Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Hajlac

#726 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

lamudan wrote:NE MOZE TO rekose bosanci uglas i odose se grijat na konvektore hehehe
ja sam fujitsu klimu vidio u svedskoj i nasao sam ju i kupio sebi,trebao sam rec drugu NE MOZE TO ili DE TI MENI OBJASNI KAKO TAKO MALO TROSI,haha,ljudi ja se predajem vi kako hocete,zelim vam srecu da budete zivi i zdravi 100 godina i svih 100 se grijali na konvektore hahaha
i opet kazem ako neko hoce da ne baca puno para na grijanje i te zajebancije ima priliku kod mene sve isprobat vidjet pogledat racune,klime rade 24h dnevno ne gase se ni kad nisam kuci,samo ako me nema cio dan onda je temp u kuci 22-23 umjesto 25,a ovo sa forumom nema smisla vise,bosanci ne daju sebi ni pomoc,zalosno
Sizifov je to posao :roll: ono priznaje samo kad na 1kW ulozene imas 1kW dobijene energije (odnos 1:1) a sve drugacije im je jos u domenu SF-a (jer je ovo prostor koji je uvijek kaskao naspram Evrope sto po mentalitetu sto po razvoju).
Hajlac

#727 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

ketronsd1 wrote:
Pelet nije los.Ono istreses dvije vrece u magacini i onda se pec hrani sama.Problem kod peleta je da se spaljivac cesto kvari.To im je najveca mana.
Invertori kako ih vec zovete dole u BiH mada ima i klima koje su sa invertor regulacijom.Invertör je samo uredjaj koji u zavisnosti od vanjske temperature uzima od kompresora onoliko koliko je potrebno za prostor koji se grije ili hladi.Dakle kompesor koji je u vanjskoj jedinici moze raditi recimo od 3-6kw.Tebi za 60 kvm je sasvim dovoljna jedna jedinica koja ima pravilno postavljen unutrasnji dio.Sa tom izolacijom koju imas i pvc stolarijom tebi je dovoljno oko 5kw da zagrijavas sav prostor.Moja preporuka ti je Mitsubishi Electric QHEAT635 ( COP-5,59 :shock: ) ako imas gdje uzeti.Ja mislim da je negdje oko 2500 km.Ja licno imam dvije i dobio sam ih jeftinije od te cijene jer firma u kojoj radim( http://www.nibe.se )je u saradnji sa Mitsubishi Electric i imamo dosta popusta.Ja sa dvije grijem oko 155kvm.Nebi mi trebale dvije da mi kuca ne ide na L ,tako da sam bio primoran ubaciti dvije.Veliki plus kod njih je regulacija vlage ,sto bi kod tebe vrlo lako moglo biti problem s`obzirom da ti je pvc stolarija i da se sve poprilicno zatvorilo.Ovi modeli imaju kapacitet o,8 litara odvlazivanja na sat vremena.
Racunicu potrosnje sam ugrubo objasnio na nekom ranijem postu pa pogledaj stim sto ovi modeli su jos bolji od primjera koji sam ja naveo.Jos manju potrosnju imas na njima.
PS. Tenutno je -3 vani i porosnja na obe pumpe mi je 550w a unutrasnja teperatura mi je 27 stepeni(voli zena kad je toplo :-D ) pa ti sad skontaj.
Jedino sto ti je uraditi je da daljinskim rukujes a kod peleta ima malo vise posla i ulaganja :).
Nadam se da je sam bio od pomoci.Ako te sta interesuje vise slobodno pitaj slobodno.U ovoj branshi sam vec 12 godina.
Napokon neko ko zna sta u praksi znaci Toplotna pumpa :)

Ako si gore na sjeveru, do kojih minusa pustas te Mitsubishije da rade(-20 -25 ?) i kakve su s odledjivanjem ?
ketronsd1

