Intervju Dana: Selim Bešlagić, zatočenik BiH

never no

Post by never no »

Sta natklapate o putovnicama i sinovima bez veze.Jurisic lezi u muriji mjesecima ,a vlast drzave BiH nemrda k.... da ga izvadi.Beslagic i ostali su izdani jer su branili BiH,a to ocigledno nepase petokolonasima koji jos uvijek jebu borce i narod koji su se borili za BiH.Jurisic nebih sjedio u srbijanskom bajbuku ni 24 sata da politicari rade svoj posao.
Treba se fokusirati na problem "Tuzlanska ekipa" i dati podrsku tim ljudima ,patriotima BiH,a ne naklapati o glupostima.
pozdrav BiH patriotama
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

jefferson wrote:
basta sljezove boje wrote:
zlatan01 wrote: Ti ocigledno imas odredjene informacije o kriminalnim djelatnostima Selima B. pa te ja molim kao savjesnog gradjanina, patriotu i pravdoljubivu osobu da te dokaze predocis tuzilastvu ali radi svake sigurnosti i novinama (domacim i stranim) kao i nevladinim organizacijama (takodje domacim i stranim).
slabo se bilo sta moze dokazati, jedino da je Beslagicu junioru do uvodjena skolarina bilo upisano drzavljanstvo BiH u upisne listove, a od uvodjenja skolarina hrvatsko. Dokumente posjeduje referada FER-a u Zagrebu i ne mogu se tako lako dobiti. 5000 njemackih maraka koje su ostali bh. studenti platili on nije platio. Slucaj da se Beslagic bas tih dana nasao sa Matom Granicem ne dokazuje nista, bas kao sto nista nije dokazivalo to sto se Sven Alkalaj slucajno nasao sa Kolindom. Fakt da je Beslagic junior imao ogroman novac za jednog studenta u Zagrebu isto tako ne dokazuje nista, lako je pronaci kakvog rodjaka u dijaspori i reci da ga je on financirao.

nadam se da me razumijes, moze se dokazati jesu li Beslagici hrvatski drzavljani i kada su dobili hrvatske dokumente, ali nemoguce je dokazati cime su oni to platili i odakle im lova
hmmm, sad sam skroz promjenio misljenje o selimu.
Vidis nakon svih njegovih zasluga o ratu sad mi se covjek zgadi zato sto pucaju price po kaficima!
I sta ako mu je sin studirao u Zagrebu?
ja sam upoznao od jednog bosnjackog borca za sva prava bosnjaka sinove koji su studirali u Pennsylvaniji, jedan vozio X5 drugi Mercedes C230, Apple kompjuteri itd, a "babo" po bosni vazi kako se treba boriti za BiH.
Ali niko nema dokaza da oni trose pare poreskih obveznika tako da mogu samo nagadjat.
E tako ti radis u slucaju Selima Beslagica (ne samo ti, nego vecina raje u BiH prema nekome ko im se licno nesvidja) samo zato sto imas neki animozitet prema covjeku.
kolege sa faksa pricale zgrozene dekadentnim zivotom juniora ... Beslagic mi ni iz dzepa ni u dzep ... daleko je Tuzla
ibro dirka

Post by ibro dirka »

Basto, mozemo li bez kakenja, fakat? Znam da si isla u Prvu :D, ali vec si davno premasila normu. Jeffem i tebe bih zamolio isto.

Ako imate sta reci na temu, recite, inace otvarajte novu za (kao sto neko vec rece) frizeraja.
babanovac

Post by babanovac »

Neka,neka,volim ja ove upucene.
Sjedim ja tako jenoc u kahvani,kad ce ti meni jedna,doktorica,reci:
"Znas da je nacelnik Ilidze bio cetnicki vojvoda?"
"Kako mu je ime?" - pitam ja.
"Neznam,al cula momci pricaju u kaficu."
babanovac

Post by babanovac »

A sad na temu:
Ja licno,osjecam se nesigurno,nije to ona nemoc kao u proljece 1992.,ali jeste nemoc.
Ovi opet po Bosni rade sta hoce.
Tuzlanka25

