Internet - preteca socijalizma?!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

St.Germain

#1 Internet - preteca socijalizma?!

Post by St.Germain »

Slazete li se s ovom konstatacijom naocigled cinjenice da dusevnog dobra kojeg dijelimo sa svijetom putem p2p servera (muzika, filmovi, knjige, enciklopedije, opste znanje) ima zadzaba, materijalnog dobra (koje uistinu nije zadzaba, ali se odvija u tom pravcu putem e-bay- a, raznih berzi za sticanje zeljenog objekta placanjem u naturalijama), foruma, poznanstava...Da li se moze odrzati teza da je internet omogucio nesluceno razvijanje opste-socijalnog kontakta i samim tim stvorio prve uslove za stvaranje socijalistickog drustva?

Za neupucene: Socijalizam je stepen razvoja drustva u kojem materijalna i dusevna dobra pripadaju drustvu ili drzavi, a u cilju ravnomjerne podjele istih na sve jedinice drustva
List

#2 Re: Internet - preteca socijalizma?!

Post by List »

St.Germain wrote:Za neupucene: Socijalizam je stepen razvoja drustva u kojem materijalna i dusevna dobra pripadaju drustvu ili drzavi, a u cilju ravnomjerne podjele istih na sve jedinice drustva
To nije upalilo niti u jednoj zemlji. To je utopija. Ideal.
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Jos samo fali da nas sve prikace na neku virtuelnu stvarnost, u stilu Matrixa. Sto bi onda bilo veselo... :D padne covjeku nesto na pamet, a ono samo fino klik tamo, klik ovamo, ili onako debilno mases rukama k'o Tom Cruise u Minority Reportu... :D i fino napravis sebi okruzenje kakvo hoces. Onda zovnes raju i napravis dernek bez granica i cenzure... :D Koga bi bilo briga za materijalni svijet, samo bi se molili "daj nam Boze zdravlja i struje"... :D
List

Post by List »

Ma internet je supalj ko Svajcarski sir. :D
St.Germain

Post by St.Germain »

List, procitaj ponovo moj post, ocito da ga nisi shvatio.

BD, pisao sam o internetu kao preteci socijalizma. Ne mislim, da bi ljudi bili sretni u takvom slucaju, nego sam postavio tezu o internetu kao zacetku procesa resocijalizacije individue otudjene kroz (divlji) kapitalizam) :roll:
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Nije ti ta hrdjava. Ima tu nesto...

Recimo, i meni je fascinantno kako na internetu covjek nekim malim sitnim poklonom moze usreciti mnogo drugih ljudi... a sve besplatno, i bez ikakve koristi za sebe...

recimo, da pokloni drugima
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Severinine RUKOtvorine :D
St.Germain

Post by St.Germain »

pa dok je takvih dobrotvora...ne trebamo brinuti za buducnost socijalizma :P

nego...evo jedno medjupitanje, posto vidim da vam je tema neinteresantna: sta ste naucili, tj. sta je vama i vasem licnom dusevnom razvoju donijelo koristenje blagodati interneta? Da li ste promijenili vas point of view?
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Znas sta je meni zanimljiva stvar... Razmisljam o tome koji mi u stvari dio licnosti drugog covjeka mozemo upoznati preko interneta? Da li emotivnost, intelekt, posternje... sta :?

Ocito da ne upoznajemo licnost cijelu, nego samo jedan dio, a cak i onaj ko se zeli predstaviiti drugacijim nego sto jest, nema sve instrumente da u tom istraje na duzi rok...
St.Germain

Post by St.Germain »

kub lajkan wrote:Znas sta je meni zanimljiva stvar... Razmisljam o tome koji mi u stvari dio licnosti drugog covjeka mozemo upoznati preko interneta? Da li emotivnost, intelekt, posternje... sta :?

