INTERNACIONALNI BURCH UNIVERZITET
-
Googlerica
-
gidra
#27 Re: INTERNACIONALNI BURCH UNIVERZITET
koliko je i domaći toliko je i strani.antidebil wrote:nije imo dozvolu. jer se nisu bili ni prijavili za dozvolu. platili su da se to zataška i da se upiše sve kako trebaswatch wrote:Nemoj valjati gluposti, Burch je od samog pocetka imao sve dozvole. Ako mi ne vjerujes kontaktiraj ministarstvo obrazovanja pa neka ti posalju faksom dozvolu za rad i datum osnivanja fakulteta. Sto se tice privatnih stranih fakulteta IUS, IBU i SSST su priznati ovdje i vani.antidebil wrote:
mozda nisi dobro shvatio sta govorim. burch prve haman 3 godine nije imo dozvolu. uzimali su pare i organizovali natavu a nikom nisu bili prijavili univerzitet. radili su na crno
Bio sam i na drzavnom a bio sam i na Burchu, razlika izmedju ta dva faksa je nebo i zemlja. Evo ti samo jedan primjer: radimo projekat u holu fakulteta, proslo je vec 9 sati i profesori lagano idu kuci. Sve i jedan profesor koji je prolazio pored nas, stao je da pita kako nam ide i treba li nam nesto pomoci. Vecina tih profesora nije bila sa naseg smijera, ali ih to nije sprijecilo da stanu i vide kako nam ide. Bas me zanima kada ces dozivjeti tako nesto na drzavnom fakultetu.
isto tako kupili su stan sluzbeniku opcine iildza u zamjenu za potrebne dozvole
SSST nije strani vec domaci
Za IUS i Burch ne znam da li surađuju sa nekim fakultetom u Turskoj i da li imaju strane diplome, ali SSST se ogradio diplomom Buckinghama.
Diplomac SSST-a dobije identičnu diplomu i dodatak diplomi kao student koji je živio u Engleskoj i studirao na Buckinghamu.
-
swatch
#28 Re: INTERNACIONALNI BURCH UNIVERZITET
Uh ti si bas tvrdoglav. Turci od kako su dosli sa svojim koldzima, pa do fakulteta, sve im je uvijek bilo legalno, u skladu sa nasim propisima, po nasem planu i programu, uz nadzor nasih ljudi iz PPZa. Posto sam puno vise od tebe upoznat sa ovim, lijepo cu da te zamolim da ne valjas gluposti.antidebil wrote:antidebil wrote:mozda nisi dobro shvatio sta govorim. burch prve haman 3 godine nije imo dozvolu. uzimali su pare i organizovali natavu a nikom nisu bili prijavili univerzitet. radili su na crnonurris wrote:Nigdje veze vam prica o neregularnosti...al' ko' da se isplati polemisati. Kontaktirajte kantonalnog inspektora obrazovanja pa vidite ko ima dozvolu, ko nema, ko je ozbiljan a ko nije...i sve ce vam biti jasno.
Studenti Burcha studiraju vani sasvim normalno...
nije imo dozvolu. jer se nisu bili ni prijavili za dozvolu. platili su da se to zataška i da se upiše sve kako treba
Za tvoju informaciju, da nisu bili legalni trebali bi logicno da poguraju sluzbenika iz ministarstva obrazovanja (odnosno vise njih, posto nisi upucen kako se izdaju licence) a ne nekog sluzbenika iz opcine ilidza.
Nakon svega ovoga uzmi google pa proguglaj i pogledaj u koliko sve stranih zemalja Turska ima svoje obrazovne institucije (obrati paznju pogotovo na njihove koledze).
