Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
dksakjdklsjd

#651 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by dksakjdklsjd »

lamudan wrote:nisi nam rekao jos imas li skupu i jeftinu tarifu struje,ako imas onda ti je daleko bolja varijanta ta pec nego konvektor,kod nas u tz je jeftina struja od 13 do 16h i od 22 do 07h,znaci jeftina je duplo jeftinija od skupe,ako imas to,odvrni ono na peci do kraja i napuni sto vise mozes dok je jeftina,kad npr dodje 16h tad smanji na peci do kraja,na nulu,na termostatu uvijek drzis neku normalnu temperaturu i on dok je skupa samo lagano izbacuje akumuliranu toplotu a to ne kosta skoro nista,ventilator trosi nesto minimalno
Znaci termostat ne moras ni dirat on nek bude onako kako ti na sobi bude 23-25 stepeni kako volis,samo trebas dirat ono na peci,kad je jeftina odvrni da se puni a kad je skupa smanji da ne vuce struju,moze li slikovitije :-)
Slikovitije drug ne moze :D

Svaka cast,upravo to me zanimalo. USput, i kod mene je isto tako jeftina tarifa u tom periodu.

A izgleda da mi onaj termostat nije bas dobar s mozgom,temp. u stanu je nekih 20,a on cim predje 7 stepeni pocne da radi :) Ima li ko kakvu preporuku za majstora,ili sta vec je potrebno ? :)

Hvala puno LAMUDAN! :)
blesava

#652 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by blesava »

evo mene sa racunom za struju, znaci konvektor 1500 w, racun za struju veci za 35 do 40km, s tim da ga nismo stedili.
radostan dan

#653 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by radostan dan »

podsjeti nas, kvadratura, i koji račun - jeL za oktobar?
omega369

#654 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by omega369 »

Imam podno grijanje na struju i izuzetno sam zadovoljan. NIKADA mi ukupan racun za struju nije dosao veci od 170 KM!! u prosjeku zimski mjeseci gdje se grijanje skoro ne gasi, ne gasi ali smanjuje jer se ne moze opstati kad 'upekne odozdo', izadje oko 140 - 150 KM. ipak, u pitanju je stan 60-ak kvadrata. dakle, za grijanje na struju apsolutno ako je na ovakav nacin :D
shalla

#655 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by shalla »

Jebem li ga, ja se još dvoumim oko ovih konvektora :sad:

Naime, razvio sam dobar sistem što se tiče grijanja na plin tj plaćanja računa pa tokom čitave godine, i onda kad su računi po 10-ak KM, ja plaćam 50-60 KM pa napravim pretplatu od nekih 400-ak KM što mi onda pomogne da u ova 3-4 kritična mjeseca ne moram baš plaćati po 300 KM već me dođe nekih 100-120 KM.

Ali... :-D Kao i svaki od vas, da je i meni kako još smanjiti te troškove jbg i sad sam trenutno u fazi traženja alternativa pa nekako skontah da su ovi konvektori najisplativiji... E sad, pošto mi se ne montiraju na zidove jer su zidovi već zauzeti sa radijatorima, najviše bih volio kupiti ovaj na točkiće (meš'čini da je atlanticov) pa da probam sa jednom sobom. Kad bi se ispostavilo da je dobar, koliko bi mi ih onda trebalo da ugrijem nekih 55 m2? Da li bi bila dovoljna 3 x 1,5 Kwh ili bih morao uzimati veće jačine?

Hvala
blesava

#656 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by blesava »

za 55 m2 bi ( predpostavljam da je dvosoban stan) trebalo bi ti dva po 2 kw i jedan onaj kuhinjski mali ili obicni od 500w.
Najbolje ti je da e mailom kontaktiras nobel, i kazes im sto zelis, koja je kvadratura i oni ce ti dati lijep prijedlog sa predracunom. LJudi su super poslovni i azurni. Sve pohvale za Nobel iz Mostara.

sto se tice moje kvadrature u pitanju je garsonjera, koja je u kuci sa jos jednim stanom a sat za struju je jedan, uglavnom prije sezone grijanja dolazilo je oko 80-90km struje sada je doslo 120km, ukupno za cijelu kucu, s tim da je vjerovatno i u tom drugom stanu potrosnja struje povecana sa hladnijim danima. Znaci tridesetak marak vise, s tim da ga nismo stedjeli jer je bio konstantno upaljen i preko noci (samo smanjen na 18 stepeni) i grijemo sve i sobu i kuhinju i kupatilo, sva vrata otvorena. E sad vjerovatno kada bude jos hladnije, konvektor ce se paliti mnogo cesce pa ce i trositi vise struje, ja racunam da ukupni racun nece preci 150 km, kada budu minusi.
Hendrix

