Internet nasilje nad bh. medijima i kradja!

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

nellington

#26 Re: Internet nasilje nad bh. medijima i kradja!

Post by nellington »

japo wrote:jedini način, ukinuti izdanja u pdf formatu :D :kravata:
Prvi ću skenirati avaz, svima u inat :lol:
stochar

#27 Re: Internet nasilje nad bh. medijima i kradja!

Post by stochar »

nellington wrote:
ali ces ga kupiti da bi ga skenir'o :) a, zaista se slazhem sto je nekoliko ljudi reklo, da je internet takav kakav jeste, CIA, fazoni, ovo, ono, samo sam htio malo promijeniti gledanje na sve to u ovoj nasoj situaciji. najvise me iznervirala necija izjava na ranijoj temi da je gasenje teme udar na slobodu informisanja, i samo sam reagovao na to objasnjavajuci da je dilanje PDF-ova udar na medije, pa me malo ponijelo...

uglavnom, radite sta hocete, ali budite svjesni mogucih posljedica, jer niti je Start CIA, niti je Slobodna Bosna Microsoft, ovo je freakin' Bosnia! nemamo asfalt, ali imamo FB!
japo

#28 Re: Internet nasilje nad bh. medijima i kradja!

Post by japo »

eo vidiš s.bosna još nije izbacila pdf izdanje, zasto , čeka prodaju pa tek pdf, i to je to :-) :kravata:
nellington

#29 Re: Internet nasilje nad bh. medijima i kradja!

Post by nellington »

stochar wrote:
nellington wrote:
ali ces ga kupiti da bi ga skenir'o :)
Pozajmit' iz frizerskog salona :D Sve što je crackirano na internetu neko je morao kupiti da bi učinio dostupnim :) Prvi se žrtvuje za dobrobit sljedećih koji dolaze :)

Image
neocekivana_sila

#30 Re: Internet nasilje nad bh. medijima i kradja!

Post by neocekivana_sila »

Korporacijsko-izdavački djelatnici nemaju sluha za promjene u konzumiranju raznoraznih sadržaja na koja oni polažu prava. Ideje o digitaliziranju muzike, pisane riječi, filmova te razmijeni preko interneta postoje decenijama i čemu iznenađenje u vremenu kada su skoro pa besplatni mediji za pohranu podataka, ubrzane internet veze, softveri za skidanje svega i svačega. Izdavači se nisu pozabavili problemom koji im je stojao ispred nosa godinama. U ovo isto savremeno doba, cijena štampanog izdanja, originalnog cd-a, dvd-a ne pada.
Može se ovo gledati i iz ugla da ce internet skidanjem, ukoliko se radi o zaista kvalitetnom proizvodu, porasti popularnost, pojačati se aktivnost čitanja, komentarisanja tekstova, prisustva pisanih tema u društvu, što bi moglo povećati tiraž. :skoljka: no, ipak je to daleko od realnosti. Rješenje je u tužbama, dešavalo se to i u svijetu. Tužili su Napster Inc, Recording Industry Association of America je tužakao koga je stigao. I internet- razmjenu dobara niko nije zaustavio. Na vrijeme nisu prilagodili modele poslovanja svijetu u kojem žive i gube neki milione, neki desetine hiljada maraka, a konzumenti stiču naviku da sve dobiju besplatno.
Punk ima mnogo lica, ali samo jednu Ideju.. :-D
stochar

#31 Re: Internet nasilje nad bh. medijima i kradja!

Post by stochar »

neocekivana_sila wrote: Može se ovo gledati i iz ugla da ce internet skidanjem, ukoliko se radi o zaista kvalitetnom proizvodu, porasti popularnost, pojačati se aktivnost čitanja, komentarisanja tekstova, prisustva pisanih tema u društvu, što bi moglo povećati tiraž. :skoljka: no, ipak je to daleko od realnosti.
upravo, daleko je to od realnosti, posebno u BiH gdje su tirazhi zaista loshi. imas jedan Guardian, koji vedri i oblaci u Britaniji, i koji nema ni velik tiraz, ali je skup. ima svoju publiku, i britanac koji 50 godina uz caj cita Guardian kupice ga da je 100 maraka jer to voli, i vaznije - jer ima para. mi imamo drugi mentalitet, ne samo s medijima. covjece, kod nas lik u skladistu zeljeza uzme 20 maraka da 'ne vidi' kamion sa radioaktivnim otpadom. to sto njegovo dvoje djece zivi 200 metara od tog skladista njega puno ne sekira. nije bas isto, ali samo hocu da kazem kakav je nas mentalitet.

nije problem, ako se mediji nisu snasli u internet eri, propasce. ali nemoj samo da mi neko sutra kuka i pravi kojekakve FB grupe 'vratite nam ovo, vratite nam ono...'
vade_mecum

#32 Re: Internet nasilje nad bh. medijima i kradja!

