Intuicija i telepatija

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
SaraFina

#51 Re: Intuicija i telepatija

Post by SaraFina »

ExNihilo wrote:
SaraFina wrote:

Logičko matematički inteligentni, dozvoli i drugima (mada tvoje objašnjenje je tačno) da se izraze :D

Nije sve u životu crno - bijelo :)
Po čemu si zaključila da ne dopuštam?
Po tome što si isključiv. Ako superiška kaže da "osjeća", onda ne moraš joj ti kvariti doživljaj logičnim pojašnjenjem "njenog fenomena" :D

U tvom slučaju i općenito slučajevima ljudi kao što si ti, kad dodje do "kuršlusa u sistemu" posljedice su nesagledive. VI prosto patite, ako nešto ne možete logično pojasniti i ne dozvoljavate nikakvo "nijansiranje".

Ovo ne mislim negativno.
SaraFina

#52 Re: Intuicija i telepatija

Post by SaraFina »

dale cooper wrote:Intuicija je wishful thinking, a telepatija je već sci-fi domena i ne znam zašto ju je postavljač teme uopšte povezao sa intuicijom.

Bilo kako bilo, ni za jedno ni za drugo nema konkretnih dokaza. :D

Provokatore :D

Nisam te godinu vidjela :))))
ExNihilo

#53 Re: Intuicija i telepatija

Post by ExNihilo »

SaraFina wrote:
ExNihilo wrote:
SaraFina wrote:

Logičko matematički inteligentni, dozvoli i drugima (mada tvoje objašnjenje je tačno) da se izraze :D

Nije sve u životu crno - bijelo :)
Po čemu si zaključila da ne dopuštam?
Po tome što si isključiv. Ako superiška kaže da "osjeća", onda ne moraš joj ti kvariti doživljaj logičnim pojašnjenjem "njenog fenomena" :D

U tvom slučaju i općenito slučajevima ljudi kao što si ti, kad dodje do "kuršlusa u sistemu" posljedice su nesagledive. VI prosto patite, ako nešto ne možete logično pojasniti i ne dozvoljavate nikakvo "nijansiranje".

Ovo ne mislim negativno.
Ja njoj uopće ne branim da osjeća, ili da uprkos mom objašnjenju smatra svoje tumačenje ispravnim. Kada bih to radio - bio bih isključiv i ne bih dozvoljavao drugima pravo na stav, za šta si me optužila.

Međutim, ako iracionalno objašnjenje nazovem iracionalnim, potom objasnim zašto je iracionalno, te navedem racionalno - to se zove argumentacija. I ne postoji ama baš nijedan razlog zašto bih, u otvorenom i slobodnom društvu, suzdržavao se da isto civilizirano iznesem zarad nečijih intimnih osjećaja.
dale cooper

#54 Re: Intuicija i telepatija

Post by dale cooper »

SaraFina wrote:
dale cooper wrote:Intuicija je wishful thinking, a telepatija je već sci-fi domena i ne znam zašto ju je postavljač teme uopšte povezao sa intuicijom.

:kakoste: :D

Ne provociram, sličnog sam mišljenja kao i Niho po ovom pitanju. :D

Tu sam ja, samo nismo na istim temama. :D
Zejnep

#55 Re: Intuicija i telepatija

Post by Zejnep »

A zašto je iracionalno?

U zadnje vrijeme svi pokusavaju svaku emociju objasniti logikom, hemijskim spojevima i čime sve ne. Nije da nema istine ali jadan je ljudski rod, još više nego li je sad, ako se emotivnost, i sve što je vezano za nju, pokuša objasniti kao iracionalno razmišljanje.
Last edited by Zejnep on 18/03/2018 13:34, edited 1 time in total.
ExNihilo

#56 Re: Intuicija i telepatija

Post by ExNihilo »

Objašnjavamo psihološki fenomen. Psihologija je nauka. U objašnjenju fenomena nauka koristi racionalne kapacitete. Eto, zato.
Zejnep

#57 Re: Intuicija i telepatija

Post by Zejnep »

ExNihilo wrote:Objašnjavamo psihološki fenomen. Psihologija je nauka. U objašnjenju fenomena nauka koristi racionalne kapacitete. Eto, zato.
Postoji dosta stvari koje nauka ne može objasniti.
Nemo' da ti počnem nabrajati. :mrgreen:
SaraFina

#58 Re: Intuicija i telepatija

Post by SaraFina »

ExNihilo wrote:
SaraFina wrote:

Ovo ne mislim negativno.
Ja njoj uopće ne branim da osjeća, ili da uprkos mom objašnjenju smatra svoje tumačenje ispravnim. Kada bih to radio - bio bih isključiv i ne bih dozvoljavao drugima pravo na stav, za šta si me optužila.