-
crnoplavo
#29 Re: INTERNACIONALNI BURCH UNIVERZITET
Te koledze nije osnovala vlada republike Turske, vec privatnici (kao i ova dva u BiH)swatch wrote:Uh ti si bas tvrdoglav. Turci od kako su dosli sa svojim koldzima, pa do fakulteta, sve im je uvijek bilo legalno, u skladu sa nasim propisima, po nasem planu i programu, uz nadzor nasih ljudi iz PPZa. Posto sam puno vise od tebe upoznat sa ovim, lijepo cu da te zamolim da ne valjas gluposti.antidebil wrote:antidebil wrote:
mozda nisi dobro shvatio sta govorim. burch prve haman 3 godine nije imo dozvolu. uzimali su pare i organizovali natavu a nikom nisu bili prijavili univerzitet. radili su na crno
nije imo dozvolu. jer se nisu bili ni prijavili za dozvolu. platili su da se to zataška i da se upiše sve kako treba
Za tvoju informaciju, da nisu bili legalni trebali bi logicno da poguraju sluzbenika iz ministarstva obrazovanja (odnosno vise njih, posto nisi upucen kako se izdaju licence) a ne nekog sluzbenika iz opcine ilidza.
Nakon svega ovoga uzmi google pa proguglaj i pogledaj u koliko sve stranih zemalja Turska ima svoje obrazovne institucije (obrati paznju pogotovo na njihove koledze).
Bilo je ovdje jos univ koji su radili godinama bez licence, stranih, ali super zbog ucenika da to nije slucaj s ovim privatnim koledzima i univ
- nurris
#30 Re: INTERNACIONALNI BURCH UNIVERZITET
hahahhaha sluzbenik opcine ilidza izdaje licencu za visokoskolsko obrazovanje....antidebil wrote:nije imo dozvolu. jer se nisu bili ni prijavili za dozvolu. platili su da se to zataška i da se upiše sve kako trebaswatch wrote:
Nemoj valjati gluposti, Burch je od samog pocetka imao sve dozvole. Ako mi ne vjerujes kontaktiraj ministarstvo obrazovanja pa neka ti posalju faksom dozvolu za rad i datum osnivanja fakulteta. Sto se tice privatnih stranih fakulteta IUS, IBU i SSST su priznati ovdje i vani.
Bio sam i na drzavnom a bio sam i na Burchu, razlika izmedju ta dva faksa je nebo i zemlja. Evo ti samo jedan primjer: radimo projekat u holu fakulteta, proslo je vec 9 sati i profesori lagano idu kuci. Sve i jedan profesor koji je prolazio pored nas, stao je da pita kako nam ide i treba li nam nesto pomoci. Vecina tih profesora nije bila sa naseg smijera, ali ih to nije sprijecilo da stanu i vide kako nam ide. Bas me zanima kada ces dozivjeti tako nesto na drzavnom fakultetu.
http://youtu.be/YXJZhijWxWs
-
crnoplavo
#31 Re: INTERNACIONALNI BURCH UNIVERZITET
kupili mu stan za zemljiste urbanisticke itdnurris wrote:sluzbenik opcine ilidza izdaje licencu za visokoskolsko obrazovanje....antidebil wrote:nije imo dozvolu. jer se nisu bili ni prijavili za dozvolu. platili su da se to zataška i da se upiše sve kako trebaswatch wrote:
Nemoj valjati gluposti, Burch je od samog pocetka imao sve dozvole. Ako mi ne vjerujes kontaktiraj ministarstvo obrazovanja pa neka ti posalju faksom dozvolu za rad i datum osnivanja fakulteta. Sto se tice privatnih stranih fakulteta IUS, IBU i SSST su priznati ovdje i vani.
- akcid
#32 Re: INTERNACIONALNI BURCH UNIVERZITET
antidebil wrote:burch prve haman 3 godine nije imo dozvolu. uzimali su pare i organizovali natavu a nikom nisu bili prijavili univerzitet. radili su na crno
O kojim dozvolama pišete, za šta?swatch wrote:Nemoj valjati gluposti, Burch je od samog pocetka imao sve dozvole. Ako mi ne vjerujes kontaktiraj ministarstvo obrazovanja pa neka ti posalju faksom dozvolu za rad i datum osnivanja fakulteta.
