velikibrnjo wrote:Revolucionar ★ wrote:Nije mi jasna ova lektira sto ona ispisa, jer u cijelom postu navodis da se ne generalizuju neke stvari, a ustvari i ti generalizujes. Pravni fakultet u Sarajevu defitinitvno ima teskih propusta i gluposti. Jedna od njih je definitivno neinsistiranje profesora i ostalog osoblja koje prati jedan predmet, na ucescu i prisustvu studenata na predavanjima. Medjutim, nigdje izricito ne kaze da ne dolazis, nego da nemas obavezu dolaziti. Masa je studenata uvijek u sali, i ja kada odem na predavanja, u vecini slucajeva sala je prilicno popunjena, i to su studenti koji su dosli tu uciti. Na stranu sad taj kvalitet predavanja, jer ne moze mi niko prodat suplju da se na nekom fakultetu doista radi po " cistim " Bolonjskim standardima i maksimalnoj koordinaciji ucenik - profesor.
Ali hajde, zakljucak neki je konacan da u biti PFSA ne odgovara na uslove studenata onako kako bi trebao. To stoji i to je nesto sto svi mi, studenti PFSA, stalno podcrtavamo. Ali u drugu ruku, ma koliko ti uslovi bili bolji na tom fakultetu u Kiseljaku, sam kriterij minimalnog znanja potrebnog za prolaz , poredeci Kiseljak i Sarajevo, su jedan veliki VIC . To je smijesno na kakve gluposti se prolazi tamo. Ja sam debelo zapeo Rimsko pravo, ne sluteci koliko se taj predmet prozima kroz ostale godine studija. Trud se isplatio, i doista, bez vecih problema sam kasnije polagao gradjansko pravo, ili stvarno pravo, dok su ovi neki kleli te predmete. Kolega, koji je samnom na prvoj godini bio, obnavlja tu godinu radi Rima i jos nekog predmeta, odlazi u Kiseljak i polaze bez problema cijeli ispit. On meni kaze, bez ustrucavanja, kriterij je smijesno manji, i covjeku to ne smeta priznati. Dobro je neko iznad napisao, kriteriji bi mozda cak i trebali biti jos veci, jer ljudi moji, sutra kad izadjemo , treba da u malom prstu drzis neke osnovne pravne pojmove, a ne da se hvatas za glavu kada cujes latinski izraz i nesto slicno. Ima zaglupljujuce teskih ispita i nepravednih kriterija, ali izgleda da je to jedini ucinkovit sistem trenutno , kada vec Bolonja nigdje nije implementirana kako bi trebala biti .
Vidi se da jos studiras
Nisam zavrsio ni jedan od pomenutih fakulteta
NApominjem jednu cinjenicu a to je da taj isti RIM i na PFK I NA PFSA predaje isti profesor
PFSA toliki isprofanisan, da ga ja nikad ne bih upisao, sveden na dno dna
I najtragicnije od svega je, da ljudi posebo s drzavnih fakulteta plasiraju takve neistine o ovim privatnim da je to zapanjujuca doza ljubomore

a ovi drugi se bez ikakve potrebe pravdaju
JA se nazalost bojim da ce drzavni ako nastave ovako lijepo otici u klinac, bolje bi im bilo da se bave sobom, suzbijanjem korupcije, kupovanja diploma nego sto razmatraju gdje je lakse poloziti ispit i jesu li oni bolji ili nisu
Nazocio sam par puta ispitima studenata sa PFK, brate ne daju im prepisat, ma trepnuti, doduse radilo se o 2 i 3 godini
Svi ti vasi profesori s prava (haman pa svi) predaju i po drugim privatnim fakultetima, i oni s ekonomije, tako da sva ta poredjenja i prozivke ne piju vode