Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
almirony

#126 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by almirony »

Evo iz licnog iskustva. Panasonic inverter 18ka, kupljena 2004, placena masno. Grijem stan od 68 m2. Decembar i januar radi 24h, nikad racun od struje nije bio veci od 160 KM. Stan je bez termo izolacije. Temperatura u dn.boravku gdje je i unutrasnja jedinica je 24-25 stepeni, u sobama oko 21. Naravno vrata moraju biti otvorena :-D
A_I_

#127 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by A_I_ »

zonbirile wrote:
A_I_ wrote:
mrki09 wrote:Moja marku manje od 2000.
Ma trazio sam toshibu daiseikai, ali je nigdje ne nadjoh u to doba, pa sam kupio art cool, i za sada plaho zadovoljan.
Toshibu ti za BiH radi MB Frigo a Fujitsu Termokomerc kod glavnog merkatora.
Grijete li se tim lg-em, koliko je kostala i najbitnije koliko trosi struje na ovim minusima ako se grijete na nju?
-----------------------------------------------
ni kraja ni konca tvome stavu,samo koja to klima troši 10-15KM mjesečno za gijanje stana na -5.Drug moj ne mjenjaj to brojilo ni za živu glavu.
Nikad kraja ovim zavjerasima :-) Kao sto vec odgovorih na identican cinicni komentar, a ti ga ne procita, primarni mjerac je Voltkraft mjerac potrosnje na koji je prikljucena klima vec skoro godinu dana a tek sekundarni pokazatelj potrosnje je redovni mjesecni racun i usporedba s racunima od proslih godina.

Uhvatite se malo egzaktnih podataka iz brosura, servisnih uputstava klima o kojima se vrsi polemika i iskustava svedjana, norvezana i inih umjesto doskocica o osnovama fizike iz osnovne skole i pokvarenih mjeraca elektrodistribucije. Mozete poceti od prvog zakona termodinamike :D
A_I_

#128 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by A_I_ »

Hendrix wrote:
Znam samo da kad su nam ruje zavrnuli gas prije dvije godine, i kad smo se grijali samo na struju, racun za struju je bio u odnosu na uobicajeni visi za 18 maraka, s tim da smo jednu sobu grijali uljnim radijatorom od 2 KW, drugu sobu kaloriferom od 2 KW, kupatilo zidnom kvarcnom grijalicom, kuhali na struju, elektricni bojler je non stop radio, a klima je zagrijavala cca 40 kvadrata kuhinje, trpezarije i dnevnog boravka.
Izvini ali ova tvoja računica mi je stvarno nevjerovatna. Koliko vidim ti si gore imao 2kw radijator, 2kw kalorifer, kvarcna zidna, recimo 0,5kw i + klima ajd nek je 2kw...ukupno imaš sigurno oko 6kw snage instalirano s kojom griješ.
I dobiješ 18KM više za struju ?!?!?
Cijena kwh energije je 0,12pf , tih tvojih 18KM bi bilo bez PDV negdje oko 140 kWh dodatnih za grijanje. E ovo ti za 30 dana u mjesecu daje da si ti po danu trošio oko 5kWh struje na grijanje! Pa više potroši peć kada pitu pečeš od ovog grijanja tvog.
To bi značilo da bi meni za 90 kvadrata trošilo 40ak maraka za grijanje, u domenu naučne fantastike.
Klime samo u ekstremnim uslovima rada trose preko 1,5kW; ta Art Cool na nasim minusima mogla je max 1kW trositi.
A_I_

#129 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by A_I_ »

zonbirile wrote:
doboj wrote:Mali tehnicki dodatak; vakumiranje je OBAVEZNO pri ugradnji bilo koje vrste klima,jer je to jedini nacin da se izvuce zrak ,vlaga i sve ostalo iz bakarnih linija.Takodje se mora koristiti mjerac vakuma,jer ako nije u vakumu ,klima ce da gubi gas prilikom rada.
Takodje instalateri moraju imati drugaciju opremu za klime sa 401 a gasom,jer je princip rada drugaciji od R-22(freon),pritisak ,karakterisike,ulje za kompresor,...Neke se klime moraju i dopuniti sa gasom ,ili izvuci gas iz njih ,to zavisi od duzine linije.
-------------------------------------------------------------hvala drug,ali druga je priča u vezi sa klimom

