Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
eluna

#2051 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by eluna »

http://www.klix.ba/forum/klima-fonko-mo ... 8#p9391128

evo čovjek pita, pa neka mu administratori prebace temu ovdje
maliq53

#2052 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by maliq53 »

Kod mene rijetko ide u defrost ode jednom eventualno dvaput u danu ovih dana kad temp spada ispod -2,eto sinoć -6 ali kod mene na balkonu zaklonjeno pa uvijek stepen do dva toplije zavisi, tako da je to ekstra :-D
E sad ne bi bilo loše da sastavimo kakvu listu koji su serviseri/motažeri klima dobri jer evo svjedoci smo da svakakvih moontažera ima pa ne bi bilo loše da svoja iskustva iznesete što se tiče toga jer ipak radi se o velikim parama zadnje što nam treba jeste ne ispavno postavljen uređaj iz kojeg ne možemo izvuć maksimum tako da ima te li koga preporučit i slično...
dado123

#2053 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by dado123 »

Hajlac wrote:
dado123 wrote:Ne znam de li je uredu ali sam primjetio da SF25VEH puse malo jace nego FH35VEHZ.
Sto se tice toplog zraka FH puse toplije, ali soba u kojoj se nalazi SF bude toplija nego dnevni boravak.
Ima li potrebe da zovem servisere ili je to normalno, i ako mi nije logicno jer je FH puno bolja klima.
Koliko je kvadrata jedna a koliko druga soba i kakva je izolacija odnosno stolarija u jednoj naspram druge?
Ako slabije puše, samo joj pojačajte ili ventilator ili temperaturu(u slučaju da ventilator držite na Auto) na daljinskom za jedan stepen pa vidite šta ste dobili.

Kako ste postavili unutrašnje jedinice (možda jedna ima bolji položaj od druge).

I u ovom slučaju potreban je wattmetar da uporedite koliko vati povlači jedna a koliko druga.

Da, i da li vam je uključen onaj senzor pokreta na FH ? Ako jeste, isključite ga pa vidite kako se ponaša.
Dnevni boravak ima 19 m2, a spavaca soba 16m2.
U citavom stanu je PVC stolarija, na vanjskim zidovima je stiropol od 3cm, sa unutrasnje strane.
Unutrasnja jedinica u dnevnom je okrenuta direktno prema vratima, dok u spavacoj to nije bilo moguce izvesti.
Obje klime na daljinskom su podesene isto i nije ukljucen senzor pokreta.
SInoc sam ostavio obje klime da rade na 26 stepeni stim sto je FH ispuhivala na drugoj brzini a SF na necujnom.
Temperatura u dnevnom jutros u 8 je iznosila 21,8 stepeni.
Za devet sati koliko su radile na jeftinoj struji tj. od 22-7 potrosile su 13 kwh.
Potrosnja nije problem ali mi je cudno da FH u dnevnom nije mogla odrzavati preko 22 stepena.
Sva vrata u stanu su otvorena, s tan je 65 m2.
dado123

#2054 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by dado123 »

Zaboravio sam napisati da su vanjske jedinice sta iste strane zgrade jedna pored druge.
otorinolaringorolog

#2055 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by otorinolaringorolog »

a mozda jednostavno senzori u klimama ne rade isto pa moras drugacije podesit temperaturu
Hajlac

#2056 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

starii wrote:
Hajlac wrote:
starii wrote:sve je po propisu urađeno kako je na prospektu navedeno da treba prostora za klimu,a i majstori koji su postavljali rekli su da je mjesto odlicno, a vazduha ima koliko hoce balkon je 5mx2m :)
Je li slučajno ostakljen taj balkon, pošto je ovdje bilo ideja o stavljanju vanjske u zatvoreni prostor :roll:
ne nisam ustaklio balkon,mislim da je do temp balkona i samog njegovog polozaja jer nije na uticaju vjetra vlage etc...komsija preko puta zgrada na fasadi ima LG inverter V ali je klima na uticaju vlage i vjetra,cak je sad i dosta snijega palo na nju i vidim da bas puno kapa iz klime....a i pisalo je negdje na hrvatskim forumima da u dalmaciji ne treba vanjsku jedinici drzati okrenutu sjeveru, uticaju hladnoce a pogotovo hladnog vjetra, sve utice na njen rad...
ako je neko bio u MB Frigo vidio je da oni svoju vanjsku jedinici od Haier klime ne drze vani vec im je postavljena u unutrasnjosti hale, iako je vrlo lako mogu prebaciti vani..vjerovatno zbog boljih performansi....
Ne možeš uspoređivati kubikažu jedne hale s kubikažom običnog ostakljenog balkona ;-)
Hajlac