Lista akreditiranih visokoškolskih ustanova u BiH:
- Univerzitet u Istočnom Sarajevu
- Univerzitet u Banjoj Luci
- Univerzitet za poslovne studije Banja Luka
- Visoka škola „Banja Luka College“ Banja Luka
- Nezavisni univerzitet Banja Luka
Lista visokoškolskih ustanova u postupku akreditacije:
Univerzitet u Zenici
Univerzitet za poslovni inženjering i menadžment Banja Luka
Univerzitet "Sinergija" Bijeljina
Visoka škola za uslužni biznis Sokolac
Komunikološki koledž Banja Luka
http://hea.gov.ba/o-nama/Nadleznosti.aspx
-
mavi
#33 Re: INTERNACIONALNI BURCH UNIVERZITET
Klikneš nekoliko puta i sve ti se samo kaže, ali ne, bitno je iznositi nebuloze i neistine.
Za one koje stvarno interesuje:
http://hea.gov.ba/kvalitet/evidencija_vsu/lista.aspx
http://ibu.edu.ba/bs/index.php?id=2678
http://ibu.edu.ba/bs/index.php?id=638
http://hea.gov.ba/Aktuelnosti/?id=4556
Jasno i transparentno.
Za one koje stvarno interesuje:
http://hea.gov.ba/kvalitet/evidencija_vsu/lista.aspx
http://ibu.edu.ba/bs/index.php?id=2678
http://ibu.edu.ba/bs/index.php?id=638
http://hea.gov.ba/Aktuelnosti/?id=4556
Jasno i transparentno.
-
jahh
#34 Re: INTERNACIONALNI BURCH UNIVERZITET
Stoji da je Burch kasnio, ali ne sa svim smjerovima. 3 smjera su kasnila tacno godinu i po i nakon toga su dobili dozvole i za 3 preostala smjera.
-
antidebil
#35 Re: INTERNACIONALNI BURCH UNIVERZITET
ssst je kolko ja znam ganicev, sto ce rec domace vlasnistvo i domaci ljudi se pitaju. zato sam reko nije strani. oni imaju dogovoreu saradnju s tim britanskim uni. i to je ok.
a za sve vas koji se pravite mutavi
- ja nisam reko da burch nije sad reistrovan, i zato nemojte bezveze valjat neke dokaze o tome. ja kazem da su napocetku radili na crno.
- dozvole u opstini se uzimaju u urbanizmu za gradnju, a ne za otvaranje fakulteta. ja sam na to mislio. al nazalost truci isto ko i nasi krkani vole taj dio zakona zaobic. cak su i ambasadu u vilsonovom gradili mimo propisa.
@swatch
- ti koledzi nisu od "zemlje Turske" vec od hizmeta. meni ne treba google da znam o kakvim primitivcima se radi. nazalost imam licno iskustvo!
- nije im sve uvijek bilo legalno i u skladu s nasim propisima. recimo po nasim propisima cure i muskarci se ne smiju razdvajat a oni su to godinama radili. po nasim propisima nije ucenje turske himne uz pozdrav ataturkovoj slici. to je turski zakon a na ne nas. isto tako po nasim propisima nije ono odjevanje vec je u skladu sa propisima koje je ataturk nametnuo. a oni na sve to tjeraju djecu na koledzu uz objasnjenje kako oni rade po turskim zakonima i kako se prije svega toga pridrzavaju
- ja nisam reko da burch nije sad reistrovan, i zato nemojte bezveze valjat neke dokaze o tome. ja kazem da su napocetku radili na crno.
- dozvole u opstini se uzimaju u urbanizmu za gradnju, a ne za otvaranje fakulteta. ja sam na to mislio. al nazalost truci isto ko i nasi krkani vole taj dio zakona zaobic. cak su i ambasadu u vilsonovom gradili mimo propisa.
@swatch
- ti koledzi nisu od "zemlje Turske" vec od hizmeta. meni ne treba google da znam o kakvim primitivcima se radi. nazalost imam licno iskustvo!