Upravo tako @ doboj
Vecina servisera i trgovaca s kojima sam pricao(od Panasonica, SESa, LG Stanica itd) su bili neodlucni po pitanju vakumiranja - otprilike prica Ma moze se a i ne mora.
Ovi koji su meni ugradili cak su me pogresno uvjeravali(citaj lagali) kako u LG-evom servisnom uputstvu uopte ne pise da je vakumiranje obavezno. SES-ova skola.
Svaki proizvodjac zahtijeva od instalatera da vrse vakumiranje, pogotovo s ovim novim R410 gasom jer je, zbog puno veceg radnog pritiska, bitnije da se vakumiranjem utvrdi eventualno curenje plina na spojevima cijevi. A ako vlaga ostane u cijevima, u hemijskoj reakciji s gasom stvara kiselinu koja nagriza dijelove kompresora smanjujuci mu radni vijek.
Problem je fusheraj i sto vjerovatno dosta njih ni ne nabavlja novu opremu namijenjenu radu sa R410 gasom.
Last edited by A_I_ on 23/01/2011 01:53, edited 1 time in total.
A_I_

#130 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by A_I_ »

JoseMujica wrote:
radostan dan wrote:Ja dobre emisije :-) . Imate li namjeru da nam na kraju rasprave prevedete o čemu ste pričali, te nam date relevantan odgovor u kratkoj formi tipa - valja al' skupo, jeftino al troši, nako'...
:thumbup:
ja bih dodao nek prilože račune za struju pa da presudimo
Sta i da se postave racuni i slike mjeraca potrosnje kad se sve to moze lazirati i tumaciti na sto nacina. Samo kad svojim ocima u istoj prostoriji vidis i osjetis klimu koja grije a zatim bacis pogled na mjerac, mozes se uvjeriti u tu pametnu primjenu zakona termodinamike koja je razvijana 100 godina (inverter 30god.).
A_I_

#131 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by A_I_ »

zonbirile wrote:
doboj wrote:Nije ,prijatelju jer taj isti gas koristis i za grijanje,samo je obrnut smjer gasa.
------------------------------------------------------------
kaži da se šališ i da nisi naboban
@zonbrile smiri dozivljaj i procitaj malo o principu rada split sistem klima uredjaja, termoekspanzionim ventilu itd.

"Princip rada klima uređaja

Hlađenje:

Kada uređaj hladi, kompresor tlači plin i komprimira zagrijani plin u kondenzator u vanjskoj jedinici. Ventilator hladi plin koji kondenzira i postaje tekućina. Uslijed visokog pritiska seli se iz vanjske jedinice u unutarnju.
U unutarnjoj jedinici tekući plin isparava uslijed topline (energije) iz prostorije. Ventilator uvodi topli zrak i seli ih kroz lamele kondenzatora gdje je ohlađeni zrak. Nakon toga hladan zrak se oslobađa u prostoriju.
Na kraju kompresor (u vanjskoj jedinici) usisava ispušne plinove iz unutarnje jedinice i tako završava rashladni krug.
Kada zrak isparava u unutarnjoj jedinici, stvaraju se kapljice koje se odvode kroz cijev za odvod kondenzata.
Standardni raspon temperature za hlađenje je kada je vanjska temperatura između cca +21°C i +43°C.
Toshiba Super Digital Inverter system može raditi i pri vanjskoj temperaturi od -15°C.

Grijanje:

Kada uređaj grije, slijed radnji je obrnut nego kod hlađenja. To znači da sistem uzima toplinu izvana i unutarnja jedinica daje topli zrak.
Standardni raspon temperature za grijanje je kada je vanjska temperatura između cca -15°C i +15°C

Image

http://www.toshiba.hr/tehnicka-rjesenja ... a-uredaja/

"1. Da li se “isplati” grejanje klima uređajem?