#728 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

lamudan wrote:NE MOZE TO rekose bosanci uglas i odose se grijat na konvektore hehehe
ja sam fujitsu klimu vidio u svedskoj i nasao sam ju i kupio sebi,trebao sam rec drugu NE MOZE TO ili DE TI MENI OBJASNI KAKO TAKO MALO TROSI,haha,ljudi ja se predajem vi kako hocete,zelim vam srecu da budete zivi i zdravi 100 godina i svih 100 se grijali na konvektore hahaha
i opet kazem ako neko hoce da ne baca puno para na grijanje i te zajebancije ima priliku kod mene sve isprobat vidjet pogledat racune,klime rade 24h dnevno ne gase se ni kad nisam kuci,samo ako me nema cio dan onda je temp u kuci 22-23 umjesto 25,a ovo sa forumom nema smisla vise,bosanci ne daju sebi ni pomoc,zalosno
Krivu Drinu neispravi niko :)
Covjek postavi pitanje i pokusas pomoci i onda se nadje neko ko nikad dodira nije imao sa tim i podje pametovati.Prosao sam dosta skole tehnike hladjenja kroz razne kurseve u firmi.Veoma siroko podrucje gdje covjek moze iz mnogo cega koristiti toplotu.Imam mogucnosti da vrlo povoljno uvedem toplotnu pumpu na sistem busenja u zemlju ili polaganja crijeva na dubinu od 80 cm koje su ono bas top proizvodi u ovoj branshi ali opet kad bacim racunicu ovako me dodje jeftinije.Ako ti nije mrsko pogledaj link koji sam gore ostavio ima na engleskom i slovenskom ako ti je lakse.Ima poprilicno dobrih objasnjenja kako sve funkcionise.
Pozzzz
nosara

#729 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nosara »

Preveliko ulaganje za nase uslove... Treba iskesirat 5000... :-?
ketronsd1

#730 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

Hajlac wrote:
ketronsd1 wrote:
Pelet nije los.Ono istreses dvije vrece u magacini i onda se pec hrani sama.Problem kod peleta je da se spaljivac cesto kvari.To im je najveca mana.
Invertori kako ih vec zovete dole u BiH mada ima i klima koje su sa invertor regulacijom.Invertör je samo uredjaj koji u zavisnosti od vanjske temperature uzima od kompresora onoliko koliko je potrebno za prostor koji se grije ili hladi.Dakle kompesor koji je u vanjskoj jedinici moze raditi recimo od 3-6kw.Tebi za 60 kvm je sasvim dovoljna jedna jedinica koja ima pravilno postavljen unutrasnji dio.Sa tom izolacijom koju imas i pvc stolarijom tebi je dovoljno oko 5kw da zagrijavas sav prostor.Moja preporuka ti je Mitsubishi Electric QHEAT635 ( COP-5,59 :shock: ) ako imas gdje uzeti.Ja mislim da je negdje oko 2500 km.Ja licno imam dvije i dobio sam ih jeftinije od te cijene jer firma u kojoj radim( http://www.nibe.se )je u saradnji sa Mitsubishi Electric i imamo dosta popusta.Ja sa dvije grijem oko 155kvm.Nebi mi trebale dvije da mi kuca ne ide na L ,tako da sam bio primoran ubaciti dvije.Veliki plus kod njih je regulacija vlage ,sto bi kod tebe vrlo lako moglo biti problem s`obzirom da ti je pvc stolarija i da se sve poprilicno zatvorilo.Ovi modeli imaju kapacitet o,8 litara odvlazivanja na sat vremena.
Racunicu potrosnje sam ugrubo objasnio na nekom ranijem postu pa pogledaj stim sto ovi modeli su jos bolji od primjera koji sam ja naveo.Jos manju potrosnju imas na njima.
PS. Tenutno je -3 vani i porosnja na obe pumpe mi je 550w a unutrasnja teperatura mi je 27 stepeni(voli zena kad je toplo :-D ) pa ti sad skontaj.
Jedino sto ti je uraditi je da daljinskim rukujes a kod peleta ima malo vise posla i ulaganja :).
Nadam se da je sam bio od pomoci.Ako te sta interesuje vise slobodno pitaj slobodno.U ovoj branshi sam vec 12 godina.
Napokon neko ko zna sta u praksi znaci Toplotna pumpa :)

