. Je li placa ovih 40% za pasivno?
Kod mene je takva situacija - Toplane iskljucile grijanje ali salju 40% od prijasnjeg racuna.
Monopolisti ne daju da se odjavim.
Hajlac

#805 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

lamudan wrote:
Hajlac wrote:
nego mene svrbi ovo...na proljeće planiram klimu saviti, a opet žao mi uzeti samo za hlađenje.
Sta bi tek rekao za moju Toshibu SKVP-E 13 za koju kehnuh 2300 KM :D
trazio mitsubishi ili toshibu,ali
za 1900 km kupio cistih 6kw fujitsu a za toliku toshibu bi platio 3000KM ili za mitsubishi ,vjerujes li da mi od ovog bolje ne treba,samo bi volio nekad izbacit lg i uzet jos jednu nocriu,ove klime ce mi ubrzo ustedit te pare da mogu kupit jos jednu haha
Nije ti ona cistih 6kW vec se kod inverter klima gleda raspon - kod tvoje raspon ide do 9kW (pri 7C) a kod recimo Toshibe SKVP2 13ke ide do 7,7kW.
Ali Toshibe i Mitsubishi su kvalitetnije od Fujitsu-a i bolje se ponasaju pri manjim opterecenjima tj. bolja efikasnost. Naravno 400KM nije ni mala razlika pa svak treba odvagati.

Fujitsu radi na puno vecim obrtajima kompresora(odatle tako velik kapacitet od 9kW) tako da im je vjerovatno malo kraci radni vijek(pogotovo jer mi koristimo ove klime za grijanje pri pojakim minusima).
Svakako bi dobro bilo jos jednu uzeti da rastereti tu glavnu kako bi obje duze trajale.
ketronsd1

#806 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

14-ka se jako dobro pokazala na testu svedskog energetskog instituta
U samom vrhu je
Testirana je u pojasu Stockholma i dala je prosjek od 3.35 COP sto je za zimski period i vise nego dobro
Jedino su Daikin i Micko imali 3,4
ketronsd1

#807 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

Koliko često cistite filter u unutarnjem dijelu
Hajlac

#808 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

lamudan wrote:ali tih 400KM bi ja doplatio za slabiju klimu od moje znaci zar ne,manjeg kapaciteta,kontas li sad zasto sam odlucio ipak za fujitsu sa vecim kapacitetom za manje para,a sto se tice potrosnje kapaciteta i ostalih karakteristika nemam nikakvu primjedbu za fujitsu,prezadovoljan i opet bi ju kupio
Naravno shvatam te, ako ti ne radi blizu max. opterecenja (ispod 2kW potrosnje), onda joj nije kompresor preopterecen. Sve zavisi na koliko stepeni je nahajcas i koliki prostor grije.
Hajlac

#809 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

Evo jedan poucan video da vam malo docara koliko je pameti/inovacija ugradjeno u svaku klimu - cetverostrani ventil koji prebacuje rezim hladjenja u grijanje i obratno:

Jos jedna od osnovnih inovacija potrebnih za prenosenje toplotne energije gasom je tzv. ekspanzijski ventil.

P.S. Bruku amerikanaca se grije na velike klime(jer imaju velike kuce) - od po nekoliko tona. Pun youtube Trane, Goodman, Carrier, York itd. kockastih cudovista.

sabanss

#810 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by sabanss »

Ne znam zasto je 4500 KM puno za grijanje... Pa bilo koji konvecionalni razvod ti toliko kosta.

Sa obzirom da je po vasoj prici klima ugrubo jeftinija 700 - 800 KM po sezoni grijanja... Ja da vjerujem u to, ne bih se dvoumio 8)
valter.ba

#811 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by valter.ba »

@hajlac Da ti si taj :lol:. Dakle nisi si rjesio krvopija:sad: Hvala na odgovoru.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
Hajlac

#812 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

Vijest namijenjena ovima sto afirmativno trube o uglju, peletima i sl.:

Zrak u Sarajevu je sve zagađeniji, ne izlazite vani ako ne morate

Zbog porasta čestičnih tvari (PM 10) i čađi u zraku građani Sarajeva iz preventivnih razloga trebaju ograničiti kretanje i tokom dana.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/zrak-u-s ... /121225100
starii

#813 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by starii »

a sta ces narod nema para da kupuje nekvalitetan plin pa lozi sta stigne...sta im je alternativa il struja il ugalj il pelet...nazalost za koju godine cemo imati sve vise djece sa bronhitisima i disajnim problemima...
sabanss

#814 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by sabanss »

Hajlac wrote:Vijest namijenjena ovima sto afirmativno trube o uglju, peletima i sl.:

Zbog porasta čestičnih tvari (PM 10) i čađi u zraku građani Sarajeva iz preventivnih razloga trebaju ograničiti kretanje i tokom dana.

Molim te pogledaj kakav je sastav i koliko ima stetnih gasova kod sagorijevanja peleta...

Za razliku od recimo tvoje klime koja 90% energije koristi iz uglja (koji je i u kucnoj varijanti grijanja katastrofa sa zagadjivanjem da se razumijemo)

Plin je cista varijanta samo sto ima dvije mane: strasno je skup i uvozimo ga.

Pelet ne moramo uvoziti i cist je, samo sto je pocetna investicija visa za cca 2000 KM od plinske. Naravno i prostor za skladistenje je veliki problem za vecinu...
Filter

#815 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Filter »

Hajlac wrote:Vijest namijenjena ovima sto afirmativno trube o uglju, peletima i sl.:

aj se malo obrazuj o peletu
Hajlac

#816 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

sabanss wrote:

Molim te pogledaj kakav je sastav i koliko ima stetnih gasova kod sagorijevanja peleta...

