Interesuje me jel iko zna nesto o francuskom bulldogu
Moderator: anex
-
Filipovic D.
#1 Interesuje me jel iko zna nesto o francuskom bulldogu
Ono sto mene interesuje je : nasljedne bolesti i narav ovih pasa.Dosta sam procitao o njima na internetu u knjigama od onog sto sam mogao naci ali slabo se opisuje ili skoro nikako o nasljednim bolestima sto mogu dobiti i o naravi. Za narav se pise samo da su mirni i dobrocudni ali volio bi da cujem od nekoga ko ima francuskog bulldoga ili ga je imao njegovo iskustvo i znanje o rasi.Hvala vam unaprijed.
-
7th_Heaven
#2 Re: Interesuje me jel iko zna nesto o francuskom bulldogu
http://www.bulldoginformation.com/bulld ... fects.html
Valjda znas engleski.
U nasim uslovima ja ti nikako ne bih preporucila bulldoga.
Valjda znas engleski.
U nasim uslovima ja ti nikako ne bih preporucila bulldoga.
-
Filipovic D.
#3 Re: Interesuje me jel iko zna nesto o francuskom bulldogu
Pregledao sam sto si mi poslala na onom linku ali tamo se objasnjava samo o engleskom bulldogu. U svijetu momentalno postoji 13 vrsta bulldoga dok po internetu gdje god da se gleda se opisuje u skoro 90 % slucajeva engleski bulldog po mom misljenju.Za engleskog znam da ima dosta problema sto se tice nasljednih bolesti i problemima sa kozom i razno da se ne nabraja ovdje u to sam upucen kroz razno citanje i kupljenja informacije. Francuski se razlikuje mnogo na konto engleskog sto se tice zdravlja i sto se tice njuske jer su mnogo zdraviji i nemaju koznih problema kao engleski to znam ali ono sto me malo muci sto ne mogu da nadjem kakve nasljedne bolesti znaju francuski da imaju i kakvo je iskustvo ljudi sto ih imaju ili su ih imali.
Evo navescu i vrste bulldoga : Alano ( spanski bull.. ) , Americki bulldog , Antebbelum bulldog , Australijski bulldog , Banter bulldog , Bordeaux dogge , Dorset olde Tyme bulldogge , Engleski bulldog , Francuski bulldog , minjaturni bulldog , Old english bulldog , Olde english bulldogge , Pakistanski bulldog ( Gul dang mu je drugo ime ) , Valley bulldog. Eh sad nasao sam nesto o svim ovim rasam sad ne mislim na engleskog ali dosta je pisano na spanskom i francuskom. Tu imam jedan problem ne razumijem spanski ili francuski zato sam postavio ovaj post ne bi li se neko javio ko zna o Francuskom bulldogu da mi malo objasni iz svog iskustva kakav je Francuski po naravi i sta se treba paziti kod njih itd...
Evo navescu i vrste bulldoga : Alano ( spanski bull.. ) , Americki bulldog , Antebbelum bulldog , Australijski bulldog , Banter bulldog , Bordeaux dogge , Dorset olde Tyme bulldogge , Engleski bulldog , Francuski bulldog , minjaturni bulldog , Old english bulldog , Olde english bulldogge , Pakistanski bulldog ( Gul dang mu je drugo ime ) , Valley bulldog. Eh sad nasao sam nesto o svim ovim rasam sad ne mislim na engleskog ali dosta je pisano na spanskom i francuskom. Tu imam jedan problem ne razumijem spanski ili francuski zato sam postavio ovaj post ne bi li se neko javio ko zna o Francuskom bulldogu da mi malo objasni iz svog iskustva kakav je Francuski po naravi i sta se treba paziti kod njih itd...
-
realna do boli
#4 Re: Interesuje me jel iko zna nesto o francuskom bulldogu
Francuski buldozi su brahicefalična Pasmina, što znači da im njihova iznimno kratka Njuška ponekad otežava disanje, a to se naročito manifestira za vrućih dana, ali i u snu. Francuski buldozi nerijetko hrču i hropću, a nekim primjercima te pasmine zbog problema sa suženim nosnicama ili spuštenim nepcem otežano disanje može i ozbiljno ugrožavati zdravlje. Ako, dakle, kraj svoga kreveta noću želite nečujnog ljubimca, francuski buldog nije pas za vas! Anatomske karakteristike francuskog buldoga zahtijevaju i posebnu pažnju veterinara pri primjeni anestezije, a anatomija počesto kod ove pasmine potiče i probleme s leđima, odnosno iskrivljenost kralježnice, a zatim i degeneraciju diska. Francuski buldozi, zbog velikih glava štenaca i uske zdjelice majke, u pravilu dolaze na svijet carskim rezom. Kod ove pasmine su moguće displazije kuka, ali one vrlo rijetko izazivaju ozbiljnije probleme.
