Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
rovac13

#5076 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

siemens :-D

Tacnije 11,2 kw....tako pise pozadi....to se odnosi naravno na ukupnu snagu......nikad nismo upalili sve odjednom.
rovac13

#5077 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Nemam vremena.ucim njemacki jezik trenutno :lol:
seiko

#5078 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by seiko »

@piplica
Svaka cast na instalaciji grijaca. i ja sebi planiram uraditi ovako nesto samo sto cu ja to malo pismenije izvesti sa vodilicama i ormaricem al bitno je da funkcionise. Znaci po tebi je dovoljno 2m od 20w? ja sam narucio taj od 2 m i 20w. konto sam izvesti da grijaci rade samo kad radi defrost al nesto racunam da ce mi za cijelu grejnu sezonu doci za 4 grijaca mozda nekih 10KM vise struje onda ne vidim bas razlog da se peglam oko toga i jos dok pokupujem svu elektroniku za to izjede vuk magarca. ovako cu staviti samo termostat da se pale svi grijaci kada je temp ispod 0 i to je to.

@Prosperiram
i kod mene se dvije LLC puno vise cuju nego ova jedna. Sto se tice vibracija vanjske one svetri isto vibriraju samo sto se dvije unutra cuju puno vise od te jedne. ja pretpostavljam da je razlog sto su na ove dvije klime cijevi direkt spojene na kucu a ova jedna ima malo lufta pa se vibracije ne prenose preko cijevi. probaj staviti antivibrante ima ih u mb frigo kod obija i kostaju 12 km. nocria je tata mata za sve klime ona kad radi full ne cuje se ko ve 9 kad rade na minimumu. al jbg ona je zato vise nego duplo sluplja.

Kod mene LLC 09 trose 300w/h a nocria 950w/h.
giga1982

#5079 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by giga1982 »

Pozzz svima,nisam se javljao jedno vrijeme.Htjeo sam reći ja imam 2 MITSUBISHI FH 35 i riješio sam problem zaleđivanja vode tako što sam stavio grijaće od 60W i napravio sam poseban pristup za odvod vode tako što sam zavario novu lulicu koja ide odmah dole bez onog kuta od 90 stupnjeva i proširio sam samu rupu tako da voda što brže otiće.A grijać još nisam spojio na termostat nego ga palim kad bude ispod -5.Danas je recimo kod mene u Slavonskom Brodu -12 ali ne palim grijaće zato što nema vlage u zraku tako da sam imao samo jedan defrost u cijelom danu.Čim nema vlage nema ni defrosta.pozzzz
piplica
Grijem se na: Ćumur

#5080 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

giga1982 wrote:Pozzz svima,nisam se javljao jedno vrijeme.Htjeo sam reći ja imam 2 MITSUBISHI FH 35 i riješio sam problem zaleđivanja vode tako što sam stavio grijaće od 60W i napravio sam poseban pristup za odvod vode tako što sam zavario novu lulicu koja ide odmah dole bez onog kuta od 90 stupnjeva i proširio sam samu rupu tako da voda što brže otiće.A grijać još nisam spojio na termostat nego ga palim kad bude ispod -5.Danas je recimo kod mene u Slavonskom Brodu -12 ali ne palim grijaće zato što nema vlage u zraku tako da sam imao samo jedan defrost u cijelom danu.Čim nema vlage nema ni defrosta.pozzzz
Ti vjerovatno nisi ni ttrebao stavljati lulicu, skini je skroz ako ti voda ide negdje direktno vani.
piplica

#5081 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

seiko wrote:@piplica
Svaka cast na instalaciji grijaca. i ja sebi planiram uraditi ovako nesto samo sto cu ja to malo pismenije izvesti sa vodilicama i ormaricem al bitno je da funkcionise. Znaci po tebi je dovoljno 2m od 20w? ja sam narucio taj od 2 m i 20w. konto sam izvesti da grijaci rade samo kad radi defrost al nesto racunam da ce mi za cijelu grejnu sezonu doci za 4 grijaca mozda nekih 10KM vise struje onda ne vidim bas razlog da se peglam oko toga i jos dok pokupujem svu elektroniku za to izjede vuk magarca. ovako cu staviti samo termostat da se pale svi grijaci kada je temp ispod 0 i to je to.

@Prosperiram
i kod mene se dvije LLC puno vise cuju nego ova jedna. Sto se tice vibracija vanjske one svetri isto vibriraju samo sto se dvije unutra cuju puno vise od te jedne. ja pretpostavljam da je razlog sto su na ove dvije klime cijevi direkt spojene na kucu a ova jedna ima malo lufta pa se vibracije ne prenose preko cijevi. probaj staviti antivibrante ima ih u mb frigo kod obija i kostaju 12 km. nocria je tata mata za sve klime ona kad radi full ne cuje se ko ve 9 kad rade na minimumu. al jbg ona je zato vise nego duplo sluplja.