Post by Tuzlanka25 »

Citam ove komentare i ne mogu sebi da dodjem. Ne pisem istina cesto na ovom forumu, ali citam tudja misljenja. Ali, postovana "rajo", ovo ovdje nisu misljenja vec mahalska naklapanja (cast izuzecima). Prepucavate se oko toga kako Beslagic ima para i sin mu se istim u Zagrebu neke davne razbacuje, kako mu je isti taj sin promijenio drzavljanstvo da ne mora 5000 DM za skolarine da plati (!? ako ima toliko para, sta mu znaci 5000 - al nejse...), a niko da se skoncentrise na krivce ove bruke.

Jer "krivac" nije Beslagic, niti Jurisic, a ovdje se preko dvije pune stranice foruma samo ova imena prozivaju. Ti ljudi su bili i ostali ljudi prvog sata 1992, da Besle nije bilo ko zna da li bih ja i deseti iz Tuzle danas bili zivi. Ali to nama ove 2007. vise nije bitno, jer ko danas ***be ocito ljude prvog sata iz 1992. Nasa vlada samo nanova demonstrira koliki mekusci i poltroni u njoj sjede. Daje nam svima u ovoj zemlji dokaz koliko se u ovom drustvu, u ovoj nam drzavi, cijene ljudi koji su doprinijeli da danas nosimo pasos B-H DRZAVE. Pa koliko god on meni ogranicavao kretanje i bio "nebitan", on je dokaz da ja imam domovinu. A bome i vi isto tako. I za ovaj pasos je moj buraz i prvi komsija i tvoj komsija i otac obisao pola Bosne i prespavao bezbrojne noci u blatu rovova, uz strah i pucnjavu. A sto? Da danas imamo nesto sto je nase. Nesto sto se zove Bosna i Hercegovina. I te ljude danas ova ista drzava, njena vlada, a time i mi - jer hej! vlada JESTE predstavnik interesa i prava narode iste zemlje, pusta da trunu po zatvorima jedne "beogradske pravde"!? U nadi da ih sta - proguta mrak, sve se zataska i mi nastavimo zivjeti u mraku i nadi da se nista "nama" nece desiti`!

Znaci to je sve sto treba? Da nam susjedna vlada digne optuznicu protiv bilo koga, na osnovu bespravnih argumenata i dokaza, da se jednoj individui oduzme sloboda? Je li to drzava koja ce sutra stitit mene xy-noname anonimu? Ta ista koja nije sposobna zastiti, ma kakvi zastiti, uzeti u odbranu ljude kao Jurisica i Beslagica?

O tome treba raspravljati na ovoj platformi. Pitati se kako nas i prije svega na koji nacin i gdje nas to vode "oni", ta nasa vlada? Ti zastupnici svih drzavljana Bosne i Hercegovine. Zauzeti stav! A ne polemisati o osobi Beslagica. On i Jurisic su samo figure u ovoj igri. Njih vec sutra moze zamijeniti tvoj otac ili moj brat, ali pitajmo se hoce li tada uopste neko znati za to u ovoj zemlji? Pisati na forumu, u Danima? A kamoli, hoce li oni imati zastitu ove zemlje? Ove iste za koju su se borili?
Ovdje se nepravda mijesa sa bespravljem i kazna sa nagradom, a oni sute...

To mene brine. A ne nekadasnja visina skolarine necijeg sina.
Last edited by Tuzlanka25 on 21/09/2007 23:17, edited 1 time in total.
rajvosa^

Post by rajvosa^ »

Tuzlanka25 wrote:Citam ove komentare i ne mogu sebi da dodjem. Ne pisem istina cesto na ovom forumu, ali citam tudja misljenja. Ali, postovana "rajo" (cast izuzecima), ovo ovdje nisu misljenja vec mahalska naklapanja. Prepucavate se oko toga kako Beslagic ima para i sin mu se istim u Zagrebu neke davne razbacuje, kako mu je isti taj sin promijenio drzavljanstvo da ne mora 5000 DM za skolarine da plati (!? ako ima toliko para, sta mu znaci 5000 - al nejse...), a niko da se skoncentrise na krivce ove bruke.

