Internet kupovina iz inostranstva

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
alica.k

#851 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by alica.k »

isplati se ako nista radi kvalitete.

inace, geox cipele, sa postarinom i carinom 100 eura. kod nas 240KM u onoj prodavnici kod umjetnicke skole. znaci, jos se isplati.
gaius

#852 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by gaius »

pa zar carine bilo šta do 200 KM? mislim toliko možeš unijeti i preko granice.. meni do sada nisu ništa carinili do 200 KM.. knjige mi nisu carinili ni preko tog iznosa...
innovision

#853 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by innovision »

sta mi se moze desiti u ovjoj situaciji narucim neke tehnike kod prijatelja na njegovu strani adresu i on raspajuje stavi u torbu i donese vamo,da li ga mogu natjerati da plati nesto ako se pravi da je njegovo
respo

#854 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by respo »

ako je ta stvar do 200KM ne mora raspakivati nece mu je oporezovati
a ako je neka bas stvar koja kosta plati brate carinu sta ti fali
svi traze pravnu drzavu a sve bi da izbjegnu placanje koje se mora platiti
naravno ako je carina razumna a na licu mjesta jeste
dok ovako preko poste moze ti staviti cijenu koju hoce
poznanik

#855 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by poznanik »

cute poison wrote:Ima li neko dobru stranicu za satove, al' da nisu oni kineski :D
Možel' ova http://bhizlog.com/index.php?cat=111&subcat=275&page=3 :D
kone

#856 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kone »

respo wrote:ako je ta stvar do 200KM ne mora raspakivati nece mu je oporezovati
Nemoj se ljutit,ali nemoj zahebavati :) ...Meni su za parfeme u vrijednosti 120 dolara zaracunali poreza i carine 65 KM...Zanci to tvoje ne vazi i neka covjek sve zivo rastavi,jer halometi nece sigurno znati sastaviti :D i mozda se i provuce bez carine i pdv-a....Jednostavno ko god da pita ubuduce,nema pravila,mozda ocarine mozda i ne.Nije bitna vrijednost,nego budala koja se tu zadesi na smjeni(bolje da su to ubacili u zakon,jer tako fercera nego ovo fol 50KM,200KM itd)...Sve nam je tako u drzavi,pa tako i naplata poreza i carine..
poznanik

#857 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by poznanik »

kone wrote:...Meni su za parfeme u vrijednosti 120 dolara zaracunali poreza i carine 65 KM...Jednostavno ko god da pita ubuduce,nema pravila, mozda ocarine mozda i ne. Nije bitna vrijednost,nego budala koja se tu zadesi na smjeni...Sve nam je tako u drzavi,pa tako i naplata poreza i carine..
Pa nije tako. Pretpostavljajući da si u pošiljci imao samo te parfeme, stekao si pravo na oslobađanje od plaćanja carine. Ukoliko si imao uredan račun za kupljene parfeme, on je bio dokaz o vrijednosti parfema i predstavljao je osnov za formiranje carinske osnovice. Ukoliko nisi imao račun, carinik je koristio zakon o formiranju carinske osnovice prema drugim parametrima i utvrdio visinu carine za tvoje parfeme.
Ukoliko ovo sve nije tačno, a ako imaš sačuvan račun, onda možeš pokrenuti upravni postupak dokazivanja ispravne carinske osnovice i povrata carine.

"Carina" je jedan od najuređenijih segmenata u državi BiH, a problemi nastaju jedino kod neinformiranih i građana koji iskazuju namjeru prevare države neplaćanjem carine ili poreza.

Napominjem - sva roba u uvozu ili izvozu podliježe carinskom pregledu, ali se za neke robe ne plaća carina, npr:

