Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Hemel

#476 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hemel »

Kon_ve_ktor_ wrote:koliko bi onda konvektor potrosio na toj prostoriji od 8 kvadrata...i koliko ti taj uljani od 2,5 kw ima rebara
evo ti pa se malo igraj... :-)

http://www.ballian.com/proracun.html
Dr.Mr.Fr.

#477 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Dr.Mr.Fr. »

Kon_ve_ktor_ wrote:samo mene zanima jedna stvar ....jeli bolje zatvarati vrata soba gdje je upaljen kovektor ili otvoriti sve sobe radi izjednacavanja toplote ili se tu radi o gubitku...

Ja sam isto o tome razmisljao i mislim da je bolje zatvarati vrata jer onda je protok zraka u prostorijama manji i samim tim stujanje zraka kroz konvektor pa se i manje pali jer je temperatura stabilnija...

Mada nisam siguran koliko je ugodno zatvarati sobu u kojoj se zrak ne izmjenjuje i zagrijava strujanjem od poda prema plafonu...meni je malo neugodno ali eto po izboru...
radostan dan

#478 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by radostan dan »

Dr.Mr.Fr. wrote:
Moze sto ne bi moglo, trofazno je brojilo konkretno zbog protocnog bojlera...grijem sobu od 14 m2 i kuhinju, kupatilo, hodnik i malu trpezariju od 20 m2, znaci ukupno 34 m2... Ima jos jedna soba od 18m2 ali nju ne koristim preko zime...ne isplati se...Sa tim sto moram napomenuti da je svijetla visina prostora 2,60 m.../sto je meni kod konvektora jako bitno/ mislim da sam vec rekao, ali evo opet da ponovim grije se 24/7, dakle 2 konvektora vaillantova od 2 kw, ne znam iskreno temperaturu ali su na 2 ili 3 broju znaci stalno...izolacija, zidovi od pune opeke debljine 60-80 cm, stolarija sa jedne strane pvc 5-to komorna sa low e staklom, sa druge dupla drvena, obicno staklo...izolacija je malter...

Eto...
nije onda loš rezultat, naprotiv.
Kon_ve_ktor_

#479 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Kon_ve_ktor_ »

jos jedno pitanje...koliki bi mogao ocekivati racun za konvektore...imam tri konvektora po 2kw rade na rezimu 3.....rade odprilike 17 sati dnevno....stim da imam dobru izolaciju..kuca je nova gradnja .... :D :D ..
nino90

#480 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nino90 »

samo cu jedno reci
Najgori nacin koristenja elektricne energije jeste pretvaranje iste u toplotnu.
Dr.Mr.Fr.

#481 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Dr.Mr.Fr. »

Kon_ve_ktor_ wrote:jebiga sad kad bi znao da uljani radijator je pouzdanij od konvektora odma bi otisao kupiti i to po ovom kijametu

Onako logicki mislim da je konvektor puno bolji izbor jer on konkretno zagrijava zrak...uljni radujator ipak ima grijace koji griju ulje pa onda samo tijelo radijatora koje prenosti toplotu svojom povrsinom na prostoriju...

Ne mogu se sada sjetiti onih nacina prenosenja toplote u fizici, ima nesto iradijacija, konducija i konvekcija cini mi se...

U svakom slucaju znam da je ova iradijacija najbolja, jer sunce najbolje grije, Konvekcija je strujanje, to cine konvektori...a ova kondukcija je Provodjenje preko tijela nekog, nisam siguran ali mislim da se pri kondukciji gubi najvise toplote...jbg. Davno je to bilo kada sam ucio :mrgreen:

Naci ce se neko ko ce to bolje objasniti sigurno...
Dr.Mr.Fr.

#482 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Dr.Mr.Fr. »

MeanMachine wrote:
Dr.Mr.Fr. wrote:
Kon_ve_ktor_ wrote:klima je namjenjena za hladjenje znaci da ona nemoze imati toliku snagu da zagrije bas dobro stan..a sto se tice konvektora njihov rezim rada je bas orjentisan na grijanje..prema tome konvektori mozda vuku struje ali bolje griju...ako se koriste ispravno u odnosu na druge uredjaje onda moze da bude i isplatio

Ne bih se slozio, klima je tito...klima direktno upuhuje svijez topal zrak u kucu zimi isto kao hladan ljeti, sto je ustvari i poenta svega...