Jer "krivac" nije Beslagic, niti Jurisic, a ovdje se preko dvije pune stranice foruma samo ova imena prozivaju. Ti ljudi su bili i ostali ljudi prvog sata 1992, da Besle nije bilo ko zna da li bih ja i deseti iz Tuzle danas bili zivi. Ali to nama ove 2007. vise nije bitno, jer ko danas ***be ocito ljude prvog sata iz 1992. Nasa vlada samo nanova demonstrira koliki mekusci i poltroni u njoj sjede. Daje nam svima u ovoj zemlji dokaz koliko se u ovom drustvu, u ovoj nam drzavi, cijene ljudi koji su doprinijeli da danas nosimo pasos B-H DRZAVE. Pa koliko god on meni ogranicavao kretanje i bio "nebitan", on je dokaz da ja imam domovinu. A bome i vi isto tako. I za ovaj pasos je moj buraz i prvi komsija i tvoj komsija i otac obisao pola Bosne i prespavao bezbrojne noci u blatu rovova, uz strah i pucnjavu. A sto? Da danas imamo nesto sto je nase. Nesto sto se zove Bosna i Hercegovina. I te ljude danas ova ista drzava, njena vlada, a time i mi - jer hej! vlada JESTE predstvnik interesa narode iste zemlje, pusta da trunu po zatvorima jedne "beogradske pravde"!? U nadi da ih sta - proguta mrak, sve se zataska i mi nastvaimo zivjeti u mraku i nadi da se nista nece desiti`!

Znaci to je sve sto treba? Da nam susjedna vlada digne optuznicu protiv bilo koga, na osnovu bespravnih argumenata, da se jednoj individui oduzme sloboda? Je li to drzava koja ce sutra stitit mene xy-noname anonimu? Ta ista koja nije sposbna zastiti, ma kakvi zastiti, uzeti u odbranu ljude kao Jurisica i Beslagica?

O tome treba raspravljati na ovoj platformi. Pitati se kako nas i prije svega na koji nacin i gdje nas to vode "oni", ta nasa vlada? Ti zastupnici svih drzavljana Bosne i Hercegovine. Zauzeti stav! A ne polemisati o osobi Beslagica. On i Jurisic su samo figure u ovoj igri. Njih vec sutra moze zamijeniti tvoj otac ili moj brat, ali pitajmo se hoce li tada uopste neko znati za to u ovoj zemlji? Pistai na forumu, u Danima? A kamoli, hoce li oni imati zastitu ove zemlje? Ove iste za koju su se borili?

To mene brine. A ne visina skoalrine necijeg sina.
Slazem se u potpunosti.
Salko sto je u vodu skako

Post by Salko sto je u vodu skako »

basta sljezove boje wrote:dobro ibro, necu se vise javljat. Beslagic mi ide na zivce, jer je njegova zena slozila takav skandal u Zagrebu kad su uveli skolarine za strane studente (5 000). Problem su rjesili tako sto je Beslagic pozvao Matu Granica i rjesio problem putovnica za sina i cijelu familiju u Sven Alkalaj stilu
te skolarine su za bosanske studente i onako platile strane humanitarne organizacije isti slucaj je bio i sa zdravstvenim osiguranjem 8-)
venera888

Post by venera888 »

Beslagic: I JA SAM POSTAO MUSLIMAN

Beslagic:I ja sada govorim kao Bošnjak, kao musliman

whoooo :shock: mashallah :lol: :-)
never no

Post by never no »

Tuzlanka 25
aferim,svaka na svom mjestu.
basta sljezove boje

zaboravili smo jedan sitan detalj da su Beslagic i Tuzla dobivali za vrijeme rata pomoc od mnogih zapadnih zemalja kao grad u kojem vladaju nenacionalisti. Moja poznanica je preklinjala njemacku stranku zelenih da pomognu jednom gradu u BiH. Cem Ozdemir, parlamentarni zastupnik te stranke, ju je skinuo s q i rekao da oni samo podrzavaju Tuzlu, jer su valjda svi ostali nacionalisti pa je red da umru od gladi
Tuzlanka25

