Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
starii

#1376 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by starii »

koliko te je kostala ova podna haierova klima...ona je A+ za hladenje a A klasa za grijanje...mislim da je sad pravilo da se u eu koriste za grijanje samo klime sa oznakom A+
Profil za pisanje

#1377 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Profil za pisanje »

Pozdrav,
registrovao sam se jer sam skoro nabavio Fujitsu Nocria AWYZ-14LBC kako bi se grijao na spratu od 60-tak m2.
Vidim da na forumu ima par iskusnih korisnika invertera pa bi volio kada bi mi neko odgovorio na moju dilemu.

Koja je razlika u potrošnji ukoliko sat vremena duva na 22 C odnosno 25 C?
Sad laički kontam da će više trošiti ako je podešena temp. veća ali opet nisam siguran da li je ta razlika značajna.
Great Cornholio

#1378 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Great Cornholio »

Jest' se možda najskuplje grijati na struju, ali je najlakše, najčišće, najbezbjednije, najjednostavnije i uvijek lako za aktivirati ili "ugasiti".
Great Cornholio

#1379 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Great Cornholio »

lamudan wrote:Pa zar ne vidis da je najjeftinije se grijat na struju,vec dugo pisemo o tome :-D
A šta kad nestane struje :evil: :lol:

Šalim se, e pa super onda, ako je tako onda je moj odgovor DA :)
Profil za pisanje

#1380 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

lamudan wrote:Ne moze se tacno izracunat,nemoguce je sve predvidjet kolko si izolovan itd,al ti mozes izmjerit,pogasi sve po kuci i upali ju sat vremena ovako i sat onako,i pogledaj na satu,imam istu klimu i ne znam kome treba da radi na 25,ja ju drzim na 22 i ne gasim,sa podignutim krilcem do kraja i temp je stalno 25 stepeni,zar treba vise
Ovo za 25 C kontam kada prostorija ishladi pa da se brže zagrije.
Koristiš li ovaj Economy mode?
zomri

#1381 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zomri »

Hajlac wrote:
ami8 wrote:Kod mene je na kraju ugrađeno ovo:
http://www.haier.com.hr/hr/proizvodi/podni-uredaji/12/

Za ovo sam se odlučio prvenstveno što u tom cjenovnom rangu za podne jedinice nisam mogao naći bolji odnos cijena-kvalitet a zidna jedinica mi ne odgovara iz više razloga.
I vanjska jedinica model 1U12BS2ERA super inverter A+ potrošnja el energije pri grijanju a A pri hlađenju(tako piše u specifikaciji). Grije do -15 za sad je dobro a dalje vidjećemo...
Vanjska jedinica je ugrađena sa gumenim damperima i za sada se skoro pa ne čuje kada je upaljena, vjerovatno da će na nižim temperaturama biti bučnija.
starii wrote:cijelu noc radila klima, vanjsku jedinicu smjestio sam na unutrasnji zid balkona, vidim temp u balkonu +4C a u Sarajevu -2C, mislim da nije isla u defrost...uglavnom ugodno toplo :D

ja sam zvao ranije ove iz digitrenda ne dolaze u sarajevo za postavljanje klime :sad:
Javite nam ovdje zimus kako ce vam se ponasati - bice interesantno usporediti ovako razlicite klime cijih se vlasnika vec nakupilo na temi :)

@starii pls napisi nam model svog Yorka.

Od Toshibe imamo moju SKVP i one AvAnte ciji vlesnik se vec javljao na temi, imamo i barem jednu Fujitsu Nocriu, od Mitsubishija evo vec cemo imati 1-2 vlasnika, pojavio se i York :D , tu je evo i barem jedan Haier a ima nekoliko i LG-a ciji vlasnici su takodje javljali iskustva prosle zime.
imam i ja SKVP2, javim utiske. jutros rano je bio minus ali nije išla u defrost, bar ja nisam primjetio.
survie

#1382 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by survie »