#2057 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

maliq53 wrote:Kod mene rijetko ide u defrost ode jednom eventualno dvaput u danu ovih dana kad temp spada ispod -2,eto sinoć -6 ali kod mene na balkonu zaklonjeno pa uvijek stepen do dva toplije zavisi, tako da je to ekstra :-D
E sad ne bi bilo loše da sastavimo kakvu listu koji su serviseri/motažeri klima dobri jer evo svjedoci smo da svakakvih moontažera ima pa ne bi bilo loše da svoja iskustva iznesete što se tiče toga jer ipak radi se o velikim parama zadnje što nam treba jeste neispravno postavljen uređaj iz kojeg ne možemo izvuć maksimum tako da ima te li koga preporučit i slično...
To je moja noćna mora jer moju japanku hajvani nisu vakumirali, iako sam insistirao! Ako je imalo vlage ostalo u sistemu, životni vijek kompresora biće smanjen za barem 60% :evil:

Naredne godine zvaću IceNet da zamijene gas pa ćemo vidjeti da li je stari gas oksidirao.
Hajlac

#2058 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

dado123 wrote:
Hajlac wrote:
dado123 wrote:Ne znam de li je uredu ali sam primjetio da SF25VEH puse malo jace nego FH35VEHZ.
Sto se tice toplog zraka FH puse toplije, ali soba u kojoj se nalazi SF bude toplija nego dnevni boravak.
Ima li potrebe da zovem servisere ili je to normalno, i ako mi nije logicno jer je FH puno bolja klima.
Koliko je kvadrata jedna a koliko druga soba i kakva je izolacija odnosno stolarija u jednoj naspram druge?
Ako slabije puše, samo joj pojačajte ili ventilator ili temperaturu(u slučaju da ventilator držite na Auto) na daljinskom za jedan stepen pa vidite šta ste dobili.

Kako ste postavili unutrašnje jedinice (možda jedna ima bolji položaj od druge).

I u ovom slučaju potreban je wattmetar da uporedite koliko vati povlači jedna a koliko druga.

Da, i da li vam je uključen onaj senzor pokreta na FH ? Ako jeste, isključite ga pa vidite kako se ponaša.
Dnevni boravak ima 19 m2, a spavaca soba 16m2.
U citavom stanu je PVC stolarija, na vanjskim zidovima je stiropol od 3cm, sa unutrasnje strane.
Unutrasnja jedinica u dnevnom je okrenuta direktno prema vratima, dok u spavacoj to nije bilo moguce izvesti.
Obje klime na daljinskom su podesene isto i nije ukljucen senzor pokreta.
SInoc sam ostavio obje klime da rade na 26 stepeni stim sto je FH ispuhivala na drugoj brzini a SF na necujnom.
Temperatura u dnevnom jutros u 8 je iznosila 21,8 stepeni.
Za devet sati koliko su radile na jeftinoj struji tj. od 22-7 potrosile su 13 kwh.
Potrosnja nije problem ali mi je cudno da FH u dnevnom nije mogla odrzavati preko 22 stepena.
Sva vrata u stanu su otvorena, s tan je 65 m2.
Razlika od 4C u odnosu na zadanu temperaturu nije normalna za tu kvadraturu kolika se grije. Ja bih na tvom mjestu zvao servisere tj. reklamirao - imaš dvije klime koje su isti serviseri postavljali i traži da provjere stanje gasa/pritiska u toj FH, odnosno da nađu problem i riješe ga. 19m2 ona mora normalno grijati.

