Ja sam dobijao na kucnu adresu i bez ikakvih dodatnih placanja.Isto tako neka dukserica,dres,dzemper...Distortion wrote:Dal' je neko dobijao posiljke Royal Mail International-om? Prošli put sam dobio pošiljku cca 70 dolara (dukserica i dvije majice) i nije bilo troskova carine pdva takse itd. Pretpostavljam da je zbog vrijednosti posiljke?
Internet kupovina iz inostranstva
Moderator: anex
-
motorola01
#1826 Re: Internet kupovina iz inostranstva
- iceman ze
#1827 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Hvala na infu. Ja imam 2 kartice Unicredit Maestro i Visa Electron vezane za tekuci racun. Uspio sam registrovati PayPal preko Vise Electron, nisam jos nista kupovao, nadam se da mogu zapoceti bez ikakvih problema.
Razmisljao sam da otvorim jos jedan tekuci racun, koji ima Visa Electron, preko kojeg necu primati platu, nego sam net transakcije. Sta mislite o tome, ili da se ne petljam sa banklarskom administracijom, ipak je PayPal siguran nacin kupovine.
Razmisljao sam da otvorim jos jedan tekuci racun, koji ima Visa Electron, preko kojeg necu primati platu, nego sam net transakcije. Sta mislite o tome, ili da se ne petljam sa banklarskom administracijom, ipak je PayPal siguran nacin kupovine.
- iceman ze
#1828 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Da li je bolje izabrati FedEx ili USPS Priority International ista mi je cijena shipmenta. Zadnji put preko Fedexa ogulila me carina, nesto mi se ta opcija ne svidja, kakva su vasa iskustva, dio za auto je u pitanju?
-
DJ Babo
#1829 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Nemoj preko Fedexa, uzimaju vise od carine. Juce sam im za posiljku od 60 KM morao dati 70 KM za carinjenje i priznali su da veci dio tog novca ostaje njima (lafo naknada za zastupanje pred carinom).
-
motorola01
#1830 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Zato je najbolje odabrati USPS jer ce carinjenje ici preko BHP i nema nikakvih dodatnih placanja osim onog sto posta nesto sitno uzme(3,5 ili 9,5 KM)..DJ Babo wrote:Nemoj preko Fedexa, uzimaju vise od carine. Juce sam im za posiljku od 60 KM morao dati 70 KM za carinjenje i priznali su da veci dio tog novca ostaje njima (lafo naknada za zastupanje pred carinom).
-
king1koopa
#1831 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Pozdrav,
Ja bih narucivao neke stvari preko neta, pa koliko znam najlaksa opcija je paypal. Eh, sad, ja nisam upucen u to kako da uplatim pare na paypal account, pretpostavljam da je jedna od opcija da se poveze neka kartica sa paypal accountom, ali ja nisam punoljetan, i ne vjerujem da mogu izvaditi karticu. Da li postoji neki nacin da stavim novac na paypal account ako nisam punoljetan, ili moram cekat 18?
Hvala
Ja bih narucivao neke stvari preko neta, pa koliko znam najlaksa opcija je paypal. Eh, sad, ja nisam upucen u to kako da uplatim pare na paypal account, pretpostavljam da je jedna od opcija da se poveze neka kartica sa paypal accountom, ali ja nisam punoljetan, i ne vjerujem da mogu izvaditi karticu. Da li postoji neki nacin da stavim novac na paypal account ako nisam punoljetan, ili moram cekat 18?