- nije im sve uvijek bilo legalno i u skladu s nasim propisima. recimo po nasim propisima cure i muskarci se ne smiju razdvajat a oni su to godinama radili. po nasim propisima nije ucenje turske himne uz pozdrav ataturkovoj slici. to je turski zakon a na ne nas. isto tako po nasim propisima nije ono odjevanje vec je u skladu sa propisima koje je ataturk nametnuo. a oni na sve to tjeraju djecu na koledzu uz objasnjenje kako oni rade po turskim zakonima i kako se prije svega toga pridrzavaju
-
jahh
#36 Re: INTERNACIONALNI BURCH UNIVERZITET
1. Ja opet kazem da nisu i da su imali dozvole za sve smjerove osim tri. (ta tri su radila na crno)antidebil wrote:ssst je kolko ja znam ganicev, sto ce rec domace vlasnistvo i domaci ljudi se pitaju. zato sam reko nije strani. oni imaju dogovoreu saradnju s tim britanskim uni. i to je ok.
@swatch
2. Koji tacno zakon naglasava da se ne mogu odvajat djevojke od momaka u skolama? Sumnjam da ima idiota da bi i glasali za to kad bi se pojavio, jedino ako stranka naredni.
3. Kod turaka sam dugo bio i apsolutno nikad nisam cuo tursku himnu. Nikad. Nit gledao Ataturka ikad osim u Turskoj.
4. Koji propisi brane da se oblaci kosulja i pantalone u skoli? O cemu ti pricas ...
-
antidebil
#37 Re: INTERNACIONALNI BURCH UNIVERZITET
1. nepostivanje jednog dijela zakona je nepostivanje zakona! nema tu plaho filozofije. nisu radili po propisima!jahh wrote:1. Ja opet kazem da nisu i da su imali dozvole za sve smjerove osim tri. (ta tri su radila na crno)antidebil wrote:ssst je kolko ja znam ganicev, sto ce rec domace vlasnistvo i domaci ljudi se pitaju. zato sam reko nije strani. oni imaju dogovoreu saradnju s tim britanskim uni. i to je ok.
@swatch
2. Koji tacno zakon naglasava da se ne mogu odvajat djevojke od momaka u skolama? Sumnjam da ima idiota da bi i glasali za to kad bi se pojavio, jedino ako stranka naredni.
3. Kod turaka sam dugo bio i apsolutno nikad nisam cuo tursku himnu. Nikad. Nit gledao Ataturka ikad osim u Turskoj.
4. Koji propisi brane da se oblaci kosulja i pantalone u skoli? O cemu ti pricas ...
2. ne pada mi napamet da ti trazim zakone o jednakopravnosti polova i o (zabrani) segregacije
3. ucenici koji su zavrsili taj koledz su pricali da su morali se postrojit uz tr himnu i ataturkovu sliku. i to su pricali ljudi koji se zaklinju u taj hizmet a ne neko ko ih ne voli
4. ja nisam reko da u BiH ne smiju se pantole i kosulja nosit. ne budi glup i ne izvrci moje rijeci u ovo.
ja govorim o obaveznom nosenju kratkih suknji (jer je to ataturk naredio da "prosvijetli nepismene") i kosulja i hlaca a koje su obavezne po zakonu u tr. rad po stranim propisima definitivno nije rad po nasim propisima. uz sve to u nekim kantonima (a pretpostavljam u svim, u SBK zasigurno) profesori i skola ne smiju govorit ucenicima sta da obuku i sta da kupe. a koledz zahtjeva da se to kupi i to od njih (a to je opet monopol a i to je mimo zakona. jest da je sitan ipak je monopol)
e de ti meni sad reci, kad ih vec branis, sta ti mislis o recenici "mi to zahtjevamo jer je takav zakon u turskoj i mi cemo to provodit u bosni i gdjegod odemo"? jel to uredu? jel takvo potcjenjivanje i nepostivanje uredu?
-
jahh
#38 Re: INTERNACIONALNI BURCH UNIVERZITET
Jednako pravo spolova je da zajedno idu u skolu? Logika 
Ko je pricao tacno? Imenom i prezimenom? Jel ima neki video ili dokument objavljen? Ili ti je komsinica prenijela da je to vidjela u Sulejmanu.
Ko je rekao tu recenicu, kad i gdje? Jel ima neki video zapis? Ili ti je to komsija od Ezela cuo?
Ko je pricao tacno? Imenom i prezimenom? Jel ima neki video ili dokument objavljen? Ili ti je komsinica prenijela da je to vidjela u Sulejmanu.