Konvektor radi isto to samo sto on ima el grijac i cirkulise hladan zrak sa poda zagrijan u gornje dijelove prostorije, zato se ne isplati u stanovima sa visokim plafonom...

Npr. Sa konvektorima ce ti pod uvjek biti hladan sa samom fizikom stvari... :mrgreen: i moras sa vrijemena na vrijeme izraciti taj ustajao zrak...sa klimom nikada ne moras ni prozora otvoriti, zato se klime i koriste u visokim poslovnim zgradama...

ali konvektori nose pobjedu u velicini pocetne investicije definitivno...Tu nema sumnje :dance:
Evo samo jedna mala napomena u vezi ove rečenice: ako pod pojmom "klima" misliš na klasične split klima sisteme kakvi se danas koriste u većini slučajeva širom svijeta (pa tako i kod nas) onda nije baš ispravna tvrdnja da "klima upuhuje zrak u kuću" jer to klasične split klime ne rade. One zapravo hlade, odnosno griju zrak koji je već u prostoriji i to na principima koji su mislim na ovoj temi ranije pominjani i pojašnjeni. Ono što se zaista kreće između vanjske i unutrašnje jedinice je ustvari rashladno sredstvo, ali fizičke razmjene zraka između vanjske i unutrašnje jedinice kod split klima nema (odatle i naziv "split") :thumbup:

Što se tiče grijanja pomoću inverter klima mislim da ono može biti jako dobro i ekonomično (uz dobro pozicioniranje pojedinih komponenti i naravno kupovinu što je moguće kvalitetnijih, a samim tim i skupljih inverter klima) :thumbup:
Ne mogu se zakleti ali mislim da sve klime imaju modove koji rade cirkulaciju zraka kao i upuhivanje zraka...mada je vrlo moguce da split sistem nema...ja sam konkretno mislio na te famozne "invertere" ja koliko sam shvatio one su bozije davanje za zagrijavanje...e sada detalje stvarno ne znam :mrgreen:
Kon_ve_ktor_

#483 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Kon_ve_ktor_ »

Dr.Mr.Fr. wrote:
Kon_ve_ktor_ wrote:jebiga sad kad bi znao da uljani radijator je pouzdanij od konvektora odma bi otisao kupiti i to po ovom kijametu

Onako logicki mislim da je konvektor puno bolji izbor jer on konkretno zagrijava zrak...uljni radujator ipak ima grijace koji griju ulje pa onda samo tijelo radijatora koje prenosti toplotu svojom povrsinom na prostoriju...

Ne mogu se sada sjetiti onih nacina prenosenja toplote u fizici, ima nesto iradijacija, konducija i konvekcija cini mi se...

U svakom slucaju znam da je ova iradijacija najbolja, jer sunce najbolje grije, Konvekcija je strujanje, to cine konvektori...a ova kondukcija je Provodjenje preko tijela nekog, nisam siguran ali mislim da se pri kondukciji gubi najvise toplote...jbg. Davno je to bilo kada sam ucio :mrgreen:

sta ti mislis koliki bi trebao ocekivati racun za grijanje rade 3 konvektora po 2kw na rezimu 3...rade 17 sati...fasada,izolacija super uradjeni...i oni konstantno odrzavaju zadatu temparaturu..i koliki tebi dolazi racun za vise od 30m2
Dr.Mr.Fr.

#484 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Dr.Mr.Fr. »

Kon_ve_ktor_ wrote:
Dr.Mr.Fr. wrote:

sta ti mislis koliki bi trebao ocekivati racun za grijanje rade 3 konvektora po 2kw na rezimu 3...rade 17 sati...fasada,izolacija super uradjeni...i oni konstantno odrzavaju zadatu temparaturu..i koliki tebi dolazi racun za vise od 30m2

Ne znam vjeruj mi, ne mogu ni pomisliti kako da to predvidim.../jbg. Ako ti puse ispod nekih vrata ocito grijes i dvoriste malo :mrgreen: /

ali ne bi bilo lose da sam uradis test, recimo upalis konvektore jednu noc u tom rezimu koji te interesuje i zabiljezis stanje na brojilu...sutra ujutro ocitaj brojilo i upisi razliku u potrosnji i izracunaj stvarnu potrosnju prema vremenu od recimo 8 sati ili koliko vec je proslo...podjelis taj rezultat na 8 jel i dobiti ces potrosnju po 1 sat rada grijnih tijela...