Hvala
- TDK-90
#1832 Re: Internet kupovina iz inostranstva
U Unicredit bank možeš otvoriti račun i dobiti Visa eletron karticu ......mislim da imaju neku ponudu za učenike gdje se ne plaća čak ni mjesečno vođenje računa.king1koopa wrote:Pozdrav,
Hvala
-
king1koopa
#1833 Re: Internet kupovina iz inostranstva
A vidim da se moze izvaditi ta neka debitna maestro kartica, ali mislim da se ne moze povezati sa paypal racunom, a i vecina stranica s kojih se narucuje ne prihvata te kartice. Je li postoji neka druga opcija, ili se taj racun u banci nekako moze povezati sa paypal-om?TDK-90 wrote:U Unicredit bank možeš otvoriti račun i dobiti Visa eletron karticu ......mislim da imaju neku ponudu za učenike gdje se ne plaća čak ni mjesečno vođenje računa.king1koopa wrote:Pozdrav,
Hvala
-
Saka
#1834 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Ne možeš nikako drugačije "povezati račun u banci sa paypal-om" nego samo povezati karticu i onda vršiti kupovinu. To pod uslovom da govorimo o PayPal BiH, to treba svako da naglasi, da li je u BiH ili nije. u BiH može samo i isključivo kartica. U drugim zemljama ima više opcija, kao npr. slanje sa bankovnog računa na PayPal (Top Up), slanje eCheck-om ili trošenje novca koji ti neko drugi pošalje na PayPal. Ništa od toga ne može u BiH već samo povezivanje kartice.
Što se tiče izbora kartice zaboravite na Maestro, to je smeće od kartice, tražite samo Visa debitnu karticu, bilo o kojoj banci da se radi. Za PayPal u BiH to je najbolji izbor, koga zanima zašto objasniću.
Što se tiče izbora kartice zaboravite na Maestro, to je smeće od kartice, tražite samo Visa debitnu karticu, bilo o kojoj banci da se radi. Za PayPal u BiH to je najbolji izbor, koga zanima zašto objasniću.
-
king1koopa
#1835 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Mene samo zanima da li postoji realna opcija da kao maloljetan koristim paypal ili bilo kakvo drugo sredstvo da bih narucivao stvari preko interneta, zivim u BiH, znaci eventualno bih koristio taj paypal BiH, ili moram cekati punoljetstvo?
-
motorola01
#1836 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Ne znam za punoljetstvo,ali ako mozes izvaditi karticu u banci na svoje ime(debitnu bez ikakvog limita) mozes i kupovati na netu i bez paypala.Ja kupujem na netu vec nekih 7-8 sa debitnom karticom,a preko paypala tek zadnjih godinu,godinu i pol.Tako da ti paypal nije neki uslov za kupovinu.king1koopa wrote:Mene samo zanima da li postoji realna opcija da kao maloljetan koristim paypal ili bilo kakvo drugo sredstvo da bih narucivao stvari preko interneta, zivim u BiH, znaci eventualno bih koristio taj paypal BiH, ili moram cekati punoljetstvo?
-
casanova123
#1837 Re: Internet kupovina iz inostranstva
kao maloljetan moze izvaditi samo maestro karticu u unicredit banci u sklopu teen racuna.. to se moze izvaditi ako imas 13 godina ako hoces ali je ne mozes povezati sa paypalom..
-
Saka
#1838 Re: Internet kupovina iz inostranstva
To moraš vidjeti s bankama. Možeš li kao maloljetan dobiti karticu i koju. Ako ti samo nude Maestro ništa od toga, ne uzimaj jer je beskorisna za PayPal. Najmanje što ti treba je Visa electron debitna kartica.king1koopa wrote:Mene samo zanima da li postoji realna opcija da kao maloljetan koristim paypal ili bilo kakvo drugo sredstvo da bih narucivao stvari preko interneta, zivim u BiH, znaci eventualno bih koristio taj paypal BiH, ili moram cekati punoljetstvo?
Inače naše banke uopšte ne pišu na web stranicama uslove ni cijene, tako da moraš ići i pitati.
- iceman ze
#1839 Re: Internet kupovina iz inostranstva
U USA sam vidio laptope po 400$, koji ovdje nisu ispod 1200 KM, neko narucivao?
- Distortion
#1840 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Jucer mi je stigla trenerka i majica, cca 110 dolara, proslo bez carine pdva 
-
eeddiinn
#1841 Re: Internet kupovina iz inostranstva
To sve zavisi kako te potrefi. Ja sam kupio tablet i proslo je bez carine i PDV-a. Ranije sam narucivao par komada Garmin navigacija za prijatelje neke su carinili neke nisu. To je sve kako imas srece ja neku logiku nisam nasao. Cak sam jednom narucio dvije navigacije u jednom paketu i platio manje carine i PDV-a nego za predhodnu narudzbu u kojoj je bila samo jedna. A da napomenem da su sve bile iste vrijednosti.