Da, klima uređaji troše manje električne energije (u poređenju sa toplotnom energijom koju emituju) od ostalih grejnih tela koja rade na struju. Za 1,2kW utrošene električne energije klima emituje 2,5-3.8kW energije (podaci za klimu “12-icu” – 12000BTU, količina emitovane energije zavisi od energetske klase)*. Klima uređaji, osim električne energije, koriste i energiju sabijenog gasa – freona. Tako dolazi do pomenutog efekta."
http://www.klimasistemi.rs/pitanja_saveti.do

* Podatak baziram na starijim modelima kad se COP kretao ispod 3,5. Sve moderne obicno za 900W potrosene el. energije daju 4-4,5kW toplotne energije.

"Kako radi klima uređaj?
Klima uređaj se sastoji iz dva dijela (split model). Jedan u kojem se plin širi i jedan u kojem se plin ponovo sabija, na viši tlak, taj rad izvodi kompresor, a proces se odvija u unutarnjoj i vanjskoj jedinici.

Ukoliko hladimo određeni prostor, vanjska jedinica grije, odnosno kad je unutarnja jedinica u procesu grijanja određenog prostora vanjska jedinica hladi.

Zato se vanjsku jedinicu mora smjestiti izvan prostora koji se klimatizira."
http://www.klimacentar.com/f/view/klima ... j-/41.html
Last edited by A_I_ on 23/01/2011 01:30, edited 2 times in total.
A_I_

#132 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by A_I_ »

Jos malo:

http://www.klimauredjaji.com/p_rada.do

Princip rada klima uređaja

Image

Princip rada klima uređaja se svodi na apsorbovanje energije sa jednog mesta i prenošenje na drugo. Takav proces zahteva sistem od bar jedne unutrašnje i jedne spoljašnje jedinice, međusobno povezane bakarnim cevima za protokfreona i kablovima za komunikaciju i napajanje.

Rad klima-uređaja je zasnovan na tzv. levokretnom kružnom procesu freona koji kroz cevi kruži u zatvorenom ciklusu. Pri tome, freon menja agregatno stanje.

Osnovni delovi takvog sistema su:

* isparivač
* kondenzator
* kompresor

Freon u isparivač (izmenjivač toplote) smešten u unutarnjoj jedinici, ulazi u tečnom stanju, te isparava (ekspandira) u cevima koristeći toplotu vazduha iz prostorije. Zatim se prenosi kroz spoljne ploče (lamele) izmjenjivača. Nakon prolaska kroz isparivač freon u gasovitom stanju kroz cevi dolazi do spoljašnje jedinice u kojoj je smešten kompresor. U kompresoru se povećava pritisak i temperatura.

Nakon toga se u gasnom stanju uvodi u kondenzator, izmjenjivač toplote takođe smešten u spoljašnjoj jedinici, gde se u cevima ukapljuje(kondenzuje), dok se okolni vazduh prolazeći preko njegovih spoljnjih ploča zagreva.

U kućištima unutarašnje i spoljne jedinice se uz izmenjivačke ploče nalaze ventilatori koji povećavaju strujanje vazduha iz prostorije, odnosno spoljnog vazduha preko izmenjivačkih ploča isparivača (radijalni ventilator), odnosno kondenzatora (aksijalni ventilator). Freon se u tečnom stanju potom kreće prema termoekspanzijskom ventilu u kojem se smanjuje pritisak i temperatura, te ponovno u isparivač gde proces započinje iz početka.

Image

Image

Image

Ako se izmenjivačima toplote - isparivaču i kondenzatoru zamene mesta, tj. ako se isparivač postavi izvan, a kondenzator u prostoriju, dobija se obrnut slučaj: prostorija se greje, a okolina hladi. Kako delove uređaja fizički nije moguće rastavljati i premeštati, prebacivanje načina rada sa hlađenja na grejanje je rešeno automatskom regulacijom. Oba izmjenjivača izvedena su tako da mogu raditi i kao isparivač i kao kondenzator, a u uređaj se ugrađuje preklopni, četvorokraki ventil koji omogućava strujanje freona u oba smera. Na taj način rade uređaji koji omogućavaju i grejanje i hlađenje (toplotne pumpe).