Ako si gore na sjeveru, do kojih minusa pustas te Mitsubishije da rade(-20 -25 ?) i kakve su s odledjivanjem ?
Josih nisam testiro na nize od -21 nije bilo prilike :-D. Tada mi je COP isao na nekih 2,7.
Elektrolux oxy12 kojeg sam imao do ove zime sam pustio da radi na -28 i hebo te belaj sat i po mi je radila da ne odmrzava i davala mi je na 26 stepeni nastimana 34 stepena na 15 cm od unutrasnjeg dijela(tako se inace mjeri)sto je dva stepena vise od onog sto proizvodjac garantuje.
Panasonic sto sam imao NE9LKM JE GOVNO OBICNO koji je kostao vise nego Elektrolux i koji je u 100 min na -15 3 puta odmmrzavao i omjer drifta i odmrzavanja je bio 30-70%
Micko je radio skoro dva sata na -21 a da nije odmrzavao.Nisam mogao vjerovati.Ono sam ko malo djete sjedio i cekao kad ce poceti odmrzavati.Zena otisla u djeciju sobu da gleda TV eto toliko sam joj bio dosadan,Koliko sam se ibratio :-D :-D
Inace sam u Svedskoj.
radostan dan

#731 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by radostan dan »

lamudane druže, ne histeriši. :mrgreen:
niko ne kaže da nije istina to što pišeš. naprotiv.
mđt, problem nastaje zato što razgovaramo u različitim kategorijama.
kako?
ljudi pitaju - koje je najjeftinije grijanje?
ti kažeš - inverter.
to je tačno.
ali, kod nas pitanje-koje je najjeftinije grijanje-ne podrazumjeva samo račun za xy mjesec nego i cijenu grejnog tijela. :mrgreen: uzmi to u obzir kada ubjeđuješ ljude za inverter.
mene ne moraš, ja znam da je tako, ali ja sam odlučio da umjesto za inverter, toliku lovu uložim u prozore i stiropor.
i zadovoljan sam.
da imam još 2. milje viška, uzeo bi inv, ali - neima. :mrgreen:
i opet bih isto uradio.
ketronsd1

#732 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

nosara wrote:Preveliko ulaganje za nase uslove... Treba iskesirat 5000... :-?
Gdje ti izvuce tih 5000?
Hajlac

#733 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

Mojne shuplje - pa koliko ljudi ulazu u plinsko centralno ? Preko 6.000 KM eto koliko.
Koliko ulazu u centralno na cvrsto gorivo - pelete, ugalj, drvo ? Isto tu negdje.

U cemu je onda problem?
ketronsd1

#734 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

Radosni!
Hoces li mi odgovoriti na ona tri pitanja?
Interesuje me bas.
nosara

#735 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nosara »

ketronsd1 wrote:
Gdje ti izvuce tih 5000?
Pa za svaki stan od 60 i vise kvadrata ti trebaju dvije jedinice... To je konfor, a ako imas jednu, da bi u "zadnjem" dijelu stana bilo 22 oko invertera mora bit 30... To bas nije konfor... Ne smijes zimi zatvorit vrata u stanu...
nosara

#736 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nosara »

Hajlac wrote:
Mojne shuplje - pa koliko ljudi ulazu u plinsko centralno ? Preko 6.000 KM eto koliko.
Koliko ulazu u centralno na cvrsto gorivo - pelete, ugalj, drvo ? Isto tu negdje.

U cemu je onda problem?
Nema problema...
ketronsd1

#737 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

nosara wrote:
ketronsd1 wrote:
Gdje ti izvuce tih 5000?
Pa za svaki stan od 60 i vise kvadrata ti trebaju dvije jedinice... To je konfor, a ako imas jednu, da bi u "zadnjem" dijelu stana bilo 22 oko invertera mora bit 30... To bas nije konfor... Ne smijes zimi zatvorit vrata u stanu...
:lol: :lol: :lol:
Mitsubishi Electric QHEAT635 koje ja imam ce zagarantovano bez ikakvih problema pokriti 130 kvm.Ja ima dvije samo zbog neobicnog rasporeda u kuci.
Hajlac

