Internet kupovina iz inostranstva

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
_selmix_

#3601 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by _selmix_ »

A evo i jedna stranica za one koji vole zaraditi kupovinom, http://www.ebates.com/rf.do?referrerid= ... eeid=26471
ako npr. zelite nesto naruciti na ebay prvo udjete na ovu stranicu,pa na listi nadjete ebay i udjete,obavite kupovinu kao i inace,a od svake kupovine dobijete odredjeni procenat,zavisi koja je stranica u pitanju,a ako u prva 3 mjeseca obavite kupovinu u ukupnom iznosu preko 25 dolara dobijete 5 dolara bonusa,kao i za svakog prijatelja,isplata je svaka 3 mj. Ako zelite registrujte se preko mog linka jer dobijem bonus :-D
Mehemed
Vozim: automobil

#3602 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Mehemed »

feferon wrote:Pozdrav forumaši
Ima li netko iskustva sa ovima http://www.computeruniverse.net/ ??
Imaju super cijene oslobođene poreza, zanima me je li se isplati poručivati od njih obzirom da ću ovdje morati platiti carinu i porez kad stigne, zar ne?
Mislio sam kupovati laptop
Hrvati naručuju dosta sa te stranice jer su sada u EU pa ne plačaju PDV i Carinu na pošiljke iz EU, iz BiH ne znam da li je i koliko je isplativo naručivati sa te stranice, a i pitanje je kako dostavljaju, ako dostavljaju preko neke brze pošte poput DHL-a najvjerovatnije se ne isplati.
microbay

#3603 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by microbay »

Poz, da li je ova posiljka vec trebala stici na adresu ? Kakva su vasa iskustva ?

Image
Mehemed

#3604 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Mehemed »

I meni je jedna zapela iz Malezije, čak i prije tvoje je poslata avionom iz Malezije ali ništa, još je nema, dok danas stigoše 3 iz Kine, ne znam tačno za koliko ali niti jedna nije dostigla mjesec dana.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#3605 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Chmoljo »

postavih na temu o ebayu, ali vidim da ovdje bolje paše
Chmoljo wrote:pitanje za forumaše, iako se ne odnosi na ebay, ali da na kupovinu preko interneta...

mislio sam kupiti sebi obuću za zimu direktno od proizvođača jer je ponuda katastrofalna ovdje, pogotovo što se tiče brojeva.

ako želim kupiti čizme sebi od recimo Timberlanda, od nekih 180 dolara, kako hodaju ostali troškovi? poštarina, carina...? isplati li se uopšte?

ima li neko iskustva?
EDIT: zanemarite ovo... malo sam prelistao, ne isplati se... bolje otići u neki veći centar i tu pokušati naći...
ElRe

#3606 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by ElRe »

Iznenadio sam se koliko je skup shipping sa www.aliexpress.com za dostavu u BiH.
Giancarlo

#3607 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Giancarlo »

Jeli neko narucivao sa ove stranice http://www.dx.com i kao jeste, kakva su iskustva ?
Sodom1

#3608 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Sodom1 »

Jesam ja ,nista spec., kinez ko kinez
Mehemed

#3609 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Mehemed »

Giancarlo wrote:Jeli neko narucivao sa ove stranice http://www.dx.com i kao jeste, kakva su iskustva ?
Prije su bili bolji, sada su oslabili. Naručim predmet i vidim da ga nisu poslali ni nakon 2 radna dana, otvorim ticket kaže nema na stanju bit će za 7 dana, dobro reko, prodje 8-9 dana od toga još nisu poslali, opet otvorim ticket opet kaže nije na stanju bit će za 7 dana. Ajd ti meni reko daj refund pa nek ono dolazi kad hoće, neću ga ja čekat 20 dana samo dok ga pošalju... Neko kaže da oni nemaju niti jedan predmet u sebe, već da nabavljaju po narudžbama, kako ko šta naruči, tako i oni to naruče i nabave. I od tada nisam ništa više kupio od njih, a taj predmet kupio na ebayu za ~2$ veću cijenu, ali nema veze, bitno je da sam ga dobio.
Više od godine kako ne naručujem, ebay zakon
Image
Giancarlo

#3610 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Giancarlo »

Zahvaljujem na odgovorima.
Hellas

#3611 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Hellas »

Od 28. Oktobra mi PayPal poceo naplacivati konverziju valute po nekom nenormalnom kursu. Prije je bilo koliko eura toliko dodje na banku i onda banka odradi konverziju. A zadnjih mjesec dana oni. Uzeli su mi skoro 200 KM na tu foru. Tamo u opcijama u My Money vise nema opcije da prebacim ko radi konverziju.

