Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Hajlac

#1126 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

lamudan wrote:ti si psihopata haman :-) nije ti mrsko bilo ovoliki text pisat i prelistavat pola godine sta se pisalo,nema smisla pisat s tobom,izvlacis iz kontexta ono sto ti zelis,nisi nasao da sam klimu vidio u svedskoj kad sam bio,i grijala je,i meni se svidjela i kupio i nemam nikakvih problema,ti haman imas nekih problema u zivotu pa ovdje lijecis zivce,zasto si podvukao kako sam rekao da klima ima 6 ili 9 kw na tolikom minusu,a lijepo pisao da uopce i ne treba toliko nego kad zahladni(kad padne kapacitet)da ostane dovoljno,i ostane dovoljno,moja podmiruje sve moje potrebe za grijanjem uz nikakvu potrosnju,precizno drzi temp,i ja zavrsio posao,kad sam pisao o kw pisao sam o onome sto pise kod svih,a to dali ce cop biti veci manji me ne zanima imam grijanje za 20 do 50KM mjesecno mene vise ne zanima,trebam doplatit za toshibu nd ili neku jos bolju da mi ustedi mjesecno 3KM,glupost,ja nebi dalje raspravljao svako svoju brigu nek vodi,ovo o cemu pisemo je sramota,djecja posla
Samo da ponovim ono što rekoh na kraju prošlog posta:
Hajlac wrote: Poenta je ne dizati u nebesa slijepo "svog konja" već ljudima reći onako kako je u stvarnosti a ne na papiru.
;-)

Valjda ćemo u buduće više baratati činjenicama i praktičnim iskustvima a manje marketinškim trikovima proizvođača ;-)
pestalozzi

#1127 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by pestalozzi »

nisam upratio, da li neko ima iskustva sa ovim pumpama zrak-voda?
pestalozzi

#1128 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by pestalozzi »

niko? od 53 nakucane stranice.
Filter

#1129 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Filter »

pestalozzi wrote:niko? od 53 nakucane stranice.

pa sta ocekujes... klimadzije su nas poCepale ko bugarsku skupstinu. tema zagovnana copovima i popovima

koliko sam upratio, bilo je par postova naprdjivanja u vezi toplotnih pumpi.
mislim cak da je pisao i lik koji radi u firmi koja ih ugradjuje ili tako nesto (prosla zima)
sumarum, pocetno ulaganje te oguli, ali si kasnije dzoha... ako prezivis kredit :D :D :D
Hajlac

#1130 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

Pa nemaju ljudi ni 2 do 2,5 hiljade za zrak-zrak a kamoli 11+ hiljada za zrak-voda.

Možda ih je nekoliko i instalirano u BiH a da vlasnika nema po forumima...
Hajlac

#1131 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

Ova zima mala maca za normalne prijašnje - nakon toplog januara evo i februar topliji od prosjeka :-)

Februar će biti topliji od prosjeka, ali sa snježnim padavinama

http://www.klix.ba/vijesti/bih/februar- ... /130201051

Ne smijem ni reći koliko bijedan je račun za period 26.12 do 24.1. ...

Samo, sa ovako malo sniježnog pokrivača na planinama tj. s bržim topljenjem usljed većih temperatura, teško nam se za pitku vodu i poljoprivredu kasnije tokom ovog ljeta!
muky__

#1132 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by muky__ »

NApisi slobodno, ne stidi se:)
ketronsd1

#1133 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

Filter wrote:

pa sta ocekujes... klimadzije su nas poCepale ko bugarsku skupstinu. tema zagovnana copovima i popovima

mislim cak da je pisao i lik koji radi u firmi koja ih ugradjuje ili tako nesto (prosla zima)
sumarum, pocetno ulaganje te oguli, ali si kasnije dzoha... ako prezivis kredit :D :D :D
Koji si ti krkan
ketronsd1

#1134 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

lamudan wrote:ketron sd1 imam pitanje za tebe nevezano za temu,zasto ti je takav nick,prije par dana sam otisao da probam ketron audya da kupim,samo da vidim radi li se o slicnoj stvari,ili je slucajnost,ionako je ova tema otisla do vraga
Ponosan vlasnik :D :D vec 7 godina.Uz to jos i CASIO CZ5000.
Teme sto se tice u pravu si.Mi smo ko nacija veliki kontrasi.
ketronsd1

