Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
- rovac13
#6176 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ma ti si to skockao od pocetka i sad uzivaj.
Ja da radim od pocetka samo bi promijenio,isao bi na vise malih klima koje mogu modulirat dosta nisko.
Tako nema promaje nema buke i ne znas da rade,pomalo odrzavaju i to je to.
Komfor potpun.
Ja da radim od pocetka samo bi promijenio,isao bi na vise malih klima koje mogu modulirat dosta nisko.
Tako nema promaje nema buke i ne znas da rade,pomalo odrzavaju i to je to.
Komfor potpun.
- ovajonaj
#6177 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Jel ima ovakvih uredjaja ali da mozes podesiti kolika je cijena kada je niza, a kolika kada je visa tarifa?rovac13 wrote:Ne mora biti takoprobook wrote:Kod mene ce klima biti direktno preko kabla biti spojena... Zao mi sto necu moci kontrolisati potrosnju preko mjeraca![]()
Ovo brojilo se ugradi na mjesto osiguraca,i pustis preko njeg samo uticnicu od klime![]()
Ili ako imas 2-3 klime spojis ih sve preko ovog brojila.Onda jedno brojilo mjeri kompletno grijanje.
- dzeno123
#6178 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pozdrav ekipa, jedno vrijeme sam pratio temu ali ispadoh iz fazona bas. Zelio bih tati u sobu ubaciti konvektor, jedno 15 kvadrata a posto je penzioner najbitnija je ekonomičnost. Hvala unaprijed
- Distortion
#6179 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja sam protivnik stiropora unutra, to ce svako ko se razumije u izolaciju reci. Covjem koji proizvodi stiropor mi je rekao "nikad ti ne bih preporucio da stavis stiropor unutra". To nije rjesenje mada se ljudi odluce za to jer je najjeftinija varijanta...boshniak wrote:Htio bi cujem prijedlog koju izolaciju koristiti za unutrasnje zidove, roditelji zele da se od iduce godine griju isključivo na struju, stan nekih 45m2 ali u prizemlju, doduse ima u podu 2-3cm stiropora ispod parketa, i zgrada bez ikakve izolacije, prozori su PVC, koja bi bila najbolja unutrasnja izolacija, jer vanjski zidovi se neće u skorije vrijeme izolirati, ostali stanari ne zele ili nemaju novca za to.
Ja vec jedno vrijeme razmisljam o Ytong Multiporu i mislim da je to najbolje rjesenje. Dakle, to nije onaj klasicni siporex nego multipor ploce izolacijske. Cijena po kvadratu nije jeftina, cca 18 KM ako sam dobro upratio cijenu. Ljepilo za njega je poskupo, cca 2 KM po m2 ali mislim da drugi proizvodjaci imaju jeftinije ljepilo za multipor. Najtanja ploca je 5cm...suzava naravno prostoriju ta debljina...i to je cinjenica koju treba imat u vidu.
- kloniran
#6180 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Znas li mozda gdje ga ima kupiti u Sarajevu.Distortion wrote:Ja sam protivnik stiropora unutra, to ce svako ko se razumije u izolaciju reci. Covjem koji proizvodi stiropor mi je rekao "nikad ti ne bih preporucio da stavis stiropor unutra". To nije rjesenje mada se ljudi odluce za to jer je najjeftinija varijanta...boshniak wrote:Htio bi cujem prijedlog koju izolaciju koristiti za unutrasnje zidove, roditelji zele da se od iduce godine griju isključivo na struju, stan nekih 45m2 ali u prizemlju, doduse ima u podu 2-3cm stiropora ispod parketa, i zgrada bez ikakve izolacije, prozori su PVC, koja bi bila najbolja unutrasnja izolacija, jer vanjski zidovi se neće u skorije vrijeme izolirati, ostali stanari ne zele ili nemaju novca za to.
Ja vec jedno vrijeme razmisljam o Ytong Multiporu i mislim da je to najbolje rjesenje. Dakle, to nije onaj klasicni siporex nego multipor ploce izolacijske. Cijena po kvadratu nije jeftina, cca 18 KM ako sam dobro upratio cijenu. Ljepilo za njega je poskupo, cca 2 KM po m2 ali mislim da drugi proizvodjaci imaju jeftinije ljepilo za multipor. Najtanja ploca je 5cm...suzava naravno prostoriju ta debljina...i to je cinjenica koju treba imat u vidu.
Skup jeste, ali pored rigipsa i mineralne vune jedina dobra alternativa kod nas.
- Distortion
#6181 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ma ko god prodaje Ytong siporex, trebao bi imati i multipor ploce od Ytonga. Penny, Adazal, TranzitExport, Senigor itd...