Od plaćanja dadžbine oslobađa se roba koja je sadržana u ličnom prtljagu putnika koji dolazi iz inozemstva, a koja ne podliježe bilo kakvim važećim ograničenjima ili zabranama, pod uslovom da takvi uvozi nisu komercijalnog karaktera.
2. Carinska olakšica navedena u stavu 1. ovog člana, a u vezi s dolje nabrojanom robom, primjenjuje se uz sljedeća količinska ograničenja po putniku i po danu:
(a) roba nekomercijalnog karaktera, uključujući darove i suvenire koji se nalaze u ličnom
prtljagu putnika, a čija carinska vrijednost nije veća od 200 KM.
(b ) proizvodi od duhana:
(i) 200 cigareta; ili
(ii) 100 cigarilosa; ili
(iii) 250 grama duhana.
(c) alkoholna pića:
(i) 2 litra stolnog vina;
(ii) 1 litra alkohola ili žestokog pića od preko 22% vol.; ili 2 litra desertnog vina,
pjenušca ili drugih pića;
(d) parfemi i toaletne vode:
(i) 60 cc/ml parfema;
(ii) 250 cc/ml toaletne vode
innovision

#858 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by innovision »

innovision wrote:sta mi se moze desiti u ovjoj situaciji narucim neke tehnike kod prijatelja na njegovu strani adresu i on raspajuje stavi u torbu i donese vamo,da li ga mogu natjerati da plati nesto ako se pravi da je njegovo
da pojasnim znaci posaljem lovu prijatelju on mi tamo kupi laptop,raspakuje ga i kad krene ovako stavi ga u torbu i ponese,da li mu mogu naplatiti carinu ako kaze da je njegov.
respo

#859 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by respo »

kone wrote:
Nemoj se ljutit,ali nemoj zahebavati :) ...Meni su za parfeme u vrijednosti 120 dolara zaracunali poreza i carine 65 KM...Zanci to tvoje ne vazi i neka covjek sve zivo rastavi,jer halometi nece sigurno znati sastaviti :D i mozda se i provuce bez carine i pdv-a....Jednostavno ko god da pita ubuduce,nema pravila,mozda ocarine mozda i ne.Nije bitna vrijednost,nego budala koja se tu zadesi na smjeni(bolje da su to ubacili u zakon,jer tako fercera nego ovo fol 50KM,200KM itd)...Sve nam je tako u drzavi,pa tako i naplata poreza i carine..
pa eto ako si platio 120 dolara sto nisi raspakovao i prenio bez prijave
ja bi sve do 200 otpakovao da mi se ne bi desilo to kao tebi vec te vece stvari preko 200 je neka druga stvar
jbg to sto platis carinu indirektno se opet vrati tebi na neki nacin
kone

#860 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kone »

poznanik wrote:
kone wrote:...Meni su za parfeme u vrijednosti 120 dolara zaracunali poreza i carine 65 KM...Jednostavno ko god da pita ubuduce,nema pravila, mozda ocarine mozda i ne. Nije bitna vrijednost,nego budala koja se tu zadesi na smjeni...Sve nam je tako u drzavi,pa tako i naplata poreza i carine..
Pa nije tako. Pretpostavljajući da si u pošiljci imao samo te parfeme, stekao si pravo na oslobađanje od plaćanja carine. Ukoliko si imao uredan račun za kupljene parfeme, on je bio dokaz o vrijednosti parfema i predstavljao je osnov za formiranje carinske osnovice. Ukoliko nisi imao račun, carinik je koristio zakon o formiranju carinske osnovice prema drugim parametrima i utvrdio visinu carine za tvoje parfeme.
Ukoliko ovo sve nije tačno, a ako imaš sačuvan račun, onda možeš pokrenuti upravni postupak dokazivanja ispravne carinske osnovice i povrata carine.
[/size]
A jel mi ovdje pricamo o prenosu robe preko granice u svojoj torbi ili o internet kupovini(ja mislim na internet kupovinu)...Onom momku je najbolje da to sve ili rastavi ili da taj sto mu bude donosio,da ga unese kao svoj,odnosno da kzae da je njegov laptop...A kod men nema nikakvog racuna.Na kutiji je pisala vrijednost paketa i oni su otvorili paket i napisali priznanicu sa tim iznosom koji sam morao platiti...A to sto ti govoris,to je tako u teoriji,ali evo praksa sasvim drugacije govori...Znaci nema nekog ogranicenja od 50 ili 200 KM u praksi.U praksi je otezavajuca ili olaksavajuca okolnost ljudi koji se u datom trenutku nalaze na smjeni....Evo jos jedan primjer..Kupio patike u vrijednosti od 120KM i na tu posiljku sma platio 3,5KM postanskih troskova...Znaci paket povelik,a nije carinjen.Znaci ni velicina paketa nema veze sa carinjenjem kako neki kazu...Naruciivao sma dresova po jednoj posiljki u vrijednosti 170KM i na to nisma ni marke platio.Stiglo ups-om...Znaci ostaje samo dalas koji bude na smjeni i zaracuna ti carinu ili ne....
Last edited by kone on 12/10/2010 21:47, edited 1 time in total.
kone

