Internet kupovina iz inostranstva

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
bullmastiff

#801 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by bullmastiff »

danas mi stiglo ovo sa asosa ..i opet nista nisam platio..fazon je uzimati jednu po jednu stvar i nema carine i pdva

Image

za 35KM poprilicno solidna majica
alica.k

#802 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by alica.k »

ma asos je super. i i ja sam to skontala za carinu. jedna, eventualno dvije stvari.
cute poison

#803 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by cute poison »

bullmastiff wrote:danas mi stiglo ovo sa asosa ..i opet nista nisam platio..fazon je uzimati jednu po jednu stvar i nema carine i pdva

Image

za 35KM poprilicno solidna majica
Ma jarane za 35KM si mogao i ovdje takvu uzeti, mozda i bolju al' nebitno :)
Inace nosim kosulje, ali cijene su im fkt previsoke za ono sto nude... ili sam ja pogrijesio link :D
respo

#804 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by respo »

kecher II wrote:
alica.k wrote:15% je carina na odjecu i obucu. na carinu uvijek dodajte i 10KM nekakve takse.
uglavnom to i nije regulisano, carini se onako proizvoljno, moguce je da nekad napalcuju 15% nekad 10% nekad ovako nekad onako, ovaj primjer koji sam ja napisao 10% carina 17% pdv je bilo u mom slucaju, cizme su bile u pitanju, i jedan od forumasa mi je fino izracunao da je to tako i poklopilo se tacno sa cijenom koju sam i ja platio.
sve u svemu nema pravila, nekad ovako nekad onako, ajd sace izbori :-)
ne carini se bas proizvoljno nego po katalogu uglavnom
jbg ako je majica bila 10€ a u katalogu pise 100 rebnu ce ti 10€ carine i to je to
jedino ti se moze posreciti da nadju manju vrijednost pa tako da platis manju carinu
a to 10 maraka je cini mi se postanska neka "carina" valjd pregled ili sta vec
ustvari bude 9,5
kecher II

#805 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kecher II »

respo wrote:ne carini se bas proizvoljno nego po katalogu uglavnom
jbg ako je majica bila 10€ a u katalogu pise 100 rebnu ce ti 10€ carine i to je to
jedino ti se moze posreciti da nadju manju vrijednost pa tako da platis manju carinu
a to 10 maraka je cini mi se postanska neka "carina" valjd pregled ili sta vec
ustvari bude 9,5
pa ok to sto se tice cijene pa na tu cijenu katalosku ti oni naplate carinu ali koji procenat o tome je bila rijec,
alica.k wrote:ne ne, to JESTE regulisano, ako ti se da citati, evo tu imas. druga je stvar sto je proizvoljno i sto oni to odokativno.
pa o tome i govrim da je prozivoljno, postoji sve na papiru ali se ne primjenjuje, i eto vidis ovde kaze da je carina 15% na obucu a eto meni su ovde izracunali kako sam ja platio, 10% carina i 17%PDV, odredjeni iznos na odredjenu vrijednost posiljke.
u sustini mislim da je glupost naplacivat carinu i porez na jedan ili dva para obuce ili manju kolicinu odjece ili jedan kom neke tehnicke robe kao foto-aparat, mob, laptop, ipod i sl. jer ti kad prelazis granicu i ulazis u BiH za ove stvari te niko nista nece pitati ako ih imas kod sebe ili u torbi par novih majica, jaknu, patike....(barem mene nisu nikad nista pitali)
alica.k

#806 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by alica.k »

mene uvijek pitaju imam li sta prijavit. isto tako ako hoces da ti vrate pdv, moras uvijek na njihovoj granici prijaviti sta prenosis.
kecher II