To bi ti trebalo dati poprilicno tacan podatak :thumbup:
Kon_ve_ktor_

#485 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Kon_ve_ktor_ »

koliko tebi dolazi....stim da imamo iste konvektore
Kon_ve_ktor_

#486 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Kon_ve_ktor_ »

to sam neki dan radio i utvrdio da za 17 sati potrosim 422 kw e sad nek mi neko pomogne koliko bi me ovo kostalo u mjesecu..
Dr.Mr.Fr.

#487 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Dr.Mr.Fr. »

Kon_ve_ktor_ wrote:koliko tebi dolazi....stim da imamo iste konvektore
Vidi mozda imamo iste konvektore ali da li nam je izolacija ista, visina prostora i zapremina...sigurno nije, mislim da sam rekao ranije da ja predpostavljam da je oko 50 km po konvektoru ali to svakako ne znaci da je i kod tebe tako...

Mozda si ta na vecoj visini ili ti je objekat izlozeniji vjetru, sto je mozda najvaznije jer naravno sve je mikro porozno pa uprkos izolaciji mozes imati vece gubitke...

Dakle najbolje ti je da vidis po svom el. brojilu, zabiljezi, oduzmi razliku i znati ces potrosnju... :mrgreen:
Kon_ve_ktor_

#488 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Kon_ve_ktor_ »

eto napisao sam 422 kw u 17 sati trosim za sve sto je na struju ukljucujuci i grijanje...izracunaj mi nerazumijem se bas najbolje :D
Dr.Mr.Fr.

#489 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Dr.Mr.Fr. »

Kon_ve_ktor_ wrote:to sam neki dan radio i utvrdio da za 17 sati potrosim 422 kw e sad nek mi neko pomogne koliko bi me ovo kostalo u mjesecu..
Eto to puta 0,12 i dobijes trosak u km i ne zaboravi dodati pdv i to je cifra :mrgreen:
Kon_ve_ktor_

#490 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Kon_ve_ktor_ »

nemoguc izaslo je da u 17 sati potrosim 422kw i puta 0,12 dobijem 50,64 km..toliko trosim u 17 sati...puta 30 dana dobijem 1519 km da trosim mjesecno...hahahahahaha..ma daj ko da se grijem na maslinovo ulje
Dr.Mr.Fr.

#491 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Dr.Mr.Fr. »

Kon_ve_ktor_ wrote:nemoguc izaslo je da u 17 sati potrosim 422kw i puta 0,12 dobijem 50,64 km..toliko trosim u 17 sati...puta 30 dana dobijem 1519 km da trosim mjesecno...hahahahahaha..ma daj ko da se grijem na maslinovo ulje

Nisi ti to nesto dobro izracunao, ili si pogresno prepisao sa brojila...hajd' ti to opet, i vidi dobro sta prepisujes kw ili neku manju jedinicu mozda w, jer Kw je 10 na 3 w

:-D
Kon_ve_ktor_

#492 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Kon_ve_ktor_ »

Dr.Mr.Fr. wrote:
Kon_ve_ktor_ wrote:nemoguc izaslo je da u 17 sati potrosim 422kw i puta 0,12 dobijem 50,64 km..toliko trosim u 17 sati...puta 30 dana dobijem 1519 km da trosim mjesecno...hahahahahaha..ma daj ko da se grijem na maslinovo ulje

Nisi ti to nesto dobro izracunao, ili si pogresno prepisao sa brojila...hajd' ti to opet, i vidi dobro sta prepisujes kw ili neku manju jedinicu mozda w, jer Kw je 10 na 3 w

:-D
ma sigurno al sta ces tako se to desi kad neko nema osjecaja za struju :D :D de mi reci koliki ti je racun dosao za januar
Hemel

#493 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hemel »

Kon_ve_ktor_ wrote:sta ti mislis koliki bi trebao ocekivati racun za grijanje rade 3 konvektora po 2kw na rezimu 3...rade 17 sati...fasada,izolacija super uradjeni...i oni konstantno odrzavaju zadatu temparaturu..i koliki tebi dolazi racun za vise od 30m2