#861 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kone »

.
eluna

#862 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by eluna »

kone wrote:
čuj kone, hajde ne zahebavaj ti ............... da se malo baviš tim i sličnim poslovima znao bi da se roba za carinu ne klasifikuje po vrijednosti, a ponajmanje po tržišnoj vrijednosti, nego spram tarifnog razreda ..... parfemi, kao artikal koji NIJE neophodan - znači LUKSUZ su, spadaju u viši tarifni razred pa samim tim na njih ide i viša carinska stopa.... isto je i sa nakitom, krznom, itd....

naša je država MORALA prihvatiti međunarodne standarde carinjenja da bi poslovala sa svijetom, no, lijepo bi bilo da isto uradi i unutar države sa porezom, pa bi tako porez na brašno i hljeb ili školske knjige bio NULA, a na krzno, zlato, dijamante, ručno rađene automobile i ino nekih 3000% .... valjda bi tada penzioneri imali malo bolje penzije, a nezaposleni barem 100 KM mjesečno od biroa .........

ako pored toliko parfimerija u Sarajevu kupuješ parfem preko interneta - pa trebalo bi onda da platiš 300 KM dadžbina ..... ja bi ti zaračunala i više
kone

#863 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kone »

eluna wrote:
kone wrote:
čuj kone, hajde ne zahebavaj ti ............... da se malo baviš tim i sličnim poslovima znao bi da se roba za carinu ne klasifikuje po vrijednosti, a ponajmanje po tržišnoj vrijednosti, nego spram tarifnog razreda ..... parfemi, kao artikal koji NIJE neophodan - znači LUKSUZ su, spadaju u viši tarifni razred pa samim tim na njih ide i viša carinska stopa.... isto je i sa nakitom, krznom, itd....

naša je država MORALA prihvatiti međunarodne standarde carinjenja da bi poslovala sa svijetom, no, lijepo bi bilo da isto uradi i unutar države sa porezom, pa bi tako porez na brašno i hljeb ili školske knjige bio NULA, a na krzno, zlato, dijamante, ručno rađene automobile i ino nekih 3000% .... valjda bi tada penzioneri imali malo bolje penzije, a nezaposleni barem 100 KM mjesečno od biroa .........

ako pored toliko parfimerija u Sarajevu kupuješ parfem preko interneta - pa trebalo bi onda da platiš 300 KM dadžbina ..... ja bi ti zaračunala i više
E Bog ti pameti dao...Pa ja to i govorim.Govorim da sad carine sve zivo i da nema neke granice u vrijednosti robe(50 ili 200KM)..U vecini slucajeva.Nekad nisu skoro nista naplacivali,jer je to sve bilo u manjem obimu,a posto sad skoro svi gledaju da kupe preko neta(jer je jeftinije i kvalitetnije nego da se kod nas kupi.. i nije to gospodjo/ice nikakva gluma,nego jednostavno ljudi se pokusavaju oduprijeti ovim lopovima sto takve i slicne stvari prodaju po nerealnim cijenama kod nas),sad skoro sve carine..Vidjeli da i na tome mogu jako dobro klepiti narod po usima...A ti komotno kupuj po nasim prodavnicama i kontaj se poslije sta si kupila...
PS.Posto vidim da ti mnogo znas o svemu ovome,pa de nas ovdje sve prosvijetli pa da i mi znamo sta mozemo,a sta ne mozemo naruciti...
cute poison

#864 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by cute poison »

Evo da javim da je parfem s fragrancex-a dosao danas, tacno mjesec dana od narudzbe. Isporuceno na kucnu adresu, bez carine.
Michun

#865 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Michun »

Ja mislim daje bitno kod narucivanja preko interneta ne pretjerivati.
Kad sam tek pocela narucivati, culo je to par ljudi oko mene pa me zamolili: hajd i meni samo ovo naruci. Narucim ja...kad carina. Znaci i ako vide isto ime u par dana ili vise paketica na isto ime, carina ce radit' :)
General_Jackson