#1135 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

lamudan wrote:pa kolega zasto sutis:-) posle toliko postova tek sad mi pade na pamet da pitam,ja sam vlasnik korgova pretezno pored pa800,triton extreme,triton rack,moss board,sad planiram da uzmem ketron audya5,svidja mi se taj fazon audio loop hd,audio drum u audyi je vrh,samo ne znam otkud kombinacija toplotna pumpa i ovo :-D
Ha,ha,ha.
Znas kako ti je ovdje.Od muzike se nemoze zivjeti pa moras imati uvijek alternativu.
Muzika je jako nezahvalan posao,stoga i moja odluka da se bavim i necim drugim.
E sad malo na Ketron.Prvi put kad sam probao tadasnji Solton MS100 odusevio sam se ali nije se imalo para za to i ja odem na Roland E86 i sa njim odradim nekoliko godina dok nisam steko uslove za SD1.To je tada bio vrh.Probavao sam Korg.Roland,Tehnics,Yamaha, ali nijedan mi nije lego ko Ketron.Steta samo sto sam nesto malo vise od godinu radio sa njim i odusto od tezge.Sad ono kuci za sebe i svoju dusu.Audya je nesto cemu se samo poklonuti mozes. Imao sam priliku da je probam jedan vikend kod sebe i nemam rijeci.Steta sto Ketron nije toliko popularan kod nas pa i manje materijala ima kod nas.
jalijas74

#1136 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by jalijas74 »

Evo mene ponovo stigao racuncic 09.01-05.02. 2013 - 101,46 KM.
Potrosnja 300 po jeftinoj i 412 po skupoj tarifi.2
Inverter ljubim svaki dan, zivjeli Japanci, hvala raji sa ove teme i volim,volim Nikolu Teslu :) :D .

Hejterima mahanje.
Filter

#1137 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Filter »

ketronsd1 wrote:
Filter wrote:

Koji si ti krkan
naravno :mrgreen:
ketronsd1

#1138 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

jalijas74 wrote:Evo mene ponovo stigao racuncic 09.01-05.02. 2013 - 101,46 KM.
Potrosnja 300 po jeftinoj i 412 po skupoj tarifi.2
Inverter ljubim svaki dan, zivjeli Japanci, hvala raji sa ove teme i volim,volim Nikolu Teslu :) :D .

Hejterima mahanje.
:thumbup: :thumbup:
Referent za ONO i DSZ

#1139 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Referent za ONO i DSZ »

:roll:
Vidim iskreno raja pisu o ovim klima invertorima...a i sto bi lagali jel.
Interesuje me kako si se ranije grijao(@jalijas74) i koliki racuni dolazili.
Koliko te invertor kostao i koji je model.
Sorry ako si ranije pisao ne mogu listati, ipak vrijeme je novac ;-)
otorinolaringorolog

#1140 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by otorinolaringorolog »

Referent za ONO i DSZ wrote::roll:
vratis se 5 stranica unazad,49 str ove teme,tu je detaljno objasnio,kakav je stan,kakva je izolacija,sta mu sve ide na struju ,kako mu je bilo prije a kako sad,kolko je kostalo sta,kolki su racuni,znaci detaljno
otorinolaringorolog

#1141 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by otorinolaringorolog »

i ja sam ove zime kupio isti uredjaj fujitsu nocria i potvrdjujem sve dobro sto su do sad pisali o toj toplotnoj pumpi ovdje,uredjaj je besprijekorno odradio grijanje moje kuce,bez ikakvih problema uz potrosnju koju sam nekad mogao samo sanjat,hvala ljudima sa foruma koji su mi nju preporucili
Hajlac

#1142 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

Referent za ONO i DSZ wrote::roll:
U ovom slucaju, a i inace, ja bih prije rekao - znanje je novac ;-)

Isplati se prelistati ovu temu.

Pa sad, neki pisu iskreno a neki malo i zacine kW pa krivo navedu ljude na pomisao da jedna klima moze ugrijati citavu bosansku kucu :D
Da su nase kuce uradjene energetski efikasno kao sto su svedske/norveske/danske/finske, stvarno bi kao kod njih jedna klima mogla pokriti kucu.
Ja sam vise za varijantu prezentiranja realnih prakticno utvrdjenih vrijednosti kako bi ljudi znali sta dobijaju za ulozene pare.

Jutros je bilo -10C a popodne preko +2C u momentu kad sam uslikao ovu staru ne-inverter LG klimu:

Image
Image

Klima je doslovno sva u ledu - na slici se ne vidi ali kad se pogleda kroz otvor za ventilator, vidi se samo led i led :roll: a na betonu ispod klime nema tragova vode/leda sto ce reci da se duzi period nije odmrzavala.
Ovo znaci da je mehanizam za odmrzavanje ili defektan ili uopste neadekvatan za obavljanje funkcije grijanja.
Na ovaj nacin mrcvari se i sporo ubija kompresor a efikasnost/COP je manje-vise 1 tj. daje svega oko 1kW...

Eto cisto da "plasticno" vidimo kolike su razlike izmedju obicnih klima i pravih toplotnih pumpi :)
Amir04

#1143 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Amir04 »

Gledaj grijanje na struju ce ti biti sve skuplje i skuplje tako da gledaj prvo dobro izolavati kucu u kojoj zivis, stavi dobre prozore.....Sto se tice grijanja na struju ako si u stanu nabavi klimatizer za invertorom jesu skuplji ali zato su mnogo energetsko efikasni.

Za kucu ako se gradi najbolje bi bilo odmah staviti i geotermalnu pumpu, a ako ne onda neki kotao na pelete ili brikete, pa jos u kombinaciji sa solarnim grijanjem ....