Daikin danas postavljen evo nekoliko slikica :-D
Image
Image
Image
Image
Image

Cekam Dec, Jan Feb da vidim kako grije i potrosnju
Profil za pisanje

#1383 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

lamudan wrote:
Profil za pisanje wrote:
lamudan wrote:Ne moze se tacno izracunat,nemoguce je sve predvidjet kolko si izolovan itd,al ti mozes izmjerit,pogasi sve po kuci i upali ju sat vremena ovako i sat onako,i pogledaj na satu,imam istu klimu i ne znam kome treba da radi na 25,ja ju drzim na 22 i ne gasim,sa podignutim krilcem do kraja i temp je stalno 25 stepeni,zar treba vise
Ovo za 25 C kontam kada prostorija ishladi pa da se brže zagrije.
Koristiš li ovaj Economy mode?
cekaj jel mislis da ces brze ugrijat sobu ako joj zadas vise nego sto treba,ako to mislis pogresno bi to radio,samo zadaj onoliko koliko bude stalno,toliko snage ima klima da postigne nevjerovatno brzo to,a bas ta opcija economy moze utjecat na to,ako je economy ukljucen znaci da je kompresor limitiran da ne ide prejako radit,pa bi kao malo sporije ugrijalo nego da je economy iskljucen,medjutim nista to ne treba,samo ti pojacaj ventilator do kraja i temperaturu koja treba,raznosi :-D :-D a economy slobodno nek radi dok ne pocnu pravi minusi,mrznjenje,defrosti itd

OK. :thumbup:
Tako sam razmišljao. Pojačam na 25 C i kada se prostor zagrije prebacim na 22 C. Mislio sam da će brže zagrijati jer istina vazduh koji duva bude topliji :)
Profil za pisanje

#1384 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

survie wrote:Daikin danas postavljen evo nekoliko slikica :-D
Image
Image
Image
Image
Image

:thumbup:

Neka je sa srećom i da te posluži.
fatale

#1385 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by fatale »

veliki pozdrav ...ja kao laik moram da vam zahvalim na vasem iscrpnom pojasnjavanju o klimama. imam slijedecu situaciju.iskljucicu toplane, jer su stvarno skupe !!! odlucila sam se za inverter klime ,jer su isplative i ne griju lose !! moj stan ima 56 m2 i koju biste mi vi klimu preporucili i kolika je cijena ???

Hvala Vam
tavustavus

#1386 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by tavustavus »

lamudan sta je ovo ...? http://www.youtube.com/watch?v=VxhmIRYVbU0

to je ustvari ova http://www.youtube.com/watch?v=zn91GXbeMuE

jeli kod tebe ovakva
Last edited by tavustavus on 05/10/2013 00:49, edited 1 time in total.
survie

#1387 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by survie »

lamudan wrote:survie cestitam ti i ja,jel ti ono bjese u mostaru
Hvala mudane, jest Mo
sava84

#1388 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by sava84 »

tavustavus wrote:lamudan sta je ovo ...? http://www.youtube.com/watch?v=VxhmIRYVbU0

jeli kod tebe ovakva
To je automatsko ciscenje filtera na prvom klipu. Pritisnes dugme filter na daljincu i ona to fino odradi. A na drugom videu je nova Nocria za japansko trziste, nema je kod nas. Nas model ima oznaku awyz14lb. Reko nakon sto sam samo citao na forumu da se i ja javim kao vlasnik tog modela.
Profil za pisanje

#1389 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

sava84 wrote:
tavustavus wrote:lamudan sta je ovo ...? http://www.youtube.com/watch?v=VxhmIRYVbU0

jeli kod tebe ovakva
To je automatsko ciscenje filtera na prvom klipu. Pritisnes dugme filter na daljincu i ona to fino odradi. A na drugom videu je nova Nocria za japansko trziste, nema je kod nas. Nas model ima oznaku awyz14lb. Reko nakon sto sam samo citao na forumu da se i ja javim kao vlasnik tog modela.
:thumbup:
Kako služi, koliko m2 griješ sa njom?
sava84

#1390 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by sava84 »

Sluzi za sada odlicno, ali ovo je tek prva zima kako se koristi pa cekam jace minuse za pravi test. Prije par veceri kad je bilo oko nule navece trebalo joj je oko 10 minuta da zagrije prostor. Koristim je za grijanje 2 prostorije, oko 35 kvadrata, za sada je stalno upaljen tihi mod i economy, bez problema grije. Ako mi se pokaze dobro ovu zimu, za iducu cu uzeti jos jednu za drugu polovinu kuce.
LimaLima1

#1391 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by LimaLima1 »

