Internet kupovina iz inostranstva

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
banjaluka078

#526 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by banjaluka078 »

Je li iko narucivao mobilne telefone, ima li kakav dobar sajt...pretpostavljam da ga carinici nece ignorisati, isplati li se takva kupovina?
bullmastiff

#527 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by bullmastiff »

alica.k wrote:
bullmastiff wrote:sve je to tu negdje...ali ka d uzmes vecu kolicinu onda te na carini oderu tak oda ti dodje kao da si ovdje uzeo ..mozda samo malo jeftinije
na jagodi me jos nikad nije carina zakacila. a narucivala sam i po 5 parfema odjednom (kad se sve skupimo prijateljice i tak)
i jos ti uvijek dodaju neki pokloncic il nesto. imas i 10% popusta ako si redovan kupac (loyalty discount).
ja jos nikako parfem preko neta nisam kupio..

ali vidi ov ona fragranceshop kad narucis robe u vrijednosti preko 95$ ne placas postarinu uopste

a na jagodi sve po 50 dolara na fragranceshop sve do 40 dolara...cim 3 komada odjenom uzmes..puno je isplatnije na fragranceshop..ispravi me ako grijesim?
bullmastiff

#528 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by bullmastiff »

gore sa mpogrijesio za besplatnu postarinu u shopu

ali, ev upravo gledam isti parfem na jagodi i shopu

kad se tri komada uzimaju, oko 18 dolara jeftinije na shopu
radi se o parfemu Kenzo pour homme men
malosutra81

#529 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by malosutra81 »

bullmastiff wrote:gore sa mpogrijesio za besplatnu postarinu u shopu

moras kupiti tri komada da bi ustedio 18 dolara, i opet ne pokrije postarinu od 22 dolara za BiH :roll:
vidis sta alica.k kaze za strawberrynet, 10% na cijenu parfema je postarina, za kozmetiku se ista ne placa + pokloni..
alica.k

#530 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by alica.k »

i 10% za loyalty
bullmastiff

#531 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by bullmastiff »

malosutra81 wrote:
bullmastiff wrote:gore sa mpogrijesio za besplatnu postarinu u shopu

moras kupiti tri komada da bi ustedio 18 dolara, i opet ne pokrije postarinu od 22 dolara za BiH :roll:
vidis sta alica.k kaze za strawberrynet, 10% na cijenu parfema je postarina, za kozmetiku se ista ne placa + pokloni..
ne ngo 3 kmada sa postarinom na shopu s u152 dolara a na jagodi oko 175 dolara i to kad ukljuce popust :)
Eborg

#532 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Eborg »

Ima li iko iskustva sa Amazon.co.uk? Da li dostavljaju u BiH? Kakve su poštarine za BiH za knjige?
TheDocToR

#533 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by TheDocToR »

Ima li neko pregled zakona vezano za carinu ?

Jer nekad prodje narudzba od 100 KM, 50,70, 80, 90 KM.

Sad naruci jaknu sa kitbag.com i udarise mi carinu na 105 KM jos 55 KM carine dzubrad.

Jos jedan od velikih talova u ovoj drzavi.

Zato me interesuje pravna strana ove carine, jer po mom iskustvu ocigledno je da carine kako stignu, odnosno po rijecima jednog od carinika idu na eci peci pec.
lord-executioner

#534 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by lord-executioner »

TheDocToR wrote:Ima li neko pregled zakona vezano za carinu ?

Sad naruci jaknu sa kitbag.com i udarise mi carinu na 105 KM jos 55 KM carine dzubrad.

Zato me interesuje pravna strana ove carine, jer po mom iskustvu ocigledno je da carine kako stignu, odnosno po rijecima jednog od carinika idu na eci peci pec.
tebe su pravo zavalili, ja sam narucivao dvd serije po 150-200 KM, nikad nisu naplatili nista vise od carinskog pregleda, 10 KM
Eborg

#535 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Eborg »

Trebao bih naručiti knjigu od dva toma koja će biti oko 400 KM. Da li i to carine?
_Astra_

#536 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by _Astra_ »

Cini mi se da KNJIGE ne carine... nisam siguran...
nadgledach

#537 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by nadgledach »

Evo sad i mene ubise sa kitbagom
Carine 90 KM :S
kone

#538 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kone »

nadgledach wrote:

Evo sad i mene ubise sa kitbagom
Carine 90 KM :S
Otkad to gule kad se naruci i sa kitbaga???U kojoj vrijednosti si narucio,odnosno sta si narucio(kolicinu robe)???Meni nikad nisu carinu sa kitbaga naplatili....
nadgledach

#539 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by nadgledach »

narucio dres 15 funti, djeciji komplet za bebu, ders sorc carape i 2 para carapa
kone

#540 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kone »

nadgledach wrote:narucio dres 15 funti, djeciji komplet za bebu, ders sorc carape i 2 para carapa
Ne mogu da vjerujem da su ti toliko uzeli za sve to :shock: Vrijednost te narudzbe je mozda 50-ak funti,a toliko ti carine uzeli.U kakvom ti je paketu stiglo i koju si dostavu uzeo,onu od 7 ili onu od desetak funti i ko ti je dostavio(da li je UPS)???
Ja sam imao narudzbe i od nekih 70-80 funti i nikad ni marke za carinu nisam dao.Obicno mi je dolazilo u onim kesama,zapakovano kao jastuk i najcesce UPS-om(europatrade mislim).Jedino za sta sam platio nesto sa kitbag-a,jest 3,5KM(na posti)kada sam narucio patike,a one su sa dostavom bile 50 funti....Nije mi nikako jasno zasto su ti toliko uzeli.Nece valjda sad i sa kitbaga naplacivati carinu :x
nadgledach