Ko je rekao tu recenicu, kad i gdje? Jel ima neki video zapis? Ili ti je to komsija od Ezela cuo?
-
dunlop
#39 Re: INTERNACIONALNI BURCH UNIVERZITET
Ja završavam njihov koledž, i ne vidim razlog vašeg prepiranja. Imamo obaveznu uniformu, ali sve privatne škole ih imaju. Ne postrojavamo se uz njihovu himnu (veću glupost nisam čula), niti su u mom čitavom školovanju ijednom spomenuli Ataturka ili su nam nametali bilo kakva politička razmišljanja. Cure i momci jesu odvojeni, ali ne vidim po kojoj logici to narušava "jednakost spolova" ili šta već (ako već neko neće da ide u školu samo sa curama, ima jako veliki izbor drugih i privatnih i državnih srednjih škola). Radi se po planu i programu našeg ministarstva obrazovanja, tj. gradivo je apsolutno isto kao i u gimnazijama, s tim da je svo gradivo raspoređeno u četiri godine jer smjerova nema (nažalost). Sve što dođe od ministarstva obrazovanja primjenjuje se, bez obzira što je privatna ustanova. Jeste vezano za hizmet, ali za hizmet se nije čulo puno lošeg sve do nedavnih događaja u Turskoj.
Što se tiče IBU, prijemni ispit se sastoji od par predmeta, sad zavisi od smjera koji želite upisati, ali to su uglavnom matematika, hemija, fizika, biologija, historija, geografija, bosanski i engleski, i test inteligencije (ne dođu svi predmeti na jedan prijemni). Sad, ako neko želi upisati engleski jezik, logično da će engleski biti teži na prijemnom, ili ako neko želi nešto tipa arhitekture, matematika je teža itd. Primjeri prijemnih se vjerovatno mogu preuzeti na njihovom fakultetu. Puna stipendija se dobija ako imaš sve tačne odgovore na prijemnom, a sa sve manje tačnih odgovora manja je i stipendija. Druga stvar, mislim da svi departments imaju licencu, i što se tiče papirologije, sve je regularno. Priznat je fakultet, ima potpisanih sporazuma sa mnogo drugih stranih zemalja, daje mogućnost studija jedne godine na jednom od tih fakulteta itd.
Eh sad, ja lično više gotivim IUS, ali to je sada nebitno. Kao fakultet, Burch je dobar, profesori su isto dobri i imaju razumijevanja prema studentima (mnogo više nego na državnim fakultetima), ne vucaraju vas za nos svako malo i neće vas oboriti samo zato što im je loš dan. Eto, ako koga sad još nešto zanima, bujrum.
Što se tiče IBU, prijemni ispit se sastoji od par predmeta, sad zavisi od smjera koji želite upisati, ali to su uglavnom matematika, hemija, fizika, biologija, historija, geografija, bosanski i engleski, i test inteligencije (ne dođu svi predmeti na jedan prijemni). Sad, ako neko želi upisati engleski jezik, logično da će engleski biti teži na prijemnom, ili ako neko želi nešto tipa arhitekture, matematika je teža itd. Primjeri prijemnih se vjerovatno mogu preuzeti na njihovom fakultetu. Puna stipendija se dobija ako imaš sve tačne odgovore na prijemnom, a sa sve manje tačnih odgovora manja je i stipendija. Druga stvar, mislim da svi departments imaju licencu, i što se tiče papirologije, sve je regularno. Priznat je fakultet, ima potpisanih sporazuma sa mnogo drugih stranih zemalja, daje mogućnost studija jedne godine na jednom od tih fakulteta itd.
Eh sad, ja lično više gotivim IUS, ali to je sada nebitno. Kao fakultet, Burch je dobar, profesori su isto dobri i imaju razumijevanja prema studentima (mnogo više nego na državnim fakultetima), ne vucaraju vas za nos svako malo i neće vas oboriti samo zato što im je loš dan. Eto, ako koga sad još nešto zanima, bujrum.
- MargitaStefanović
#40 Re: INTERNACIONALNI BURCH UNIVERZITET
Je li moguće otići na testiranje za stipendiju na Burchu,naravno, bez da se prethodno popuni prijava na njihovoj stranici ?