Image
Image
Image
Image
Image

Koliko te kostala ova klima i gdje si kupio?
LimaLima1

#1392 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by LimaLima1 »

Image
Image
Image
Image
Image

Koliko te kostala ova klima i gdje si je kupio?
survie

#1393 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by survie »

LimaLima1 wrote:

Koliko te kostala ova klima i gdje si je kupio?
Oko 2150KM (sa popustom posto sam uzimao dvije ovakve i gotovinsko placanje) Erkond Citluk
ami8

#1394 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ami8 »

starii wrote:koliko te je kostala ova podna haierova klima...ona je A+ za hladenje a A klasa za grijanje...mislim da je sad pravilo da se u eu koriste za grijanje samo klime sa oznakom A+
Košta oko 1370 KM u MB Frigo.
eluna

#1395 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by eluna »

ami8 wrote:
starii wrote:koliko te je kostala ova podna haierova klima...ona je A+ za hladenje a A klasa za grijanje...mislim da je sad pravilo da se u eu koriste za grijanje samo klime sa oznakom A+
jesu li to oni kod pumpe na izlazu sa ilidže???
starii

#1396 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by starii »

eluna wrote:
ami8 wrote:
jesu li to oni kod pumpe na izlazu sa ilidže???
jesu
MHAB

#1397 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by MHAB »

Ne znam da li ima druga tema oko elektro kotlova (barem ih tako zovu majstori) pa ću ovdje napisati. Naime u stanu je razvedeno grijanje (radijatori i sve što treba) koje je prikopčano na Vailantov elektro kotao eloblock ve 24 int. Prije je isti sistem bio prikopčan na plinski Vailantov kotao (bojler) i sve je radilo besprijekorno. Iz razloga koji nisu bitni za ovu priču došlo je do promjene i kupljen je (nov) spomenuti elektro kotao. Novi elektro kotao je stavljen 2010. godine. Radio je manje-više normalno tu prvu zimu i već od druge počinju problemi. Konstantno se dešava ista stvar. Iz nekog razloga releji koji su unutra ugrađeni na toj famoznoj elektronskoj ploči "zalijepe" i kotao prestane raditi odnosno ne grije vodu pa ni gijanje ne radi. Dolazilo nekoliko različitih ovlaštenih Vailantovih servisera i nešto čačkalo. Kako je osoba koja je živjela u stanu izgubila papire od garanicije uredno su naplaćivali dolaske iako je uređaj bio u garantnom roku. Kratko proradi i ponovo se pokvari. Prošle zime je jedan od majstora rekao da je otišla ta elektronska ploča ili kako se to već zove i da je treba zamjeniti što je i urađeno. To je koštalo između 300. i 400. KM (onako po sjećanju). Oni su to pravdali činjenicom da u stanu zadnje zime niko ne stanuje pa se grijanje malo koristi. Ispade da ne valja ako se malo koristi i da je gore nego da se non stop koristi. Nakon prestanka prošle zimske sezone grijanje logično nije korišteno do neki dan kada je ponovo uključeno i kada je ponovo došlo do istog kvara. Generalno iskustavo sa Vailantom i serviserima Vailanta je jako loše da ne kažem katastrofalno. Zaista mi nije jasno ko i na koji način dolazi na onu njihovu listu servisera, ali nakon svega zaključujem da ovi koji su dolazili kod mene blage veze nemaju. Jedino što znaju je zamjeniti "pola" uređaja. I kad to urade nisu sigurni niti mogu garantovati da će uređaj raditi kako treba. Izgleda kod njih je pravilo barem u mom slučaju "drži vodu dok majstori odu."

Ima li iko sličnih problema odnosno iskustava sa ovim famoznim elektro kotlom Vailanta ili ideju kako to prevazići odnosno popraviti da normalno radi? Više nisu u pitanju samo pare koje se daju nego apsolutna nesigurnost da ti u sred zime može prestati raditi grijanje što mi se desilo i pretprošle zime kada je pao onaj ogromni snijeg, kao i prošle zime. Ako neko zna šta treba raditi da se riješi ovaj problem neka pomaže ako Boga zna:)).
Hajlac