Post by Tuzlanka25 »

basta sljezove boje wrote:zaboravili smo jedan sitan detalj da su Beslagic i Tuzla dobivali za vrijeme rata pomoc od mnogih zapadnih zemalja kao grad u kojem vladaju nenacionalisti. Moja poznanica je preklinjala njemacku stranku zelenih da pomognu jednom gradu u BiH. Cem Ozdemir, parlamentarni zastupnik te stranke, ju je skinuo s q i rekao da oni samo podrzavaju Tuzlu, jer su valjda svi ostali nacionalisti pa je red da umru od gladi
Ma tebi djevojko ocito smetaju i Tuzla i Beslagic, ali predlazem da otvoris novu temu na forumu gdje si mozes ono pravo dati oduska, pa "proslaviti" dati dogadjaj. Ovdje je krajnje neumjesno mjesto za ovakve niske komentare.
krkan

Post by krkan »

Oni Bosnu i Hercegovinu promatraju kao teritoriju, a ne državu.

DANI: Iz čega izvlačite takav zaključak?

BEŠLAGIĆ: Prvo, dižu optužnicu za djelo koje se nije dogodilo u Srbiji. Nema nikakvog zakonskog uporišta za suđenje u Srbiji, čak je i Haški tribunal predmet vratio Bosni i Hercegovini. Dalje, oni dižu optužnicu protiv Ilije Jurišića, kojeg su uhapsili i mjesecima ga drže u zatvoru, te nas šestorice, od kojih je jedan umro. Naša država ne reagira. U Interpolovoj potjernici se nalaze naši osobni podaci iz CIPS-a. Kako su oni došli u posjed tih informacija? Znači, neko u našim državnim organima radi za Beograd. Sjedište CIPS-a je u Banjoj Luci, a znam i da policija u Bijeljini više radi za Srbiju, nego za BiH. Naš Interpol, u BiH, nikada nije poslao upit o razlozima za potjernicu. A ja sam danas zatočen u Bosni i Hercegovini. Pogledajte ko je glavni u našem Interpolu? Znam da je Srbin, znam da je iz Bijeljine, a znam i da je Bijeljina centar svega što se godinama organizira protiv Tuzle. Tvrdim da je veza Policije Republike Srpske s Beogradom totalna, da je sto puta jača nego što je s organima Bosne i Hercegovine. Kada sam pozvan na saslušanje, SDP je u parlamentu tražio raspravu ne o sigurnosti Selima Bešlagića, već o sigurnosti građana BiH. Rasprava je trajala, mislim, 16 sati. Naši prijedlozi zaključaka nisu usvojeni, već da se utvrdi koliko ima potjernica sa svake strane. I tek tada, nakon mjesec i po od hapšenja Ilije Jurišića, naše Ministarstvo sigurnosti prvi put reagira. I pazite šta se dalje dešava: utakmica u Mostaru, igraju Zrinjski i beogradski Partizan. Partizanovi huligani razvale, razbiju stadion, napadnu policiju i sve ostalo... I nijedan ne bude uhapšen, nijedan ne bude pritvoren ni 24 sata! Tri, četiri dana nakon toga, u Podgorici se igrala utakmica između Budućnosti i splitskog Hajduka. Tom prilikom su tri huligana iz Srbije napravila incident i crnogorska policija ih je uhapsila. I šta se dogodilo? Sutradan srbijanska vlada šalje protestnu notu i zvaničan zahtjev crnogorskoj vladi za oslobađanje huligana iz njene zemlje! I crnogorska vlada to uradi. Kod nas se nakon mjesec i po oglasi ministar sigurnosti, ali ne i vlada! Zašto ministar Čolak to ne iznese pred vladu i vlada ne zauzme stav o Jurišiću? Tuzlanska fondacija Istina Pravda Pomirenje je poslala takav zahtjev Nikoli Špiriću, ali on još uvijek nije ni odgovorio. I pazite dalje: beogradsko tužilaštvo sada šalje pozive za svjedočenje u istrazi protiv Jurišića Tuzlacima koje su stavili 1993. na spisak ratnih zločinaca!? I to čine tako što ih šalju poštom, ne preko našeg ministarstva, već na kućne adrese, uz prijetnju da će u slučaju neodazivanja pozivu biti novčano kažnjeni ili privedeni silom. Beograd očito zaboravlja koja je ovo godina, "zaboravlja" da je Bosna i Hercegovina država čijim građanima ne može prijetiti. Osim toga, očito je da su adrese Tuzlaka kojima su ti pozivi upućeni, uključujući i sprat i broj stana, Beogradu dostavljeni iz CIPS-a. To upućuje na dvije mogućnosti: ili su datoteke našeg CIPS-a toliko šuplje da u njih može svako ući ili da je njihov sadržaj dostavljen Beogradu. Prema tome, Beograd svim ovim pokazuje da ne priznaje državu Bosnu i Hercegovinu, da je njima važnije uspostavljanje paralelnih veza s Republikom Srpskom.