Međutim, ako iracionalno objašnjenje nazovem iracionalnim, potom objasnim zašto je iracionalno, te navedem racionalno - to se zove argumentacija. I ne postoji ama baš nijedan razlog zašto bih, u otvorenom i slobodnom društvu, suzdržavao se da isto civilizirano iznesem zarad nečijih intimnih osjećaja.
Pogrešno sam se možda izrazila u vezi isključivosti. No, ne možeš negirati svoj pomalo superirorniji stav, koji si furao u tom pojašnjenju, općenito na temi i koji furaš i u ovom postu upućenom meni. Zar ne? :D (iako ti i argument i pojašnjenje stoji)
Zato kažem, ako ovi pretjerano intuitivni trebaju balans, ni tebi kao logičaru ne bi bilo izlišno da pokušaš balansirati.
Doćeš do zida možda jednom, i nećeš moći dati sebi logičko pojašnjenje, te će za tebe to predstavljati noćnu moru.
SaraFina

#59 Re: Intuicija i telepatija

Post by SaraFina »

dale cooper wrote:
SaraFina wrote:

:kakoste: :D

Ne provociram, sličnog sam mišljenja kao i Niho po ovom pitanju. :D

Fakat? Opsjednuta sam politikom zadnje vrijeme. Uglavnom :kiss: drago mi je da te vidim.
dale cooper

#60 Re: Intuicija i telepatija

Post by dale cooper »

SaraFina wrote:
dale cooper wrote:

Fakat? Opsjednuta sam politikom zadnje vrijeme. Uglavnom :kiss: drago mi je da te vidim.
Da, muzika i film uglavnom. I da, primjetio sam tu tvoju opsjednutost politikom. :mrgreen: Također. :-D :kakoste:
graue_maus

#61 Re: Intuicija i telepatija

Post by graue_maus »

:)
ExNihilo

#62 Re: Intuicija i telepatija

Post by ExNihilo »

Zejnep wrote:
ExNihilo wrote:Objašnjavamo psihološki fenomen. Psihologija je nauka. U objašnjenju fenomena nauka koristi racionalne kapacitete. Eto, zato.
Svakako, ali se takva rasprava uglavnom svede na pitanja koja nauka i ne pokušava objasniti. Recimo, često se ističe kako nauka ne može reći šta je moralno. Sve ok, ali nauka i ne pokušava definirati moral, tj. razlučiti dobro od lošeg, već istinu od neistine.

Bilo kako bilo, to što postoje pitanja koje izlaze izvan dometa koji nauka nastoji pojasniti, poput morala, nikako ne daje za pravo da zanemarimo odgovore na pitanja koja može i jeste objasnila.
SaraFina wrote:
ExNihilo wrote:
SaraFina wrote:

Ovo ne mislim negativno.

Pogrešno sam se možda izrazila u vezi isključivosti. No, ne možeš negirati svoj pomalo superirorniji stav, koji si furao u tom pojašnjenju, općenito na temi i koji furaš i u ovom postu upućenom meni. Zar ne? :D (iako ti i argument i pojašnjenje stoji)
Zato kažem, ako ovi pretjerano intuitivni trebaju balans, ni tebi kao logičaru ne bi bilo izlišno da pokušaš balansirati.
Doćeš do zida možda jednom, i nećeš moći dati sebi logičko pojašnjenje, te će za tebe to predstavljati noćnu moru.
Balansirati ne znači naći se na pola puta između istine i neistine. Kada je objektivna realnost u pitanju, tu nema mjesta za kompromis. Istina je jedna, samo je pitanje da li smo je dokučili. Tako da bih, zapravo, rekao da balansirati znači ostati otvorenog uma na drugačija pojašnjenja potkrijepljena argumentima/dokazima. Što jesam, ili se barem trudim biti, pa bih tako rado čuo drugačije objašnjenje ranije pomenutog fenomena, ali da misli putuju kroz eter jednostavno does not cut it. :D
Zejnep

#63 Re: Intuicija i telepatija

Post by Zejnep »

Ne pričamo o moralu nego o intuiciji koju, koliko znam, nauka priznaje, psiholozi priznaju, ali ju ne mogu objasniti.
A istina? Eh, pa svako ima svoju istinu :mrgreen:
SaraFina