Uglavnom ljudi imaju odlicna iskustva sa Multipor plocama. Problem je naravno cijena ploca i odgovarajuceg ljepila za te ploce. Ja imam zid u dnevnoj sobi (u kojoj mi je i kuhinja) i kad tad moram ga izolovati (unutrasnja strana) jer komplet vertikala se zali da je hladan zid.
Uglavnom ljudi imaju odlicna iskustva sa Multipor plocama. Problem je naravno cijena ploca i odgovarajuceg ljepila za te ploce. Ja imam zid u dnevnoj sobi (u kojoj mi je i kuhinja) i kad tad moram ga izolovati (unutrasnja strana) jer komplet vertikala se zali da je hladan zid.
- kloniran
#6182 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
sve obisao imaju samo obicni siporex, niko multipora na stanju, a paleta mi ne trebaDistortion wrote:Ma ko god prodaje Ytong siporex, trebao bi imati i multipor ploce od Ytonga. Penny, Adazal, TranzitExport, Senigor itd...
on je odlican, samo je mana sto je skup i sto ga niko nema na stanju, doduse jos u tranzitu nisam gledao bas cu sutra svratiti
- rovac13
#6183 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Zasto ne uraditi unutrasnju izolaciju onako kako se radi svuda normalno pa i na zapadu.
Na zid idu stafle ili metalni nosaci,izmedju nosaca se postavlja vuna,preko vune folija,preko toga ide gips ploce (rigips,knauf,gips-karton) procitah razne nazive toga.
Te ploce su od gipsa i imaju veliku sposobnost da upijaju vlagu.
S tim nema nikakvih problema sa vlagom kondenzom budji gljivicam i slicno, a taj multipor koji spominjete djeluje nesto zara skupo.
Na zid idu stafle ili metalni nosaci,izmedju nosaca se postavlja vuna,preko vune folija,preko toga ide gips ploce (rigips,knauf,gips-karton) procitah razne nazive toga.
Te ploce su od gipsa i imaju veliku sposobnost da upijaju vlagu.
S tim nema nikakvih problema sa vlagom kondenzom budji gljivicam i slicno, a taj multipor koji spominjete djeluje nesto zara skupo.
- drug_profi
#6184 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Rigips ti odnese 5-7 cm, a ovaj Ytong vjerovatno manje?
-
mehkoca
#6185 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Znači, @rovac bježi sa forumamehkoca wrote:rovac13 wrote:Ako bude racun 300-400 KM bjezimo sa foruma![]()
![]()
![]()
Hocemo prognozirati?
Nisam mogao čekati račun, pa sam nazvao Elektrodistribuciju i (sramežljivo
Ukupan račun za struju 85,00 KM (pretspostavljam da je tu i onih 7,5 KM za TV, mada nisam pitao), što će reći da je ovaj račun u odnosu na 2016. godinu veći za cca 26,00 KM, a u odnosu na 2015. godinu, veći za cca 18,00 KM.
Prema tome, ja sam sa 3 Mitsubishi klime (jedna FH35 i dvije SF25) PREZADOVOLJAN, ovo je fantastično
Opet kažem, hvala vam svima koji ste mi dali ideju za ovu blagodat u kući, @rovac, @zloća, @nera i ostali
- zlo zlo
#6186 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
uff dobro je, već se mislila regat pod novim nikom kao klon onaj

btw. zar vam za tv ne dolaze kući po pare?? meni zadnjih pola godine tako
btw. zar vam za tv ne dolaze kući po pare?? meni zadnjih pola godine tako
-
channel10
#6187 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
mehkoca wrote:Znači, @rovac bježi sa forumamehkoca wrote:rovac13 wrote:Ako bude racun 300-400 KM bjezimo sa foruma![]()
![]()
![]()
Hocemo prognozirati?![]()
Nisam mogao čekati račun, pa sam nazvao Elektrodistribuciju i (sramežljivo) pitao koliko će doći...
Ukupan račun za struju 85,00 KM (pretspostavljam da je tu i onih 7,5 KM za TV, mada nisam pitao), što će reći da je ovaj račun u odnosu na 2016. godinu veći za cca 26,00 KM, a u odnosu na 2015. godinu, veći za cca 18,00 KM.
Prema tome, ja sam sa 3 Mitsubishi klime (jedna FH35 i dvije SF25) PREZADOVOLJAN, ovo je fantastično![]()
Opet kažem, hvala vam svima koji ste mi dali ideju za ovu blagodat u kući, @rovac, @zloća, @nera i ostali
Hajde ako nije problem uporedi zadnja dva računa za struju prije postavljanja sve tri klime sa računom gdje su sve tri radile( posljednjim).
