Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
radostan dan

#226 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by radostan dan »

.
Last edited by radostan dan on 23/10/2011 19:37, edited 1 time in total.
Relmir

#227 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Relmir »

Meni ga već iznosi buraz. Nego, kako da ga smanjim

Kako grijes stan/kucu? Na koji nacin?
radostan dan

#228 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by radostan dan »

.
Last edited by radostan dan on 23/10/2011 19:38, edited 1 time in total.
Relmir

#229 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Relmir »

Da je moj stan, ja bih prvo pozvao energetskog savjetnika, da dodje sa toplotnom kamerom, kako bih se sve slabe tacke u stanu mogle biti minimalizirane. Naravno zavisi i od geografickog polozaja gdje se zgrada nalazi. Da li zgrada/stan izlozena vjetru itd... Prema toj procijeni bih vanjske zidove sa unutrasnje strane izolirao i prekrio izolaciju sa foliom protiv isparavanja. Prozore sa 3 stakla ispunjena Argon gasom, Krypton gas je recimo jos efikasniji ali mnogo skuplji.

I ja bih stavio recimo infrarot/red radijatore, 2 manja dovoljni za stan recimo od 60 kvadrata. Bojler bih naravno skinuo iz kupatila i stavio manji "durchlauferhitzer" hehehe izvini ali ne mogu ovu rijec da prevedem, ne znam kako se na nasem kaze "durchlauferhitzer" grije vodu odmah i ne moras cekati da se bojler zagrije. I naravno za zdravlje je idealno. jer recimo time iskljucujes mogucnost razboljenja od bakterija takozvane "legionele". Od kojih Svicarskoj umre i do 50 gradjana svake godine. Jer za njihovo mnozenje je idealna temperatura od 27 do 53 stepena i stojeca voda u cijevila. Po pravilu bi recimo jednom sedmicno Bojler trebao imati temperaturu od 80 stepeni i pustiti vodu na cesmama da tece kako bi svaki rizik od tih bakterija mogao izbjeci.

Opet napisah pricu, izvini ali to je kao lancana reakcija sve jedno drugo prati. :)
Wind

#230 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Wind »

eh jesi ga ti sad nalupo ovdje, svaka ti cast....

uvijek me je zanimalo zasto ljudi imaju potrebu da pricaju o necemu sto ne poznaju....hoces da se pravis pametan....mozes ali nekom drugom....molim te ne siri vise dezinformacije, ako nemas nesto pametno da kazes, bolje samo citaj i nauci nesto...
zonbirile

#231 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zonbirile »

opet ponavljam,što glupi svijet pokušava,te nuklearka te vjetar,staviš klimu sa invertorom i za 15KM se griješ na -10.
nosara

#232 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nosara »

zonbirile wrote:opet ponavljam,što glupi svijet pokušava,te nuklearka te vjetar,staviš klimu sa invertorom i za 15KM se griješ na -10.
... u gacama i majici... Ako je izmenju 0 i -10 hodas gologuz... Izgorit, farenhajta mi...! :lol:
zonbirile

#233 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zonbirile »

a od 0 do +5 sa ledom na glavi.Ko se sjeti isključi klimu i plati 3,75 KM
Relmir

#234 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Relmir »

Wind, glupo mi je bilo sta reci na tvoj komentar. Jer je ogranicen. Ma sta imam ja tebi pricati. Ja sta ovdje dzaba pisem u Svicarskoj sam placen za to. :-)
A_I_

#235 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by A_I_ »

Ne moze ni jedna tema proci bez primitivizma i pametnjakovica koji misle da su svu pamet ovog svijeta pokupili i to 'nako usputno, mahalajuci :roll:

Nije nikakvo cudo sto se gusimo u smogu od Zenice preko Sarajeva do Kaknja...
"Nek je meni dobro i nek malo kosta."
Wind

#236 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Wind »

@Relmir,

ne mislim se sa tobom prepucavati preko foruma, ali mi smeta kada ljudi hoće da se prave pametni a u stvari pojma nemaju pa onda ovdje prosipaju gluposti...Nije to samo ovdje slučaj, najviše ih ima na pdf "Auto", uh...tamo svi sve znaju, a pola ih nema ni vozački položen.