#64 Re: Intuicija i telepatija

Post by SaraFina »

@ExNihilo, pazi se "smrčikvizma" s tim stavom :D

Ne mislim naravno u bukvalnom smislu, više stilski. Zaobilazićeš pomalo, pomalo sve "drugačije argumente i mišljenja" i otići u jednu drugu krajnost :D i pafff puknuti! O zid! Istina je relativan pojam. Nešto što tebi predstavlja čistu istinu, za mene je upitno istinito, nedovoljno ili potpuno neistinito i obratno :D

@dale, relax. Tako i treba!
SaraFina

#65 Re: Intuicija i telepatija

Post by SaraFina »

Intuicija predstavlja osobni doživljaj/predosjećaj dogadjaja koji je izvan bilo kakvog logičkog pojašnjenja. Sad možemo proširiti temu na vrste inteligencije, pa bi došli do pojašnjenja koji ljudi su u principu najviše intuitivni. Važno je da se pronadje balans izmedju intuicije i logike. Pa evo niz nekih savjeta koje koristim/koje stručnjaci preporučuju.
Laičkim jezikom pojašnjenja:

Za intuiciju je neophodna promjena svijesti, te stanje jasnoće i otvorenog ispitivanja samog sebe, okoline i ljudi. U pitanju je spoznaja koju osećamo u "tijelu, srcu i duši".

Za razvijanje intuicija važno je osloboditi se vlastitog ega, upotpuniti sopstveno samopouzdanje, te tako dolaziti do samospoznaja i u krajnjoj liniji "otkrivati svijet oko sebe".

Intuicija često čovjeka upućuje na neku stvar ili spoznaju a logička strana uma joj se vatreno suprotstavlja. Stručno mišljenje preovladava, da u takvim situacijama ipak treba dati prednost logičkoj strani uma.

Može se pojaviti momentalno kao osjećaj u mozgu, stomaku i predstavlja sponu izmedju svjesnog svijeta i dubokih unutarnjih slojeva čovjekovog bića.

Verujte svom instinktu svakako, ali ako se baš u više od 70% kosi, sa onim što vam razum preporučuje, postupite razumno.
Pri važnim odlukama postavljajte sebi pitanja i dajte odgovore. Obično ono najednostavnije rješenje, koje se pojavi je ujedno i najpribližnije rješenju problema.

Gledajte da ne reagujete impulsivno u kriznim situacijama. Pustite da se bura osjećaja smiri. Oslobodite razum od negativnih predvidjanja dogadjaja i pustite mozak da "oslobodjen" iznalazi rješenja.
Obraćajte pažnju na znake (kao što je govor tijela kod ljudi) pratite njihove reakcije i sasvim sigurno doćiće te do spoznaja i mišljenje koje se neće kositi sa razumom.

Kreativne osobe imaju više razvijenu intuiciju, pa se potrudite da osjećaje "sortirate" po prioritetima, nemojte se zamarati i opterećivati stvarima na koje ne možete utjecati. Pokušajte da slobodno vrijeme ispunite onim što volite i želite, da se družite sa pozitivnim i dragim osobama i da jednostavno za cilj sebi postavite da kvalitetu života unapredjujete svakodnvno malim koracima.
Bolje od ovog ne može. Koje su primjedbe?
superiska

#66 Re: Intuicija i telepatija

Post by superiska »

Isto kao i intuicija, telepatija se kosi sa racionalnim i nema logicno objasnjenje, makar ne intuicija koju sam kroz neke primjere u postovima navela. Kao sto rekoh, i kroz uvodni post sam ih odvojila da ne otvaram zasebne teme.

Jasno mi je o cemu @exNihilo pise i slazem se sa napisanim samo sto ja, npr., nemam tu moc da se oduprem pojavi predosjecaja u odredjenim situacijama. Moguce je i da, u sustini, ne zelim (vise) da se oduprem jer se ispostavila kao ispravna, iako nemam logicno i realno pojasnjenje. Nisam trazila u sebi i ne znam da li je moguce nauciti kako da dodje do njenog izostanka. Citajuci postove pocinje mi se ciniti da je, mozda, urodjena :D i da je prosto, neko je ima, neko ne.