#541 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by nadgledach »

a majke mi
Znaci sve ukupno je bilo 60 funti sa onom nekom brzom postarinom (ups ja mislim)
I pratio posiljku, vidio da je dosla u Sarajevo i danas me zove covjek iz firme koja je zaduzena za paket i kaze kao posiljka je tu, smao je na carini i trebat ce se platiti oko 90 KM. Ja se isfurao.
I sutra ce mi to donijeti sa racunima na vrata...
Ako mi ne vjerujete sutra cu uslikati racun kada to dobijem pa cu poslati. Bas isfur pravi.

edit
A uzimao sam tovar stvari, i znalo je biti finih svota na M&S, ono raja se utali za postarinu i sl. i nikada nisam ovoliko platio.
TheDocToR

#542 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by TheDocToR »

I meni se isto to dogodilo. Ocigledno je da su ovi na carini provalili da se cesto narucuje sa kitbag.com i DERIIIIIII

kakva gamad, kakva drzava, ma fuj...
mrki09

#543 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by mrki09 »

nadgledach wrote:a majke mi
Znaci sve ukupno je bilo 60 funti sa onom nekom brzom postarinom (ups ja mislim)
I pratio posiljku, vidio da je dosla u Sarajevo i danas me zove covjek iz firme koja je zaduzena za paket i kaze kao posiljka je tu, smao je na carini i trebat ce se platiti oko 90 KM. Ja se isfurao.
I sutra ce mi to donijeti sa racunima na vrata...
Ako mi ne vjerujete sutra cu uslikati racun kada to dobijem pa cu poslati. Bas isfur pravi.

edit
A uzimao sam tovar stvari, i znalo je biti finih svota na M&S, ono raja se utali za postarinu i sl. i nikada nisam ovoliko platio.

Ako su te zvali iz Halilovica iz Lagermax-a, ti sve carine, pa taman i da je pola funte (ovo mi rekla jedna teta odande kad su mene ogulili). Samo nemoj sutra(danas) da im kazes da ces sam doci po paket jer ces morati da ides u Hadzice po njega.
Slijedeci put nek ti posalju obicnom postom "Royal Mail" i trebalo bi ici preko poste, pa sta bog da.
nadgledach

#544 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by nadgledach »

iz intereurope su me zvali
danas ce mi valjda donijeti posiljku.
zenny

#545 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by zenny »

eh ovako.. prijavio se ja na ebay, odradio ono preko paypala sve (prijavio sam se i rekli su mi da trebam onaj broj sa liste one iz banke da ubacim al funkcionise sve izgleda i bez toga jer sam kupio 5-6 slusalica sinoc i kako sam skonto placeno je odmah) i sad me nesto interesuje dok se nisam zavalio jer mi ovo izgleda predobro sve da bi bila istina :-)
uzeo sam te slusalice po 0.99c sa besplatnom dostavom i razmisljam da uzmem jos al kao sto vec rekoh, predobro da bi bilo istina... drugo, gledam ove ipode, sa shippingom za BiH pise da je ukupno npr 35$, kakva ce situacija biti kad dodje na granicu, hocu li puno izletit za to dodatno (gledam vecinom polovne zbog carine, bar sam taj dio skont'o :D )
deder pomagajte dok se nisam uvalio uveliko, ne mogu da se skinem sa ebaya :lol:
bullmastiff

#546 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by bullmastiff »

ja sam sinoc narucio etericna ulja vidjecemo hoce li sta puknuti na carini..vrijednost je 25 funti
Rauber

#547 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Rauber »

@zenny
de pls baci link na taj ipod od 35 $ sa postarinom, nesto mi tu ne stima, ja ne vidjeh nista ispod 100 $, moze se naletiti na shuffle ali i on dodje oko 70$ sa postarinom.
Suhveli mi je to, pazi se dupljaka dobro :)
i da, kad odes na paypal, jel ti u transakcijama ima zabiljezeno to sto si vec kupio.
zenny

#548 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by zenny »

Rauber wrote:@zenny
de pls baci link na taj ipod od 35 $ sa postarinom, nesto mi tu ne stima, ja ne vidjeh nista ispod 100 $, moze se naletiti na shuffle ali i on dodje oko 70$ sa postarinom.
Suhveli mi je to, pazi se dupljaka dobro :)
i da, kad odes na paypal, jel ti u transakcijama ima zabiljezeno to sto si vec kupio.
evo ipod koji sam uzeo, koliko sam primjetio original je.. valjda se nisam uvalio, izgleda sve ok
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... _695wt_704

vidio sam na paypalu, sve transakcije zabiljezene.. sinoc sam htio nesto da uzmem i izbacilo mi poruku da ne mogu jer nisam ubacio onu sifru iz liste one iz banke i ne mogu da predjem 150$ u transakcijama dok ne ubacim to... u tome je fazon znaci
starii

#549 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by starii »

jel vam se vraca novac ako vam ne stigne to sto ste narucili..to malo ne kontam..?
bjelic

#550 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by bjelic »

starii wrote:jel vam se vraca novac ako vam ne stigne to sto ste narucili..to malo ne kontam..?
ja da prijavim problem sa povratom para.
Ako mi prodavac izvrši refund sve je ok, novac zaista dodje nakon nekoliko dana na karticu. Ali problem nastaje kada Ebay "dosudi" i doznači refund. Te pare nikada nisam vidio. Pisao sam ebayu i paypalu i ništa. Ebay kaze da je to otišlo na moj paypal, paypal kaže da nista nije dosli od ebaya. :sad:
Post Reply