Image

Image

Prestanite zbunjivati ljude vec se prvo informisite o onom o cemu pricate :)

Dobar klima uredjaj je jedina finansijski dostupna ekoloska alternativa drugim najcescim nacinima grijanja stanova i kuca jer iskoristava vec prisutnu toplotnu energiju u atmosferi.
A_I_

#133 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by A_I_ »

almirony wrote:Evo iz licnog iskustva. Panasonic inverter 18ka, kupljena 2004, placena masno. Grijem stan od 68 m2. Decembar i januar radi 24h, nikad racun od struje nije bio veci od 160 KM. Stan je bez termo izolacije. Temperatura u dn.boravku gdje je i unutrasnja jedinica je 24-25 stepeni, u sobama oko 21. Naravno vrata moraju biti otvorena :-D
A koliki vam racun bude u jesen i proljece kad klima radi malo ili nikako? Koji je model klime da uporedimo efikasnost tj. COP sa ovim modernijim modelima?
van Basten

#134 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by van Basten »

plin je ove godine skuplji za 25% u odnosu na prošlu. Lopina Bećarević najavljuje novo 30% poskupljenje (naravno, u aprilu kad su računi svakako manji pa da se na to zaboravi do jeseni). Ako se to obistini onda će plinsko grijanje itekako premašiti i konvektore i invertere po ukupnom računu za grijanje
A_I_

#135 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by A_I_ »

van Basten wrote:plin je ove godine skuplji za 25% u odnosu na prošlu. Lopina Bećarević najavljuje novo 30% poskupljenje (naravno, u aprilu kad su računi svakako manji pa da se na to zaboravi do jeseni). Ako se to obistini onda će plinsko grijanje itekako premašiti i konvektore i invertere po ukupnom računu za grijanje
A obaska prica o (ne)kaloricnosti sadasnjeg plina.
Meni za plinski bojler i povremeno kuhanje na plin dolazi 30KM svaki mjesec. A skoro isto toliko mi dodje za SVE ostale 'potrepstine' u kuci, od masine za sudje i ves, frizidera, mikrovalne, miksera, kompjutera, klime, skoro redovne upotrebe rerne i povremeno kuhanje na struju. Eto koliko je struja zapravo isplatnija i sveobuhvatnija kao energent.
doboj

#136 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by doboj »

Samo mala nadopuna:klime sa freonom (r-22),se vise ne proizvode od 2010 godine, jer je stetan po ozonski omotac.Freon za dopunu se jos moze kupiti, ali ce biti sve skuplji.Sve klime sada su napunjene sa 410 A gasom(puron),koji ne ostecuje ozonski omotac.Tako je u svijetu ,ne znam kako je ubosni .Za one koji razmisljaju malo dublje o zastiti okoline,ako kupujete novu klimu,provjerite koji je gas.Dio klime koji je vani(kompresor),mora da ima naljepnicu sa serijskim brojem ,modelom i vrstom gasa koji je unutra.
almirony

#137 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by almirony »

A_I_ wrote:
almirony wrote:Evo iz licnog iskustva. Panasonic inverter 18ka, kupljena 2004, placena masno. Grijem stan od 68 m2. Decembar i januar radi 24h, nikad racun od struje nije bio veci od 160 KM. Stan je bez termo izolacije. Temperatura u dn.boravku gdje je i unutrasnja jedinica je 24-25 stepeni, u sobama oko 21. Naravno vrata moraju biti otvorena :-D
A koliki vam racun bude u jesen i proljece kad klima radi malo ili nikako? Koji je model klime da uporedimo efikasnost tj. COP sa ovim modernijim modelima?
Model je CS-E18CKE. Racuni ljeti su oko 40-50, jesen-proljece oko 90 km. Kad sam je kupovao nije je bilo nabaviti, tek izasla. Napravljena u Maleziji 2004 u 6 mjesecu, u mom stanu bila u 9 mjesecu.
tišina