Telepatija....misterija = da li je moguce da je klasicna koincidencija?
ExNihilo

#67 Re: Intuicija i telepatija

Post by ExNihilo »

Zejnep wrote:Ne pričamo o moralu nego o intuiciji koju, koliko znam, nauka priznaje, psiholozi priznaju, ali ju ne mogu objasniti.
A istina? Eh, pa svako ima svoju istinu :mrgreen:
Pozadinski psihološki mehanizmi koji uslovljavaju ono što uobičajeno nazivamo osjećajem intuicije su opsežno pojašnjeni. Survivorship bias, kojeg sam ranije spomenuo, tek je jedan od tih mehanizama.

Dakle, da dodatno pojasnim, intuicija nije "problem", sama po sebi, kao što je to telepatija, sve dok nastojimo uzroke intuicije utvrditi racionalno. Problem nastaje kada joj pripisujemo natprirodna tumačenja, čime zatvaramo vrata spoznaje, i pretplaćujemo se na lijena i nedokazana objašnjenja.

Nekada podavno je na ovom forumu bila tema slična ovoj, na kojoj je jedan od učesnika tvrdio kako se, jedne prilike, vozio sa prijateljem i dobio osjećaj da će kamenčić udariti u šoferšajbu, na šta je upozorio prijatelja, samo da bi se to i dogodilo nekoliko trenutaka kasnije. Tada sam tvrdio, a tvrdim i sada, da iza takvih intuicija ne stoji nikakva konekcija sa spiritualnim dimenzijama, već da prosto podcjenjujemo sposobnost našeg mozga da predvidi potencijalne opasnosti u našem okruženju, zbog čega je uostalom i evoluirao.
SaraFina wrote:@ExNihilo, pazi se "smrčikvizma" s tim stavom :D
Smrčak tvrdi da iznosi apsolutnu i nepromjenjivu istinu. Ja tvrdim da je sve što sam napisao, odnosno što je rezultat naučnoistraživačkog rada, te konsekventne peer review kontrole naučne zajednice, možda ipak neistina, ali tražim da objasniš zašto je neistina i ponudiš bolje objašnjenje.

Kako ta dva stava mogu biti jednaka?
SaraFina wrote: Ne mislim naravno u bukvalnom smislu, više stilski. Zaobilazićeš pomalo, pomalo sve "drugačije argumente i mišljenja" i otići u jednu drugu krajnost :D i pafff puknuti! O zid! Istina je relativan pojam. Nešto što tebi predstavlja čistu istinu, za mene je upitno istinito, nedovoljno ili potpuno neistinito i obratno :D
Prilično sam siguran da sila gravitacije od 9.81G vrijedi podjednako za mene i tebe. Ukoliko sumnjaš, uvijek možeš testirati skokom sa višespratnice. :D

To što su estetske i moralne kategorije relativne, pa je za mene istina da je Natalie Portman najbolja glumica, dok je za tebe to možda Jennifer Lawrence, ili je za mene nemoralno jesti životinje, dok za tebe nije, nije uopće od interesa za nauku i bespredmetno je takve teze uopće spominjati u kontekstu ove rasprave, jer sugeriraju elementarno nerazumijevanje nauke kao koncepta i domena njenog djelovanja.

Naučne istine su nužno općenite. Ne postoji individualna naučna istina.
zoomba

#68 Re: Intuicija i telepatija

Post by zoomba »

znaci ako nesto ne mozes obajsniti logicki i naucno , onda kao da to i ne postoji... :D
anchor85

#69 Re: Intuicija i telepatija

Post by anchor85 »

@ExNihilo, počinjemo se slagati :D
ExNihilo wrote:
... iza takvih intuicija ne stoji nikakva konekcija sa spiritualnim dimenzijama, već da prosto podcjenjujemo sposobnost našeg mozga da predvidi potencijalne opasnosti u našem okruženju, zbog čega je uostalom i evoluirao.
Ti si samo ljepše napisao od mene :D A dodala bih da je to sposobnost da predvidimo razvoj događaja u bilo kakvoj situaciji koju smo ranije doživjeli (a nije nužno da smo dali mnogo značaja tom iskustvu).

A taj "osjećaj" dolazi iz toga što se sve vezano za intuiciju odvija podsvjesno, pa naše svjesno ja to ne zna drugačije nazvati niti objasniti.
SaraFina

#70 Re: Intuicija i telepatija

Post by SaraFina »

@ExNihilo

Mislim da me nisi razumio.

Sadržaj argumentacije sastoji se od onih stavova koji se koriste kao uvod obično.

1.Voda je tečnost.

