Internet aukcije u BiH

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
mule-aga

#1 Internet aukcije u BiH

Post by mule-aga »

Pozdrav,

Interesuje me sta mislite da li postoji potreba u BiH za kreiranje aukcijskog portala tipa ebay koji bi se koncentrisao na lokalno trzist?
Sta mislite da li bi ovakav portal bio posjecen i uspjesan?
La_Forge

Post by La_Forge »

naravno ... i meni je to padalo na pamet...
vjerujem da je to veliki projekat koji zahtijeva jako puno truda, ljudi i prije svega znanja .. ali isto tako vjerujem i da bi se isplatilo----

:zoka:
TourniqueT

Post by TourniqueT »

Sinoc sam ostao do nekih doba prepravljajuci CRM i CMS module da bi mogli da rade sa jednim Aukcijskim modulom... rezultati... USKORO ! :)
eHost

Post by eHost »

naravno TourniqueT, ali mislim da se prvenstveno mora proraditi na sigurnosti. Firme koje zele zapoceti neku aukciju moraju u svakom slucaju provjeriti identitet korisnika kako to recimo eBay radi ( posalje ti pismo a ne mail sa aktivacijskim kodom )... a da od fraudu i prevarama ne pricam... sve je moguce kod nas...

Pozdrav

Ice
Prenj

Post by Prenj »

U ovakvoj "nepravnoj" drzavi to je samo fikcija.
neko iz mase

Post by neko iz mase »

bas me zanima ko ce bilo kojoj start- firmi u bosni ostaviti beroj kreditne kartice i slicno
pogotovo firmama koje koriste cms sisteme
La_Forge

Post by La_Forge »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
čuj "nepravnoj"...
eHost

Post by eHost »

pozdrav,

sta je to "posebno firmama koje koriste CM sisteme" ??? mislim kakve veze ima sad kreditna kartica sa sistemom za upravljanje sadrzajem... drugo - za aukciju ti nije potreba kreditna kartica... ako se radi o firmi koja nudi platformu za aukcije barem... ako ti sad zelis praviti akuciju na svom sajtu, i zelis odmah da najbolji ponudjac plati robu, onda ce se to nekako vec morati regulirati. Jedini nacini koji meni sad padaju na pamet su kreditne kartice i bankovna transakcija. Naravno da ce se u Bosni i Hercegovini svako osjecati nelagodno kad na necijem sajtu ostavi broj kreditne kartice, ali Boze moj.. pogledajte vecinu bih sajtova... nema ni impressuma ( koji je obavezan prema EU zakonu - naravno za EU drzave ;) ) koji bi trebao da sadrzi ime osobe i firme koje su odgovorne za sajt, porezni broj i nacine na koji se ta firma moze kontaktirati...

moguce je takvo nesto staviti na noge, samo je trziste maleno tj. kupovna moc nije dovoljno jaka da bi se sad jos islo na aukcije i slicne stvari...

samo moje misljenje...

Pozdrav

E. S.
eHost
neko iz mase

Post by neko iz mase »

eHost wrote:pozdrav,

sta je to "posebno firmama koje koriste CM sisteme" ??? mislim kakve veze ima sad kreditna kartica sa sistemom za upravljanje sadrzajem... drugo - za aukciju ti nije potreba kreditna kartica... ako se radi o firmi koja nudi platformu za aukcije barem... ako ti sad zelis praviti akuciju na svom sajtu, i zelis odmah da najbolji ponudjac plati robu, onda ce se to nekako vec morati regulirati. Jedini nacini koji meni sad padaju na pamet su kreditne kartice i bankovna transakcija. Naravno da ce se u Bosni i Hercegovini svako osjecati nelagodno kad na necijem sajtu ostavi broj kreditne kartice, ali Boze moj.. pogledajte vecinu bih sajtova... nema ni impressuma ( koji je obavezan prema EU zakonu - naravno za EU drzave ;) ) koji bi trebao da sadrzi ime osobe i firme koje su odgovorne za sajt, porezni broj i nacine na koji se ta firma moze kontaktirati...

moguce je takvo nesto staviti na noge, samo je trziste maleno tj. kupovna moc nije dovoljno jaka da bi se sad jos islo na aukcije i slicne stvari...

samo moje misljenje...

Pozdrav

E. S.
eHost
potpuno se slazem sa tobom i da odgovorim na tvoja pitanja:
firma koja nije u stanju da placa par inzenjera/developera da naprave stranicu nije u stanju ni da garantuje za podatke korisnika.
ja licno nikad ne bi ostavio svoje licne podatke na stranicama koje koriste CMS zbog razloga sto su CMS koliko toliko dostupni javnosti, pa sa tim i olaksana mogucnost brobijanja sistema i kradje podataka. sa "in house" sistemima je ta mogucnost daleko manja jer se code koji radi u pozadini nemoze procitati niti odredjene rupe naci. jedini nacin da se takve rupe nadju je kroz trial & error. Naravno, ovako neiskusni developeri prave greske koje su vecinom otklonjene u CMS, ali ako se takve greske naprave, puno je teze uociti nego u nekom serijskom produktu.
a sto se tice placanja, ono se moze izvesti preko sistema kao Paypal itd.
eHost

Post by eHost »

Pozdrav,

Tourniquet i ja u ovom slucaju govorimo o nasem CMSu koji je lako prilagodiv... nadam se da u nasoj drzavi ima normalnih ljudi koji nece tek tako otvoriti neku aukcijsku platformu bez dovoljno osoba koje bi bile da rade na razvoju i unapredjivanju.

open source CMSi su dosta dobri, ali i sam si rekao previse otvoreni. Nas CMS je dostupan samo nasim klijentima ( kojeg naravno mi implementiramo ) i na stalno se vrsi poboljsanje istog i dodavanje novih modula...

Pozdrav

E.S.

eHost
TourniqueT

Post by TourniqueT »

Ukratko... kad bude aukcijski modul gotov... bujrum prohackovati pa ako hoces prijaviti greske i bugove...
hare_sa

Post by hare_sa »

Meni se cini da je bila jedna BiH aukcijska stranica al da me ubijete ne mogu da se sjetim adrese, helem nebitno.

Ako hoces da pravis aukcijski sajt nemoj da budes ogranicen na BiH jer mislim da neces puno izvuci iz toga.Drugo, sto se tice sigurnosti makar vezano za placanje i to je danas rjesen problem.Naime, kod vecine stranih hosting provajdera imas SSL certifikat da uzmes, a to ti je sigurnosnt-enkripicja vezana za transakcije.Treba ti aukcijski portal koji ce biti zastiten od drugih stvari naravno, a placanje se moze podesiti da druge firme to rade za tebe. Pogledaj malo po netu SSL i e-banking koji se nudi za danas male pare s obzirom da je prije bio extremno skup.

Nije losa ideja al trebat ce ti vremena,zivaca i para da bi ti se to isplatilo :)
Post Reply