#657 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hendrix »

Ako ti je loša izolacija trošiće ti i konvektori, za tih 55 kvadrata ti treba min. 5,5 kW konvektora pa vidi. Ja sam imao 9 kW snage za oko 90 kvadrata ali u kući, i trebalo je još pa sam ih prodo. Ne zbog kvalitete nego mi treba puno konvektora, ko će sve utičnice na njih ostaviti.
A ako već imaš sistem centralnog, razmisli o elektrokotlu sa digitalnim termostatom kao regulacijom, tu ti je negdje cijena i ako bi uzimao nove konvektore, a za 55 kvadrata ti može 9kw kotao bez problema ići, a možeš ga regulisati u stepenima snage kada nije velika zima.
nera18

#658 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nera18 »

nobell tj atlantis ima konvektore koji se kace... tockice nisam vidjela... ovo je evc treca sezona grijanja na njih... zadovoljna sam:)
starii

#659 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by starii »

drug, moja ti je preporuka elektricni grijac za radijator..ja sam isto imao taj problem kao ti i ugradim ove grijace u vec postojece radijatore..vjeruj za stan od 75m2 struje ce mi doci ovaj mjesec oko 100KM (plin uopste ne koristim za grijanje)...imam tri takva grijaca u stanu, u dnevnoj sam stavio grijac jacine 2kw, u spavacoj od 1.2kw a u kuhinji 600w..u kuhinji i ne koristim jer se ugrije kuhanjem i pecenje..u ove dvije sobe temperatura mi je od 21-22C,u principu mi rade non stop sem kad izlazim onda iskljucim sve...cijena jednog grijaca je 75KM i imas ih u Poliku.evo ti slika kako izgleda, samo se zavrnu u donji izlaz vode iz radijatora a i u Poliku ce ti reci sve oko grijaca...
imas stranicu viking.hr slicne radijatore
Image
miki.ba

#660 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by miki.ba »

starii wrote:drug, moja ti je preporuka elektricni grijac za radijator..ja sam isto imao taj problem kao ti i ugradim ove grijace u vec postojece radijatore..vjeruj za stan od 75m2 struje ce mi doci ovaj mjesec oko 100KM (plin uopste ne koristim za grijanje)...imam tri takva grijaca u stanu, u dnevnoj sam stavio grijac jacine 2kw, u spavacoj od 1.2kw a u kuhinji 600w..u kuhinji i ne koristim jer se ugrije kuhanjem i pecenje..u ove dvije sobe temperatura mi je od 21-22C,u principu mi rade non stop sem kad izlazim onda iskljucim sve...cijena jednog grijaca je 75KM i imas ih u Poliku.evo ti slika kako izgleda, samo se zavrnu u donji izlaz vode iz radijatora a i u Poliku ce ti reci sve oko grijaca...
imas stranicu viking.hr slicne radijatore
Image
Ovo bi moglo biti dobro, al nemam uticnica pored radijatora.
blesava

#661 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by blesava »

ovo gore meni izgledao kao da je opasno po zivot :D :D
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#662 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bordo gandalf »

Imas produzni :D
miki.ba

#663 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by miki.ba »

rashtiman wrote:Imas produzni :D
Bezveze bi bilo da za 6 radijatora imam produžene po kuci, neko bi pogino... :D
radostan dan

#664 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by radostan dan »

kakve su šanse da inverter klime budu jeftinije nego što su trenutno?
radostan dan

#665 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by radostan dan »

vjerovatno u tih milju i 9 stoja nisi uračunao ruke?
ne moraš mene ubjeđivati, skontao sam ja da je inverter opcija - 5 plus, ali skupa u startu jbg...
ami8

#666 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ami8 »

Boga ti gdje si kupovao Fujitsu, ima li igdje u Sarajevu i okolini? Ja sam ovu( Fujitsu asyg12leca) najbliže našao u Čitluku i košta 1350 KM bez ugradnje. Ovo kontam za stan od nekih 38 m2, mislim da je dovoljno ili možda može devetka? Imaju u ponudi i split sisteme, ali ne znam da li je to potrebno za ovako mali stan, tj. ima dvije prostorije koje su skoro spojene, mislim kad se otvore vrata širom da to može osvojiti.
Ima i ova (Fujitsu inverter awyz14lb nocria) ali je 2.000 KM, nisam uspio naći nocriu 12-ku i 9-ku...
Trenutno stan grijemo na Vailant plinski bojler, i nije ni to neki preveliki trošak, u najhladnijim mjesecima dođe do 150 KM plina(novogradnja). Ali ovom klimom kontam ubiti dvije muhe, tj da imam hlađenje ljeti a grijanje zimi. Po svemu što sam do sada čuo ne sumnjam da bi grijanje na ovaj način bilo dosta jeftinije.
ami8