#1398 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

MHAB wrote:Ne znam da li ima druga tema oko elektro kotlova (barem ih tako zovu majstori) pa ću ovdje napisati. Naime u stanu je razvedeno grijanje (radijatori i sve što treba) koje je prikopčano na Vailantov elektro kotao eloblock ve 24 int. Prije je isti sistem bio prikopčan na plinski Vailantov kotao (bojler) i sve je radilo besprijekorno. Iz razloga koji nisu bitni za ovu priču došlo je do promjene i kupljen je (nov) spomenuti elektro kotao. Novi elektro kotao je stavljen 2010. godine. Radio je manje-više normalno tu prvu zimu i već od druge počinju problemi. Konstantno se dešava ista stvar. Iz nekog razloga releji koji su unutra ugrađeni na toj famoznoj elektronskoj ploči "zalijepe" i kotao prestane raditi odnosno ne grije vodu pa ni gijanje ne radi. Dolazilo nekoliko različitih ovlaštenih Vailantovih servisera i nešto čačkalo. Kako je osoba koja je živjela u stanu izgubila papire od garanicije uredno su naplaćivali dolaske iako je uređaj bio u garantnom roku. Kratko proradi i ponovo se pokvari. Prošle zime je jedan od majstora rekao da je otišla ta elektronska ploča ili kako se to već zove i da je treba zamjeniti što je i urađeno. To je koštalo između 300. i 400. KM (onako po sjećanju). Oni su to pravdali činjenicom da u stanu zadnje zime niko ne stanuje pa se grijanje malo koristi. Ispade da ne valja ako se malo koristi i da je gore nego da se non stop koristi. Nakon prestanka prošle zimske sezone grijanje logično nije korišteno do neki dan kada je ponovo uključeno i kada je ponovo došlo do istog kvara. Generalno iskustavo sa Vailantom i serviserima Vailanta je jako loše da ne kažem katastrofalno. Zaista mi nije jasno ko i na koji način dolazi na onu njihovu listu servisera, ali nakon svega zaključujem da ovi koji su dolazili kod mene blage veze nemaju. Jedino što znaju je zamjeniti "pola" uređaja. I kad to urade nisu sigurni niti mogu garantovati da će uređaj raditi kako treba. Izgleda kod njih je pravilo barem u mom slučaju "drži vodu dok majstori odu."

Ima li iko sličnih problema odnosno iskustava sa ovim famoznim elektro kotlom Vailanta ili ideju kako to prevazići odnosno popraviti da normalno radi? Više nisu u pitanju samo pare koje se daju nego apsolutna nesigurnost da ti u sred zime može prestati raditi grijanje što mi se desilo i pretprošle zime kada je pao onaj ogromni snijeg, kao i prošle zime. Ako neko zna šta treba raditi da se riješi ovaj problem neka pomaže ako Boga zna:)).
Ako su kojim slucajem dolazili i iz ASPERA servisa(jedan od Vaillant ovlastenih servisa), nista me ne cudi :evil: dundjeri na kvadrat(licno iskustvo)!
Strucni ljudi su davno zbrisali odavde a ostao je samo jad i cemer ili u najmanju ruku srednja zalost od "servisera" (iz bilo koje branse).
eluna

#1399 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by eluna »

Hajlac wrote: Ako su kojim slucajem dolazili i iz ASPERA servisa(jedan od Vaillant ovlastenih servisa), nista me ne cudi :evil: dundjeri na kvadrat(licno iskustvo)!
Strucni ljudi su davno zbrisali odavde a ostao je samo jad i cemer ili u najmanju ruku srednja zalost od "servisera" (iz bilo koje branse).
da, nažalost, malo ko ulaže u obuku stručnog tehničkog kadra ..... kad bi naši biroi za nezaposlene radili kako treba bilo bi drugačije, ovako nam je kako jeste
stojanko

#1400 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by stojanko »

Zvao sam za Mitsubishi FH35VE Servis Jelić i dobio sam cijenu 2006 KM. Znači dilema mi je između ove klime i Fujitsu Nocria.
Kolege pomagajte ne znam sta da kupim. Sutra cu dobiti i cijenu za i VEHZ model, mada mislim da se necu moci toliko protegnuti. Koja se bolje ponaša na nižim temperaturama. Znači, prednosti i nedostaci jedne i druge. Sta dobijam sa jednom a sta sa drugom.
Post Reply