Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
Ermin ZM
#10551 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nedavno sam rekao da smatram da je Gree stigao japance i da je u prvoj klasi i stojim iza toga. Mnogim korisnicima i potencijalnim korisnicima japanskih uredjaja se to ne svidja ne shvatajuci da je to dobro i za njih. Konkurencija obara cijenu, tako da ce moc uzet japnski model za manje para. A ima lufta. Recimo u srbiji luca 666 eura, kod nas 1700km. Dosta bi ljudi uzelo LUCU za cc 1300 km da je po toj cijeni kod nas.
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#10552 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Po čemu su stigli?
Koristeći Japanske kompresore i komponente, nije mi to baš stizanje tehnologijom, već licenciranjem.
Koristeći Japanske kompresore i komponente, nije mi to baš stizanje tehnologijom, već licenciranjem.
- rovac13
#10553 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Naprotiv ima nas koji mislimo drugacije 
Kineski jeftiniji uredjaji nisu doprinijeli da je kvalitet postao dostupan i jeftiniji........nego su zeznuli cijelu situaciju pa su i najkvalitetniji proizvodjaci poceli stedit na svemu da bi i oni prodavali.sta
Tako smo imali nekad miele masine koje rade pi 30-40 godina,japanske klime koje se ne kvare ne buce,marcedes koji prelazi milion km bez otvaranja motora itd...
Ali mi smo postali manje zahtjevni,sto da placamo kvalitet,daj samo za manje para,nek malo buci,mozda se ne pokvari.
I onda smo dobili miele po solidnoj cijeni kojem nakon par godina rikne elektronika koju se ne isplati popravljat,ultra moderni auti kojeg se rjesavas na 200 000 km dok te nije sta stiglo golemo,jeftinije klime iz toshibe fujitsu daikin mitsubishi sa manjom i bucnijom vanjskom,sa sve manje ugradjenih komponenti......zato sto nama nista ne treba,mozemo i bez ovog i bez onog,moze i sa kineskim dijelovima,isto je to......ali sam brale prosao 100 eua jeftinije.....na konju sam
Eto sta smo dobili,ne samo sa klimama.nego u zivotu generalno
Kineski jeftiniji uredjaji nisu doprinijeli da je kvalitet postao dostupan i jeftiniji........nego su zeznuli cijelu situaciju pa su i najkvalitetniji proizvodjaci poceli stedit na svemu da bi i oni prodavali.sta
Tako smo imali nekad miele masine koje rade pi 30-40 godina,japanske klime koje se ne kvare ne buce,marcedes koji prelazi milion km bez otvaranja motora itd...
Ali mi smo postali manje zahtjevni,sto da placamo kvalitet,daj samo za manje para,nek malo buci,mozda se ne pokvari.
I onda smo dobili miele po solidnoj cijeni kojem nakon par godina rikne elektronika koju se ne isplati popravljat,ultra moderni auti kojeg se rjesavas na 200 000 km dok te nije sta stiglo golemo,jeftinije klime iz toshibe fujitsu daikin mitsubishi sa manjom i bucnijom vanjskom,sa sve manje ugradjenih komponenti......zato sto nama nista ne treba,mozemo i bez ovog i bez onog,moze i sa kineskim dijelovima,isto je to......ali sam brale prosao 100 eua jeftinije.....na konju sam
Eto sta smo dobili,ne samo sa klimama.nego u zivotu generalno
-
Ermin ZM
#10554 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ima tu nesto i inovacija. Malo prepisivanja, sigurno malo i industrijske spijunaze, malo licenciranja. Ponajvise omjerom ulozeno dobiveno u uredjajima. Prije su bili dosta jeftiniji ali i nekvalitetniji. Sada su malo jeftiniji a isto kvalitetni ili cak kvalitetniji u klasi koju prodaju. Ne vjerujem da mogu naapraviti super premium klasu tipa Ururu Sarara, Nocria X, Heatcharge al opet mogu priblizno dobro za dosta manje para. Jbg kinezu dnevnica 2 dolara, sirovine 5 puta jeftinije, masovna proizvodnja.. to im je glavni adut
- piplica
#10555 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Koje inovacije tu ima kod kineza, mene baš zanima?
Gneralno inovacija nema od 2012 na ovako, značajnih.
E sada ćeš reći da su kinezi stigli, jesu, ako gledaš japance iz 2012 godine.
Druga stvar je što kinez na sve načine pokušava da se nametne, taman da mu profit nula.