#738 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

ketronsd1 wrote: Josih nisam testiro na nize od -21 nije bilo prilike :-D. Tada mi je COP isao na nekih 2,7.
Elektrolux oxy12 kojeg sam imao do ove zime sam pustio da radi na -28 i hebo te belaj sat i po mi je radila da ne odmrzava i davala mi je na 26 stepeni nastimana 34 stepena na 15 cm od unutrasnjeg dijela(tako se inace mjeri)sto je dva stepena vise od onog sto proizvodjac garantuje.
Panasonic sto sam imao NE9LKM JE GOVNO OBICNO koji je kostao vise nego Elektrolux i koji je u 100 min na -15 3 puta odmmrzavao i omjer drifta i odmrzavanja je bio 30-70%
Micko je radio skoro dva sata na -21 a da nije odmrzavao.Nisam mogao vjerovati.Ono sam ko malo djete sjedio i cekao kad ce poceti odmrzavati.Zena otisla u djeciju sobu da gleda TV eto toliko sam joj bio dosadan,Koliko sam se ibratio :-D :-D
Inace sam u Svedskoj.
Puno ti hvala za info - obogacujes temu jer nas je jako malo s licnim iskustvima tj. 'iz prve ruke'.

Molim te, kad god budes imao vremena, da informacijama i iksustvima jos vise doprineses temi kako bi smo sto vise ljudi potakli na razmisljanje o oblasti zvanoj Toplotne pumpe :)

Znas li kako bih mogao doci do informacija upravo o izlaznim temperaturama pri odredjenom opterecenju i vanjskim temperaturama?
Ti podaci bi mi trebali za Toshibu (mada i Fujitsu i Mitsubishi imaju slican COP u temperaturnom rasponu u kom rade).
Ja imam rezultate ovog VTT (instituta?) za SKVP-ND iz cijih grafikona se vidi kapacitet pri odredjenim temperaturama sve do -30C ali ne znam koju temperaturu mora izbacivati pri odredjenoj postavci ventilatora tj. protoku zraka (m3).

Takve podatke nisam nigdje nasao za bilo koju klimu - pretpostavljam da proizvodjati to daju samo ovlastenim instalaterima/firmama.
Hajlac

#739 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

ketronsd1 wrote:
Gdje ti izvuce tih 5000?
Vjerovatno misli na dvije po 2500KM za vece i losije izolirane(sto je kod nas tipicno) stanove.
Hajlac

#740 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

nosara wrote:
Hajlac wrote:

U cemu je onda problem?
Nema problema...
A zasto onda kazes da je preveliko ulaganje za nase uslove kad istu(i vecu) lovu ljudi ulazu u sisteme grijanja na fosilna goriva?
radostan dan

#741 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by radostan dan »

ketronsd1 wrote:Radosni!
Interesuje me bas.
52, grijem 30, 14 sati dnevno.
čitav stan je u stiroporu, komplet plafon i svi spoljni zidovi.
sva stolarija izmjenjena, terasa ustakljena.
koje još grejno tijelo? komšija odozdo, sa narodnim grijanjem (valjda se tako kaže), pa radijatori prikopčani na taj šporet ili peć. :mrgreen:
izvjesnu pomoć, ne veliku ali ipak je pomoć pruža i to što dnevnu i trpezariju dijeli dimnjak 100 cm dug, 50 cm širok.
ne zanosi se da je topao, onako...tek zamlači. tačno se po njemu osjeti kad komšiluk odozdo manje loži i štedi.
preko mojih leđa. :mrgreen:
uljni radijator je privr. rješenje, ali ako ovako nastavi, sve ću se nogom u zicugu...
prva opcija mi je bila termoblok ali njega imam u drugoj stamb jedinici, i računi nisu nikako prijatni :mrgreen:
druga je bila manji kamin, ali je zbog obaveza i posla, otpala.
termoakum. peć ispala iz igre zbog gabarita i ne uklapa mi se u enterijer nikako, estetski.
i tako ti uđoh u zimu sa ulj. radijatorom po sistemu da je predeveram ako treba dodajući jošjedan ulj radijator ili kvarcnu, ili atlantik, pa za sledeću zimu se konačno odlučiti...
kako počeše stizati računi, sad se sve češem po glavi i trljam oči. :mrgreen:
ketronsd1

#742 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

Hajlac wrote:
ketronsd1 wrote: Josih nisam testiro na nize od -21 nije bilo prilike :-D. Tada mi je COP isao na nekih 2,7.
Inace sam u Svedskoj.
Puno ti hvala za info - obogacujes temu jer nas je jako malo s licnim iskustvima tj. 'iz prve ruke'.