e ovo je ono najzalosnije a sve ce vise i vise biti slucajeva 'beslagic' :(
basta sljezove boje

Tuzlanka25 wrote:
basta sljezove boje wrote:zaboravili smo jedan sitan detalj da su Beslagic i Tuzla dobivali za vrijeme rata pomoc od mnogih zapadnih zemalja kao grad u kojem vladaju nenacionalisti. Moja poznanica je preklinjala njemacku stranku zelenih da pomognu jednom gradu u BiH. Cem Ozdemir, parlamentarni zastupnik te stranke, ju je skinuo s q i rekao da oni samo podrzavaju Tuzlu, jer su valjda svi ostali nacionalisti pa je red da umru od gladi
Ma tebi djevojko ocito smetaju i Tuzla i Beslagic, ali predlazem da otvoris novu temu na forumu gdje si mozes ono pravo dati oduska, pa "proslaviti" dati dogadjaj. Ovdje je krajnje neumjesno mjesto za ovakve niske komentare.
znaci ova tema je samo za panegirike Beslagicu? Zasto ne smijemo njegov lik posmatrati sa svih strana? All about Beslagic? Neumjesno je govoriti o tome kako je Beslagicu isla pomoc koju su molili gladni civili iz grada u kojem je pobijedila SDA? OK, gradite mu spomenik, adio
venera888

Post by venera888 »

nego vidjeliste kako senadu zasmeta novi Beslagic koji govori "mi" misleci na nas Bosnjake,i koji sebe nazva muslimanom i Bosnjakom :D
babanovac

Post by babanovac »

venera888 wrote:nego vidjeliste kako senadu zasmeta novi Beslagic koji govori "mi" misleci na nas Bosnjake,i koji sebe nazva muslimanom i Bosnjakom :D
Ne vidjoh.
fukara_tz

Post by fukara_tz »

Nesto se ne sjecam te pomoci. Jedino od koga sam pomoc povremeno dobijao je bio Karitas jer je kod njih bilo hrane. Od Merhameta nisam nikad nista dobio. Kad se zaratilo u srednjoj Bosni rijetko koja porodica je imala hrane. Kako rekoh jedino gdje si mogao dobiti brasna i ostale hrane je bio Karitas.
basta sljezove boje

fukara_tz wrote:
Nesto se ne sjecam te pomoci. Jedino od koga sam pomoc povremeno dobijao je bio Karitas jer je kod njih bilo hrane. Od Merhameta nisam nikad nista dobio. Kad se zaratilo u srednjoj Bosni rijetko koja porodica je imala hrane. Kako rekoh jedino gdje si mogao dobiti brasna i ostale hrane je bio Karitas.
pomoc je dobivao Beslagic a gdje je ta pomoc zavrsila ne znam. Sve zapadnoeuropske zemlje su u Tuzli vidjele nadu za BiH, zbog dogadjaja u ratu i ocuvane multietnicnosti i to su na sve nacine podrzavale, posebno lijeve stranke. Posebno je dobro prolazila prica (ne znam je li istinita) kako Srbin u Tuzli u ratu moze javno da govori protiv tadasnjeg predsjednika i vlasti u Sarajevu i kako mu ni dlaka s glave zbog toga ne padne. Mojoj poznanici su zaista Zeleni rekli: Sorry, ali pomazemo samo Tuzlu.
fukara_tz