To nije dobro zbog ljudi koji će to pročitati pa ćeš im dati pogrešne informacije. A trebali bi preko ovog mjesta, izmedju ostalog, da svi nesto naučimo, a ovako to ne ide....

Dakle, da ti objasnim...

Prvo, termo izolacija kuće/stana se ne postavlja sa unutrašnje strane zidova, nego sa VANJSKE,

Drugo, Legionarska bolest koju spominješ nema NIKAKVE veze sa vodovodnim cijevima u stanu/kuci, niti se tu može pojaviti,

Treće, postavljanje tkz. "durchlauferhitzer" bojlera nema NIKAKVE veze sa grijanjem.

Eto, jel ti sad bar nešto jasno.

Dalje, komentar tipa, uzmite termalnu kameru da vidite slabe tačke izolacije je :-). To ni u svici nije standard a ne kod nas, što ne znači da to nije u redu, samo pitanje je ima li je i jedan "energetski savjetnik" kod nas.
Relmir

#237 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Relmir »

Wind, prvo pogledaj sta sam napisao. Ja nisam dosao da se raspravljam ovdje, niti imam u planu da bilo kome sta da pametujem.
Termoizlacije se stavljaju i na unutrasnju stranu vanjskog zida, svaka zgrada u Svicarskoj koja stoji pod spomenickom zastitom se izolira iznutra jer ne smije izgled vanjski promjeniti.

Ako ti u Bosni i Hercegovini kupis stan starije gradje, a svako je gazda svoga stana, kako ces onda uraditi vanjsku izolaciju? Onda je bar ovdje u CH logicno da izoliras sam sebi stan iznutra. Smanjujes malo kvadraturu stana ali je i manji racun zimi.

Tkv. "durchlauferhitzer" nisam napisao da se koristi za grijanje. :-) procitaj jbg. Ti elektricni erhiceri se stavljaju danas masovno umjesto bojlera u kupatilu. Iz jednostavnog razloga, bojler mora odredjenu kolicinu vode ugrijati. Dok erhicer grije odmah i u datom momentu do 60 stepeni. i u onoj kolicini, koliko ti treba dok se recimo okupas. :-)
I ne zauzimaju mnogo prostora u kupatilu, "slank su".

http://www.auvito.ch/siemens-durchlaufe ... tails.html

A oko bakterija cemo drugi put. Salu nastranu ja Boga mi nisam ovdje dosao nikome pametovati. Nego ako je neko u necemu nesiguran da pokusam pomoci, jer ja smatram sta oni ovdje mogu imati i ustediti mogu i moji zemljaci Bosanci.
Ako nekome treba proracun dimenzija cijevi za vodu, kuca/stan, ili koji material uzeti GEBERIT, VIEGA, Georg FIscher itd. Rado cu pomoci.
A_I_

#238 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by A_I_ »

Relmir wrote: Tkv. "durchlauferhitzer" nisam napisao da se koristi za grijanje. :-) procitaj jbg. Ti elektricni erhiceri se stavljaju danas masovno umjesto bojlera u kupatilu. Iz jednostavnog razloga, bojler mora odredjenu kolicinu vode ugrijati. Dok erhicer grije odmah i u datom momentu do 60 stepeni. i u onoj kolicini, koliko ti treba dok se recimo okupas. :-)
I ne zauzimaju mnogo prostora u kupatilu, "slank su".