Ocito da ne upoznajemo licnost cijelu, nego samo jedan dio, a cak i onaj ko se zeli predstaviiti drugacijim nego sto jest, nema sve instrumente da u tom istraje na duzi rok...
heheh, pricaj mi nesto o tome :)
polazim od sebe. tu sam vec skoro 3 godine, pa se nekad cudom cudim kad citam nesto sto pisem ne sam prije mjesec ili dva, nego i nesto sto sam pisao prije godinu ili dvije. dobro, cesto pise pod gasom, pa nije ni cudo da se cudim, otkud da sam ja to napisao :D , no interesantno je posmatrati samog sebe, pogotovu ako se radi o duzem vremenskom periodu.
Svi se mi ovdje predstavljamo u najboljem svjetlu, onakvim kakvi bi zeljeli biti, ali istina kad tad izadje na vidjelo. Bobi nekoc, prije godinu dvije rece: lasca je najbolje prepoznati na forumu. No lazac cuci u svima nama a lice mu vidis kad tad. Ne mislim da je to nesto lose, nego samo pokazuje koliko raznih faseta posjeduje jedna licnost....i to je jedna od stvari koje sam naucio tipkajuci ovdje, jer je ovo meni svojevrstan internet-dnevnik.

Moj net-identitet me tjera da budem bolji nego sto jesam.
Ono sto sam naucio isto tipkajuci ovdje (uzmimo da bi ucesce na bilo kom forumu dalo iste rezultate) je da vecina ljudi prica gluposti jer nema sta drugo reci.....Ili smo ovdje iz navike i dosade
pitt

Post by pitt »

Ja sam iz dosade i lupam gluposti....pjan ili trijezan. Nisam dosao da impresioniram nikoga. :D:D
St.Germain

Post by St.Germain »

pitt wrote:Ja sam iz dosade i lupam gluposti....pjan ili trijezan. Nisam dosao da impresioniram nikoga. :D:D
drugim rijecima vas imperijalizam se mora trpit :roll: :zzzz: :P
pitt

Post by pitt »

St.Germain wrote:
pitt wrote:Ja sam iz dosade i lupam gluposti....pjan ili trijezan. Nisam dosao da impresioniram nikoga. :D:D
drugim rijecima vas imperijalizam se mora trpit :roll: :zzzz: :P
kaj vam mogu reci....sila klade valja :D:D:D
praznina

Post by praznina »

St.Germain wrote:pa dok je takvih dobrotvora...ne trebamo brinuti za buducnost socijalizma :P

nego...evo jedno medjupitanje, posto vidim da vam je tema neinteresantna: sta ste naucili, tj. sta je vama i vasem licnom dusevnom razvoju donijelo koristenje blagodati interneta? Da li ste promijenili vas point of view?
Puno toga se promijenilo. Više nikada neću kupovati knjige jer se sa weba može downloadovati daleko veći broj kvalitetnih knjiga i dobrog besplatnog software-a kao i dosta crackova za software za koji je neophodno. Zatim tu su odlični tutoriali o stvarima koji me zanimaju. Trenutno počinjem sa učenjem za CCNA certifikat i našao sam odličan sajt gdje mogu vježbati iako imam sva tri CD-a sa preko 1000 pitanja. Zatim naravno skidanje dobre mjuze. Daleko više pozitivnih nego negativnih posljedica od Interneta. Što se tiče negativnih posljedica pa čini mi se da sam postao zavisan o Internetu.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

kub lajkan wrote:Nije ti ta hrdjava. Ima tu nesto...