- iceman ze
#1842 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Pokusacu naci neke aukcije, da vidim ima li sta jeftinije, pa ako i naplate carinu, nece biti puno. Mislim da se moze povoljnije kupovati vani nego kod nas, a o kvalitetu ne treba raspravljati. Ja sam narucivao cca.10 puta, i samo sam jednom platio carinu za robu, isto tako, kada sam se najmanje nadao.
-
wewe
#1843 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Pozdrav,
imam jedno pitanje...vjerujem da je negdje i objasnjeno, ali kada je rijec o 75 stranica tesko ga je naci, vjerujte da sam pokusao, ali negdje iza 20te stranice je postalo previse...pa ako nekome nije problem da ukratko objasni proces otvaranja racuna i dobivanja kartice. znam da mi za online kupovinu treba debitna kartica, jer s njom ne mogu u minus jel tako? najbolja visa electron u raiffeisenu, za koju mi treba kopija licne, cips i potvrda...jel onda na tu karticu mogu uplacivati svaku valutu bez ikakvih problema, kod mene je konkretno riječ o engleskoj funti. I čekam 7 dana i dobijem karticu i taj neki PIN? eh sad me zanima kako ide pravljenje profila na paypalu, moram li tu sta placati? i zanima me da li je nakon transakcije koju planiram, moguce kako zatvoriti ili zalediti racun, da ne moram placati one 2KM za odrzavanje racuna, posto inace ne narucujem preko neta nista, ovo je izuzetak jer se radi o poklonu za rodjendan. Eto nadam se da ima dobrih ljudi
imam jedno pitanje...vjerujem da je negdje i objasnjeno, ali kada je rijec o 75 stranica tesko ga je naci, vjerujte da sam pokusao, ali negdje iza 20te stranice je postalo previse...pa ako nekome nije problem da ukratko objasni proces otvaranja racuna i dobivanja kartice. znam da mi za online kupovinu treba debitna kartica, jer s njom ne mogu u minus jel tako? najbolja visa electron u raiffeisenu, za koju mi treba kopija licne, cips i potvrda...jel onda na tu karticu mogu uplacivati svaku valutu bez ikakvih problema, kod mene je konkretno riječ o engleskoj funti. I čekam 7 dana i dobijem karticu i taj neki PIN? eh sad me zanima kako ide pravljenje profila na paypalu, moram li tu sta placati? i zanima me da li je nakon transakcije koju planiram, moguce kako zatvoriti ili zalediti racun, da ne moram placati one 2KM za odrzavanje racuna, posto inace ne narucujem preko neta nista, ovo je izuzetak jer se radi o poklonu za rodjendan. Eto nadam se da ima dobrih ljudi
- TDK-90
#1844 Re: Internet kupovina iz inostranstva
-Za on-line kupovinu je potrbna kartica može i kreditna a može i debitna ( bolje debitna koja nije vezana ra račun na koji "sjeda" plata ili neka druga redovna ili vanredna primanja...znači poseban račun na koji ćeš uplaćivati sumu kojom želiš nešto on-line platiti.wewe wrote:Pozdrav,
-Za otvaranje računa potrebno ti je PBA3 obrazac a ne onaj obični CIPS dobija se na istom šalteru al nije ista namjena
Zatim kopija lične karte ili ti kopiraju u banci, zavisi od banke do banke. Najjednostavije je otvoriti račun u Raiffeisen bank jer oni imaju taj program račun uz koji automatski dolazi debitna ( OBAVEZNO VISA....maestro ne prolazi) možeš i u drugim bankama otvoriti obični račun npr UniCredit bank al. oni znaju nekad peglati u pogledu kartice ....navodno ima na 1000de neaktivnih kartica...pa nekad znaju tražiti neke dokaze da će tu dolaziti neki prihodi...ovo nije pravilo
Po meni najbolja je varijanta UniCredit jer sa njihovom karticom podižeš lovu i plaćaš robu bez naknade....i mjesečno košta 1,65 KM i to samo ako si imao transakcija u tom mjesecu, ako nema transakcija ništa se i ne odbija.