3 x 2 KW = 6 KW i posto ne rade punim kapacitetom, recimo da rade 15 sat od tih 17 koliko si naveo, ispadne da ti dnevno potrosis 90 KW

90 x 0,13 = 11,7 KM x 30 dana = 351 KM
A_I_

#494 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by A_I_ »

Ljudi, trenutno pise da je u Sa -16C :skoljka:

Kod mene je stanje sljedece: sobna temp. 24C, trosi oko 400W s tim da je 'prigusena' tj. u tihom modu rada. Danas sam je namjerno malo vise hajcao da joj testiram granice izdrzljivosti na ovim konstatnim minusima ispod -10C pa je na momente trosila i do 1kW uz COP/efikasnost od oko 2.5x (dajuci 2.5kW) a sad joj je oko 2.2x(880W). U petak se cesce odledjivala zbog nanosa snijega kad je bila mecava.
Vidjecemo kakva ce situacija biti ujutro nakon ovog rekordnog minusa.
radostan dan

#495 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by radostan dan »

Kon_ve_ktor_ wrote:to sam neki dan radio i utvrdio da za 17 sati potrosim 422 kw e sad nek mi neko pomogne koliko bi me ovo kostalo u mjesecu..

422 kw dnevno.
422 x 30 dana = 12660 kw mjesečno
12660 kw x 0.12 (cijena srednje tarife) = 1519,2 km
1519,2 km x 1,17 (PDV) = 1777,464 km za mjesec dana.

tek sad sam te skontao. onaj račun što si pominjao na početku svoje priče, od 116 km, to ti je dnevni račun, jel tako?
:mrgreen:
Kon_ve_ktor_

#496 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Kon_ve_ktor_ »

ma kakav dnevni to je racun za januar...ljudi griju po 95m2 pa dobiju racun do 3 joje...a kod mene je 45 m2 ..grijem hodnik ,sobu i spavacu...ovo nesto nije bilo uredu...decembarski racun bio 104km ...
Bellica

#497 Re: Grijanje na plin ili struju....

Post by Bellica »

arnelanela wrote:Zanimaju me Vasa iskustva, da li je grijanje na el.energiju ekonomicnije od plina s obzirom da je jakooo skup u zanje vrijeme?
Ako si u novijoj zgradi kao ja, onda definitivno struja, jer plin nije dovoljno kvalitetan i jak da ugrije zgradu koja je napravljena od "danasnjeg" materijala. Ako je zgrada izgradjena u bivsoj Jugoslaviji, mozes koristiti bilo sta, plin moze doci u obzir. Naime, ako je zgrada novija i ako ima PVC stolariju i sve ono lijepo sto dobijes u novom stanu, prve zime ce ti se pojaviti vlaga. Ako se grijes na struju, male su sanse da do ovoga dodje. Moja komsinica u zgradi se grije na struju na neke konverktore ili kako se vec to zove, pretoplo joj je, ima stan od 56m2 i placa 180KM struju s tim da na struji kuha, grije se, kupa. Dok joj je ranije, dok se grijala na plin dolazilo izmedju 250-300KM plina. Uz to,posto nikako stan nije mogla zagrijati, morala se s vremena na vrijeme grijati i na struju pa bi joj na ovaj iznos dolazilo jos 100KM struje, pa sama procjeni. S druge strane, moja nana zivi u zgradi koja je napravljena 60-tih godina, ima samo plinsku pec cini mi se da se zove "Emina", zamijenila je prozore i vjeruj mi da joj je toplo u stanu, nikakva dogrijavanja joj ne trebaju. A kod mene je ovako, imam PVC stolariju, plinsko grijanje, dodje nam izmedju 100-150KM mjesecno u zimskom periodu s tim da ponekad moramo ukljuciti grijalicu jer je dnevni boravak toliko hladan da se ne moze zagrijati (dio ove prostorije se nalazi vani, nije izgradjen u zgradu, nego zasebno, skoro kao zatvoreni bakon), pa nam na ovo dodje i 50KM struje, ali opet kad dodjem kuci obucem se u nesto malo deblje, pape su mi obavezne, a ako slucajno sjedim i gledam TV, moram se pokriti dekom. Inace stan nam ima 96m2, a razlika u cijeni izmedju nas i komsinice je zbog prozora, kod nje nisu PVC. Nana potrosi 30KM plina, a stan joj je takodjer 56m2. Struju koristi samo za kupanje i kuhanje pa mjesecno placa oko 20-tak KM. Nemoj misliti da sam mahalusa pa sve ovo znam, nego sam se i ja dvoumila koje je najbolje, sta je jeftinije pa sam se raspitivala. Iduce zime, mi definitivno prelazimo na struju, pa cemo vidjeti. Javim ti kako je proslo :)
radostan dan