Recimo, i meni je fascinantno kako na internetu covjek nekim malim sitnim poklonom moze usreciti mnogo drugih ljudi... a sve besplatno, i bez ikakve koristi za sebe...

recimo, da pokloni drugima....
Severinine RUKOtvorine :D
A zna li neko sta je Severina bila prije nego je postala popularna? :D
sanjin2000

Post by sanjin2000 »

moj St.Germain, ti ocito nemas pojma da je internet pod kontrolom amerike...
St.Germain

Post by St.Germain »

pa bila je socijalista...dijelila svoje dobro s drugim...ako je to radila preko interneta utom bolje...ne skrece sa teme :roll:
Last edited by St.Germain on 05/08/2005 00:19, edited 1 time in total.
St.Germain

Post by St.Germain »

sanjin2000 wrote:moj St.Germain, ti ocito nemas pojma da je internet pod kontrolom amerike...
zaboravio si masone :zzzz:
Vodenjak

Post by Vodenjak »

sanjin2000 wrote:moj St.Germain, ti ocito nemas pojma da je internet pod kontrolom amerike...
Da, ali... Amerika i Engleska bice zemlja proleterska!

Zar si zaboravio? :D :D :D
pitt

Post by pitt »

Jest jest.....dobro onaj reche (shit of the week) da internet kontrolisu 4 kompjutera koja posjeduju ameri :D:D
St.Germain

Post by St.Germain »

ej vikinzi...ako nemate sta rec na temu ne zijanite je :roll:
Vodenjak

Post by Vodenjak »

St.Germain wrote:ej vikinzi...ako nemate sta rec na temu ne zijanite je :roll:
UPS! :D

Pa ovako...

Ne samo ovaj forum nego i raznorazni chatovi i slicni vidovi komunikacije su, po meni, dobra prilika da se osim razonode i novih spoznaja covjek sam malo oslobodi svojih razmisljanja, da malo prenese svoja iskustva, da se na neki nacin ispovjedi...
Meni licno je (ako se ne radi o zaHebanciji) pomalo glupo da se u ovom cyber svijetu covjek pocne sluziti lazima i shupljim pricama jer time ne mislim da laze druge vec upravo sebe!
Zar ovo nije zapravo jedinstvena prilika, da se oni koji su inace nesigurni, koji su iz raznoraznih razloga stidljivi i imaju problema za uspostavljanje konatakata "uzivo", dakle da se takvi iskazu, da pokazu sta znaju i umiju, bez straha da bi se mogli isprovaljivati i time sami sebe dovesti u nezavidnu situaciju?

Ne mogu biti toliko nekorektan pa sebe ubrojiti u gore navedene, ali ipak smatram da i meni ovo dobro dodje da razmijenim svoja, ali bas svoja vidjenja o raznoraznim temama i o zivotu uopste!

Zato sam veliki pobornik iskrenog odnosa jednih prema drugima u ovom cyber svijetu. Previse je lazi oko mene da bih si dozvolio da sate provodim uz ovu mashinu i i ovdje se bakcao sa istim!

Dakle, ja ovo mozda ne bih nazvao pretecom socijalizma ali u svakom slucaju dobrom prilikom da se uspostave socijalni kontakti i barem na ovaj nacin sprijeci otudjenje ljudi koje je uzelo podobro maha!
Medjutim, ni u kom slucaju zamjenom za bliske susrete pa makar i "trece vrste" 8-)
Vodenjak

Post by Vodenjak »

St.Germain wrote:pa bila je socijalista...dijelila svoje dobro s drugim...ako je to radila preko interneta utom bolje...ne skrece sa teme :roll:
Nije Germa, bila je pjevacica! :D
victory

Post by victory »

Zivila Digitalna Revolucija !!!!

Image

:D
St.Germain

Post by St.Germain »

bas tako victory, za sad samo digitalna. >Jesus gonna be here< sapce Tom Waits. u germinoj percepciji: revolucija ce se desiti (pocinjem sam sebe polako podsjecati na seoske budaletine sto pricaju jedno pa isto vec godinama, svako selo ih ima)...
dinash

Post by dinash »

preporucujem citanje:

Image

na istu temu pogledati Creative Commons projek(a)t (pokretac i direktor je autor gore navedene knjige lawrence lessig - link na njegov blog).

pogledati entrije na temu "free culture" u wikipediji za vise podataka i linkova (sama wikipedija je, takodjer, dobar primjer "free culture"/"creative commons-a").
Post Reply