-
mehkoca
#6188 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ovako:channel10 wrote:mehkoca wrote:Znači, @rovac bježi sa forumamehkoca wrote:Ako bude racun 300-400 KM bjezimo sa foruma
![]()
![]()
![]()
Hocemo prognozirati?![]()
Nisam mogao čekati račun, pa sam nazvao Elektrodistribuciju i (sramežljivo) pitao koliko će doći...
Prema tome, ja sam sa 3 Mitsubishi klime (jedna FH35 i dvije SF25) PREZADOVOLJAN, ovo je fantastično![]()
Hajde ako nije problem uporedi zadnja dva računa za struju prije postavljanja sve tri klime sa računom gdje su sve tri radile( posljednjim).
- račun za 8. mjesec: 78,06 KM
- račun za 9. mjesec: 59,17 KM, ovo su zadnja dva mjeseca kada nisam imao klime!
- račun za 10. mjesec: 61,76 KM (radila samo jedna klima FH35, ali vrlo malo, jer septembar nije bio hladan)
- račun 11. mjesec: 85,00 KM sa, pretpostavljam 7,5 KM za TV (radile sve tri klime, FH35 i dvije SF25, a znaš kakvo je vrijeme bilo u zadnjih mjesec dana
Po meni je relevantnija moja uporedba, mjeseci iz prošle godine i sad.
-
channel10
#6189 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Puno kod tebe variraju ti računi. Vjerovatno ti ne ocitavaju na vrijeme brojilo, pa shodno tome i takve cifre. Vjerovatno mjesečno si trošio cca 65-70 KM prije klima, a tek ce se vidjeti na sljedeća dva koliko stvarno trošiš sa te tri klime.
A to sto kažeš za usporedbe od prošle godine i dalje, mislim da to nije bas tako jer se ipak navike mijenjaju na tako velikom vremenskom periodu.
Ako imaš vremena i živaca, najbolje bi bilo da pogledaš kolika ti je potrošnja kWh na mjesečnom nivou na tim ljetnim racunima i vidiš kad ti je ocitanje, pa onda odeš do svog brojila i sam sebi ocitas i uporedis. Pusti njih iz EP, jer oni ti ne mogu reci koliko si potrošio osim ako ti nije bilo ocitanje dan dva prije nego si ti njih nazvao
A to sto kažeš za usporedbe od prošle godine i dalje, mislim da to nije bas tako jer se ipak navike mijenjaju na tako velikom vremenskom periodu.
Ako imaš vremena i živaca, najbolje bi bilo da pogledaš kolika ti je potrošnja kWh na mjesečnom nivou na tim ljetnim racunima i vidiš kad ti je ocitanje, pa onda odeš do svog brojila i sam sebi ocitas i uporedis. Pusti njih iz EP, jer oni ti ne mogu reci koliko si potrošio osim ako ti nije bilo ocitanje dan dva prije nego si ti njih nazvao
-
mehkoca
#6190 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Najbolje stanje ću imati kada postavim one mjerače za potrošnju struje. Ljeti su računi malo veći, jer sam preko grijanja, zimi imao toplu vodu.channel10 wrote:Puno kod tebe variraju ti računi. Vjerovatno ti ne ocitavaju na vrijeme brojilo, pa shodno tome i takve cifre. Vjerovatno mjesečno si trošio cca 65-70 KM prije klima, a tek ce se vidjeti na sljedeća dva koliko stvarno trošiš sa te tri klime.
Kako ostali vide ove račune, kakvi su kod vas računi...?
- rovac13
#6191 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Jesul uopce bitni detalji.
Kod covjeka racun za struju sa grijanjem 85KM
Ne vazno je jel na grijanje otislo 20 ili 30 KM.
Sta da je uveo pelet.
Treba mu bar vreca dnevno.
30 vreca u mjesecu po 5-6 KM ili vise.
Koliko to kosta
Al bi zato visio u kotlovnici trazio najstedljiviji rezim. Programirao kad da se pali gasi. Cistio bi pepeo cadj usisavao, sipaj vrece brisi prasinu.
A ovako mora zadat na daljinskom temp i bavit se drugim stvarima.
Kod covjeka racun za struju sa grijanjem 85KM
Sta da je uveo pelet.
Koliko to kosta
Al bi zato visio u kotlovnici trazio najstedljiviji rezim. Programirao kad da se pali gasi. Cistio bi pepeo cadj usisavao, sipaj vrece brisi prasinu.