#138 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by tišina »

Ne, drva su još uvijek zakon.
A_I_

#139 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by A_I_ »

tišina wrote:Ne, drva su još uvijek zakon.
Trujmo se do oboljenja respiratornog trakta :roll:

Image

Image
A_I_

#140 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by A_I_ »

almirony wrote:
A_I_ wrote:
Model je CS-E18CKE. Racuni ljeti su oko 40-50, jesen-proljece oko 90 km. Kad sam je kupovao nije je bilo nabaviti, tek izasla. Napravljena u Maleziji 2004 u 6 mjesecu, u mom stanu bila u 9 mjesecu.
Ta bi trebala biti jako kvalitetna, napravljena prije kasnijih serija s problematicnim kompresorima i elektronikom.
Uopste nije puno losija s max. dobivenih 8kW pri potrosnji od 2,6kW od recimo novije Fujitsu Nocria AWYZ14LB koja daje 9,1kW pri potrosnji od 2,2kW. Samo je pozeljno svako nekoliko god. provjeriti pritisak gasa jer snaga oslabi s eventualnim gubljenjem gasa.
zonbirile

#141 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zonbirile »

@A_I

pusti dijagrame i šuplju priču,objasni ljudima kako se griješ za 10KM mjesečno na ovim temperaturama.Opet ti kažem,ne daji brojilo ni za živu glavu.
Hendrix

#142 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hendrix »

Nešto mi je sumnjivo koliko se A_I razumije u ove klime i način rada, pa razne serije,karakteristične instalacije i ostale karafeke, sve mi više liči na to da ih on i prodaje ili ugrađuje. A možda i griješim :)
Svaka čast inverterima ali za kuće je ovo nepraktično i preskupo rješenje, pogotovo u Sarajevskoj regiji. Manji stanovi vjerovatno i grije dobro ali cifre od 10-20KM za 40 kvadrata su mi stvarno nezamislive. To znači da klima dnevno u prosjeku troši 4,5KW ili nevjerovatnih 0,18kw na sat! Više ti troše sijalice u stanu na sat od grijanja !?!?
Znači ta klima ti za tvojih izmjerenih 0,5kwh potrošnje daje 1,5KW grijanja, super.....ali to je i dalje za 40 kvadrata premalo da bi ugrijalo....ili imaš perfektno izoliran stan.
Po ovoj logici taj tvoj stan bi se super grijao sa konvektorom od 1,5kW koji košta 220KM a daje isto topline koliko i ta tvoja klima. Ostatak novca koji bi dao za klimu možeš da trošiš na grijanje godinama....
Last edited by Hendrix on 23/01/2011 20:47, edited 1 time in total.
A_I_

#143 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by A_I_ »

zonbirile wrote:@A_I

pusti dijagrame i šuplju priču,objasni ljudima kako se griješ za 10KM mjesečno na ovim temperaturama.Opet ti kažem,ne daji brojilo ni za živu glavu.
Ako ti je suplja prica licno iskustvo od vec skoro godinu dana upotrebe + iskustva ljudi na sjeveru Evrope koji godinama unazad griju kucerine klimama s vanjskim temperaturama do -20, aferim.
A pokazao si koliko baratas materijom onim bahatim komentarima o gasu koji samo hladi, grijacima i slicnim glupostima.
Ponavljas se za to brojilo ko pokvarena ploca :-)
law2

#144 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by law2 »

angy wrote:
law2 wrote:Koristim dva elektricna radijatora marke Atlantic u stanu od 40 kvadrata i prezadovoljan sam.
Griju super, mjesecno me kostaju oko 50-60 KM racuna struje (ali zato imam mogucnost da pojacam grijanje kada ja to hocu).

