Zejnep wrote:Ne pričamo o moralu nego o intuiciji koju, koliko znam, nauka priznaje, psiholozi priznaju, ali ju ne mogu objasniti.
A istina? Eh, pa svako ima svoju istinu

Pozadinski psihološki mehanizmi koji uslovljavaju ono što uobičajeno nazivamo osjećajem intuicije su opsežno pojašnjeni. Survivorship bias, kojeg sam ranije spomenuo, tek je jedan od tih mehanizama.
Dakle, da dodatno pojasnim, intuicija nije "problem", sama po sebi, kao što je to telepatija, sve dok nastojimo uzroke intuicije utvrditi racionalno. Problem nastaje kada joj pripisujemo natprirodna tumačenja, čime zatvaramo vrata spoznaje, i pretplaćujemo se na lijena i nedokazana objašnjenja.
Nekada podavno je na ovom forumu bila tema slična ovoj, na kojoj je jedan od učesnika tvrdio kako se, jedne prilike, vozio sa prijateljem i dobio osjećaj da će kamenčić udariti u šoferšajbu, na šta je upozorio prijatelja, samo da bi se to i dogodilo nekoliko trenutaka kasnije. Tada sam tvrdio, a tvrdim i sada, da iza takvih intuicija ne stoji nikakva konekcija sa spiritualnim dimenzijama, već da prosto podcjenjujemo sposobnost našeg mozga da predvidi potencijalne opasnosti u našem okruženju, zbog čega je uostalom i evoluirao.
SaraFina wrote:@ExNihilo, pazi se "smrčikvizma" s tim stavom
Smrčak tvrdi da iznosi apsolutnu i nepromjenjivu istinu. Ja tvrdim da je sve što sam napisao, odnosno što je rezultat naučnoistraživačkog rada, te konsekventne peer review kontrole naučne zajednice, možda ipak neistina, ali tražim da objasniš zašto je neistina i ponudiš bolje objašnjenje.
Kako ta dva stava mogu biti jednaka?
SaraFina wrote:
Ne mislim naravno u bukvalnom smislu, više stilski. Zaobilazićeš pomalo, pomalo sve "drugačije argumente i mišljenja" i otići u jednu drugu krajnost

i pafff puknuti! O zid! Istina je relativan pojam. Nešto što tebi predstavlja čistu istinu, za mene je upitno istinito, nedovoljno ili potpuno neistinito i obratno

Prilično sam siguran da sila gravitacije od 9.81G vrijedi podjednako za mene i tebe. Ukoliko sumnjaš, uvijek možeš testirati skokom sa višespratnice.
To što su estetske i moralne kategorije relativne, pa je za mene istina da je Natalie Portman najbolja glumica, dok je za tebe to možda Jennifer Lawrence, ili je za mene nemoralno jesti životinje, dok za tebe nije, nije uopće od interesa za nauku i bespredmetno je takve teze uopće spominjati u kontekstu ove rasprave, jer sugeriraju elementarno nerazumijevanje nauke kao koncepta i domena njenog djelovanja.
Naučne istine su nužno općenite. Ne postoji individualna naučna istina.