Kod mene LLC 09 trose 300w/h a nocria 950w/h.
Hajde, bas me zanima kako ces ti to rijesiti!
Svaka ideja je dobro dosla, ali da bi napravio da ti rade kada ide u defrost treba malo vise posla i znanja sta se tada desava sa uredjajem u tom rezimu rada.
Da, 20w je sasvim dovoljno, cak i vise nesgo sto ti treba.
Ne trebaju ti kada je temp 0, jer tada sigurno odvod nece smrznuti, treba na -7 i vise. to sam testirao, na -7 je kriticno, jer je voda blago mlaka kada izlazi iz klime, ali se kada padne na tacnu naglo ogladi i tu nastaje problem.
bumerangss

#5082 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bumerangss »

Klimaši kako deverate na ovim minusima? :D
rovac13

#5083 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Jutros ustao klima odradila defrost i zalijece se,bila je na ekonomy 70% ogranicenju na daljinskom.
-vani temp -19*C
-unutra temp 23-24*C
-zaletjela se do potrosnje 1780w
-duvanje na maximumu 940 m3/h
-izduvava 42 *C

Tako je radila nekih 10 minuta najmanje i onda je pocela smanjivat sve do nekih 600-700w nije isla ispod te potrosnje.
Kako god poracunam u tih 10ak minuta je grijala snagom priblizno 5kw.Prvi put sam kuci da ju propratim u ovakvim uslovima i prezadovoljan sam,prvo kako grije a ni potrosnju nisam ocekivao ovako dobru.
saimidin

#5084 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by saimidin »

rovac13 wrote:Jutros ustao klima odradila defrost i zalijece se,bila je na ekonomy 70% ogranicenju na daljinskom.
-vani temp -19*C
-unutra temp 23-24*C
-zaletjela se do potrosnje 1780w
-duvanje na maximumu 940 m3/h
-izduvava 42 *C

Tako je radila nekih 10 minuta najmanje i onda je pocela smanjivat sve do nekih 600-700w nije isla ispod te potrosnje.
Kako god poracunam u tih 10ak minuta je grijala snagom priblizno 5kw.Prvi put sam kuci da ju propratim u ovakvim uslovima i prezadovoljan sam,prvo kako grije a ni potrosnju nisam ocekivao ovako dobru.
pozdrav
malo citam po ovoj temi, interesuje me koje su specifikacije, sta ti grijes, sa cime i koliko je bilo ukupno ulaganje, koja je potrosnja,
nemogu da nadjem sve na jednom mjestu, vidio sam na peletu da pises za malu potrosnju,
ja imam kod roditelja pelet, ali bi volio znati vise i o klimama-inverterima, planiram svoju kucu.
pa eto ako nije problem koja informacija, ili ako ima vec na kojoj strani reci.
rovac13

#5085 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Pisao sam x puta ali ne znam ni ja tacno gdje naci na jednom mjestu.

-podrucje tuzla
-kuca 85m2 jedan sprat se koristi za stanovanje
-izolacija zidovi 8 ili 5 cm,plafon 5cm,pod 5cm,dobri pvc prozori...visina sprata oko 2,60 m
-sprat ispod su garaza veseraj i koje kakve ostave,ne grije se ali temp i na ovim minusima mislim da je iznad 10*C nisam mjerio,izgleda onako toplo
-iznad je potkrovlje kosine bez pregrada ne grije se koristi se kao ostava

U dnevnom imam jedan odlican inverter fujitsu nocria 14 koji uglavnom to grije sve........kostao je 1900KM......u spavacoj imam LG 12 inverter star 10ak godina koristio ga jos dok sam zivio u kuci roditelji pa prenio da imam ispomoc za ovu fujitsu.

Fujitsu ima snage da grije cijelu kucu,ali postoje uslovi kad to nije bas ugodno........kad su niske temp veliki toplotni gubici,ili puno vlage vani pa klime cesto pauziraju i odmrzavaju vanjsku..........tako da ponekad dobro dodje pomoc od lg-a kakva takva..........bolje se rasporedi toplota po cijelom spratu........u svkaom slucaju drugi put bih radije uzeo vise manjih klima devetki ili sedmica....nego jednu extra jaku.

O potrosnji bolje da ne pricam.....ionako ce me razapet zbog toga :lol:

Potrosnja je nevjerovatno mala.Ovih dana je malo povecana potrosnja,ali trebalo mi je 5 godina da docekam ovako teske uslove na par dana.Zato kad je polu hladno za cijeli mjesec ne potrosim preko 10-20KM .