-
mehkoca
#6192 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Upravo tako! Ja i dalje ne vjerujem da je ovo tako dobra stvarrovac13 wrote:Jesul uopce bitni detalji.
Kod covjeka racun za struju sa grijanjem 85KM![]()
Sta da je uveo pelet.
Koliko to kosta![]()
Druže, živ ti meni bio, puno hvala i nemoj bježati sa foruma
-
Nera_22
#6193 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja sam nagovorio komsije da uzmu tako klimu i da se griju. ljudi se griju i svaku put kad me vide kazu e jes ono blagodat. kuca uvijek topla. nema lozenja. a racun za struju smjesan. kod nas je uvijek zima bila pojam za povecane troskoce grijanja a sa klimama nema toga. Kome nije mrsko neka napise na onoj temi o gradnju kuce da ljudi u startu planiraju grijanje na klime. to je najjeftinija, najisplativija a boga mi i najkomfornije grijanje. ne zavisis niodkoga. struje ce uvijek biti barem sto se bosne tice a cijena se ne mjenja.
-
channel10
#6194 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
A cijena i da skoci recimo 20 posto, ni to nije nista. Apsolutno beznacajno.Nera_22 wrote:Ja sam nagovorio komsije da uzmu tako klimu i da se griju. ljudi se griju i svaku put kad me vide kazu e jes ono blagodat. kuca uvijek topla. nema lozenja. a racun za struju smjesan. kod nas je uvijek zima bila pojam za povecane troskoce grijanja a sa klimama nema toga. Kome nije mrsko neka napise na onoj temi o gradnju kuce da ljudi u startu planiraju grijanje na klime. to je najjeftinija, najisplativija a boga mi i najkomfornije grijanje. ne zavisis niodkoga. struje ce uvijek biti barem sto se bosne tice a cijena se ne mjenja.
Jedino ako dodje do problema sa snabdijevanjem kao sto je bilo ove zime u Zenici jer mreza ne moze podnijeti toliku potrosnju, ali to ce EP srediti ako nista za koju godinu.
- rovac13
#6195 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Tako je .channel10 wrote:A cijena i da skoci recimo 20 posto, ni to nije nista. Apsolutno beznacajno.
Ja trosim 300 KM struje po sezoni za grijanje.
Neko trosi mozda 500KM u svom prostoru.
Ali sve je to nista u odnosu na druga grijanja.
Struja da poskupi 20 % to bi bio pravi belaj u drzavi,uzbuna,struja treba svima.
A sto se tice grijanja meni bi i sa takvim poskupljenjem struje godisnji racun grijanja skocio sa 300 na 360 KM opet smijesno
- Rugafet
#6196 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Da grijanje preko klime je ubjedljivo najudobnije i najekonomicnije
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#6197 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
s koje mu se ceste prilazi Aleja Bosne Srebrene ili Kurta S?
ps
aha vidi se na google mapsu....iz Aleja Bosne S...na kraju se skrene lijevo
ps
aha vidi se na google mapsu....iz Aleja Bosne S...na kraju se skrene lijevo
-
mehkoca
#6198 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Sad skontah, na osnovu druge teme, na šta misliš pod ovim boldiranimrovac13 wrote:Jesul uopce bitni detalji.
Kod covjeka racun za struju sa grijanjem 85KM![]()
Sta da je uveo pelet.
Koliko to kosta![]()
Neka je sa srećom
-
mehkoca
#6199 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Zvuči nevjerovatno, spoj najudobnijeg i najekonomičnijeg, ali je izgleda tako!Rugafet wrote:Da grijanje preko klime je ubjedljivo najudobnije i najekonomicnije
Da se na struju grijem jeftinije i od uglja, to je prije par mjeseci meni bilo nezamislivo...
- drug_profi
#6200 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ljude odbija visoko početno ulaganje, jer ne vjeruju da to nešto može biti ugrijano sa tako malo struje.mehkoca wrote:Zvuči nevjerovatno, spoj najudobnijeg i najekonomičnijeg, ali je izgleda tako!Rugafet wrote:Da grijanje preko klime je ubjedljivo najudobnije i najekonomicnije
Da se na struju grijem jeftinije i od uglja, to je prije par mjeseci meni bilo nezamislivo...
Ja imam centralno i klima mi služi samo za dogrijavanje kasno navečer ili u prelaznom periodu kada zahladni.
Zapravo sam kupio klimu radi hlađenja, ali vođen ovom temom tražio sam da bude inverter, nek se nađe.
I ja uopšte ne primjetim na računu struje da sam klimu palio ili nisam. Znači juli, august, april ili maj, decembar, januar sve je u par maraka razlike.