Molim te, kad god budes imao vremena, da informacijama i iksustvima jos vise doprineses temi kako bi smo sto vise ljudi potakli na razmisljanje o oblasti zvanoj Toplotne pumpe :)

Znas li kako bih mogao doci do informacija upravo o izlaznim temperaturama pri odredjenom opterecenju i vanjskim temperaturama?
Ti podaci bi mi trebali za Toshibu (mada i Fujitsu i Mitsubishi imaju slican COP u temperaturnom rasponu u kom rade).
Ja imam rezultate ovog VTT (instituta?) za SKVP-ND iz cijih grafikona se vidi kapacitet pri odredjenim temperaturama sve do -30C ali ne znam koju temperaturu mora izbacivati pri odredjenoj postavci ventilatora tj. protoku zraka (m3).

Takve podatke nisam nigdje nasao za bilo koju klimu - pretpostavljam da proizvodjati to daju samo ovlastenim instalaterima/firmama.
Neces nigdje naci ovako po netu.Ja dobijem informacije kad kontaktiram suport odjel nekog proizvodjaca.Imam obicaj uvijek se zaliti na novi proizvod bas da bi saznao sto vise o njemu :) .Mitsubishi Electric nisam jos kontaktirao.Jednostavno uzivam u njima.
Imam tabelu na poslu za toplotne pumpe na busenje ili polaganje crijeva u zemlju ili vodu koje se malo razlikuju u odnosu na zrak zrak pumpe.Zrak-zrak pumpe generalno imaju bolji COP nego zemlja-voda ili voda-voda.
Radio sam skoro na testiranju jednog novog modela kod nas.Vozio sam je 17 dana i uspio sam dobiti COP 5.24
Tu istu pumpu smo poslali u svedski energetski institut da bi to sve verifikovali.Izmedju ostalog bilo je jos 6 nasih konkurenata.Oni su na nasoj pumpi izvukli5,27 sto je doslovce pomelo konkurenciju.Njemacki Viessman nam je bio najblizi sa5.08.
Hajlac

#743 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

lamudan wrote:posto je vlaga vani najveci neprijatelj vanjskoj,jel moguce kad je veliki minus vani da je vlaga mala,moja takodje je na velikoj zimulji rijetko isla u defrost
Upravo - na jakom minusu vlaga se smrzne pa ne nema puno u zraku. Najgore je negdje izmedju 0 i -5 C.
ketronsd1

#744 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

radostan dan wrote:
ketronsd1 wrote:Radosni!
Interesuje me bas.
52, grijem 30, 14 sati dnevno.
čitav stan je u stiroporu, komplet plafon i svi spoljni zidovi.
sva stolarija izmjenjena, terasa ustakljena.
koje još grejno tijelo? komšija odozdo, sa narodnim grijanjem (valjda se tako kaže), pa radijatori prikopčani na taj šporet ili peć. :mrgreen:
izvjesnu pomoć, ne veliku ali ipak je pomoć pruža i to što dnevnu i trpezariju dijeli dimnjak 100 cm dug, 50 cm širok.
ne zanosi se da je topao, onako...tek zamlači. tačno se po njemu osjeti kad komšiluk odozdo manje loži i štedi.
preko mojih leđa. :mrgreen:
uljni radijator je privr. rješenje, ali ako ovako nastavi, sve ću se nogom u zicugu...
prva opcija mi je bila termoblok ali njega imam u drugoj stamb jedinici, i računi nisu nikako prijatni :mrgreen:
druga je bila manji kamin, ali je zbog obaveza i posla, otpala.
termoakum. peć ispala iz igre zbog gabarita i ne uklapa mi se u enterijer nikako, estetski.
i tako ti uđoh u zimu sa ulj. radijatorom po sistemu da je predeveram ako treba dodajući jošjedan ulj radijator ili kvarcnu, ili atlantik, pa za sledeću zimu se konačno odlučiti...
kako počeše stizati računi, sad se sve češem po glavi i trljam oči. :mrgreen:
Kao sto sam i pretpostavljo
Grijes samo 30KVM
Dimnjak koji ti prolazi kroz stan potpomaze itekako.
U slucaju kolege koji je trazio savjet sta i kako je znaci cijeli sprat od 60kvm sto je duplo vise nego sto ti grijes i nikakvih pomocnih izvora energije kao sto ti imas.
Zato nemoj molim te...
radostan dan