Dosadasnje zime sam prolazio sa 200-300KM struje za cijelu zimu,najcesce 240-260KM sve je spojeno na mjerace.Ova zima izgleda malo teza pa cemo vidjet na kraju kakvo je stanje.

Na kraju potrosnja je relativna stvar..........koliko kuca ima gubitaka toliko toplote treba ubacit...........prednost invertera je sto za svaki utroseni kwh struje dobijes u prosjeku mozda 4 puta vise toplote.......sa top uredjajima mozda i malo vise.

Pretpostavka je da bi meni za grijanje konvektorima radijatorima na struju el grijalicama i slicno trebalo mozda 1200 KM struje za cijelu zimu........moze se reci solidna izolacija......iako moze bolje......ali eto kao neki orijentir kakva mi je kuca otprilike.
saimidin

#5086 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by saimidin »

rovac13 wrote:Pisao sam x puta ali ne znam ni ja tacno gdje naci na jednom mjestu.

-podrucje tuzla
-kuca 85m2 jedan sprat se koristi za stanovanje
-izolacija zidovi 8 ili 5 cm,plafon 5cm,pod 5cm,dobri pvc prozori...visina sprata oko 2,60 m
-sprat ispod su garaza veseraj i koje kakve ostave,ne grije se ali temp i na ovim minusima mislim da je iznad 10*C nisam mjerio,izgleda onako toplo
-iznad je potkrovlje kosine bez pregrada ne grije se koristi se kao ostava

U dnevnom imam jedan odlican inverter fujitsu nocria 14 koji uglavnom to grije sve........kostao je 1900KM......u spavacoj imam LG 12 inverter star 10ak godina koristio ga jos dok sam zivio u kuci roditelji pa prenio da imam ispomoc za ovu fujitsu.

Fujitsu ima snage da grije cijelu kucu,ali postoje uslovi kad to nije bas ugodno........kad su niske temp veliki toplotni gubici,ili puno vlage vani pa klime cesto pauziraju i odmrzavaju vanjsku..........tako da ponekad dobro dodje pomoc od lg-a kakva takva..........bolje se rasporedi toplota po cijelom spratu........u svkaom slucaju drugi put bih radije uzeo vise manjih klima devetki ili sedmica....nego jednu extra jaku.

O potrosnji bolje da ne pricam.....ionako ce me razapet zbog toga :lol:

Potrosnja je nevjerovatno mala.Ovih dana je malo povecana potrosnja,ali trebalo mi je 5 godina da docekam ovako teske uslove na par dana.Zato kad je polu hladno za cijeli mjesec ne potrosim preko 10-20KM .

Dosadasnje zime sam prolazio sa 200-300KM struje za cijelu zimu,najcesce 240-260KM sve je spojeno na mjerace.Ova zima izgleda malo teza pa cemo vidjet na kraju kakvo je stanje.

Na kraju potrosnja je relativna stvar..........koliko kuca ima gubitaka toliko toplote treba ubacit...........prednost invertera je sto za svaki utroseni kwh struje dobijes u prosjeku mozda 4 puta vise toplote.......sa top uredjajima mozda i malo vise.

Pretpostavka je da bi meni za grijanje konvektorima radijatorima na struju el grijalicama i slicno trebalo mozda 1200 KM struje za cijelu zimu........moze se reci solidna izolacija......iako moze bolje......ali eto kao neki orijentir kakva mi je kuca otprilike.
ok hvala

:thumbup:
giga1982

#5087 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by giga1982 »

piplica wrote:
giga1982 wrote:Pozzz svima,nisam se javljao jedno vrijeme.Htjeo sam reći ja imam 2 MITSUBISHI FH 35 i riješio sam problem zaleđivanja vode tako što sam stavio grijaće od 60W i napravio sam poseban pristup za odvod vode tako što sam zavario novu lulicu koja ide odmah dole bez onog kuta od 90 stupnjeva i proširio sam samu rupu tako da voda što brže otiće.A grijać još nisam spojio na termostat nego ga palim kad bude ispod -5.Danas je recimo kod mene u Slavonskom Brodu -12 ali ne palim grijaće zato što nema vlage u zraku tako da sam imao samo jedan defrost u cijelom danu.Čim nema vlage nema ni defrosta.pozzzz
Ti vjerovatno nisi ni ttrebao stavljati lulicu, skini je skroz ako ti voda ide negdje direktno vani.
Na jednoj klimi ne treba lulica jer voda ide slobodno dole ali na drugoj sam morao staviti jer ide u kanister pa ga praznim po potrebi.
doktor78