Eh sad koliko misliš da ti račun bude ne-aktivan da ga zalediš ......ne znam za to al imaš soluciju do 1 god. bez transakcija kod UniCredit bez da te izbrišu....navodno je tako
U RFB uzimaju stalno neke naknade prilikom kupovine i plaćanja kao i podizanja love u inostranstvu
Može i kod IntesaSanpaolo banka i Hypo banka najbolje su UniCredit i RFB
-Čim dobiješ karticu uplati na račun cca 10,-KM
-Acc na PayPal napraviš neku adresu na gmail koju ćeš samo za kupovinu koristiti i ta adresa ti je prakično Acc na PayPal.....znači sa npr. [email protected] odeš na PayPal i korak po korak radiš i slijediš upute...nakon što je gotovo ideš na potrvđivanje e-mail adrese i potvrdiš je.
Odaburaš PayPal Acc koji ima sve opcije i kupovina i prodaja!!!
Kada dobiješ karticu od banke onda je prijaviš na PayPal i uneseš broj i broj od pozadi 3 cifreni broj ( CVV) ovaj broj je jako važan!!!
To je ovaj broj ispod

Nakon svega ako uradiš kako treba PayPal ti skine 4,- 5 KM sa računa koje ti za par dana vrati na tvoj račun....
ta transakcija takođe jako važna dobićeš na izvodu da ti je PayPal uplatio na tvoj račun tih 4-5,-KM i broj transakcije koji je 4 cifreni. TEK kada potvrdiš tim brojem registraciju aktivna ti je kartica i PayPal Acc je spreman za transakcije ...odnedavno se može i kupovati i prodavati u BiH sa Pay Pal sistemom.
Prilikom kupovine ne plaćaš ništa PayPalu a kada prodaješ onda se odbija neka suma...piše sve tamo na PayPal stranici.
Ne možeš uplatiti funte ili dolare jer su računi za koje dobiješ debitnu karticu u konvertibilnim markama i banka onda pretvara to u valutu u kojoj kupuješ....ovo je obično bez naknade
Za sve ovo počevši od nule je potrebno oko 30 dana
Uvijek su 4 cifre uz PayPal riječ nekad prije nekad iza riječi PayPal

BTW.
Puno zafrkancije za samo jedan poklon
Bolje nek ti neko kupi pa mu ti plati
Last edited by TDK-90 on 29/04/2012 18:46, edited 2 times in total.
-
wewe
#1845 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Hvala ti puno na detaljnom opisu, ma i ja znam da je to puno posla, ali je rijec o poklonu od 130KM, a nemam nikog blizeg da se time bavi, pa mi je ipak riskantno toliko novca staviti na brigu nekoj daljoj osobi..ali hvala na savjetu u svakom slucaju 
-
pocetnik033
#1846 Re: Internet kupovina iz inostranstva
je li neko u zadnje vrijeme kupovao kakve patike preko interneta iz inozemstva?
ovih nekoliko stranica koje se nabrajaju u prijašnjim postovima, više ne šalju u BiH
hvala na odgovoru
ovih nekoliko stranica koje se nabrajaju u prijašnjim postovima, više ne šalju u BiH
hvala na odgovoru
-
motorola01
#1847 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Imas patika na ebay.com..Samo ukucaj koje hoces i odluci koje cespocetnik033 wrote:je li neko u zadnje vrijeme kupovao kakve patike preko interneta iz inozemstva?
hvala na odgovoru
- neo7
#1848 Re: Internet kupovina iz inostranstva
gdje ima kupiti binoculars night vision ? Kakva je procedura prilikom uvoza,i sta posebno, carina ?
-
wewe
#1849 Re: Internet kupovina iz inostranstva
zna li neko slucajno kolika je carina na filmove...trebam da narucim dva filma sa jedne stranice, vrijednost 55KM sve zajedno...a sa druge stranice kolekciju filmova, jedan je omot, ali unutra 6 CDova, cijena 130KM? koliku carinu mogu ocekivati, ako neko ima iskustva...gledao sam onaj carinski sistem u PDFu, al nije mi bas pomoglo...zahvaljujem unaprijed
- 4m3l
#1850 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Sta je bolje:

ili

ili