Na -7C FH35VEHZ ima minimalno 5,3kW izlazne snage a SF25VEH oko 3kW:
http://www.energimyndigheten.se/Templat ... ended=true
dado123

#2059 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by dado123 »

I ja mislim da nesto nije uredu jer kad sam u 22 sata gledao temperaturu prostorije bila je 24.1 stepen ( jer sam temperaturu drzao na 28 jedno vrijeme) u 22 sam smanjio na 26 i jutros kad sam ustao pokazivalo je 21,8. Trenutna temperatura je 22,5 u dnevnom boravku i sva vrata u stanu su otvorena.Na daljinskom je podeseno 26 stepeni.
Da li je velika potrosnja od 13 kwh za 9 sati rada.
otorinolaringorolog

#2060 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

dado123 wrote:I ja mislim da nesto nije uredu jer kad sam u 22 sata gledao temperaturu prostorije bila je 24.1 stepen ( jer sam temperaturu drzao na 28 jedno vrijeme) u 22 sam smanjio na 26 i jutros kad sam ustao pokazivalo je 21,8. Trenutna temperatura je 22,5 u dnevnom boravku i sva vrata u stanu su otvorena.Na daljinskom je podeseno 26 stepeni.
-izgleda povelika potrosnja
-ali to zavisi od kvadrature,izolacije,vlage,itd,kao i dali je prije tih 9h klima bila ugasena pa zahladnilo pa je morala dizat temperaturu
-najbolje ne gasit klime
-ako vec nema nikog kuci nek odrzavaju 18-20 C pa kad dodjete brzo postignu pravu temp
dado123

#2061 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by dado123 »

otorinolaringorolog wrote:
dado123 wrote:I ja mislim da nesto nije uredu jer kad sam u 22 sata gledao temperaturu prostorije bila je 24.1 stepen ( jer sam temperaturu drzao na 28 jedno vrijeme) u 22 sam smanjio na 26 i jutros kad sam ustao pokazivalo je 21,8. Trenutna temperatura je 22,5 u dnevnom boravku i sva vrata u stanu su otvorena.Na daljinskom je podeseno 26 stepeni.
-izgleda povelika potrosnja
-ali to zavisi od kvadrature,izolacije,vlage,itd,kao i dali je prije tih 9h klima bila ugasena pa zahladnilo pa je morala dizat temperaturu
-najbolje ne gasit klime
-ako vec nema nikog kuci nek odrzavaju 18-20 C pa kad dodjete brzo postignu pravu temp
Klime sam ukljucio u jedanestom mjesecu i nikako nisam gasio znaci rade 24 sata.
Stolarija PVC i stiropol sa unutrasnje strane zidova.
Prostorije po kvadratima dnevni boravak 19 m2 (FH35VEHZ) spavaca soba 16 m2 (SF25VEH) hodnik 6m2, kupatilo 7m2, kuhinja 7m2 i djecija soba 12m2.
Klime se nalaze na sjevernoj strani i termometar sto je izmjerio naj nize je bilo sinoc -4,5 stepeni.
otorinolaringorolog

#2062 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

-to je prosjek po klimi 700w i kusur po 33,5m2 svaka,ipak ti to provjeri,trebalo bi to manje
-mene zanima kakav ti je prostor,imas li vlage ili kondenz po prozorima,posto imas stiropor iznutra ti si sprijecio da zid popije bar malo vlage,jesu li svi zidovi takvi ili samo neki,posto to nije bas po propisima
dado123

#2063 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by dado123 »

otorinolaringorolog wrote:-to je prosjek po klimi 700w i kusur po 33,5m2 svaka,ipak ti to provjeri,trebalo bi to manje
-mene zanima kakav ti je prostor,imas li vlage ili kondenz po prozorima,posto imas stiropor iznutra ti si sprijecio da zid popije bar malo vlage,jesu li svi zidovi takvi ili samo neki,posto to nije bas po propisima
Stiroplo je samo na vanjskim zidovima, u dnevnom boravku, spavacoj i djecijoj sobi, dok je u kuhinji sa vanjske strane jer je balkon cijelim zidom.
Na prozorima bude malo kondenza pri dnu stakla ali nista previse, za sada.
Ally71