Toplo preporucujem :thumbup:
Mozes li mi molim te reci koliko su kostali ti radijatori ??? Jer je i kod mene stan od 40 kvadrata i mi smo se dosad grijali na plinske peci al nam je proslog mjeseca dosao jako veliki racun pa smo mislili da prebacimo na drugi neki nacin grijanja. Posto sam laik za te stvari i stvarno se ne razumijem, kako se montiraju ti radijatori? Ima li puno posla oko toga? Koliko kosta montaza?
Nije veliki problem montaza.
Dvije tiple probusis u zid,zavrnes nosac i stavis radijator. Mozes to komotno sam odraditi.
Cijena jednog radijatora je oko 220KM, evo koristim ih vec 4 godine i preeezadovoljan sam.
Najveci racun za struju mi dodje u januaru i bude oko 60-70 KM.
law2

#145 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by law2 »

radostan dan wrote:
law2 wrote:Koristim dva elektricna radijatora marke Atlantic u stanu od 40 kvadrata i prezadovoljan sam.
Griju super, mjesecno me kostaju oko 50-60 KM racuna struje (ali zato imam mogucnost da pojacam grijanje kada ja to hocu).

Hajd malo preciznije, koliko dnevno su uključeni, koju sobnu temperaturu održavaš, koje prostorije griješ, izolacija... :zoka:
Ukljuceni su non-stop. Imaju ugradjene termostate pa se sami pale kada temperatura padne ispod odredjenog nivoa.
Tacnu temperaturu ne znam (na brojcaniku su oznake od 1-5, a nikad nisam imao potrebe da mjerim), ali znam da mogu u majici kratkih rukava boraviti u prostoriji. Sto se tice izolacije, tu mogu samo spomenuti PVC prozore.
law2

#146 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by law2 »

Evo detaljan opis kako rade :

Code: Select all

http://www.elmarkdoo.co.rs/stranice/thermor_grupa.php
Image
Hendrix

#147 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hendrix »

Ja bih preporučio konvektor tipa Odysee, sa preciznijim termostatom, koji ima podjelu na stepene celzijusa. Imam obje vrste i ovaj sa podjelom od 1-5 i Odyssee, i vidim da ovaj noviji puno bolje i preciznije drži temperaturu. Cijena je ja mislim neznatno viša.
angy

#148 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by angy »

law2 wrote:
angy wrote:

Mozes li mi molim te reci koliko su kostali ti radijatori ??? Jer je i kod mene stan od 40 kvadrata i mi smo se dosad grijali na plinske peci al nam je proslog mjeseca dosao jako veliki racun pa smo mislili da prebacimo na drugi neki nacin grijanja. Posto sam laik za te stvari i stvarno se ne razumijem, kako se montiraju ti radijatori? Ima li puno posla oko toga? Koliko kosta montaza?
Nije veliki problem montaza.
Dvije tiple probusis u zid,zavrnes nosac i stavis radijator. Mozes to komotno sam odraditi.
Cijena jednog radijatora je oko 220KM, evo koristim ih vec 4 godine i preeezadovoljan sam.
Najveci racun za struju mi dodje u januaru i bude oko 60-70 KM.
Hvala ti puno na odgovoru...
Pa to je onda "dzaba" ako ti toliko struje dodje :) Gdje si uzeo te radijatore? Jel znas koji su tacno kod tebe ti radijatori? Ja sam gledala na ovoj str http://www.nobel.ba/atlantic-heating/products/ i vidim da ima puno vrsta...
I jel se ti radijatori kad se postave samo se ukljuci u struju ili se nesto mora provoditi?
Izvini ako sam dosedna ali htjela bih stvartno vise da predjem sa plina na drugi vid grijanja a to to ti rece mi bas zvuci dobro pa bih to pokusala..
Hendrix

#149 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hendrix »

Nema tu ništa specijalno, uključiš u struju kao i svaku grijalicu, neki modeli dođu bez utikača samo sa kablom, ali to je 2KM dodatnog troška za utikač.
angy

#150 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by angy »

I jos nesto da pitam ako neko zna jeli neka razlika u trosenju struje izmedju TA peci i ovih radijatora o kojima pisemo? Ja sam nesto kontala za TA pec da nije losa jer se moze navece po jeftinoj struji ukljuciti a po danu da pusta toplotu?
Post Reply