Post by vade_mecum »

opće poznata stvar je da novine žive od reklama i pretplate (avaz živi i od čitulja :D ) tako priča o propasti nezavisnog novinarstva (koji btw. u BiH ne postoji još od Daytona) pada u vodu.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#33 Re: Internet nasilje nad bh. medijima i kradja!

Post by plain vanilla »

vade_mecum wrote:opće poznata stvar je da novine žive od reklama i pretplate (avaz živi i od čitulja :D ) tako priča o propasti nezavisnog novinarstva (koji btw. u BiH ne postoji još od Daytona) pada u vodu.
pa reklame dobijas na osnovu citanosti, tj tiraza
niko se nece oglasiti u novini koju niko ne cita
stochar

#34 Re: Internet nasilje nad bh. medijima i kradja!

Post by stochar »

vade_mecum wrote:opće poznata stvar je da novine žive od reklama i pretplate (avaz živi i od čitulja :D ) tako priča o propasti nezavisnog novinarstva (koji btw. u BiH ne postoji još od Daytona) pada u vodu.
radis u novinama? podaci? na osnovu cega to zasnivas? sto ih onda svi ne dijele besplatno kad je tako? sve neki strucnjaci s dometom od 33 posta na forumu... i, sto kaze vanilla: marketing prostor prodajes na osnovu citanosti! da li bi ti dao reklamu nekome ko ti u zahtjevu napise: 'imamo tiraz 8.000 primjeraka dnevno, i procita nas jos 5.000 ovih sto nas kradu s interneta'

postavljam pitanje ovima sto govore da je sve to OK: zasto vi svoj rad i njegove rezultate ne dijelite besplatno? da li je kriminal ako neko opljacka skladiste hrane i podijeli je na trgu? OK, mozda je njegova namjera plemenita, ali je to i dalje kriminal. samo malo mucnite, i ponavljam: nemojte se zaliti sto imate sve losije medije, i sto ce se mnogi od njih vjerovatno u buducnosti ugasiti, a ostace vam Avaz i tabloidi. narod zna!
Last edited by stochar on 26/02/2011 13:36, edited 1 time in total.
nellington

#35 Re: Internet nasilje nad bh. medijima i kradja!

Post by nellington »

stochar wrote:
radis u novinama? podaci? na osnovu cega to zasnivas? sto ih onda svi ne dijele besplatno kad je tako? sve neki strucnjaci s dometom od 33 posta na forumu...

postavljam pitanje ovima sto govore da je sve to OK: zasto vi svoj rad i njegove rezultate ne dijelite besplatno? da li je kriminal ako neko opljacka skladiste hrane i podijeli je na trgu? OK, mozda je njegova namjera plemenita, ali je to i dalje kriminal. samo malo mucnite, i ponavljam: nemojte se zaliti sto imate sve losije medije, i sto ce se mnogi od njih vjerovatno u buducnosti ugasiti, a ostace vam Avaz i tabloidi. narod zna!
Ja svaki program koji sam ikad napisao dajem pod GPL :)
stochar

#36 Re: Internet nasilje nad bh. medijima i kradja!

Post by stochar »

nellington wrote:
stochar wrote:
radis u novinama? podaci? na osnovu cega to zasnivas? sto ih onda svi ne dijele besplatno kad je tako? sve neki strucnjaci s dometom od 33 posta na forumu...

Ja svaki program koji sam ikad napisao dajem pod GPL :)
a zivis od have?
nellington

#37 Re: Internet nasilje nad bh. medijima i kradja!

Post by nellington »

Od programiranja definitivno ne živim. Iako imaš ljudi koji žive od programiranja pa opet daju pod GPL :)
stochar

#38 Re: Internet nasilje nad bh. medijima i kradja!