Kineske klime jeftinije, Japanske skuplje, kome ide bolje posao onda?
Druga stvar je što kinez na sve načine pokušava da se nametne, taman da mu profit nula.
-
Ermin ZM
#10556 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
To je smijer na kojem je zasnovano kapitalisticko drustvo. Bez Kine bila bi neka druga Kina. Nije da ih nesto simpatisem, u mnogo stvari se ne slazem sa njihovom filozofijom al sta je tu je. U toj jednacini rovac zaboravljas da je sve postalo i vise dostupno. Prica recimo kod mene amidza otisao u Austriju radit i kupio stojadina, prvi u selu bio. Pa deda kad je stavio tv u kafanu masa dolazila u cudu. Sad svaka kuca ima i auto i tv. Banalan primjer. Stvari su postale jeftinije(nekvalitetnije) al i pristupacnije.rovac13 wrote: ↑27/04/2020 17:31 Naprotiv ima nas koji mislimo drugacije
Eto sta smo dobili,ne samo sa klimama.nego u zivotu generalno![]()
Last edited by Ermin ZM on 27/04/2020 18:00, edited 1 time in total.
-
Ermin ZM
#10557 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nisu to sad neke aman inovacije, al eto proguglaj Midea patents il Gree patents pa ces vidjet da ih ima. Japansko ime je skuplje, zato su im i klime skuplje. Brend se placa. U svemu je tako, ti si to sam tvdio za audi.piplica wrote: ↑27/04/2020 17:46 Koje inovacije tu ima kod kineza, mene baš zanima?
Volio bih da malo i Midea udje jace na trziste, konkurencija obara cijene, a Japanac ako je toliki kvalitet nace nacin da ostane konkurentan. Evo ti Fujitsu sto sam spomenuo u srbiji luca 1300 km dodje. Nek da takvu cijenu i u BiH nije tolika razlika u trzistu, sigurno ce dosta prodat.
- piplica
#10558 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Hajmo redom, kako smo i rekli nema inovacija, to sitno patentiranje ne ide u koš sa generalnim preformansama.
Stvorila se kritična masa jer je tržište na koje se plasira bez normi, kupovne moći i zaštite potrošača, zašto se ne prodaju po zapadnoj Europi, barem su oni ti koji bi platili manje za više?
Što se tiče tvog audija i DE auto industrije to stoji, tu se baš debelo ime plaća ime zadnjih godina.
Stvorila se kritična masa jer je tržište na koje se plasira bez normi, kupovne moći i zaštite potrošača, zašto se ne prodaju po zapadnoj Europi, barem su oni ti koji bi platili manje za više?
Što se tiče tvog audija i DE auto industrije to stoji, tu se baš debelo ime plaća ime zadnjih godina.
-
Ermin ZM
#10559 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Sto se tice auta msm da je tu neka druga problematika, msm tendencije da bude sto vise ekoloski prihvatljivo ipiplica wrote: ↑27/04/2020 18:06 Hajmo redom, kako smo i rekli nema inovacija, to sitno patentiranje ne ide u koš sa generalnim preformansama.
silna elektronika uticala na ucestalost kvarova al nebitno to je off topic.
A usli su i ovde na zaoad pajdo, gledam na amazonu neki Midea model masu dobrih recenzija. Pa Tosot(robna marka Gree) isto dosta popularna ovde itd.. evo ti jedan rasni kinez
TCL 12000 BTU Quick Connector Air Conditioner Split Air Conditioning 3.5 kW Model XA21 QC
I jos jedan
Comfee MSAF5-12HRDN8-QE R32 Set Split Air Conditioner 1580 W 230 V White 28.5 x 80.5 x 190.4 cm Indoor 55 x 70 x 27.5 cm Exterior
- rovac13
#10560 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
2012.g kad sam trazio dobru klimu ,opcija bila nocria 14 za 1900 KM ......bilo i drugih opcija izmedju ostalih gree hansol 09 po cijeni 2000KM dok je 12 ka bila skuplja.
Tad je rasprava isla u smjeru kakva nocria,gree hansol je bolja,reklama je bila avion od klime,nova tehnologija g10 (koju mi usput niko od njih nije znao tacno objasnit).