#807 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kecher II »

alica.k wrote:mene uvijek pitaju imam li sta prijavit. isto tako ako hoces da ti vrate pdv, moras uvijek na njihovoj granici prijaviti sta prenosis.
hoces li malo, molim te, objasniti ovaj povrat poreza.
a pitaju i mene imam li sta za prijaviti, jednostavno kazem da nemam i to je to, kao sto i nemam osim tih par licnih stavri ipod, laptop, fotoaparat... mislim ne prenosim svaki put nove ali i kad sam ih unosio bila je ista stvar, htio sam reci da me ne pregledaju i ne pitaju nista u tom smislu da traze da naplate kao sto je slucaj sa online kupovinom.
holowey

#808 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by holowey »

kecher II wrote:
alica.k wrote:mene uvijek pitaju imam li sta prijavit. isto tako ako hoces da ti vrate pdv, moras uvijek na njihovoj granici prijaviti sta prenosis.
hoces li malo, molim te, objasniti ovaj povrat poreza.
a pitaju i mene imam li sta za prijaviti, jednostavno kazem da nemam i to je to, kao sto i nemam osim tih par licnih stavri ipod, laptop, fotoaparat... mislim ne prenosim svaki put nove ali i kad sam ih unosio bila je ista stvar, htio sam reci da me ne pregledaju i ne pitaju nista u tom smislu da traze da naplate kao sto je slucaj sa online kupovinom.
u prodavnici u kojoj kupujes robu trazis da ti popune formular za povrat pdv-a (global tax refund ili neki drugi lokalni), taj formular ti ovjere na granici prilikom izlaska iz zemlje a onda ako je global tax refund u rfz naplatis taj iznos (uz njihovu proviziju) a ako je neki drugi lokalni formular onda imas rok do kad u toj zemlji mozes dobiti povrat...a ovo sve uz napomenu da iznos na rcunu mora preci neku cifru (u hr cini mi se racun mora biti iznad 300kn) inace ti nece dati formular za povrat pdv-a (nisi eligible za povrat)
alica.k

#809 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by alica.k »

evo, holowey objasnio!
metar_drva

#810 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by metar_drva »

alica.k wrote: narucila sam haljinu velicinu koju inace nosim kad ono plivam u njoj :D zamijenili su mi je besplatno za manju (vratili su mi postarinu sto sam platila).
meni stigla jakna u veličini koju inače nosim, međutim, meni mala. e sad, mene zanima jesi li ti tu haljinu upakovala u onu kesu u kojoj ti je dostavljena, il si je upakovala u nešto drugo? nešto kontam, ne bi trebao bit problem i ako se zapakuje u neku drugu kesu, al aj ga znaj..
alica.k

#811 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by alica.k »

ja sam u istu, pa onda u jos nesto stavila....i bitno, moras prvo da zatrazis povrat na stranici njihovoj na svom acctu pa odes na request a return il nest tako...kad it oni to odobre onda ispunis onaj neki papiric i to je to.

mislim da vise ne vracaju pare od shippinga za vracanje, ne vracaju vise ni vat, u zadnje vrijeme digli i cijene a nema onih kodova sa popustima...recesija ubi.
alica.k

#812 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by alica.k »

izasao za asos 15% off kod
istekao
ne vrijedi na snizenu robu
zenny

#813 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by zenny »

kakvu sam ja zahebanciju maloprije uradio :roll: ne znam sta da radim kako sam glup isp'o... starci su mi briselu i preko belgijskog ebaya sam kupio neku masinu za sivenje pravo jeftino koju ce oni preuzeti gore licno. prodavac me zamolio da to platim odmah preko paypala i ajd reko da odradim to... otisao sam na uplatu i debil ignorisem nake upute dole i slucajno platim 1000 eura za shipping u bosnu :skoljka: ne znam sta da radim... odmah sam napisao poruku prodavacu (lik ne zna engleski pa se dopisujemo na francuskom ali ja koristim google translate pa me bas interesuje konta li me bar pola) i zamolio ga da mi vrati pare sto mi zvuci veoma smijesno da sam na njegovom mjestu :-) pisao sam i paypalu iako mislim da oni nemaju veze s ovim s obzirom da su pare iste sekunde presle na njegov account......... ima li neko ideju sta da radim, 2000 marki ode a da pojma nemam... jebem ti net kupovinu, imam preko 60 transakcija na ebayu i kontam da sam iskusan :-)
General_Jackson