Post by stochar »

nellington wrote:Od programiranja definitivno ne živim. Iako imaš ljudi koji žive od programiranja pa opet daju pod GPL :)
pa sto to od cega zivis ne dajesh besplatno? mislim, programiranje ti je hobi pa onda stavljas programe pod GPL, ali ljudima u novinama to nije hobi, bar onima koje ja znam. a, i ti ljudi koji zive od programiranja, imaju druge izvore. znam neke 'linuksase', ne naplacuju program, ali naplacuju montazu istog, postavljanje mreza, servera ili sta ti ja znam (nije mi fah, halali ako sam se u nekoj formulaciji provalio).
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#39 Re: Internet nasilje nad bh. medijima i kradja!

Post by Chmoljo »

stochar wrote: kao' odbranu' su nudili teze: imaju i teme sa linkovima na programe, s linkovima na filmove, muziku... e, pa i jedno i drugo jeste kradja, a razlika je ipak velika: nece jedan veliki filmski studio propasti jer je par hiljada likova skinulo film u nekoj Bosni, ali ce propasti mediji ili bh. bandovi, jer nekoliko hiljada za njih je ogromna cifra.
nema ni to :oops: i to se briše polako... pogledajte uslove korištenja :oops:
nellington

#40 Re: Internet nasilje nad bh. medijima i kradja!

Post by nellington »

stochar wrote:
nellington wrote:Od programiranja definitivno ne živim. Iako imaš ljudi koji žive od programiranja pa opet daju pod GPL :)
pa sto to od cega zivis ne dajesh besplatno? mislim, programiranje ti je hobi pa onda stavljas programe pod GPL, ali ljudima u novinama to nije hobi, bar onima koje ja znam. a, i ti ljudi koji zive od programiranja, imaju druge izvore. znam neke 'linuksase', ne naplacuju program, ali naplacuju montazu istog, postavljanje mreza, servera ili sta ti ja znam (nije mi fah, halali ako sam se u nekoj formulaciji provalio).
Nažalost, ono što mi jeste profesija ne mogu raditi - pa sam unemployed. Ali eto - i ono što bih mogao naplatiti, nemam želje :) Nikad se ja opariti neću sa ovom filozofijom :D
stochar

#41 Re: Internet nasilje nad bh. medijima i kradja!

Post by stochar »

nellington wrote:
stochar wrote:
Nažalost, ono što mi jeste profesija ne mogu raditi - pa sam unemployed. Ali eto - i ono što bih mogao naplatiti, nemam želje :) Nikad se ja opariti neću sa ovom filozofijom :D
eto, vidis. :-)
Paper

#42 Re: Internet nasilje nad bh. medijima i kradja!

Post by Paper »

Ovdje se zaboravlja još jedna bitna stvar, a to je proklamacija ideja i lakše i omasovljenije širenje propagande i stavova bliskih/srodnih političkom establišmentu koji kontroliše određene medije, novine u ovom slučaju.

Manje je više, na duže staze. I to je razlog zbog kojeg ćete 100 % imati mogućnost besplatnog downloada svih ovih "nezavisnih" novina :wink: Na ovom ili nekom drugom forumu, dakle, samo je stvar u tome o kojem će forumu/portalu biti riječ. :wink:
vade_mecum

#43 Re: Internet nasilje nad bh. medijima i kradja!

Post by vade_mecum »

plain vanilla wrote:
pa reklame dobijas na osnovu citanosti, tj tiraza
niko se nece oglasiti u novini koju niko ne cita
vecina reklama u novinama su od strane drzavnih firmi koje su obavezne se oglasavati u najmanje 2 dnevna lista kada su u pitanju tenderi, konkursi ili izvjestaji

@stochar:na osnovu zdravog razuma (sto ocito dosta ljudi nema) jer da Radon i Selimovic zavise od 300 forumasa koji hoce ili nece procitati novine propali bi davnih dana. postavi samo sebi pitanje sta se desava sa dnevnom stampom koja ostane neprodana. po tvojoj logici ko pije jutarnju kafu vani bi morao sa sobom ponijeti i novine jer bogati ugrozavanje je medija kada jedan Avaz ili Oslobođenje ide od stola do stola.

i nisam znao da moram imati 1900+ postova kako bih mogao izraziti svoje misljenje.
neocekivana_sila

#44 Re: Internet nasilje nad bh. medijima i kradja!