I sad posle toliko godina vracam film nazad,da sam poslusao i platio to tolike pare,sad bi se osjecao ko najveci magarac.......uzeo nocriu prosla sito reseto,grijala cijelu kucu i na -25 sama,nikad kvara popravke,ni plin nikad nije ispustila........ubjedjivali su me da izaberem hansol 09 umjesto nocria 14 ......a danas 12ku prodaju za 1350KM......posto je sad devetka
Uvijek je bila rasprava.
Prije smo raspravljali poredili ga sa nocriom.
Danas isto rasprava ali ju poredimo sa upola jeftinijim klimama.Bitno da se raspravlja
Tad je rasprava isla u smjeru kakva nocria,gree hansol je bolja,reklama je bila avion od klime,nova tehnologija g10 (koju mi usput niko od njih nije znao tacno objasnit).
I sad posle toliko godina vracam film nazad,da sam poslusao i platio to tolike pare,sad bi se osjecao ko najveci magarac.......uzeo nocriu prosla sito reseto,grijala cijelu kucu i na -25 sama,nikad kvara popravke,ni plin nikad nije ispustila........ubjedjivali su me da izaberem hansol 09 umjesto nocria 14 ......a danas 12ku prodaju za 1350KM......posto je sad devetka
Uvijek je bila rasprava.
Danas isto rasprava ali ju poredimo sa upola jeftinijim klimama.Bitno da se raspravlja
-
Ermin ZM
#10561 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Lahka odluka, nocria za 1900km. Al ako se ne varam rovac ta nokrija je isto bila na rasprodaji, prije toga je bila dvostruko skuplja. Znaci flagship model za 1900 km nema price. Msm da je ovaj hansol il na rasprodaji zbog potencijalnog novog modela ili su prodavaci vidjeli da se narod zainteresovao, a kriza zbog korone pa daj sta das. Primjetio sam da je onima sto su prvi stavili za 1400 kad sam javio po forumima da je na rasprodaji dradticno skocio broj pregleda u kratkom vremenskom roku. Sta sam ja napisao sa nju kad me pitao clan jel najbolja klima? Nije, ima ih masa boljih, al za 1400 km ubjedljivo najbolja. Au koliko su me razvukli na drugom forumu sto sam ovde pohvalno pisao o hansolu. Al rovac ajde ti si realan, pogledaj joj gabarite i de mi reci jel ne vrijedi 1400 km? Sad da imas 1400km budzet i treba ti primarna klima za grijanje ne bi ti ona bila opcija? Hebe me se za Kineza, al znaju i oni ponesto dobro napravit.rovac13 wrote: ↑27/04/2020 19:11 2012.g kad sam trazio dobru klimu ,opcija bila nocria 14 za 1900 KM ......bilo i drugih opcija izmedju ostalih gree hansol 09 po cijeni 2000KM dok je 12 ka bila skuplja.
Uvijek je bila rasprava.
Danas isto rasprava ali ju poredimo sa upola jeftinijim klimama.Bitno da se raspravlja![]()
- piplica
#10562 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Baš zato što znaju dobro napraviti, očekujem od tebe da i TP bude kineska.
Nemoj da nas iznenadiš!
Nemoj da nas iznenadiš!
-
rollex
#10563 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ha,ha gledaš gabarite klime i upoređuješ težine spoljnih jedinica i na osnovu toga donosiš paušalne i pogrešne zaključke o nekom kvalitetu kineskih klima.Našli su Japanci način da umanje težinu spoljne jedinice i da pri tome dobiju još bolje performanse.Kako su uspeli,upotrebom vrhunskih materijala koji su još misaona imenica za kineske proizvođače u kombinaciji sa odličnim softverom dobili su odlične kakakteristike pri radu u najnepovoljnijim uslovima za klima uređaj.Pogledaj samo Fujitsu kakve ima vrhunske karakteristike.Taj Gree ili Hansol da bi imali približne karakteristike moraju da znatno povećaju težinu spoljne jedinice a i tada pitanje je šta daju na minusima zato što nemaju Eurovent sertifikat.