Imal neko ideju i kako je kod vas?
Hellas

#3612 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Hellas »

Nema ni kad saljes niti u opcijama u My Money. Sad sam gledao kod kolege i kod njega ima kod mene nema. Sve konvertuju prvo oni. Sva placanja prije 28. oktobra su bila dobra, a nit sam sta mijenjo nit diro. Sto je najgore primanja ne konvertuju, to puste da nasa banka konvertuje :roll:.

Poslo sam podrsci mail...
Saka

#3613 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Saka »

Hellas wrote:Nema ni kad saljes niti u opcijama u My Money. Sad sam gledao kod kolege i kod njega ima kod mene nema. Sve konvertuju prvo oni. Sva placanja prije 28. oktobra su bila dobra, a nit sam sta mijenjo nit diro. Sto je najgore primanja ne konvertuju, to puste da nasa banka konvertuje :roll:.

Meni je isti slucaj bio. Nije ti vezana valuta za karticu. Moras im reci da ti povezu odgovarajucu valutu na karicu, tj. set the currency BAM to my credit card.
Inace nece znati sta je, samo ce gluposti pisati, kad im kazes tacno sta hoces i to urade onda ce se pojaviti opcija.
kloniran

#3614 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kloniran »

Hellas wrote:Nema ni kad saljes niti u opcijama u My Money. Sad sam gledao kod kolege i kod njega ima kod mene nema. Sve konvertuju prvo oni. Sva placanja prije 28. oktobra su bila dobra, a nit sam sta mijenjo nit diro. Sto je najgore primanja ne konvertuju, to puste da nasa banka konvertuje :roll:.

imao si opciju kad si se registrovao da biras i ta opcija ostane zakljucana

kod mene su dolari, ali mogu placati u bilo kojoj valuti, a primati samo u dolarima, a kad placam prilikom checkouta odeberem da banka vrsi konverziju

ta opcija je prije bila fiksna, međutim iskljucili su je i sad je po deafultu da paypal vrsi konverziju prilikom svake kupovine, ali moze se promjeniti uvijek da banka vrsi konverziju, samo svaki put moras sam da promjenis
kloniran

#3615 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kloniran »

je li neko probao ovaj hepek od 12$
http://www.gearbest.com/networking-comm ... 043ca90ab4
Hellas

#3616 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Hellas »

kloniran wrote:

kod mene su dolari, ali mogu placati u bilo kojoj valuti, a primati samo u dolarima, a kad placam prilikom checkouta odeberem da banka vrsi konverziju

ta opcija je prije bila fiksna, međutim iskljucili su je i sad je po deafultu da paypal vrsi konverziju prilikom svake kupovine, ali moze se promjeniti uvijek da banka vrsi konverziju, samo svaki put moras sam da promjenis
Registrovao sam se jos prvog dana kad je PP kreno za BiH.
Radilo dobro sve vrijeme unazad par godina do kraja oktobra. Support odgovorio i nigdje veze odgovor sa onim sto sam napisao nisu ni procitali sta kazem.
kloniran

#3617 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kloniran »

Hellas wrote:
kloniran wrote:

Registrovao sam se jos prvog dana kad je PP kreno za BiH.
Radilo dobro sve vrijeme unazad par godina do kraja oktobra. Support odgovorio i nigdje veze odgovor sa onim sto sam napisao nisu ni procitali sta kazem.
razumijem te, pretpostavljam da si i ti uzeo dolare jer nije bilo nase valute
Hellas

#3618 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Hellas »

Kad sam trazio ovo sto je SAKA preporucio da karticu postave na BAM, pojavile su se opcije conversion options i kad saljem, a i u My Money pod Set funding sources. Support im je nikakav.

Hvala svima na pomoci.
Saka

#3619 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Saka »

Hellas wrote:Kad sam trazio ovo sto je SAKA preporucio da karticu postave na BAM, pojavile su se opcije conversion options i kad saljem, a i u My Money pod Set funding sources. Support im je nikakav.

Hvala svima na pomoci.
Da, support ti u pravilu nikad iz prve neće naći rješenje. Prvo ćeš dobiti automatski odgovor, pa onda moraš opet pisati pa onda dobijaš template odgovor i tako nekoliko puta ponavljaš jedno te isto dok ne naiđeš na nekog ko će znati ili proslijediti kome treba.

