Internet kultura

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
liboteracku

#1 Internet kultura

Post by liboteracku »

Kako se vama svida popularna internet kultura?

Ja sam posljednih godina cesto posjecivao Reddit.com, jer ima po meni najinteresantniji i mozda najaktualniji sadrzaj radi velikog broja posjetioca. Sto mi je pocelo smetati je forsiranje meme-ova i sistem glasanja koji cesto neomogucava prikaz "novog" sadrzaja. Jasno mi je da mogu izabrati svoje teme koje zelim i koristiti addon sa filterom. Problem je sto je ta stranica utjecala na cjelokupan internet.

Ne mislim samo na meme-ove, koje je vecinom mislim 4chan proizveo, nego na takozvani Reddit hivemind, ili kolektivno razmisljanje. Po njima, ili ipak vecini si dobar covjek ako si ateista, liberalac, imas najboljeg prijatelja crnca ili gey osobu, volis SAD i mrzis Putina i Demokrate u SAD.
Taj utjecaj se osjeti na mnogim ostalim velikim engleskim stranicama kao sto je YouTube, Facebook, Tumblr itd. Ne kazem da toga nije bilo i prije niti je lose biti nesto od navedenog, ali mislim da se na taj nacin, pogotovo mladim osobama koje mnogo koriste internet i zele biti dio necega, formira misljenje.

Mislim da je najveci problem, ako se moze nazvati problemom, sto je u zapadnim drzavama kao npr. SAD, V. Britanija, gdje je kultura veoma blizu (mozda i u nekom smislu jednaka), internet infrastruktura puno bolja nego u vecinu svijeta. Oni na taj nacin mogu dominirati sa informacijama i prikazivati svoje vrijednotsi kao normu.

Dodatan je problem za vecinu ostalih ne- zapadnih zemalja i Bosanaca Engleski jezik. Ono sto se vidi na net-u se prevede i sadrzaj ostane. Postavi se kao post na Facebook, a osobe koje nisu upoznate sa popularnim internetom smatraju tu osobu originalnom.
Post Reply