- rovac13
#10564 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Fujitsu dok se proizvodio u japanu bio daleko bolji i kvalitetniji.Od kako je fujitsu made in kina,sve bucniji,sa tim laganim kvalitetnim materijalima 
-
Ermin ZM
#10565 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
razocaracu te. Izbor je pao davno, kacio sam je ovde pitao ketronda za misljenje. Panasonic Aquarea, vidio sam je na licu mjesta kako radi, a fina cijena
-
Ermin ZM
#10566 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Tipicni bot za kojeg siguran sam i ne zna da je eurovent scop test a ne test snage. Aj ti pogledaj koliko je nocria teska il LT pa mi reci sto nisu one lagane? Idi ba edukuj se iacitaj. Ja sam laik, al makar se ne pravim nesto da znam ko ti i sirim neko kvazi znanje, tj idi prodaji negdje drugo. Bukvalno ko da imate neki prirucnik sta treba pricat i po listi ides. I da me ne shvate drugi clanovi krivo nmm nista protiv fujitsua, al me takvi botovi nerviraju uzas.rollex wrote: ↑27/04/2020 20:32 Ha,ha gledaš gabarite klime i upoređuješ težine spoljnih jedinica i na osnovu toga donosiš paušalne i pogrešne zaključke o nekom kvalitetu kineskih klima.Našli su Japanci način da umanje težinu spoljne jedinice i da pri tome dobiju još bolje performanse.Kako su uspeli,upotrebom vrhunskih materijala koji su još misaona imenica za kineske proizvođače u kombinaciji sa odličnim softverom dobili su odlične kakakteristike pri radu u najnepovoljnijim uslovima za klima uređaj.Pogledaj samo Fujitsu kakve ima vrhunske karakteristike.Taj Gree ili Hansol da bi imali približne karakteristike moraju da znatno povećaju težinu spoljne jedinice a i tada pitanje je šta daju na minusima zato što nemaju Eurovent sertifikat.
-
Ermin ZM
#10567 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Mozda bih se slozio sa tobom da svojim ocima nisam vidio u januaru kod komsije kako njegov LG na -7 ne moze meda. A ima msm 15 il 10 centi izolacije, loze podstanari i nova pvc. A moja sa losijom izolacijom bez po muke grijala. Neke nisu za grijanja. Mozda je njegova neispravna nez, bili su mu serviseri nekolko puta rekli ispravna. Sa druge strane naletih na drugom forumu covjek kaze LG mu grije sasvim korektno. Haj ga znajGrimizni Filter wrote: ↑27/04/2020 21:45 u kući ili stanu gdje je izolacija kao u kutiji, brend klime ne igra nikakvu ulogu, samo nek je inverter!
-
goodwilly
#10568 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ima li neko LG Artcool klimu, ovu:
https://www.olx.ba/artikal/33719122/lg- ... a-uredjaj/
da prenese iskustva
da prenese iskustva
-
Ermin ZM
#10569 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Generalno ti je za te 2500+ klime tesko nac iskustva,goodwilly wrote: ↑27/04/2020 22:55 Ima li neko LG Artcool klimu, ovu:
da prenese iskustva![]()
slabo ko to kod nas uzima.
-
Bato 73
#10570 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Definitivno sam odlučio da uzmem jednu jaču klimu za grijanje do 50 m2 i dvomim se izmedju Daikin perfere 4,2 kW: FTXM42M + RXM42M9 i Fujitsu nocria x 3,5 kW: ASYG-12KXCA. Koji je model od ova dva izabrana u tehničkom smislu riječi bolji za grijanje a energetski isplativiji. Sve sam pregledao cijene i našao sam u Hrvatskoj sa povratom PDV-a od 25% perfera 42 me izađe 2160 km a nocria x 2.460 km. Od ove dvije hoću da kupim jednu koja je bolja za grijanje.Može li mala pomoć i savjet. Znam da će mnogi reći bacanje para, ali sam tako odlučio samo neznam šta mi je energetski i svakako bolje za grijanje 45-50 m2 stanarovac13 wrote: ↑27/04/2020 19:11 2012.g kad sam trazio dobru klimu ,opcija bila nocria 14 za 1900 KM ......bilo i drugih opcija izmedju ostalih gree hansol 09 po cijeni 2000KM dok je 12 ka bila skuplja.
Uvijek je bila rasprava.
Danas isto rasprava ali ju poredimo sa upola jeftinijim klimama.Bitno da se raspravlja![]()
- rovac13
#10571 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Bato @
To energetski sta je isplativije,ja odavno mislim da je to glupost,jer imam kod kuce i boljij i jeftinijih serija.Potrosnja je mala kod svih,tako da ne bih vise nikad razbijao glavu hocul za sezonu grijanja 50m2 potrositi 280KM ili 300KM npr...
Ta perfera je malo ozbiljnija serija daikina,treba da je dobra klima.
Ali brate ta nocria x je koliko se sjecam made in japan.