#498 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by radostan dan »

ponukan zadnjim postom, postavljam pitanje - cijena kilovata kod nas vs evropa, i buduće tendencije u vezi cije struje u bih...
Hemel

#499 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hemel »

radostan dan wrote:ponukan zadnjim postom, postavljam pitanje - cijena kilovata kod nas vs evropa, i buduće tendencije u vezi cije struje u bih...
:-)

bolje da ne znate...

za 3610 KW godisnje potrosnje platio sam 990€ + 19% PDV = 1.178 €

1.178 : 3.600 = 0.327 eurocenti

mislim da ni ovo nije konacna cifra zato sto racune dobijam zajedno za plin i struju. cijena kilovata struje je negdje oko 10 centi aki ostalih davanja (porez ovaj, porez onaj, doprinos za ovo, doprinos za ono...), da te Bog sacuva

nema se tu sta razmisljati, kako se ide prema EU tako ce i sve cijene a pogotovo energenata rasti.

nije tema ali moram ponoviti opet, nije bitno koliku platu dobijes nego sta ti na kraju mjeseca ostane.
Dr.Mr.Fr.

#500 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Dr.Mr.Fr. »

radostan dan wrote:ponukan zadnjim postom, postavljam pitanje - cijena kilovata kod nas vs evropa, i buduće tendencije u vezi cije struje u bih...

Retail (end-user) energy prices for households.
Two consumption levels are identified. Research methodology. For price data for alternative consumption levels, please enquire.
Price data mentioned may not reflect the latest insights found in the commercial editions.

Reference month: November, 2011.
Historical price data going back to the year 2000, visit EU Energy History
Consumption: 3,500 kWh/year (± 25%) Consumption: 7,500 kWh/year (± 30%)
Country € per kWh Electricity Country € per kWh Electricity
Austria € 0.2128 Austria € 0.1930
Belgium € 0.2215 Belgium € 0.1980
Bulgaria € 0.0934 Bulgaria € 0.0936
Cyprus € 0.2131 Cyprus € 0.2116
Czech Rep, € 0.1541 Czech Rep, € 0.1279
Denmark € 0.3078 Denmark € 0.2666
Estonia € 0.1130 Estonia € 0.1101
Finland € 0.1574 Finland € 0.1377
France € 0.1478 France € 0.1328
Germany € 0.2781 Germany € 0.2614
Greece € 0.1403 Greece € 0.1623
Hungary € 0.1787 Hungary € 0.1701
Ireland € 0.2162 Ireland € 0.1941
Italy € 0.2164 Italy € 0.2722
Latvia € 0.1174 Latvia € 0.1176
Lithuania € 0.1378 Lithuania € 0.1336
Luxembourg € 0.2013 Luxembourg € 0.1877
Malta € 0.1822 Malta € 0.1929
Netherlands € 0.2202 Netherlands € 0.2464
Poland € 0.1600 Poland € 0.1545
Portugal € 0.1925 Portugal € 0.1753
Romania € 0.1207 Romania € 0.1190
Slovakia € 0.1815 Slovakia € 0.1616
Slovenia € 0.1649 Slovenia € 0.1506
Spain € 0.2154 Spain € 0.1969
Sweden € 0.2066 Sweden € 0.1794
United Kingdom € 0.1676 United Kingdom € 0.1513
Notes:
- End-user price, includes all taxes.
- Amount is in euro (€) per kiloWatthour (kWh).
- Price data for non-eurozone countries are in euro. The average exchange rate valid for the referenced month is applied.

:mrgreen:
Post Reply