#2064 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ally71 »

jel vam se cini da je ovo OK instalirano?

mene malo brine sto je unutrasnja jedinica (sa unutrasnje strane zida, naravno) u skoro istoj visini kao i vanjska jedinica (sa druge strane zida, koja se vidi)?

http://postimg.org/image/3ytmix1rj/
Hajlac

#2065 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

Ally71 wrote:jel vam se cini da je ovo OK instalirano?

mene malo brine sto je unutrasnja jedinica (sa unutrasnje strane zida, naravno) u skoro istoj visini kao i vanjska jedinica (sa druge strane zida, koja se vidi)?

Unutrašnja može biti i (obično)10m niža od vanjske, ali sve dok su cijevi na izlazu iz vanjske ovako u početku prema gore postavljene(nakon tih možda pola metra mogu ići naniže).
Veći problem može biti prekratka dužina cijevi - nikako da nađem podatak za Mitsubishi FH u vezi minimalne dužine cijevi.

Propust je što nisu stavili antivibrante :evil: pogotovo jer je očito stara gradnja u pitanju - fasadni zid je star.
dado123

#2066 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by dado123 »

Hajlac wrote:

Unutrašnja može biti i (obično)10m niža od vanjske, ali sve dok su cijevi na izlazu iz vanjske ovako u početku prema gore postavljene(nakon tih možda pola metra mogu ići naniže).
Veći problem može biti prekratka dužina cijevi - nikako da nađem podatak za Mitsubishi FH u vezi minimalne dužine cijevi.

Propust je što nisu stavili antivibrante :evil: pogotovo jer je očito stara gradnja u pitanju - fasadni zid je star.
I kod mene je vanjska i unutrasnja skoro na istoj visini, stim sto vidim da su crijeva smotana jedan krug pa ulaze u stan.
Duzina kod FH je oko 1,7 metara dok kod SF malo duze od 2 metra.
Hajlac

#2067 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

dado123 wrote:
Hajlac wrote:

I kod mene je vanjska i unutrasnja skoro na istoj visini, stim sto vidim da su crijeva smotana jedan krug pa ulaze u stan.
Duzina kod FH je oko 1,7 metara dok kod SF malo duze od 2 metra.
U vezi prekratke dužine cijevi i manjih performansi/abnormalnog ponašanja klime:

http://www.klix.ba/forum/grijanje-na-st ... l#p9367568

Znači sa dvije strane tj. i od Fujitsua i od Toshibe došla su upozorenja na slične simptome/posljedice.
ketronsd1

#2068 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

Prvo neka ti provjere količinu gasa.
Moguće je isto da nije vakumirana dovoljno
Treća stvar na koju ćeš obratiti pažnju je unutrašnji senzor temperature. Moguće da se malo pomjerio i da vanjska ne komunicira dobro sa unutarnjom jedinicom
Pozzzz
dado123

#2069 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by dado123 »

Pratim ovu temu vec dugo, tako sam se i odlucio na ovaj vid grijanja , do tada se grijao na drva.
Sve postove sam pratio, i vidio sam da preporucuju duzinu od minimalno 3 metra, ali ja nigdje u upustvu za montazu nisam mogao naci taj podatak.
Danas sam zvao majstora i kaze da je duzina koja je kod mene ( ok 1,7 metara za FH i oko 2 metra za SF) dovoljna, ali eto doci ce da izmjere toplotu na izlazu iz unutrasnje jedinice.
Kod mene se nekad cuje piskutavi zvuk ali ne bas cesto.
Meni nije problem da mi klime potrose 100 KM mjesecno (jer je lamudan pisao da on potrosi oko 250 KM za jednu sezonu) ali da ugriju i da mi radi lose ugradnje ne bude zivotni vijek 5 godina, jer ipak nije mala investicija od 4500 KM.
dado123

#2070 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by dado123 »

ketronsd1 wrote:
Treća stvar na koju ćeš obratiti pažnju je unutrašnji senzor temperature. Moguće da se malo pomjerio i da vanjska ne komunicira dobro sa unutarnjom jedinicom
Pozzzz
A kako da provjerim taj senzor.
Hajlac

#2071 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

dado123 wrote:
ketronsd1 wrote:
Pozzzz
A kako da provjerim taj senzor.
Senzor unutrašnje/ambijentalne temperature nalazi se ispod ovih proreza na maski:

Image

Ali sačekaj da ti majstori dođu pa nek oni provjeravaju, da ti ne kažu "ti si ovo nešto prčkao"...