#866 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by General_Jackson »

Michun wrote:Ja mislim daje bitno kod narucivanja preko interneta ne pretjerivati.
Kad sam tek pocela narucivati, culo je to par ljudi oko mene pa me zamolili: hajd i meni samo ovo naruci. Narucim ja...kad carina. Znaci i ako vide isto ime u par dana ili vise paketica na isto ime, carina ce radit' :)
Nema veze Michune, ja sam svoju zadnju neocarinjenu pošiljku kupio prije 4-5 mjeseci, nikada nisam kupovao puno ni često, niti su pošiljke bile skupe, pa su mi oderali kožu s leđa, vidi moj post 2 str. unazad. Meni su rekli da sve pošiljke preko 50 KM se carine i kao da sada imaju više radnika, pa provode rigorozniju kontrolu. Šta je pozadina toga ne znam.
respo

#867 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by respo »

slazem se sa michun
ja kupovao preko neta bruku stvari u velikim razmacima
onda jednom narucio 3 stvari i doslo mi to u 2 dana prve dvije stvari prvog dana samo onih 9.5 maraka a treca najjeftinija od te 3 carine 69 km(koliko se sjecam) a stvar kostala oko 100 maraka
General_Jackson

#868 Re: Internet kupovina iz inostranstva

respo wrote:slazem se sa michun
onda jednom narucio 3 stvari i doslo mi to u 2 dana prve dvije stvari prvog dana samo onih 9.5 maraka a treca najjeftinija od te 3 carine 69 km(koliko se sjecam) a stvar kostala oko 100 maraka
Tako je bilo, ali izgleda da više nije, sada su počeli udarati po ušima svakoga, pročitaj zadnjih par stranica.
ja-maja

#869 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by ja-maja »

Ja sam prije desetak dana dobila posiljku sa eBay-a vrijednosti oko 130,00 KM i platila samo 3,50 KM troskove carinskog pregleda. Znaci da "ne udaraju po usima svakoga" nego je i dalje kako se kome zalomi.
General_Jackson

#870 Re: Internet kupovina iz inostranstva

ja-maja wrote:Ja sam prije desetak dana dobila posiljku sa eBay-a vrijednosti oko 130,00 KM i platila samo 3,50 KM troskove carinskog pregleda. Znaci da "ne udaraju po usima svakoga" nego je i dalje kako se kome zalomi.
Ma ne doslovce svakoga, već puno češće nego dosada.
respo

#871 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by respo »

General_Jackson wrote:
Tako je bilo, ali izgleda da više nije, sada su počeli udarati po ušima svakoga, pročitaj zadnjih par stranica.
ovaj slucaj koji sam napisao desio mi se negdje mart april ove godine
ajd mozda su nesto izmjenili preko ljeta
General_Jackson

#872 Re: Internet kupovina iz inostranstva

respo wrote:
General_Jackson wrote:
ovaj slucaj koji sam napisao desio mi se negdje mart april ove godine
ajd mozda su nesto izmjenili preko ljeta
Upravo kako ti rekoh nešto se izgleda promijenilo, jer meni nikada do sada nisu naplatili carinu, a često su otvarali pošiljke, a kako vidim ima dosta raje sa istim slučajem i na forumu i van njega. Ja sam zadnju neocarinjenu kupovinu imao negdje u maju (3 majice) i do septembra nisam ništa kupovao, a onda "iznenađenje" :x
Ja bih volio da nisam u pravu, pa da mogu nastaviti s kupovinom, ali sve me nešto strah da me opet ne opale po džepu, pa ću malo sačekati i pratiti forum.
poznanik

#873 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by poznanik »

Kod "internet kupovine iz inostranstva" bitno je poznavati slijedeće:
- Različita je od konvencionalne kupovine po načinu kupoprodaje robe - transakcija se odvija bez zaključenog formalnog ugovora, što ima za posljedicu nemogućnost ostvarenja pravne zaštite u slučaju neispunjenja obaveza prodavca ili njegove obmane, ili slično (izvršena uplata - roba nije isporučena!).
- Kada se izvrši novčana transakcija za odabranu robu, nije pravno poznata obaveza i odgovornost isporučioca te robe na odredište, kao ni na čiji teret padaju troškovi carine i poreza ili druge takse u državi odrednici. Nije poznat rok isporuke i nema pravne odgovornosti za količinu i kvalitet robe.
Danas je u prometu nepisano pravilo - isporuka na "fer osnovi" koja podrazumijeva prihvatanje rizika kupca robe nakon uplate, iako je pravno moguće ostvariti ugovaranje i odgovornost.