#814 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by General_Jackson »

Evo pošto vidim na prethodnoj strani, da se neki bar okvirno razumiju u carinjenje naručene robe iz inostranstva, pa da iznesem ono što se meni danas desilo na carini BH pošta. Naime kupujem online preko ebay-a već neke 2 godine i to sitnice i ne previše često, za razliku od nekih koji kupuju puno više. Ovaj puta naručio sam 2 DVD-a jedne te iste video igre za sebe i radnog kolegu ukupna cijena 56,50 GBP iz Velike Britanije na što su mi naplatili 50% carine dakle nekih 60-tak KM, što se ni meni ni drugim prijateljima koje znam nikada nije dešavalo. U pokušaju da saznam zašto i kako tolika carina nisam dobio adekvatan odgovor od ljudi iz carine, tj. nisu me ubijedili svojim argumentima.
Prvo je bilo kao to je preko 50 KM, međutim već sam imao takvih pošiljki, a ljudi koje znam puno više njih i puno skupljih, nakon čega sam dobio odgovor pa znate mi ne otvaramo svaku pošiljku, vi ste imali peh da ovu jesmo, što nije opet istina, jer mi je mnogo pošiljki bilo otvarano i zato uredno naplaćene one 3,50 KM, ali ne i carina na preko 50 KM, e pa onda je konačan odgovor bio kao nema na pošiljci potvrda da je roba iz EU-a iako je roba iz GB koja je koliko znam članica iste.Ono što sam ja danas shvatio je to da je ili zakon takav da ga se može interpretirati kako ko hoće, ili pak na carini ljudi rade kako njima prahne ili oboje. U svakom slučaju 60 KM carine na nekih 120 KM mislim da je .... previše, i da napomenem, da sam od istog prodavača iz GB kupio nekih 5-6 igara u zadnjih možda godinu i nešto na koje mi ništa nije naplaćeno.Meni bi jedini prihvatljiv odgovor bio da je carina visoka na tu vrstu proizvoda, međutim takav odgovor nisam dobio. Pa ako neko ima slična iskustva ili zna nešto više o tome volio bih da mi objasni.
kecher II

#815 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kecher II »

@zenny,
aauuuuuuuuuu care ti si se pravo za'ebo, nisam nikad bio u slicnoj situaciji, nadam se da i necu, ali mislim da ti sve to zavisi od volje prodavca i ukoliko je ''pravi'' trgovac treb'o bi da te ispotuje ako si napavio gresku,jer ti i neces robu u BiH vec u Belgiju, u svakom slucaju treb'o bi te ispostovat, barem ja tako mislim.

@General_Jackson,
o tome sam i ja pisao da nije uredjeno niti postoje pravila pa mi je @alica.k objasnila da je to ustvari uredjeno, jest al' na papiru.
online kupce kod nas u BiH deru nevjerovatno, cuj naplate carinu na dva CD-a, majicu, patike i sl stvari, to je totalna glupost i uopste ne bi trebalo da se carine te stvari,
to sam vec napisao i u nekom ranijem postu, nema smisla da se to carini tako jer kad prelazis granicu i ulazis u BiH niko te nece pitati za dva CD-a u ruksaku ili majicu, patike i sl.
Last edited by kecher II on 01/10/2010 09:12, edited 1 time in total.
zenny