Post by neocekivana_sila »

zašto je BH telecom generalni sponzor koncerta Miroslava Ilića, a plati sedmičnom magazinu nekih 1000 maraka reklamu? I muzičari i sportisti već odavno žive od sponzora tj ovi popularniji. Oni manje popularni su isuviše elita da bi pobijedili na utakmici, ili svirali brojnijoj masi, dopali se i ljudima kojima se odbija od plata za budžet na koji bi se elita rado natovarila.
Ne bih ja ponižavala radnika koji za 20 maraka ugrožava svoje dijete i nije kriv mentalitet, krivi smo mi. U to njegovo rodno mjesto vjerovatno nikad nije došao neki bend, neka pozorišna grupa, a štampa ne stiže nikakva. Na televiziji se govori o svijetu u kojem nema njegovog života, možda jedino dnevnik i vijesti.
A urednici pišu o temama koje trebaju impresionirati raju iz Nostalgije, Babilona. I onda pljuju po mentalitetu i narodu koje ne mogu potaći da umjesto kutije cigareta kupe jednom sedmično njihove novine. I mrze internet razmjene i dolazak Kindle-a. Život je takav, i automehaničar mora nešto učiniti da neko dođe baš njemu i granap se bori da ga Konzum ne pojede i Jergović piše za novine i slavni režiseri rade serije i Murakami usred kulminacije napisao Nastavak u trećem dijelu za 9 mjeseci. Ne možeš sjediti i naprdjivati.
stochar

#45 Re: Internet nasilje nad bh. medijima i kradja!

Post by stochar »

neocekivana_sila wrote: A urednici pišu o temama koje trebaju impresionirati raju iz Nostalgije, Babilona. I onda pljuju po mentalitetu i narodu koje ne mogu potaći da umjesto kutije cigareta kupe jednom sedmično njihove novine. I mrze internet razmjene i dolazak Kindle-a. Život je takav, i automehaničar mora nešto učiniti da neko dođe baš njemu i granap se bori da ga Konzum ne pojede i Jergović piše za novine i slavni režiseri rade serije i Murakami usred kulminacije napisao Nastavak u trećem dijelu za 9 mjeseci. Ne možeš sjediti i naprdjivati.
slazhem se s ovim 90 posto. posebno ovo za urednike. naravno da ima dio krivice i kod urednika i samih vlasnika za losu prodaju novina, i da se trebaju boriti s velikima, i da se kvalitetom papira, dizajna i sadrzaja ljudi mogu potaknuti da radije kupe nego skinu novine. na kraju, i ja sam nekoliko puta na onoj temi skinuo novine, procitam novine u kaficu, i toga ce uvijek biti. ali ih bar jednom sedmicno kupim, imam magazin ciji sam redovni citalac.

ali ovo sto se kroz onu temu radilo i sada se radi kroz FB, to je da se sistemski i organizovano podrzava skidanje i razmjena novina. nije isto kada nekoliko ljudi razmjeni novine, niti kad gosti kafane procitaju jedan ili dva primjerka, ali bi bilo prestrasno da se organizovano otvori desetine punktova na kojem ce stotine ljudi citati jedan primjerak novina(karikiram, samo da plasticno to pokazem). znaci, ono je prestalo biti internet razmjena, i postalo sistemsko ugrozavanje medija koje neki jos smatraju sirenjem slobode govora?!
Paper

#46 Re: Internet nasilje nad bh. medijima i kradja!