#745 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by radostan dan »

znao sam da ćeš se uhvatiti dimnjaka.
rekao sam - tek zamlači, a ne - topao je.
i ne zamlači od 7 ujutro do 11 naveče, već nekih 5 sati max.
i glavno...u toj liniji samo komšija ispod loži. a i on je živ čovjek, vikendi, vikendica, i sl.
i šta, zavisim od njega? kad padne temperatura, ja ga zovnem-e vrati se, hladno mi jbg. :mrgreen:
dječak sa šibicama

#746 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by dječak sa šibicama »

Imam neki osjecaj da su sa nama na temi radnici firmi koje prodaju klime :D
ketronsd1

#747 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

lamudan wrote:posto je vlaga vani najveci neprijatelj vanjskoj,jel moguce kad je veliki minus vani da je vlaga mala,moja takodje je na velikoj zimulji rijetko isla u defrost
Logicno je da sto je hladnije vani da je koncetracija vlage manja a samim tim i manje toplotnih cestica u zraku koje su potrebne pumpi da ih komprimuje i isporuci toplotu u unutrasnju jedinicu.I po nekoj logici defrost bi morao biti cesci i cesci na hladnijoj temp.Tri proizvodjaca zrak-zrak pumpi su se bas ukakili sa tim problemom.Panasonic Bosh i svedski IVT su usli u sve ovo sa slabijim kompresorom i cescim odledjavanjem.Sto sa cescim odledjavanjem?
Samo da bi mogli pratiti ostale sa garancijom od 5 godina.Panasonic kojeg sam imao je odledjavao a nigdje leda a sve da se nebi opteretio kompresor pri niskim temp.Elektrolux koji je bio u drugom dijelu kuce je odledjavao jednom dok je Panasonic 3 puta u istom periodu a imao garanciju 2g.A taj isti Elektrolux je u sustini ista pumpa kao Bosh i IVT.
Micko je otiso predaleko od svih konkurenata.
ketronsd1

#748 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

dječak sa šibicama wrote:Imam neki osjecaj da su sa nama na temi radnici firmi koje prodaju klime :D
Bar sto se mene tice osjecaj te vara.Samo zelim pomoci,podjeliti svoja iskustva.Otvoriti ljudima oci :)
radostan dan

#749 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by radostan dan »

dječak sa šibicama wrote:Imam neki osjecaj da su sa nama na temi radnici firmi koje prodaju klime :D
:mrgreen:
može biti, ali jeste činjenica da su inverteri superekonomični.
ali 2-2.5 milje u startu, nema na rate, plus ugradnja. puno baćko, puno.
ketronsd1

#750 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

radostan dan wrote:znao sam da ćeš se uhvatiti dimnjaka.
rekao sam - tek zamlači, a ne - topao je.
i ne zamlači od 7 ujutro do 11 naveče, već nekih 5 sati max.
i glavno...u toj liniji samo komšija ispod loži. a i on je živ čovjek, vikendi, vikendica, i sl.
i šta, zavisim od njega? kad padne temperatura, ja ga zovnem-e vrati se, hladno mi jbg. :mrgreen:
Hebga ti poredis svoju potrosnju sa potrosnjom kolege lamuda koji ima duplo veci prostor koji grije.Nisi ni svjestan koliko ti taj dimnjak energije daje.
Da imas jos 30kvm koje bi trebao grijati i da ti je tako izolovano trebao bi jos oko 2,5kw da grijes.E tek onda mozemo diskutovati tvoje i njegove racune.
Ovako ne ide.Kruske i jabuke nisu isto.
Post Reply