Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
baho
#15426 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Procitaj par prethodnih strana
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#15427 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ti ko amerikacni i metricni sistem.. Ono, samo Sarajevo ima plin i plinske bojlere.. 90% drzave se kupa na struju druzeglockov kolac wrote: ↑07/04/2022 21:47 Ima li neko iskustva s električnim bojlerima za grijanje, ono umjesto plinskog, ugraditi strujni bojler? Potrošnja i održavanje, isplatili se za stan od 57 m2, s tim da planiram postaviti vanjsku izolaciju.
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#15428 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Imam ja. Par godina grijao sobu od 10m2 sa kombinovanim električnim bojlerom od 50 lit. 2kW. Ugradio cirkulacionu pumpu i spojio ga na podno grijanje u toj sobi. Potrošnja je, januar u jakoj zimi 750 kW ili ti ga 130 KM.glockov kolac wrote: ↑07/04/2022 21:47 Ima li neko iskustva s električnim bojlerima za grijanje, ono umjesto plinskog, ugraditi strujni bojler? Potrošnja i održavanje, isplatili se za stan od 57 m2, s tim da planiram postaviti vanjsku izolaciju.
-
glockov kolac
#15429 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Hvala!stetoskop wrote: ↑08/04/2022 22:17Imam ja. Par godina grijao sobu od 10m2 sa kombinovanim električnim bojlerom od 50 lit. 2kW. Ugradio cirkulacionu pumpu i spojio ga na podno grijanje u toj sobi. Potrošnja je, januar u jakoj zimi 750 kW ili ti ga 130 KM.glockov kolac wrote: ↑07/04/2022 21:47 Ima li neko iskustva s električnim bojlerima za grijanje, ono umjesto plinskog, ugraditi strujni bojler? Potrošnja i održavanje, isplatili se za stan od 57 m2, s tim da planiram postaviti vanjsku izolaciju.![]()
-
dekara
#15430 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Isplati se to100m2 1300km za mjesec imas stalno toplu vodu ovo se zove Grijanje na struju, nije jeftino al mozes prozore drazati otvorene
-
emillio estevez
- Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110
#15431 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
-
MikiB1
-
MikiB1
#15433 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ovde u BL, a vjerovatno i u širem okruženju, bar 50% klima koje se vide na fasadama su Frozzini. Uglavnom stare On-Off. Ostalih, svega po malo.
Stanovi u zgradama su u gradu gotovo svi pokriveni Gradskom toplanom, Neki investitori su u novije zgrade ugrađivali interno grijanje na razne energente sa kalorimetrima po stanovima.
Tako da se u BL pod klimom gotovo podrazumijeva samo hlađenje i eventualno za grijanje pred sezonu, ko ne može dočekati Gradsko,
A za osnovno i jedino grijanje s klimama, ja lično nikoga ne znam. Mada sigurno da poneko ima, pogotovo tamo gdje ne dolaze toplovodi, u kućama.
Ja sam kupio stan u kome se raniji vlasnik odjavio sa Gradskog i prodao radijatore (mučni razlozi), pa ću se ja pokušati na klime grijati.
A LG je do prije nekoliko godina ovde tretirana kao ekstra split klima koja za razliku od ovih ostalih, može i grijati na temperaturama ispod -5 °C.
Valjda što se pored ovih On-Off kao invertersk mogla samo ona naći.
Koliko vidim, još uvijek vlada mišljenje da je LG premijum brend i za klime.
Stičem utisak da se među članovima ovog i drugih foruma sa temom klimatizacije split sistemima vazduh-vazduh, LG klime, kao brend mogu smatrati nekom klasom ispod Japanaca, a u rangu sa Gree i Mideom od Kineza, A svakako iznad trgovačkih marki.
I to bi bilo OK da im cijena nije u rangu ovih iz 1. klase.
Ja imam TV, frižider i veš mašinu LG. I sve pohvale, jer prva 2 aparata fesceraju bez greške već 14 godina dok je na veš m. bilo popravki, ali i dalje radi već 18 godina, prosječno 2-3 pranja sedmično.
Time ne kažem da bi s LG klimom bio tako zadovoljan.