Post by fukara_tz »

basta sljezove boje wrote: pomoc je dobivao Beslagic a gdje je ta pomoc zavrsila ne znam. Sve zapadnoeuropske zemlje su u Tuzli vidjele nadu za BiH, zbog dogadjaja u ratu i ocuvane multietnicnosti i to su na sve nacine podrzavale, posebno lijeve stranke. Posebno je dobro prolazila prica (ne znam je li istinita) kako Srbin u Tuzli u ratu moze javno da govori protiv tadasnjeg predsjednika i vlasti u Sarajevu i kako mu ni dlaka s glave zbog toga ne padne. Mojoj poznanici su zaista Zeleni rekli: Sorry, ali pomazemo samo Tuzlu.
To za pomoc i Beslagica stvarno ne znam pa ne mogu pricati. Kazem ti ja licno jedino od Karitasa.

Protiv tadasnjeg predsjednika i vlasti govorili su svi ne samo Srbi i bez ikakvih posljedica. A govori se i danas.

Meni kao Tuzlaku je zasmetalo dobacivanje majkama Srebrenice na jednom od protesta. Kontekts dobacivanja glasio je "hocete vi glasati za njega". I smeta mi isto sto ih niko ne podrzi nego samo nako nijemo prodju. Ima izuzetaka al malo i rijetko.

Nego sjetih se jedne provale u ratu smo dobijali bonove za hljeb i mlijeko. Na bonovima je pisalo slovo H (hljeb) i M (mlijeko). I u rijetkim momentima kad je bilo struje na radio Semberija i Majevica iz Bijeljine slusam prilog o tome kako samo muslimani i hrvati imaju pravo na hljeb i mlijeko u Tuzli :lol: muka ziva pored svih logora koje smo drzali :lol:

Zahvalnost za toleraniciju ne ide samo Beslagicu koliko se to istice u ovom textu nego i obicnim gradjanima koji su sve nedace zajedno prolazili i medjusobno se pomagali.
babanovac

Post by babanovac »

basta sljezove boje wrote:
fukara_tz wrote:
pomoc je dobivao Beslagic a gdje je ta pomoc zavrsila ne znam. Sve zapadnoeuropske zemlje su u Tuzli vidjele nadu za BiH, zbog dogadjaja u ratu i ocuvane multietnicnosti i to su na sve nacine podrzavale, posebno lijeve stranke. Posebno je dobro prolazila prica (ne znam je li istinita) kako Srbin u Tuzli u ratu moze javno da govori protiv tadasnjeg predsjednika i vlasti u Sarajevu i kako mu ni dlaka s glave zbog toga ne padne. Mojoj poznanici su zaista Zeleni rekli: Sorry, ali pomazemo samo Tuzlu.
Humanitarna pomoc u Tuzli?
Nidze veze.
UNHCR dostavljao pomoc samo onima kojima ova organizacija inace pomoc pruza-raseljenima.
Area_51

Post by Area_51 »

Draga nasa Basto.

Ne znam odakle tolika frustracija, ne samo Selimom nego na vise topica o razmim temama. Nema stvarno potrebe.

Dva tvoja razmisljanja kazu:

- Selim od Granica dobio za sina drzavljanstvo Hrvatske da bi se kao ovaj osloborio troskova skolovanja. Odmah nam daj dokaz da i mi sta kazemo. Ono ja cula, ma daj, ja bar nisam za takve insinuacije. Posebno ono isti kao Sven, da se ne vracamo, Znas koja razlika postoji kod njih dva, jedan od njih je lagio, a drugi bar do sada nije, jedan od njih bio u ratu izvan zemlje, drugi bio ovdje. Nemoj mi molim te proizvoljnih kriterija i nedorecenih, posebno nedokazanih argumenata.