Za razliku od recimo tvoje klime koja 90% energije koristi iz uglja (koji je i u kucnoj varijanti grijanja katastrofa sa zagadjivanjem da se razumijemo)

Plin je cista varijanta samo sto ima dvije mane: strasno je skup i uvozimo ga.

Pelet ne moramo uvoziti i cist je, samo sto je pocetna investicija visa za cca 2000 KM od plinske. Naravno i prostor za skladistenje je veliki problem za vecinu...
Nusproizvod sagorijevanja peleta je ugljendioksid - da ne pricam o nusproizvodima od sagirijevanja uglja sto je sve cesca praksa u Sa. A koristenjem peleta podstice se drvna industrija sto ce reci sjeca suma. Zbog recesije, doce momenat kad ce se manje suma sjeci za namjestaj(zbog sve manje kupovne moci u citavoj Evropi) nego za grijanje.
Ako se poredi iskljucivo pelet sa kucnim pecima na ugalj, pelet je naravno bolja varijanta ali ako se poredi sa svim drugim izvorima grijanja, opet je toplotna pumpa i najisplativija i najmanje zagadjuje jer vecim dijelom koristi toplotnu energiju vanjskog zraka a samo manjim dijelom energiju dobivenu iz fosilnih goriva i hidrocentrala.

Za razliku od glupih pretvaraca elektricne, energije plina, uglja ili drveta u toplotnu, kod klime samo 1/4 do 1/3 (na temp. izmedju +5 i - 10 C) od isporucene energije otpada na elektricnu od koje 80% dolazi sagorijevanjem uglja u termoelektranama koje, za razliku od kucnih varijanti, imaju elektrostaticke filtere za preciscavanje nakon sagorijevanja.
Ni struju ne moramo uvoziti - domaca je fala Budhi.
nosara

#817 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nosara »

Hoce li taj racun za struju od 25 maraka, inverterasi...? :-)
sumirprimus

#818 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by sumirprimus »

A inače struju prozvodimo,većinom preko vjetroelektrana,solarnom energijom i sličnim "čistim"izvorima :D
Il je to ono nek ne smrdi meni,a ostatak ko hebe :evil:
Hajlac

#819 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

nosara wrote:Hoce li taj racun za struju od 25 maraka, inverterasi...? :-)
Novembarski bio 31KM ali ovaj decembarski ce biti veci jerBO je bilo dobrih minusa :)
ami8

#820 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ami8 »

sumirprimus wrote:

A inače struju prozvodimo,većinom preko vjetroelektrana,solarnom energijom i sličnim "čistim"izvorima :D
Što se tiče ove teme prilično sam neutralan ali nadam se da razumiješ da je manje zagađenje ako se neki prostor od recimo 60 m2 grije inverter klimom na struju koja se dobije iz termoelektrane nego ako bi se taj isti prostor grijao na centralno grijanje na ugalj ili na neku peć kraljicu na ugalj. Tako da ti opaska "nek ne smrdi meni, a ostatak ko hebe" po mom mišljenju ni matematički ni na bilo koji drugi način nije na mjestu.
nosara

#821 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nosara »

Hajlac wrote:
Novembarski bio 31KM ali ovaj decembarski ce biti veci jerBO je bilo dobrih minusa :)
Skeniraj, pusti suplju... :zzzz:
Hajlac

#822 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

sumirprimus wrote:

Malo bolje citaj tudje postove pa ce ti biti jasnije zasto je napisano sto je napisano ;-)

A sto se tice tog kome smrdi, vece je zagadjenje juce bilo u Sarajevu od vas koji se grijete na fosilna goriva i vozite automobile nego sto je bilo u Kaknju i Tuzli cije TE imaju filtere a snabdijevaju pola Bosne strujom.

Imaj u vidu da je Sarajevo najveci grad a sto je najgore toliko auta i peci na fosilna goriva smjesteno je u kotlini.
Hajlac

#823 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

nosara wrote:
Hajlac wrote:
Skeniraj, pusti suplju... :zzzz:
Uslikacu al cu zalijepiti nekoliko isjecaka racuna + obavjestenje od Toplana o iskljucenju gore na klimu pored rijeci Toshiba :D Jah i racun-dva od plina da ne bude - grije se na plin a laze vezano za struju :-)

Strpi se :-D
jalijas74

#824 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by jalijas74 »

Ja sam se prikljucio klubu "grijemo se na klimu". Kupio sam Fujitsu AWXZ14LB 4,2KW. Za 5 dana koristenja zadovoljan, prvi puta od kako sam u stanu evo vec 11 godina sam usao u kuhinju bez da dozivim stres. Cak sam i oprao sudje i pri tome bio u majici kratkih rukava.
Do sada sam se grijao na
Image
Krenuli kada je boca bila 16, 50 KM a sada je 27 KM, dvije boce mjesecno a da se ugrije tek dnevni boravak.
Sto se tice racuna za struju on se krece oko 50-60 KM zimi i do 80-90 KM zbog ukljucenja uljnog radiatora u djecijoj sobi. Ako bi mi racun sa klimom izasao 120-150 KM ja bih bio presretan. Trosio bi isto para ali bi se ugrijao kako treba i jos pri tome otklonio opsanost od otvorenog plamena i bebe od 2 godine plus jos neka minimalna opasnost od plina. Uglavnom za 2011 KM. konacno rijesili grijanje u stanu :)

Hvala Hajlac, lamudan, japancima i Master cardu :) !
sumirprimus

#825 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by sumirprimus »

@hajlac...
Slušam vas i vaše dileme...
Naravno,ugalj je najgora varijanta,pogotv za domaćinstva...
IMammo i struju,zahvaljujući tom uglju...
Prije i na struju,pelet,plin,klime za kuće, negoli direktno ugalj...
Post Reply