I treba ti wattmetar da vidiš koliko koja povlači struje jer ovako je sve naslijepo(u vezi izlazne snage pri datom opterećenju i vanjskoj temp.).

I najbitnije, pošto srećom imaš dvije klime, insistiraj da uporede predanu toplotu između te dvije klime - ventilator postavljen fiksno na istu jačinu, temperatura postavljena na +30C i izmjerena delta t tj. razlika između temperature ulaznog i izlaznog zraka na unutrašnjoj jedinici. FH35VEHZ mora dati puno više nego SF25VEH (@-7C FH35 daje 5,3kW naspram oko 3kW SF25 što ti govori koliko mora biti snažnija).
Last edited by Hajlac on 29/11/2013 14:18, edited 1 time in total.
madesa

#2072 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by madesa »

madesa wrote:razmisljam da uvedem atlantic grijanje pa ako moze ko da napise iskustva,cijene itd i da li je bolje uvesti norveske radijatore iako su skuplji ?
dado123

#2073 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by dado123 »

Hajlac wrote:
Senzor unutrašnje/ambijentalne temperature nalazi se ispod ovih proreza na maski:

Ali sačekaj da ti majstori dođu pa nek oni provjeravaju, da ti ne kažu "ti si ovo nešto prčkao"...

I treba ti wattmetar da vidiš koliko koja povlači struje jer ovako je sve naslijepo(u vezi izlazne snage pri datom opterećenju i vanjskoj temp.).

I najbitnije, pošto srećom imaš dvije klime, insistiraj da uporede predanu toplotu između te dvije klime - ventilator postavljen fiksno na istu jačinu, temperatura postavljena na +30C i izmjerena delta t tj. razlika između temperature ulaznog i izlaznog zraka na unutrašnjoj jedinici. FH35VEHZ mora dati puno više nego SF25VEH (@-7C FH35 daje 5,3kW naspram oko 3kW SF25 što ti govori koliko mora biti snažnija).
Ok, nadam se da ce doci u ovo par dana.
Hajde da se nemogu zagrijati ostale prostorije(hodnik,kuhinja, djecija soba) nego u prostoriji u kojoj se nalazi FH
22 stepena a podesena na 26.
Takodje kod vanjske jedinice uopste nisam stavljao crijevo nego iz nje curi direktno na zemlju.
otorinolaringorolog

#2074 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

dado123 wrote:
Hajlac wrote:

Hajde da se nemogu zagrijati ostale prostorije(hodnik,kuhinja, djecija soba) nego u prostoriji u kojoj se nalazi FH
Takodje kod vanjske jedinice uopste nisam stavljao crijevo nego iz nje curi direktno na zemlju.
A sta ti se desi kad postavis klimu na 28
Jel opet ne moze da podigne preko 22
dado123

#2075 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by dado123 »

otorinolaringorolog wrote:
dado123 wrote:
Hajlac wrote:

A sta ti se desi kad postavis klimu na 28
Jel opet ne moze da podigne preko 22
Kad povecam na 28 onda dostigne 24 stepena ali uvijek ta neka razlika od podesene i stvarne oko 4 stepena.
Ona ispuhuje stvarno topao zrak, na 28 bude bas vruc, ali ventilator puse nekako sporije nego kod SF 25VEH.
Na znam da li ove dvije klime rade potpuno isto, ili je moguce da FH uspori jer je temperatura na kojoj se ona nalazi vjerovatno 2-3 stepena veca, nego sto to moj termometar pokazuje na 1.2 metra.
Stan je visok 2.7 metara, a klima je oko 10 cm ispod plafona.
Post Reply