2. Svaka tečnost može ispariti.

3. Voda može ispariti.

Isto tako superiška kaže :

1. Imam neprijatan osjećaj u stomaku

2. Danas mi je ispit

3. Osjećaj me nije prevario dobila sam negativnu ocjenu

1 i 2 su sadržaj argumentacije u oba slučaja? Ispravnost rezultata?

- u istoj mjeri koliko ovisi o ispravnosti forme izvodjenja zaključka,

- ovisi i o ispravnosti sadržaja koji ulazi u argumentaciju.

Ako jedna od tačaka ( u ovom slučaju 3 u oba primjera ne spada u skupinu dokazanih tvrdnji, kako rezultat može biti siguran? Čak i u slučaju da tačke 1 i 2 jesu istinite? Zbog toga i imaš aspekt forme i sadržaja ( valjda).
Connaisseur Karlin

#71 Re: Intuicija i telepatija

Post by Connaisseur Karlin »

Zejnep wrote:
reci im Zajnep :thumbup:

ExNihilo, emocije nisu iskljucivo psiholoski fenomen :D ;-)
Connaisseur Karlin

#72 Re: Intuicija i telepatija

Post by Connaisseur Karlin »

SaraFina wrote:
Kreativne osobe imaju više razvijenu intuiciju, pa se potrudite da osjećaje "sortirate" po prioritetima, nemojte se zamarati i opterećivati stvarima na koje ne možete utjecati. Pokušajte da slobodno vrijeme ispunite onim što volite i želite, da se družite sa pozitivnim i dragim osobama i da jednostavno za cilj sebi postavite da kvalitetu života unapredjujete svakodnvno malim koracima.
logicno da imaju razvijeniju intuiciju, jer imaju vise materijala za sortiranje mogucih opcija :D

intucicija je razvijena u skladu sa zivotnim iskustvima osoba :)

znaci, insuticija nije naivno impuslivna reakcija u mozgu :D
John Cleese

#73 Re: Intuicija i telepatija

Post by John Cleese »

superiska wrote:Slusate li intuciju i djelujete li u skladu s njom? Desava li vam se da, bez obzira, na predosjecaj, furate u kontru misleci da vas osjecaj samo vara?
Buduci da je na ovom dijelu pdf-a, tema se odnosi na zensko-muske odnose, veze, male i velike ljubavi :-D, donosenje odluka i sl.
Uvijek imam jak predosjecaj za nesto. Obicno se ispostavi da je bio tacan ali sam ga znala i ignorisati vise iz zelje da je samo znak neke zbunjenosti i nesigurnosti. Hocu reci da cesce poslusam nego ne :D a ako sam bas u dilemi pocnem pratiti i slusati znakove u stilu da me zaobidje sve sto nije dobro za mene ma koliko se to cinilo u tom momentu kao super i privlacno.
Telepatija.... x puta mi se desilo da, npr., uzmem telefon kako bih poslala poruku i bas u tom momentu stize poruka od te osobe. Ovo se desava svima :) i spada mi u neku kategoriju sitne telepatije. Hajde, vidjet' cemo kako tema bude odmicala :) ima i onih nevjerovatnih dogadjaja koje nemaju logicno opravdanje pa ih nazivamo sudbina, sta li vec :D
Rekao bih da je taj "osjecaj" rezultat slozenog nesvjesnog mentalnog procesa koji, izmedju ostalog, pociva na uporedjivanju trenutnog sa prethodnim iskustvom i obrade mnostva kojekakvih drugih informacija za nemjerljivo kratko vrijeme - nista nadnaravno.

"Predosjecaj", "znakovi"... to vec blago tukne i na parapsiholoske izmaglice. Oprez!

A to sto nazivas telepatijom - nije telepatija nego koincidencija :D
(Da je, pak, poruka, koju si u opisanoj situaciji primila od osobe koju pominjes, sadrzala odgovor na pitanje koje bi ti njoj postavila u poruci koju si joj htjela poslati... eh tada bi imali dobar razlog za drugaciju rasvjetu na temi, uz odgovarajucu glazbenu podlogu https://www.youtube.com/watch?v=XVSRm80WzZk )
Bloo
Globalna šefica

#74 Re: Intuicija i telepatija

Post by Bloo »

Ne mogu da se odlučim koliko ovdje ima Muldera, a koliko Scully ljudi...
MarlboroGold

#75 Re: Intuicija i telepatija

Post by MarlboroGold »

Bloo wrote:Ne mogu da se odlučim koliko ovdje ima Muldera, a koliko Scully ljudi...
Sve je dobro dok nema cigarette smoking man-a...
Post Reply