#668 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ami8 »

lamudan wrote:Vec sam pisao nocria 1900 u frigo klima mostar,nocria 14 je najmanja,u svakom slucaju bolje imat viska snage jer kad bude jako hladno smanji se kapacitet,meni nije trebalo 6kw toplote ali kad padne temp u pravi minus onda je taman to,po meni nocria ima najbolju cijenu za ono sto nudi
Ok , hvala, znači Sarajevo ništa, Mostar je najbliža varijanta.
Hajlac

#669 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

radostan dan wrote:kakve su šanse da inverter klime budu jeftinije nego što su trenutno?
U buducnosti mogu biti samo skuplje, uostalom kao i sve drugo, zbog inflacije.
shahbaza

#670 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by shahbaza »

Ja sam rekla da ću javiti utiske s prvim računima sa 3 konvektora. Znači uzela sam 3 Tesy konvektora 2x 2kw i 1x 2,5kw, stan 56m2. Meni inače dolazi nekih 50KM struje bez grijanja jer kuham na struju i bojler mi je na struju. predprošli mjesec grijala sam pola mjeseca i došlo mi je 80KM. Ovaj mjesec mi je došlo 130KM. Konvektore nikako nisam pojačala na više od 3. Znači na 2 se super ugrijemo s tim da u velikoj sobi ovaj od 2,5kw ne uključujemo tako često. Kada je jeftina malo možda pojačam na 3 a kad nema nikoga kući onda ostavim sve na 1 čisto da se prostorije ne ishlade potpuno. Navodno je to bitno kod konvektora ne dozvoliti da se prostorije skroz ohlade jer više se struje povuče da bi se prostorija zagrijala, to mi je rekao jedan električar, mada mi je to i logično, ne treba tu neka pamet. Uglavnom meni se za sada čini ok obzirom da se dobro ugrijemo a imam loše stare prozore u stanu kroz koje puše užas a preko 50% toplotne energije se gubi lošom izolacijom i prozorima. Kako će biti na velikim minusima to ćemo vidjeti još a po mojoj nekoj računici kada uporedim račune od plina svede mi se na manje više isto, a bolje se ugrijem a i ovo je zdravije i sigurnije od plina.
Referent za ONO i DSZ

#671 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Referent za ONO i DSZ »

shahbaza wrote:Ja sam rekla da ću javiti utiske s prvim računima sa 3 konvektora. Znači uzela sam 3 Tesy konvektora 2x 2kw i 1x 2,5kw, stan 56m2. Meni inače dolazi nekih 50KM struje bez grijanja jer kuham na struju i bojler mi je na struju. predprošli mjesec grijala sam pola mjeseca i došlo mi je 80KM. Ovaj mjesec mi je došlo 130KM. Konvektore nikako nisam pojačala na više od 3. Znači na 2 se super ugrijemo s tim da u velikoj sobi ovaj od 2,5kw ne uključujemo tako često. Kada je jeftina malo možda pojačam na 3 a kad nema nikoga kući onda ostavim sve na 1 čisto da se prostorije ne ishlade potpuno. Navodno je to bitno kod konvektora ne dozvoliti da se prostorije skroz ohlade jer više se struje povuče da bi se prostorija zagrijala, to mi je rekao jedan električar, mada mi je to i logično, ne treba tu neka pamet. Uglavnom meni se za sada čini ok obzirom da se dobro ugrijemo a imam loše stare prozore u stanu kroz koje puše užas a preko 50% toplotne energije se gubi lošom izolacijom i prozorima. Kako će biti na velikim minusima to ćemo vidjeti još a po mojoj nekoj računici kada uporedim račune od plina svede mi se na manje više isto, a bolje se ugrijem a i ovo je zdravije i sigurnije od plina.
8)
Hajlac

#672 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

Novembarski racun 31KM. U stanu odrzavamo temperaturu od +/- 23C.
Klima zraci toplim zrakom 24h dnevno :)
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#673 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by plain vanilla »

Hajlac wrote:Novembarski racun 31KM. U stanu odrzavamo temperaturu od +/- 23C.
za sta racun 31KM?
JOINT_1921
Vozim: odlično

#674 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by JOINT_1921 »

plain vanilla wrote:
za sta racun 31KM?
Za freon... :D :D
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#675 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by plain vanilla »

JOINT_1921 wrote:
plain vanilla wrote:
za sta racun 31KM?
Za freon... :D :D
bjezi ba, nas je samo 2, a placamo struju skoro 50 KM svaki mjesec..imam centralno grijanje :D
Post Reply