Post by Paper »

stochar wrote:
slazhem se s ovim 90 posto. posebno ovo za urednike. naravno da ima dio krivice i kod urednika i samih vlasnika za losu prodaju novina, i da se trebaju boriti s velikima, i da se kvalitetom papira, dizajna i sadrzaja ljudi mogu potaknuti da radije kupe nego skinu novine. na kraju, i ja sam nekoliko puta na onoj temi skinuo novine, procitam novine u kaficu, i toga ce uvijek biti. ali ih bar jednom sedmicno kupim, imam magazin ciji sam redovni citalac.
Hipotetički gledano, ne projektirajuči ništa na nikoga, da si ti slučajno vlasnik nekih novina, a usput i krimanalac mega formata (da se ogradim, ne mislim ni nakoga određenog ovdje :D ), da li bi ti te tvoje novine poslužile prvenstveno da svakodnevno u njima pišeš o svom poštenju i merhametu :lol: Da se braniš i uljepšavaš sliku o sebi? :wink: I da li bi ti bilo u interesu da što više ljudi to pročita? A tvoji osnovni izvori prihoda ionako nisu novine o kojima govorimo. I zašto da ih daješ besplatno, kad uvijek postoji i određen broj ljudi koji će ti za to još i platiti. :) Da sad ne govorimo o tome da kojim slučajem putem tih novina vodiš neke političke kampanje koje ti u konačnici mogu donijeti milionske ili milijarderske poslove. :D Što neko reče, ovih 200 klikova na Sarajevo x ti definitivno ne bi predstavljali problem. Mislim da je ovdje nešto drugo u pitanju, a ne "buna" vlasnika novina. To je suština. Pritisci na sarajevo x, ako su i usljedili, usljedili su sa neke druge adrese. To je moja pretpostavka.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#47 Re: Internet nasilje nad bh. medijima i kradja!

Post by plain vanilla »

Kako Avaz objasnjava cinjenicu da krade tudje tekstove i na tome zaradjuje, a smeta mu sto neko ne plati, a procita novinu?

ko o cemu...o postenju
kamen

#48 Re: Internet nasilje nad bh. medijima i kradja!

Post by kamen »

glupostima nikad kraja - pitanje je koga je to zasvrbilo da izvrši pritisak na sa-x? ako se već pokreće rasprava o vladavini zakona onda haj'mo pričati o temi kako su pojedine novine ugledale svjetlo dana - ko je koga tu pokrao? ako su "face" pokrale državu i široke narodne mase onda je red da im ta kategorija na adekvatan način vrati (makar i postavljanjem njihovih izdanja na net) - ako su oni (vlasnici novina) sa svojim izdanjima toliko kvalitetni onda ih dešavanja na netu neće zabrinuti nimalo...
respo

#49 Re: Internet nasilje nad bh. medijima i kradja!

Post by respo »

stochar wrote:
radis u novinama? podaci? na osnovu cega to zasnivas? sto ih onda svi ne dijele besplatno kad je tako? sve neki strucnjaci s dometom od 33 posta na forumu... i, sto kaze vanilla: marketing prostor prodajes na osnovu citanosti! da li bi ti dao reklamu nekome ko ti u zahtjevu napise: 'imamo tiraz 8.000 primjeraka dnevno, i procita nas jos 5.000 ovih sto nas kradu s interneta'

a sta je onda sa onim novinama metro ili tako nekako sto su besplatne?
respo

#50 Re: Internet nasilje nad bh. medijima i kradja!

Post by respo »

stochar wrote:
neocekivana_sila wrote: A urednici pišu o temama koje trebaju impresionirati raju iz Nostalgije, Babilona. I onda pljuju po mentalitetu i narodu koje ne mogu potaći da umjesto kutije cigareta kupe jednom sedmično njihove novine. I mrze internet razmjene i dolazak Kindle-a. Život je takav, i automehaničar mora nešto učiniti da neko dođe baš njemu i granap se bori da ga Konzum ne pojede i Jergović piše za novine i slavni režiseri rade serije i Murakami usred kulminacije napisao Nastavak u trećem dijelu za 9 mjeseci. Ne možeš sjediti i naprdjivati.

ali ovo sto se kroz onu temu radilo i sada se radi kroz FB, to je da se sistemski i organizovano podrzava skidanje i razmjena novina. nije isto kada nekoliko ljudi razmjeni novine, niti kad gosti kafane procitaju jedan ili dva primjerka, ali bi bilo prestrasno da se organizovano otvori desetine punktova na kojem ce stotine ljudi citati jedan primjerak novina(karikiram, samo da plasticno to pokazem). znaci, ono je prestalo biti internet razmjena, i postalo sistemsko ugrozavanje medija koje neki jos smatraju sirenjem slobode govora?!

pa vise gostiju procita 5 novina u pet kafana nego sto se skine online izdanja tih novina uopste
Locked