#816 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by zenny »

pokus'o sam ali ebay me prebacuje na paypal a oni govore kako ne mogu nista jer je novac vec prebacen na njegov racun i nemocni su :roll: niste svjesni osjecaja.... javio sam se covjeku, ne govori engleski pa se preko google translatea ganjamo na francuskom. stariji je covjek koji jedva konta tehnologiju kako sam skont'o, bavi se prodajom antikviteta, rijetko ulazi na ebay. uglavnom sve ide lose za mene... ne znam sta da radim. hebem ti kupovinu iz inostranstva, samo jedan klik... :x
cute poison

#817 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by cute poison »

zenny wrote:pokus'o sam ali ebay me prebacuje na paypal a oni govore kako ne mogu nista jer je novac vec prebacen na njegov racun i nemocni su :roll: niste svjesni osjecaja.... javio sam se covjeku, ne govori engleski pa se preko google translatea ganjamo na francuskom. stariji je covjek koji jedva konta tehnologiju kako sam skont'o, bavi se prodajom antikviteta, rijetko ulazi na ebay. uglavnom sve ide lose za mene... ne znam sta da radim. hebem ti kupovinu iz inostranstva, samo jedan klik... :x
Pa nadji nekoga ko bas zna francuski i neka mu objasni dok nije poslao. :sad:
zenny

#818 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by zenny »

jutros mi je vratio pare, juce cijeli dan nije odgovarao.. niste svjesni osjecaja, dajte nekom tudjinu 2000 maraka da vidite kako je ne znajuci hocel' vratit' :D uglavnom rijeseno je sve, hvala ti google na prevodiocu :D prvo sto cu uraditi u ponedjeljak je skinut' pare sa kartice i stavit na stednu knjizicu a na kartici ostavit 200KM za net zahebancije. ljudi pazite, niste svjesni kako je lahko da se ovako nesto desi :-)
alica.k

#819 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by alica.k »

zenny, svak normalan na karticu stavi samo ono sto ce trosit.

a ni nemam 2000KM da stavim na karticu, jbg.

ja uplatim samo kad ocu nesto platit.
cappy_tempo

#820 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by cappy_tempo »

zna li neko kako ide narucivanje preko onih stranica na fazon dhl-a sto su? neko ih je kacio na forum al ne kontam ih bas pogotovo ono kad me pitaju velicina i tezina paketa,sta ja znam koliko je teska majica i koja je duzina paketa :D.jer ako je onako kako sam ja racunao od danas bi se poceo oblaciti preko nike stranice :D
alica.k

#821 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by alica.k »

ma to ti je samo otprilike da izracunas koliko bi te doslo. u principu oni prime paket za tebe, i onda ti posalju racun koliko ce njihova usluga i shipping doci...
zenny

#822 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by zenny »

alica.k wrote:zenny, svak normalan na karticu stavi samo ono sto ce trosit.

a ni nemam 2000KM da stavim na karticu, jbg.

ja uplatim samo kad ocu nesto platit.
ne znam jel ovo bio pokusaj isfuravanja il' sta, ocigledno nisam normalan po tvom pisanom zakonu.. necemo ulazit' valjda jos i u izvjestaje sa kartica :-) jbga, ja sam za kratak period puno stvari kupio pa se zaletio i mrsko mi se nakanit odradit ovo sto sam rek'o gore al moram sto prije da vrag ne odnese salu...
alica.k

#823 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by alica.k »

vec kazem ja se ne brinem oko tih stvari ocul sta preplatit, kad i nemam nikad na kartici 2000KM. vjerovatno je i najpametnije ne stavljat tolike pare ako ne namjeravas nesto platiti njima...
Michun

#824 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Michun »

U mene kartica prazna :D
Kupim, prosetam do banke u narednih dan-dva, uplatim pare i ondaK platim. Sto zbog mene jer bi trosila ko' hajvan, sto zbog kradje ne netu. Jes' da je paypal u pitanju, al nikad se ne zna :D
cute poison

#825 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by cute poison »

Narucio sam sa fragrancex neki parfem 13.09, koliko otprilike treba da dodje kod nas? Isto tako i sa dealextrem-a i jos nista nije doslo...
Post Reply