Inace za drva najbolje je uzeti kotao na pirolizu koji ima stepen iskoriscenja drveta oko 90% pod uslovom da imas suha drva (15 % vlaznosti)

Isto interesantna stvar koliko sam trazio po internetu e raketno grejanje :)

http://energetskaefikasnost.info/raketna-termo-pechka/

Nema govora o koriscenju raketnog goriva, vec modifikovani piroliza sistem, koristi drva, naravno suha drva
Referent za ONO i DSZ

#1144 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Referent za ONO i DSZ »

Sve je u sustini isto i izgleda vrti u krug.
Prvo se navuce raja u pocetku tj skupe pocetne investicije knpr sto je to nekad bio plin/gasifikacija. To je zaista najbolje rjesenje za urbane sredine da ne govorim za Sarajevo ali poslije pocetne euforije cijene istog su toliko skocile da vise niko ni ne kuha na plin :x

Fosilna goriva i lozenje ...tu ne treba posebna prica ...svi znaju sta je i sta sve treba raditi pa ko voli tj ko mora nek izvoli.

Evo u posljednje vrijeme sve vise se prica i radi na grijanju na pelet...i sta, pocetna investicija nekoliko hiljada i kao da gledam nakon izvjesnog vremena opet neko poskupljenje... vjerovatno poskupljenje peleta kao goriva i opet sve isto.

Ove price s klimom i strujom, vjerujem ljudima, mozda je to rjesenje, ali realno sto se struje i grijanja tice tj cijene takve solucije, tu sam u perspektivi najskepticniji... pa hajd budi pametan.
_Reds_

#1145 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by _Reds_ »

Moze li meni ko reci ovdje od do kad je u EP skupa, kad jeftina tarifa, jer nikako ne kontam kako mi svaki mjesec dodje duplo vise KW skupe.
nedzadrk

#1146 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nedzadrk »

od 13-16 i od 22-07 ujutru jeftina struja, nedjeljom citav dan
ljeti je od 14-17 i 23-08
_Reds_

#1147 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by _Reds_ »

nedzadrk wrote:od 13-16 i od 22-07 ujutru jeftina struja, nedjeljom citav dan
Znaci pola dana je jeftina struja.

Onda mene realno handri EP.

I kuci imam dva frizidera koji rade 24 sata, i bojler, koji se pali gasi. Trebali bi trositi podjednako visoke i niske tarife. I Sijalice tu negdje, malo vise trose skupe. TV isto tako pola/pola. Dva laptopa malo vise skupe. Masina za ves i posudje se vecinom ukljucuje upravo u 10 navece. I onda mi dodje duplo vise kilovata skupe, wtf :x :x :x
nedzadrk

#1148 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nedzadrk »

_Reds_ wrote:
nedzadrk wrote:od 13-16 i od 22-07 ujutru jeftina struja, nedjeljom citav dan
Znaci pola dana je jeftina struja.

Onda mene realno handri EP.

I kuci imam dva frizidera koji rade 24 sata, i bojler, koji se pali gasi. Trebali bi trositi podjednako visoke i niske tarife. I Sijalice tu negdje, malo vise trose skupe. TV isto tako pola/pola. Dva laptopa malo vise skupe. Masina za ves i posudje se vecinom ukljucuje upravo u 10 navece. I onda mi dodje duplo vise kilovata skupe, wtf :x :x :x
Bojler malo pokusaj po jeftinoj vise paliti ako se moze
nerminz

#1149 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nerminz »

Planiram da kupim invertor pa sam plelistao skoro cijelu temu.
Nesto se pitam kako ce ovi ljudi ovdje shvatiti da je najjeftinije grijanje na LED.
Mislim na utrosak enegirije prvenstveno a samim tim se dugorocno isplati ma koliko da kosta u startu.
Nemogu da shvatim da neko moze da napise 100 postova a da ne gleda televiziju, ne cita nista na internetu.
Prosto je nevjerovatno da neko moze da napise 100 BZZE postova.
Dajte ljudi citajte malo vise a pisite manje. Mozda svi skupa nesto naucimo.
Ako neko radi invertore (okolina Tuzle) molim PM.
Hajlac

#1150 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

nerminz wrote:Planiram da kupim invertor pa sam plelistao skoro cijelu temu.
Nesto se pitam kako ce ovi ljudi ovdje shvatiti da je najjeftinije grijanje na LED.
Mislim na utrosak enegirije prvenstveno a samim tim se dugorocno isplati ma koliko da kosta u startu.
Nemogu da shvatim da neko moze da napise 100 postova a da ne gleda televiziju, ne cita nista na internetu.
Prosto je nevjerovatno da neko moze da napise 100 BZZE postova.
Dajte ljudi citajte malo vise a pisite manje. Mozda svi skupa nesto naucimo.
Ako neko radi invertore (okolina Tuzle) molim PM.
Kakav crni LED :-)

I naucite vec jednom da nisu ni inventori ni invertori vec invertEri.
Post Reply