Internet na selu-pomoc

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
Njanjavi

#1 Internet na selu-pomoc

Post by Njanjavi »

Kakve su mogucnosti i opcije za uvodjenje interneta na selo, u okolinu Zenice, recimo blizu babina, ne vjerujem da ima mogucnosti kablovski net gore izabrat.
Kuca ima prikljucen telefon, to je valjda plus.
E sad, kakva je ponuda znal iko oko toga ista vise, kod kojih operatera je najbolja ponuda, jel brzina drasticno manja preko tog adsl koji pici preko telefonskog prikljucka od ovih kablovskih internet brzina.
Svaki savjet je dobrodosao.
LARVA

#2 Re: Internet na selu-pomoc

Post by LARVA »

Njanjavi

#3 Re: Internet na selu-pomoc

Post by Njanjavi »

Jel jedini preduslov za prikopcavanje ovog neta da ima sprovedena telefonska linija do kuce ili treba jos nesto za to?
krater

#4 Re: Internet na selu-pomoc

Post by krater »

Sve danas ide preko optickih kablova i dsl i kablovski. Razlikuje se samo u vrsti ponude. Za dsl je potrebno imati telefonski prikljucak, a za kablovski internet TV. Tako da moras placati dva servisa.

Kupi usb 3g modem i biraj kojeg hoces operatera. Ako neces da se zafrkavas sa instalaterima, ugovorima itd...
Njanjavi

#5 Re: Internet na selu-pomoc

Post by Njanjavi »

Ma kralju gledo sam i te ponude, ja druze osam giga spucam za dan ipo i manje, a taj paket im haman preko 50 markica, nisam ni ja izgorio po celu, kontam ovaj bh telecom od 30 markica, ne treba mi kablovska, samo internet.
Ne kontam sad jel moze il ne moze samo ako ima proveden telefon ili trebaju bit i ti opticki kablovi prokopani do lokacije?
krater

#6 Re: Internet na selu-pomoc

Post by krater »

Njanjavi wrote:Ma kralju gledo sam i te ponude, ja druze osam giga spucam za dan ipo i manje, a taj paket im haman preko 50 markica, nisam ni ja izgorio po celu, kontam ovaj bh telecom od 30 markica, ne treba mi kablovska, samo internet.
Ne kontam sad jel moze il ne moze samo ako ima proveden telefon ili trebaju bit i ti opticki kablovi prokopani do lokacije?
Ne daju lopovi samo internet, moras da placas dva servisa "telefon i internet DSL" kod telekoma ili "tv i internet kablovski" kod kablovskog operatera.

Moraju biti prokopani opticki kablovi (uglavom pored ceste).

Najbolje da kontaktiras telekom i da se informises. Moras im reci adresu, i telefon moras prijaviti, ako ti nije aktivan, jer ne dozvoljavaju koristenje interneta bez telefona.
Njanjavi

#7 Re: Internet na selu-pomoc

Post by Njanjavi »

Pa prikopcan je telefon, radi, nista nazvacu hajvane kad odem gore pa se raspitat mozel il jok.
Al ono fakat gledah zadnjih heftu dana, i bas nam je monopol oko interneta u bosni prestrasan.
I ovo sto ima iole na oko ozbiljnih igraca kad skontas deru narod po premium cjeni za entry level smecarsku uslugu koja je vani prevazidjena prije vise od pet godina.
A o dostupnosti na ruralnim djelovima i opcijama za prikljucenje da ne pricamo.
Drvosjeca iz Dejcica

#8 Re: Internet na selu-pomoc

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Njanjavi wrote:Kakve su mogucnosti i opcije za uvodjenje interneta na selo, u okolinu Zenice, recimo blizu babina, ne vjerujem da ima mogucnosti kablovski net gore izabrat.
Kuca ima prikljucen telefon, to je valjda plus.
E sad, kakva je ponuda znal iko oko toga ista vise, kod kojih operatera je najbolja ponuda, jel brzina drasticno manja preko tog adsl koji pici preko telefonskog prikljucka od ovih kablovskih internet brzina.
Svaki savjet je dobrodosao.
Ako ima telefon pitaj BH Telecom da li postoji tehnička mogućnost pružanja ADSL usluge na toj lokaciji. Paketi koje nudi BH Telecom su po brzini Internet pristupa nešto manji u odnosu na pakete kablovskih operatera ali bolje išta nego ništa.

Druga solicija je da provjeriš da li neko od lokalnih ISP-a u Zenici nudi usluge wireless Internet pristupa odnosno da li se sa tog objekta vidi neki AP firme koja eventualno pruža takve usluge. Ako da imaš onda tu opciju, ako ne...

Treća i zadnja solucija je da uzmeš BH Telecom GSM paket za Internet pristup, nabaviš router koji podržava 3G/4G i ubaciš GSM karticu u njega pa onda na taj način uspostaviš Internet pristup na toj lokaciji. Naravno ovo je najsporija i najskuplja varijanta.

Četvrta opcija bi bila da kupiš opremu i spojiš se direktno na neki geostacionarni satelit ali ti treba odobrenje Ministarstva odbrane BiH. :mrgreen: Šalim se.
krater

#9 Re: Internet na selu-pomoc

Post by krater »

Znam da je po selima u krajini i u hercegovini BHT davno prokopao opt. kablove. Telemah je u Sa preko zgrada uvezao internet/tv/tel, jer jedan dio kablova pod zemljom ide samo po glavnim cestama. I kad u jednu zgradu sa glavne ceste uvedu kablove, onda sa te zgrade prebacuju kablove na drugu, trecu zgradu itd...(naravno preko krovova)

U starom gradu Sa, HS kablovska, sa svojim kablovima ide prvo pod zemljom, pa se nastavlja na banderama, poslije sa jedne kuce na drugu itd...
LARVA

#10 Re: Internet na selu-pomoc

Post by LARVA »

Njanjavi wrote:Jel jedini preduslov za prikopcavanje ovog neta da ima sprovedena telefonska linija do kuce ili treba jos nesto za to?
Jeste.
Pitaj u vašoj centrali, je li dostupna konekcija za internet na tvojoj lokaciji.
sabanss

#11 Re: Internet na selu-pomoc

Post by sabanss »

krater wrote:
Ne daju lopovi samo internet, moras da placas dva servisa "telefon i internet DSL" kod telekoma ili "tv i internet kablovski" kod kablovskog operatera.

Najbolje da kontaktiras telekom i da se informises. Moras im reci adresu, i telefon moras prijaviti, ako ti nije aktivan, jer ne dozvoljavaju koristenje interneta bez telefona.
Ovo nije tacno obzirom da sretno imam internet bez telefona i televizije od BHT-a evo vec skoro dvije godine...
krater

#12 Re: Internet na selu-pomoc

Post by krater »

sabanss wrote:
krater wrote:

Ovo nije tacno obzirom da sretno imam internet bez telefona i televizije od BHT-a evo vec skoro dvije godine...

Gdje su te opcije, neki link ?
Placa li se koristenje infrastrukture ?
Placa li se blokiranje/deaktivacija servisa ?

Nije valjda da se moze surfat za 20-30 KM... :izet:
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#13 Re: Internet na selu-pomoc

Post by Bobi »

@krater,
izvini jarane ali nemaš pojma, ne piši gluposti ako ne znas :D

@njanjavi,

ako si vec pogledao ponudu nazovi servisne službe operatera i dobit ces informaciju o dostupnosti interneta na tom području( selo Babino ima odavno aDSL )

END
Locked