http://www.auvito.ch/siemens-durchlaufe ... tails.html
Ja vec dugo razmisljam o takvom protocnom bojleru. Do skoro je bio ovaj Siemens elektronski (precizna kontrola temperature) u Merkuru ali kako se oni ocito raspadaju tako medju ostalim stvarima i te bojlere vise ne nabavljaju. Jedino sto me odbijalo jesu neke glasine price kako imaju problema s kamencem ti siemensovi. Da se bogdo mogu Bosch nabaviti ovdje.
Nekad sam racunajuci razliku u mjesecnoj cijeni koristenja izmedju plinskog i ovakvog strujnog dosao do povelike razlike u korist strujnog.
Wind

#239 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Wind »

Ako mislis na one "trenutne" protočne bojere, imam ja Vaillant i Junkers od 18kW. Što mora biti Siemens? :D

Nisam čuo to za kamenac, baš naprotiv, ovdje se ne stvara kamenac zato što nema zadržavanja tople vode u rezervoaru, nego odmah ide u instalacije. Za sada (3 god.) bez kvarova, sve ok.
talić

#240 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by talić »

moj otac ima protočni bojler ali 18 KW snage i trofazna struja, dobra stvar. Bojim se da protočni bojleri snage 4-6 KW nisu dovoljno jaki da u zimskom periodu (kada je voda u sistemu izuzetno hladna) zagriju vodu. Rođak je ugradio bojler od 4,5 KW i skinuo ga je jer je voda bila nedovoljno topla.
A_I_

#241 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by A_I_ »

Wind wrote:Ako mislis na one "trenutne" protočne bojere, imam ja Vaillant i Junkers od 18kW. Što mora biti Siemens? :D

Nisam čuo to za kamenac, baš naprotiv, ovdje se ne stvara kamenac zato što nema zadržavanja tople vode u rezervoaru, nego odmah ide u instalacije. Za sada (3 god.) bez kvarova, sve ok.
Drago mi je to cuti za kamenac. A Siemens mi je zapao za oko jer zavisno od toplote ulazne vode automatski odrzava istu temperaturu na 38C mijenjajuci protok vode.
Ne znam da li jos neki odrzava istu izlaznu temperaturu.
Wind

#242 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Wind »

e da...to je tkz. druga generacija...to je jos bolje...

Kao što kažeš, ti bojleri održavaju stalnu podešenu temp. vode bazirano na protoku a ne na pritisku kao ranije.
(nema veze ulazna temp).

Ovi raniji modeli zavisili su od pritiska vode u sistemu pa se zna desiti da kada pritisak poraste ili se smanji (za vrijeme koristenja bojlera) temp. vode malo padne ili poraste (nista stasno ali eto...osjeti se). To je vise izrazeno u zgradama na visokim spratovima i na drugim mjestima gdje se osjeti rad vodenih pumpi.

Inace su super stvar, ne razmisljas je li uključen ili nije, topla voda uvijek, ne zauzimaju prostor, lijep dizajn, lagani....
Relmir

#243 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Relmir »

A_I, koliko izlaza imas za vrucu vodu? Lavabo, kada, kuhinja...?
Haris.ba

#244 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Haris.ba »

Relmir wrote:Termoizlacije se stavljaju i na unutrasnju stranu vanjskog zida, svaka zgrada u Svicarskoj koja stoji pod spomenickom zastitom se izolira iznutra jer ne smije izgled vanjski promjeniti.
Slično je i kod nas, ali fizika je ista i u Švici i U BiH. Tako da uglavnom ta rješenja izolacije "iznutra" zna stvoriti više problema nego riješiti. Koliko sam vidio slučajeva javljanja kondeza. Ljeti postane još toplije, a zimi još hladnije u objektu.
talić wrote:moj otac ima protočni bojler ali 18 KW snage i trofazna struja, dobra stvar. Bojim se da protočni bojleri snage 4-6 KW nisu dovoljno jaki da u zimskom periodu (kada je voda u sistemu izuzetno hladna) zagriju vodu. Rođak je ugradio bojler od 4,5 KW i skinuo ga je jer je voda bila nedovoljno topla.
Ja i ne znam postoje li bojleri koji idu na monofazni priključak(standardni)a da mogu ugrijati vodu za kupanje, a kamoli još i da ima i lavabo,a kamoli još i kuhinja. A u Bosni priključak košta 1000 maraka trofazni, plus i struja "jeftina"....a može biti samo skuplja.
A_I_