Nakon izvršene uplate, prodavac angažuje nekog od globalnih "expres" prevoznika (DHL, TNT, državne poštanske službe i sl), koji potom preuzimaju kupljenu robu i dopremaju je zbirnim transportom (zbog sniženja troškova).
U BiH - svaka takva pošiljka mora biti prijavljena na granici i upućena u odredišnu carinarnicu, najčešće u Poštu carinjenja, a može i na aerodrom (granična carinarnica). U zavisnosti od vrijednosti robe (u smislu oslobađanja od plaćanja carine za robu do vrijednosti 50 KM za fizička lica), na tim carinarnicama obavezno je provođenje postupka uvoznog carinjenja. Carinik nema pravo sam otvarati paket, ali ima pravo naložiti špediteru (i poštanski radnik je u funkciji špeditera) otvaranje svakog paketa, koji će ga kasnije propisno zatvoriti. Kada utvrdi vrijednost robe (za svaku robu mora postojati trgovački dokument - račun, darovnica ili sl) i carinsku osnovicu za tu robu, tek tada će pustiti robu u otpremu prema korisniku - kupcu. Ukoliko carinska osnovica prelazi 50 KM, obavezuje uvoznika - kupca na plaćanje carine i poreza.

Kupovinom posredstvom interneta uglavnom se "kupuje" roba na paritetu CPT (odredište), što znači da je u cijeni robe sadržana i cijena transporta do odredišta, a da nisu uračunati troškovi carine, poreza ili druge takse.
bullmastiff

#874 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by bullmastiff »

a npr. kad kao pravno lice kupujes ..pruza li DHL uslugu pregleda robe i obavjestavan o kvaliteti i specifikacijama iste,nakon cega narucujes ili ne?

mislim ti angazujes dhl u kini da preuzmu robu od prodavca iz kine i pregledaju je i provjere da li je roba kao sto ju je prodavac opisao..nakon cega se odlucujes o saradnji?
poznanik

#875 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by poznanik »

bullmastiff wrote:a npr. kad kao pravno lice kupujes ..pruza li DHL uslugu pregleda robe i obavjestavan o kvaliteti i specifikacijama iste,nakon cega narucujes ili ne?
mislim ti angazujes dhl u kini da preuzmu robu od prodavca iz kine i pregledaju je i provjere da li je roba kao sto ju je prodavac opisao..nakon cega se odlucujes o saradnji?
Sve je stvar dogovora, mada mislim da u ovakvim nalozima niko neće na sebe preuzeti ovakav posao jer preuzima i odgovornost za konačno stanje robe na koje prethodno nema nikakav uticaj (osim vizuelne konstatacije).

Da bi odlučio saradnju s nekim dobavljačem, možeš prethodno tražiti uzorke (uzorci se obično šalju u manjim količinama i bez plaćanja protuvrijednosti, ali mogu biti i naplaćeni, i za uzorke se ne naplaćuje carina (pod određenim uslovima)).
Nakon pristizanja robe možeš tražiti njen pregled od certificirane agencije i sve to pohraniti kao osnov kvaliteta za naredne isporuke po ugovoru kojeg ćeš zaključiti.
Usput, tražićeš od dobavljača i certifikate o kvaliteti te robe kao i certifikat o porijeklu, koji su uz trgovački dokument obavezni za pregled i kontrolu kvaliteta, a i imaćeš sve specifikacije o toj robi ovjerene od nadležne državne institucije zemlje izvoznice.
Poslovanje s kineskim firmama je slično kao i sa turskim, obično su aljkavi i neodgovorni, neprofesionalni, i kod takvih kvalitet robe nije na traženom nivou, naravno - nije joj ni cijena visoka, a ona predstavlja glavni mamac naših trgovaca.
Post Reply