za 35KM poprilicno solidna majica
Moderator: anex

Ma jarane za 35KM si mogao i ovdje takvu uzeti, mozda i bolju al' nebitnobullmastiff wrote:danas mi stiglo ovo sa asosa ..i opet nista nisam platio..fazon je uzimati jednu po jednu stvar i nema carine i pdva
za 35KM poprilicno solidna majica
ne carini se bas proizvoljno nego po katalogu uglavnomkecher II wrote:uglavnom to i nije regulisano, carini se onako proizvoljno, moguce je da nekad napalcuju 15% nekad 10% nekad ovako nekad onako, ovaj primjer koji sam ja napisao 10% carina 17% pdv je bilo u mom slucaju, cizme su bile u pitanju, i jedan od forumasa mi je fino izracunao da je to tako i poklopilo se tacno sa cijenom koju sam i ja platio.alica.k wrote:15% je carina na odjecu i obucu. na carinu uvijek dodajte i 10KM nekakve takse.
sve u svemu nema pravila, nekad ovako nekad onako, ajd sace izbori
pa ok to sto se tice cijene pa na tu cijenu katalosku ti oni naplate carinu ali koji procenat o tome je bila rijec,respo wrote:ne carini se bas proizvoljno nego po katalogu uglavnom
jbg ako je majica bila 10€ a u katalogu pise 100 rebnu ce ti 10€ carine i to je to
jedino ti se moze posreciti da nadju manju vrijednost pa tako da platis manju carinu
a to 10 maraka je cini mi se postanska neka "carina" valjd pregled ili sta vec
ustvari bude 9,5
pa o tome i govrim da je prozivoljno, postoji sve na papiru ali se ne primjenjuje, i eto vidis ovde kaze da je carina 15% na obucu a eto meni su ovde izracunali kako sam ja platio, 10% carina i 17%PDV, odredjeni iznos na odredjenu vrijednost posiljke.alica.k wrote:ne ne, to JESTE regulisano, ako ti se da citati, evo tu imas. druga je stvar sto je proizvoljno i sto oni to odokativno.
hoces li malo, molim te, objasniti ovaj povrat poreza.alica.k wrote:mene uvijek pitaju imam li sta prijavit. isto tako ako hoces da ti vrate pdv, moras uvijek na njihovoj granici prijaviti sta prenosis.
u prodavnici u kojoj kupujes robu trazis da ti popune formular za povrat pdv-a (global tax refund ili neki drugi lokalni), taj formular ti ovjere na granici prilikom izlaska iz zemlje a onda ako je global tax refund u rfz naplatis taj iznos (uz njihovu proviziju) a ako je neki drugi lokalni formular onda imas rok do kad u toj zemlji mozes dobiti povrat...a ovo sve uz napomenu da iznos na rcunu mora preci neku cifru (u hr cini mi se racun mora biti iznad 300kn) inace ti nece dati formular za povrat pdv-a (nisi eligible za povrat)kecher II wrote:hoces li malo, molim te, objasniti ovaj povrat poreza.alica.k wrote:mene uvijek pitaju imam li sta prijavit. isto tako ako hoces da ti vrate pdv, moras uvijek na njihovoj granici prijaviti sta prenosis.
a pitaju i mene imam li sta za prijaviti, jednostavno kazem da nemam i to je to, kao sto i nemam osim tih par licnih stavri ipod, laptop, fotoaparat... mislim ne prenosim svaki put nove ali i kad sam ih unosio bila je ista stvar, htio sam reci da me ne pregledaju i ne pitaju nista u tom smislu da traze da naplate kao sto je slucaj sa online kupovinom.
meni stigla jakna u veličini koju inače nosim, međutim, meni mala. e sad, mene zanima jesi li ti tu haljinu upakovala u onu kesu u kojoj ti je dostavljena, il si je upakovala u nešto drugo? nešto kontam, ne bi trebao bit problem i ako se zapakuje u neku drugu kesu, al aj ga znaj..alica.k wrote: narucila sam haljinu velicinu koju inace nosim kad ono plivam u njojzamijenili su mi je besplatno za manju (vratili su mi postarinu sto sam platila).
ne vrijedi na snizenu robuistekao
Pa nadji nekoga ko bas zna francuski i neka mu objasni dok nije poslao.zenny wrote:pokus'o sam ali ebay me prebacuje na paypal a oni govore kako ne mogu nista jer je novac vec prebacen na njegov racun i nemocni suniste svjesni osjecaja.... javio sam se covjeku, ne govori engleski pa se preko google translatea ganjamo na francuskom. stariji je covjek koji jedva konta tehnologiju kako sam skont'o, bavi se prodajom antikviteta, rijetko ulazi na ebay. uglavnom sve ide lose za mene... ne znam sta da radim. hebem ti kupovinu iz inostranstva, samo jedan klik...
ne znam jel ovo bio pokusaj isfuravanja il' sta, ocigledno nisam normalan po tvom pisanom zakonu.. necemo ulazit' valjda jos i u izvjestaje sa karticaalica.k wrote:zenny, svak normalan na karticu stavi samo ono sto ce trosit.
a ni nemam 2000KM da stavim na karticu, jbg.
ja uplatim samo kad ocu nesto platit.