#5088 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by doktor78 »

Vidim, mnogo se hvale ovi Fujitsu inverteri, ko je distributer za BiH?
Distortion

#5089 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Distortion »

Veceras oko 20:00 u Zenici -16 h

Bice zestoka noc i jutro...
seiko

#5090 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by seiko »

Kod mene -20C. klime sve rade bez problema. Trose oko 1,9kwh sve cetiri. Temperatura u sobi uvijek ista oko 24 prizemlje a sprat 22. Defrosta ima i bude nesto i vode jer je rijeka posla isparavati pa je vlaznost povecana. Glavni odvod na nocriji zaledjen al ima onaj neki iznad malo pa na njega curi. Na LLC sve u granicama normale. Ova jeda sto je blizu prozora je vise zaledila jer stalno otvaram prozor pa iz kuce unju ide vlazan zrak. U zadnjih 14h potroseno 25kw ili ti ga 1€. Zena me ljubi od srece jer je bila skepticna da ce klime radit na ovom minusu. Evo vec je smislila sta da stavi na mjeato kamina kad ga izbacimo napolje :-D
rovac13

#5091 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Kod mene -18 vec sad.Imam osjecaj da moja vremenska stanica malo kasni,ili sporo reaguje na promjenu.Imam oosjecaj da je vec nize od ovoga.
Ili je mozda sto senzor stoji u terasi malo zaklonjen.
nexteen

#5092 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nexteen »

giga1982

Obrati paznju na tu lulicu , ako krene da ledi tu ce prvo krenuti a onda ti dzaba i kanta :)
rimano

#5093 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rimano »

Rovac, koju 9 ili 7 bi uzeo? Imas li neku preporuku. Vjerujem i ja da je vise manjih bolja kombinacija
Kupio sam klimu striktno za hladjenje stana koja moze da rashladi (po kvadraturi) citav stan. Medjutim kad se upali klima soba u kojoj se nalazi ona postaje ledena spilja a u ostalim prostorijama se gotovo ne osjeti da je upaljena. Slicno je i sa grijanjem.

Sent from my A0001 using Tapatalk
piplica

#5094 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

rovac13 wrote:Kod mene -18 vec sad.Imam osjecaj da moja vremenska stanica malo kasni,ili sporo reaguje na promjenu.Imam oosjecaj da je vec nize od ovoga.
Ili je mozda sto senzor stoji u terasi malo zaklonjen.
Kod mene +23, ljudi ulazite u kucu, nema potrebe da budete vani :)
piplica

#5095 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

rimano wrote:Rovac, koju 9 ili 7 bi uzeo? Imas li neku preporuku. Vjerujem i ja da je vise manjih bolja kombinacija
Kupio sam klimu striktno za hladjenje stana koja moze da rashladi (po kvadraturi) citav stan. Medjutim kad se upali klima soba u kojoj se nalazi ona postaje ledena spilja a u ostalim prostorijama se gotovo ne osjeti da je upaljena. Slicno je i sa grijanjem.

ja sam i to rijesio na sebi svojstven nacin.

Obican 120mm ventiltor postavlje u gornji ugao vrata i problem rijesen.

sa njim je soba na istoj temp kao i hodnik u kojem je unutrasnja jedinica, bez njega treba par sati da se skoro izjednace temp.
piplica

#5096 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Ovo mi je bila inspiracija:

Image
piplica

#5097 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

rimano

#5098 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rimano »

Dobar fazon, medjutim klima puse toliko jako cak na najmanjoj brzini da nije prijatno boraviti u sobi kad ona radi, zato sto je predimenzionisana za tu sobu. Moram smanjiti dodatno brzinu venilatora nekim odgovarajucim dimerom ili sa necim drugim.

nexteen

#5099 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nexteen »

rimano

Garant si je lose postavio tj usmerio , vrata su usko grlo i garant ti je to najveci problem , klimu moras usmeriti u pravcu onoga sto zelis ohladiti a pogotovo ugrejati , ako zelis da radi posao najbolje sto moze ...

pipilica

-23c :shock:
piplica

#5100 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

rimano wrote:Dobar fazon, medjutim klima puse toliko jako cak na najmanjoj brzini da nije prijatno boraviti u sobi kad ona radi, zato sto je predimenzionisana za tu sobu. Moram smanjiti dodatno brzinu venilatora nekim odgovarajucim dimerom ili sa necim drugim.

Rotaciju mozes regulisati sa naponom.
Neki dimer bi super rijesio stvar. i ja sam ga ugradio, jer mi je sistem 12V. Kupio dimer za 2$.
Post Reply