Mislim da je ispravan taj rezon da se ne treba vezati za ime tj ne treba generalizovati da je sve od nekog brenda najbolje.
- rovac13
#15434 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ima nas koji ne mislimo tako za LG
Ja mislim da je lg klima ispod kineske gree klime.
Davno kupih lg slusajuci nekakve hvalospjeve,i pokajah se ko nikad.Nula bodova naspram japanskih brendova,iako je lg placen skuplje.
Nikad vise.
Ja mislim da je lg klima ispod kineske gree klime.
Davno kupih lg slusajuci nekakve hvalospjeve,i pokajah se ko nikad.Nula bodova naspram japanskih brendova,iako je lg placen skuplje.
Nikad vise.
- haso hasic
- Grijem se na: Fujitsu waterstage
#15435 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Preko vibera i fb clan sam vise grupa ,u kojima mi monteri i serviseri klima uredjaja razmjenjujemo misljenja i trazimo pomoc jedni od drugih.
Pa da ne preuvelicavam ali mislim da bar polovina upita je vezana za LG.
Crkavaju sonde,pucaju izmjenjivaci,elektronika brljavi itd.
Ja licno ih ne nabavljam niti ugradjivam.
Pa da ne preuvelicavam ali mislim da bar polovina upita je vezana za LG.
Crkavaju sonde,pucaju izmjenjivaci,elektronika brljavi itd.
Ja licno ih ne nabavljam niti ugradjivam.
-
Peugeot2008
#15436 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Svako kupuje po svojoj volji, ali taj famozni LG ima samo jako dobar marketing.
-
MikiB1
#15437 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Što se tiče LG klima, većina po forumima koji ju koriste tvrde da nisu zadovoljni, da imaju dosta mana, a takođe i da su skupe u odnosu na svoj kvalitet.
Oni koji nisu na forumima, a većina svakako koristi klime samo za hlađenje ili premošćavanje u oktobru, sigurno je zadovoljna.
A bili bi vjerovatno i sa bilo kojom u toj ulozi.
Samo sam naglasio da u moru no name i trgovaćkih brendova klima po banjalučkim fasadama, LG predstavlja višu klasu. A ti koji su ju kupili vjerovatno ni ne znaju da su za te pare mogli dosta bolje proći.
Oni koji nisu na forumima, a većina svakako koristi klime samo za hlađenje ili premošćavanje u oktobru, sigurno je zadovoljna.
A bili bi vjerovatno i sa bilo kojom u toj ulozi.
Samo sam naglasio da u moru no name i trgovaćkih brendova klima po banjalučkim fasadama, LG predstavlja višu klasu. A ti koji su ju kupili vjerovatno ni ne znaju da su za te pare mogli dosta bolje proći.
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
-
MikiB1
#15439 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Vrlo moguće!
Mada i danas kad se ni jedna ne može porediti sa nekadašnjim po pouzdanosti i trajnosti, LG, Bosch ili Siemens (AEG) veš mašine predstavljaju vjerovatno najbolji izbor u segmentu cijena u kojima su. One više klase, poluprofi, poput Miele, ne vrijede tih para za kućne potrebe jer se 3 dobre za nju mogu imati.
Nije tema veš mašine, pa se izvinjavam, samo reagujem.
A izgleda da ću pipllicu morati pitati za savjet kad god mi neki aparat zatreba.
Ako se ne bude sprdao, mogao bi pomoći svojim cijenjenim mišljenjem.
Eto, skoro mi crkla samostojeća mikrovalna pa trebam dobru sa dig. tajmerom, kapaciteta 20-ak litara a da nije skuplja od 170 KM.
- rovac13
#15440 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Siemens nije AEG
SIemens = Bosch
kad smo vec kod toga
SIemens = Bosch
kad smo vec kod toga
-
MikiB1
#15441 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Da, zagrada na pogrešnom mjestu.
Siemens/Bosch, a AEG/Electrolux.
Siemens/Bosch, a AEG/Electrolux.
- piplica
#15442 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
AEG je samo ime, niti imaju razvoj niti bilo koji produkt ima veze sa AEG-om.
koncern je ugašen, i samo se profitira od imena koji se prodaju za određene segmente.
koncern je ugašen, i samo se profitira od imena koji se prodaju za određene segmente.