Obično se lakše riješi ako nazoveš ili ih kontaktiraš preko Facebook stranice npr. Treba imati dosta strpljenja sa njima, zato sam napisao šta tačno da tražite da vas poštedim procedure.
eniacc

#3620 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by eniacc »

Pozdrav svima...
Želim da kupim ovaj sat na gearbestu : http://www.gearbest.com/cell-phones/pp_174048.html
Pošto nisam nikad kupovao preko neta imam nekoliko pitanja.
1.Hoću li platiti carinu na cijenu od 20 dolara s popustom ( bez popusta je 35 $ )?
2.Ako nema carine koliko će me još koštati osim ovih 20 -tak dolara,ima li kakvih dodatnih troškova za poštarinu ( tamo piše da je free shiping ) ?
3.Koliko sam siguran ,tj kako se zaštitii u slučaju da artikal ne stigne ili stigne pogrešan ?
Saka

#3621 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Saka »

1. Ne bi trebao platiti carinu nikako jer se ne naplacuje na stvari cija vrijednost ne prelazi 50KM. Ako ode na carinu trazice ti dokaze o transakciji (screenshot sa sajta, izvod sa PayPal-a ili banke) koji moras faxati ili odnijeti licno (debili nemaju email). Moze se desiti i da ti ne prihvate cijenu i odrede vecu kako bi izvukli pare, ali ne bi trebalo ako im sve lijepo dokazes.

2. Eventualno ti mogu naplatiti carinski pregled koji ide od 3,5 do 10 KM. Pored toga, ako nema carine nemas nikakvih drugih troskova.

3. Placanje ide preko PayPal-a i siguran si. Ako ti ne dodje zalis se njima i vracaju ti se pare. Imaj u vidu da paket moze putovati i po dva mjeseca, moras imati strpljenja.
Ako dodje pogresan ili pokvaren onda je problem jer trebas vratiti nazad a postarina odavde ti je skuplja nego sam artikal tako da se ne isplati. Ali i to se da rijesiti sa njima tako sto trazis djelimicni ili kompletni povrat novca, ako je njihova greska.
eniacc

#3622 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by eniacc »

Upravo sam naručio ovaj sat : http://www.gearbest.com/cell-phones/pp_174048.html i sa tracking numberom i nekakvim shipping insurancom me košta oko 22,5 $. Pošto je ovo akcijska cijena (stvarna cijena je oko 35 dolara ) valjda neće biti carine.Brine me zašto mi je na transakciji paypal povkao sa kartice ove dolare a imao sam na paypalu mnogo više od ove sume.Je li to tako mora da ide ili se može naštimati da ne dira u karticu? Pošto prvi puta naručujem ,očekujem savjete...
Saka

#3623 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Saka »

eniacc wrote:Upravo sam naručio ovaj sat : http://www.gearbest.com/cell-phones/pp_174048.html i sa tracking numberom i nekakvim shipping insurancom me košta oko 22,5 $. Pošto je ovo akcijska cijena (stvarna cijena je oko 35 dolara ) valjda neće biti carine.Brine me zašto mi je na transakciji paypal povkao sa kartice ove dolare a imao sam na paypalu mnogo više od ove sume.Je li to tako mora da ide ili se može naštimati da ne dira u karticu? Pošto prvi puta naručujem ,očekujem savjete...
Pročitaj gornji post u vezi carine, isto se odnosi.
Što se PayPal-a tiče, u BiH uvijek uzima sa kartice, ne možeš koristiti balance. Balance će ti biti prebačen na karticu sljedećeg prvog u mjesecu.
eniacc

#3624 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by eniacc »

Saka wrote:
eniacc wrote:Upravo sam naručio ovaj sat : http://www.gearbest.com/cell-phones/pp_174048.html i sa tracking numberom i nekakvim shipping insurancom me košta oko 22,5 $. Pošto je ovo akcijska cijena (stvarna cijena je oko 35 dolara ) valjda neće biti carine.Brine me zašto mi je na transakciji paypal povkao sa kartice ove dolare a imao sam na paypalu mnogo više od ove sume.Je li to tako mora da ide ili se može naštimati da ne dira u karticu? Pošto prvi puta naručujem ,očekujem savjete...
Pročitaj gornji post u vezi carine, isto se odnosi.
Što se PayPal-a tiče, u BiH uvijek uzima sa kartice, ne možeš koristiti balance. Balance će ti biti prebačen na karticu sljedećeg prvog u mjesecu.
Hvala druže...
dobojlija81

#3625 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by dobojlija81 »

jedva nadjoh post
meni tek danas dosla poruka da je poslato za ovaj sat
Post Reply