Ona ovdje kosta 4000-5000KM i niko to ne kupuje zbog cijene.......Ali ako to mozes nabavit za 2460KM ja nebi dalje gledao nista.
Tu klimu ne poredis sa perferom i obicnim klimama od 1000-3000KM ......nju poredis npr sa daikin ururu sarara i onda ima smisla razglabati sta je bolje......ovo ostalo je niza liga.
Ne vjerujem ni s njom da ces ustedit pare na potrosnji struje.....ali dobices veoma kvalitetan i dugotrajan uredjaj,trebalo bi.......moja stara nocria je made in kina,ali od 2012.g samo radi nista ne pita
To energetski sta je isplativije,ja odavno mislim da je to glupost,jer imam kod kuce i boljij i jeftinijih serija.Potrosnja je mala kod svih,tako da ne bih vise nikad razbijao glavu hocul za sezonu grijanja 50m2 potrositi 280KM ili 300KM npr...
Ta perfera je malo ozbiljnija serija daikina,treba da je dobra klima.
Ali brate ta nocria x je koliko se sjecam made in japan.
Ona ovdje kosta 4000-5000KM i niko to ne kupuje zbog cijene.......Ali ako to mozes nabavit za 2460KM ja nebi dalje gledao nista.
Tu klimu ne poredis sa perferom i obicnim klimama od 1000-3000KM ......nju poredis npr sa daikin ururu sarara i onda ima smisla razglabati sta je bolje......ovo ostalo je niza liga.
Ne vjerujem ni s njom da ces ustedit pare na potrosnji struje.....ali dobices veoma kvalitetan i dugotrajan uredjaj,trebalo bi.......moja stara nocria je made in kina,ali od 2012.g samo radi nista ne pita
-
Ermin ZM
#10572 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Jesil siguran da se nisi zahebo u racunici? Ako mozes nocriu x za te pare uzet nemas sta razmisljat. De ti sjedi jos jednom sracunaj za svaki slucaj, meni to prejeftino izgleda. Ona je 5000-6000 km dobro kaze rovac.Bato 73 wrote: ↑28/04/2020 15:02Definitivno sam odlučio da uzmem jednu jaču klimu za grijanje do 50 m2 i dvomim se izmedju Daikin perfere 4,2 kW: FTXM42M + RXM42M9 i Fujitsu nocria x 3,5 kW: ASYG-12KXCA. Koji je model od ova dva izabrana u tehničkom smislu riječi bolji za grijanje a energetski isplativiji. Sve sam pregledao cijene i našao sam u Hrvatskoj sa povratom PDV-a od 25% perfera 42 me izađe 2160 km a nocria x 2.460 km. Od ove dvije hoću da kupim jednu koja je bolja za grijanje.Može li mala pomoć i savjet. Znam da će mnogi reći bacanje para, ali sam tako odlučio samo neznam šta mi je energetski i svakako bolje za grijanje 45-50 m2 stanarovac13 wrote: ↑27/04/2020 19:11 2012.g kad sam trazio dobru klimu ,opcija bila nocria 14 za 1900 KM ......bilo i drugih opcija izmedju ostalih gree hansol 09 po cijeni 2000KM dok je 12 ka bila skuplja.
Uvijek je bila rasprava.
-
Bato 73
#10573 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Evo ljudi pogledajte
https://www.ri-klima.hr/klimatizacija/f ... xca-detail
Kod nas je 1km=4 kune. Pa kad iz ove cijene od 12.985 izbijete 25% povrata pdv-a ta klima vas košta 9.738 kuna ili 2.434 km
Kod nas je 1km=4 kune. Pa kad iz ove cijene od 12.985 izbijete 25% povrata pdv-a ta klima vas košta 9.738 kuna ili 2.434 km
-
Ermin ZM
#10574 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Racunaj i carinu. Doduse iz Gradiske si ako se ne varam mozda imas kakvu vezuBato 73 wrote: ↑28/04/2020 18:55 Evo ljudi pogledajte
-
Bato 73
#10575 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pa to kad sam napisao, znači da imam vezu na carini, samo moram sačekati otvaranje granica. Jedino što je meni oko i srce ostalo na Daikinu perferi 42, pa bi volio zaista čuti nekoga ko ima i Daikin perferu i ovog Fujitsu nocriu x za mišljenje. Rovac je rekao svoje za nocriu i ja ga cijenim.E sad da se javi barem neko ko ima perferu Daikina