-
Ermin ZM
#15443 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
A ima i tu lutrije.
Ja u starom stanu imao Miele ves masinu koja se pokvarila(zatekao je, nisam je kupio). Ono radila je posao,
Pokvari se malo prije nego sto sam trebao selit. Ajd reko kupicu jeftinu neku nek posluzi i ostavicu je u tom stanu a u novi cu uzet kakvu bolju. Nadjem skoro najjeftiniju marke privileg.
Znaci ubija kako radi, tiha, dobro pere, malo trosi.
Ja u starom stanu imao Miele ves masinu koja se pokvarila(zatekao je, nisam je kupio). Ono radila je posao,
Pokvari se malo prije nego sto sam trebao selit. Ajd reko kupicu jeftinu neku nek posluzi i ostavicu je u tom stanu a u novi cu uzet kakvu bolju. Nadjem skoro najjeftiniju marke privileg.
Znaci ubija kako radi, tiha, dobro pere, malo trosi.
- piplica
#15444 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Imamo znači i Hansol među mašinama za pranje veša.
Razlika između te koje si bacio i te nove je da si tu mogao za male pare popraviti, pa opet da radi 10god, pa opet tako. Dok ta, samo je možeš baciti, em ne radi kako treba em stvaraš dodatno smeće.
Gree bolji od ME, i Privileg bolji od Miele
Razlika između te koje si bacio i te nove je da si tu mogao za male pare popraviti, pa opet da radi 10god, pa opet tako. Dok ta, samo je možeš baciti, em ne radi kako treba em stvaraš dodatno smeće.
Gree bolji od ME, i Privileg bolji od Miele
-
Ermin ZM
#15445 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ne kazem to, vec kazem da se zna potrefit.piplica wrote: ↑12/04/2022 21:17 Imamo znači i Hansol među mašinama za pranje veša.
Gree bolji od ME, i Privileg bolji od Miele![]()
Vjeruj kad sam je kupio nisam od nje nista ocekivao. Kazem da sam se i ja pozitivno iznenadio. A radi kako treba opere super, malo trosi i jako je tiha.
Sto se tice klima ne bih ulazio u diskusiju ciji je veci. Ako ti ista znaci smatram da Mitsubishi ima vrhunske klime.
Al evo onda da sam uzeo Hr ili HJ model koji su bili u cijeni regulara ne bih dobro prosao, preslabi bi bili za moje kvadrature. Al za 2500 km kad bih uzimao bih uvijek uzeo Mitsubishi ispred Gree.
Eh da o popravljanju tehnike u Njemackoj nema price. Ovde se cijene(cak i previse) ruke. Isplatnije novo uzet osim ako je bas neki vrijedan uredjaj.
- piplica
#15446 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Popraviš sam sebi.
- shape of despair
#15447 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Norveski konvektori, da-ne, ili je mazanje ociju?
Koja mi je najbolja opcija za stan od 60m2, izuzimajuci klimu i sl.
-
emillio estevez
- Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110
#15448 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nije mazanje, ukoliko imaš dobru izolaciju.shape of despair wrote: ↑15/04/2022 21:13 Norveski konvektori, da-ne, ili je mazanje ociju?
Sa opaskom, troši kw kolika je snaga u grijanju.
- muxa
#15449 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kakva su iskustva sa pumpama za odvod kondenzata?
Jel se to moze ugraditi na bilo koju klimu?
Mislio spakovati to crijevo zajedno sa ostalim crijevima ali onda nema pada pa me zanima da li je ovo sa pumpom ok rješenje.
Jel se to moze ugraditi na bilo koju klimu?
Mislio spakovati to crijevo zajedno sa ostalim crijevima ali onda nema pada pa me zanima da li je ovo sa pumpom ok rješenje.
- haso hasic
- Grijem se na: Fujitsu waterstage
#15450 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pumpa ide ako bas,ali bas ne moze da ide prirodnim padom.
Skupe su,jednom godisnje obavezno ocistiti,jer ako udje prljavstine u nju,stane i eto polivanja po zidu.
Skupe su,jednom godisnje obavezno ocistiti,jer ako udje prljavstine u nju,stane i eto polivanja po zidu.