Nesto odavno kontam o ovoj temi. Kad god googlam ona mi naumpadne. Je li nasa drzava zapravo internetski nepismena?
Kad god sta trazim po netu, automatski mi izbacuje stranice iz Hr ili Sr, dok recimo podataka za tu i tu temu ima jaaako malo na nasim stranicama ili jeziku. Izgleda da kod nas jos nije shvacena moc ovog medija.
Jako malo firmi koristi ovaj medij kao komunikaciju, jako malo prezentuju na netu, o neki jacim firmama se iole moze stosta naci, no neke prosjecne ma nema sanse. I ako imaju stranicu, ona je u uzasnom stanju, kao da je neko blog pravio.
Za starije generacije reklo bi se "nazalost", no htjeli mi priznati ili ne, internet kao mediji preuzima primat i danas je vecina komunikacije spala na upravo internet komunikaciju tipa e-mailova, tweetera i slicno... Kod nas jos uvijek kao da nisu svjesni toga. Malo ili gotovo nikako smo zastupljeni na internetu.
Neko ce reci "pa sta fali, jebo to", ali kad udjem na googla i nesto pokusam procackati, iskreno smuci mi se kad me upucuje na Hr ili Sr stranice, jer nemam nikakve konkretne pomoci od toga, treba mi nesto vezano za BiH.
Dakle vase misljenje...
Internet kao medij u BiH
Moderator: anex
- BHF_Manijak
-
frljoka
#2 Re: Internet kao medij u BiH
sve ti se vrti oko Googlea u postu, tako da bi ti preporučio da savladaš Google keywords, jer tvrditi da je BiH internetski nepismena i još dodati da je svaki website praktično kao blog, mislim
savladaj način traženja na tražilici i nećeš dobijati rezultate kakve si naveo u postu
savladaj način traženja na tražilici i nećeš dobijati rezultate kakve si naveo u postu
- BHF_Manijak
#3 Re: Internet kao medij u BiH
Pa ako je problem u meni, kako to onda da rezultate dobijem vrlo brzo na stranim websiteovima, njemackim ili engleskim?
Mozda i jeste do mene, ali i dalje sam misljenja da je u BiH jako zenemaren ovaj mediji, barem u odnosu na region i ostatak Evrope! Ni blizu koristen kao u ostatku Evrope, ni blizu!
Sto se pretraga tice, eto ja mozda i ne znam, pa me ti uputi. (nisam ironican)
Mozda i jeste do mene, ali i dalje sam misljenja da je u BiH jako zenemaren ovaj mediji, barem u odnosu na region i ostatak Evrope! Ni blizu koristen kao u ostatku Evrope, ni blizu!
-
nemampojmakad
#4 Re: Internet kao medij u BiH
ma nemam namjeru bilo koga da upućujem, samo sam ostavio dobronamjeran post, čisto da ti riješim dilemu, Google ovih dana mora da iskešira EU kaznu zbog monopola, taj monopol se ukratko sastoji od toga da Google bolje pozicionira one koji se reklamiraju preko njihove usluge Adwords, to samo po sebi ( a ima toga još milion ) dovoljno govori koliko je tvoja vizija ove tematike potpuno normalna, i naravno tome dodaj da veliku ulogu ima to da li je server na kojem se web stranica nalazi u BiH ili negdje vani (a svi su vani hostovani, pa i oni najveći i najpopularniji)...i da , nisam mislio da je bukvalno do tebeBHF_Manijak wrote:Pa ako je problem u meni, kako to onda da rezultate dobijem vrlo brzo na stranim websiteovima, njemackim ili engleskim?![]()
SEO je velika nauka, nije bauk ali jeste nauka, i stalno se mjenja, nadograđuje, "kvari i popravlja", tako da je jako teško o tome pričati a ne odvojiti dane i dane, a sve što si naveo u uvodnom postu upravo je vezano za SEO, hosting servere, i monopol koji radi Google.
- BHF_Manijak
#5 Re: Internet kao medij u BiH
To da bolje pozicioniraju one koji vise plate to sam znao, eh sad zasto bi ih tuzili zbog toga ne'am pojma, jer mislim kao privatna firma da imaju pravo da naplacuju tu uslugu i da bolje/losije rangiraju kako oni hoce, mozda i grijesim - ne znam.