#245 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by A_I_ »

Relmir wrote:A_I, koliko izlaza imas za vrucu vodu? Lavabo, kada, kuhinja...?
Upravo to troje ali u kuhinji vec imam mali bojler od 5l tako da za kupatilohocu da se rijesim skupog plina.
Dr.Mr.Fr.

#246 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Dr.Mr.Fr. »

talić wrote:moj otac ima protočni bojler ali 18 KW snage i trofazna struja, dobra stvar. Bojim se da protočni bojleri snage 4-6 KW nisu dovoljno jaki da u zimskom periodu (kada je voda u sistemu izuzetno hladna) zagriju vodu. Rođak je ugradio bojler od 4,5 KW i skinuo ga je jer je voda bila nedovoljno topla.

Ispod 12Kw nemaš protocnog bojlera za kupatilo, http://www.vaillant.hr/Krajnji_korisnic ... c_VED.html

ti bojleri od 3,5 kW, 4,4 kW, 5,7 kW su za kuhinju tj. jedno izljevno mjesto,
http://www.vaillant.hr/Krajnji_korisnic ... niVED.html :mrgreen:
angy

#247 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by angy »

lejlamo wrote:ja se grijem na struju 3 vanjska zida...prozori losi...zgrada stara....izolacija nikakva :D ....ukupan racun za struju od 100 do 150 KM :D
Cime??? :)
Wind

#248 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Wind »

Mozda je bolje pitanje sta grije? Jednu sobu? :D
A_I_

#249 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by A_I_ »

A_I_ wrote:
talić wrote:grijanja na struju se isplati ako su gubici mali,.. dakle dobro izolovani zidovi, stan sa malo vanjski površina, dobri prozori...
Ako je loša gradnja i loši prozori onda držite se toplana i paušalnog plaćanja.
Kod mene je zgrada iz pocetka 80ih, prozori drveni stari 11 godina i osjetno puse na spojevima oko prozora kad je vani minus. Jedino je dobro sto su dupla stakla. Olaksavajuca okolnost je i to sto je stan u sredini zgrade. Toplane za ovaj stan od skoro 40m2 naplacuju 100KM x 6 mjeseci(tj. u praksi 50KM x12mj.) kad griju a struje za klimu mi dolazi do 10KM. Danas je dosao racun za period do 23. januara u iznosu 41KM. Bez grijanja se uvijek kretao oko 30KM. Naprosto smijesna razlika.

Jos jednom da ponovim - Toplane griju od 6am do 10pm za 100KM a (skupa)klima grije na 23C (+ljeti hladi) za 10KM citav dan po 24h bez gasenja cigancenja.
Go figure out :-)
Normalno za veci stan idu dvije klime ali se isplati samo tako jer za vece stanove treba i po 200KM za Toplane ili druge klasicne(citaj zastarjele) vidove grijanja.
sto bi rekli follow up :D

I prosli mjesec doslo je oko 41KM struje, znaci oko 11 KM vise nego van sezone grijanja. Posto vec otopljava, vjerovatno ce se sad vratiti na onih oko 5KM vise kao sto je dolazilo oktobar-novembar.
chupo2802

#250 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by chupo2802 »

Trenutno sam u fazi kupovine inventer klime,pa bih volio znati o kojoj je rijec.Ja sam dobio informaciju da je lg cs12af odlicana pa me zanima da li grije prostor od 45m2 i hladi jer u svakoj od prodavnica kazu drugacije.naravno usteda energije mi je bitna :-D
Post Reply