- Ovo oko pomoci za Tuzlu, pa ja bih to kao rodjeni Sarajlija, shvatio kao kompliment Selimu, jer je to neko rukovodstvo Grada Tuzle trebalo ostvariti nekim kontaktima, znanjem. Onda ti kazes, ma nije to islo Tuzlacima nego Selimu. Dokaz, mala, dokaz ti fali ili si onda samo zlonamjerna.

Ovako plemenitu temu, koja treba da bude podrska tom covjeku koji je ucestvovao u odbrani Tuzle a sad ga druga zemlja nevjerovatnim pravnim presedanom goni za ratni zlocin. Selim je personifikacija svih onih koji su branili nasu zemlju, a sad bih ona tamo Srbija sve pohapsila. Tako da molim da se drzimo teme, jako je gorko ovo sto je Basta napisala, na osnovu vlastitih proizvoljnh razmisljanja. Selime ne daj se, uz tebe smo.
jefferson

Post by jefferson »

Izmedju 1992 i 1995, za vrijeme sukoba u tuzli sam bio tacno 58 puta po najmanje tri dana. Nikad nisam vidio da tuzlaci nesto "uzivaju" u blagodetima humanitarne pomoci. Zivjeli su kao i svi mi u ratu!
Stoga ukratko, NE SERI!
sekspir

Post by sekspir »

Iako mi se ova Basta(Copiceva) lila boje u nekim momentima cinila simpaticnom,ali od jednog,malo postarijeg:matere ti ne seri.Nije to uobicajeno u mom rijecniku,ali nekako mi se najprimjerenije cini.
gospodar kuglastih munja

Post by gospodar kuglastih munja »

Tuzla je jedini grad gdje je BiH prezivjela u punom smislu tolerancije i gradjanskih principa. I u toku najzesce krize, bas zahvaljujuci ljudima poput Beslagica i nesretnog Ilije sacuvan je djelicak nade da se moze... to je ono sto smeta svim ostalima, posebno SDA i Cericu. SDA dopusta da se ljudi heroji proganjaju u sopstvenoj drzavi kao psi, a Ceric podmece nogu kad treba sa 7000 poljubaca pokazati svijetu i kulturu i zajednistvo.

fuj...
Šandor

Post by Šandor »

gospodar kuglastih munja wrote:Tuzla je jedini grad gdje je BiH prezivjela u punom smislu tolerancije i gradjanskih principa. I u toku najzesce krize, bas zahvaljujuci ljudima poput Beslagica i nesretnog Ilije sacuvan je djelicak nade da se moze... to je ono sto smeta svim ostalima, posebno SDA i Cericu. SDA dopusta da se ljudi heroji proganjaju u sopstvenoj drzavi kao psi, a Ceric podmece nogu kad treba sa 7000 poljubaca pokazati svijetu i kulturu i zajednistvo.

fuj...
U Tuzli su koliko znam spriječeni zločini nad civilima srpske i hrvatske nacionalnosti i na tome im svaka čast.

Ali treba ukazati i na činjenicu da je iz Tuzle otišao veliki broj Srba neposredno pred kuršlus po istom receptu kao i u Sarajevu. 14,000 pobjeglo a 8,000 ostalo (neka me neko ispravi ako griješim). Po ovome se Tuzla ne razlikuje mnogo u odnosu na Sarajevo.

Nisam nikad bio protiv zajedništva (niti ću biti) ali ako neko misli da je Tuzla odbranjena zbog zajedništva taj je u velikoj zabludi.

Tuzla je bolje prošla prevashodno zbog toga što je okružena opštinama u kojima su živjeli gotovo isključivo Bošnjaci. Srebrenik, Lukavac, Živinice i Kalesija. Jedina opština koja se naslanja na Tuzlu a u kojoj nije bilo tako su Gavrine Lopare. :P:D

U okolini Sarajeva bila je znatno drukčija demografska situacija kao i u samom gradu.
Demografski aspekt igrao je presudnu ulogu u svakoj opštini tokom rata u BiH.

Žalosno ali je tako. Nema niti jedne opštine u BiH koja bi mogla biti upotrijebljena kao kontraargument.
Post Reply