Premda prevladava uvjerenje da francuski buldozi mogu imati problema s brojnim urođenim bolestima i manama, to i nije posve točno. Među švercerima i preprodavačima doista se, uglavnom, nude nesretni psi zbog čije kupovine mnogi kasnije požale, jer troškovi za veterinara višestruko nadmaše iznos plaćen za psa. S druge strane, danas kvalitetni i odgovorni uzgajivači nude primjerke koji se mogu smatrati iznimno zdravim psima, spremnima da- u većini slučajeva- dožive starost od 12 godina, ali i više. Jedan od prvih registriranih francuskih buldoga u Hrvatskoj, koji je u u Zagreb stigao iz Ukrajine 1992. godine, napunio je proljetos 16. godinu života, premda je gotovo slijep i gluh, još je prilično proždrljiv i pokretan!
Totegnac
Ja sam o francuskom buldogu pronasla 2500 tema...mozda ih uzgajas..onda samo napisi..prodajem leglo
Premda prevladava uvjerenje da francuski buldozi mogu imati problema s brojnim urođenim bolestima i manama, to i nije posve točno. Među švercerima i preprodavačima doista se, uglavnom, nude nesretni psi zbog čije kupovine mnogi kasnije požale, jer troškovi za veterinara višestruko nadmaše iznos plaćen za psa. S druge strane, danas kvalitetni i odgovorni uzgajivači nude primjerke koji se mogu smatrati iznimno zdravim psima, spremnima da- u većini slučajeva- dožive starost od 12 godina, ali i više. Jedan od prvih registriranih francuskih buldoga u Hrvatskoj, koji je u u Zagreb stigao iz Ukrajine 1992. godine, napunio je proljetos 16. godinu života, premda je gotovo slijep i gluh, još je prilično proždrljiv i pokretan!
Totegnac
Ja sam o francuskom buldogu pronasla 2500 tema...mozda ih uzgajas..onda samo napisi..prodajem leglo
-
Filipovic D.
#5 Re: Interesuje me jel iko zna nesto o francuskom bulldogu
Kao prvo Francuski buldozi se neradjaju carskim rezom to su engleski i skoro sve sto je napisano od tvog posta je engleski bulldog a sto se tice hrcanja hehe to je kod svih bulldoga problem.Francuski su dosta zdravi, sto se tice klime pa nije bas ni u Francuskoj hladnije klima od nase samo sto ja zivim u inozemstvu.Razumijem se dosta oko pasa jer sam ih imao citav zivot i sad imam.Samo zelja mi je da si kupim francuskog bull... pa sam htjeo da skupim sto vise informacija o njima prije nego se odlucim 100 % da je to rasa za mene.Sto se tice bulldoga imao sam Americkog dok sad imam jednog cocker spaniela i htjeo bi jos jednog cuku od manjih rasa
.
-
realna do boli
#6 Re: Interesuje me jel iko zna nesto o francuskom bulldogu
Totegnac
Francuski buldog
Manuela Lulić-Galović
+385(0) 98 237 743
[email protected]
www.totegnac.com
Nista ja nisam izmislila, samo sam na stranici www.vauvau.net pronasla par stvari o tom psu. A i ova adresa iznad je puna zanimljivosti o njima.
Francuski buldog
Manuela Lulić-Galović
+385(0) 98 237 743
[email protected]
www.totegnac.com
Nista ja nisam izmislila, samo sam na stranici www.vauvau.net pronasla par stvari o tom psu. A i ova adresa iznad je puna zanimljivosti o njima.
- minjonja
#7 Re: Interesuje me jel iko zna nesto o francuskom bulldogu
evo sad je upravo bila prica u francuskim bulldogama na animal planetu. emisija se zove dogs 101 (sve o psima). vjerovatno ce biti repriza mnogo, kao sto to cesto zna biti.
- cellisto
#8 Re: Interesuje me jel iko zna nesto o francuskom bulldogu
hej gledala sam i ja!
kad je nastavak?
o francuskim bulldozima su rekli da su bolezljivi, imaju urodjenih respiratornih problema, te problema s kukovima zbog gradje, glava im je nesrazmjerno veca od karlice, tako da se ne mogu normalno pariti, a radjaju se carskim rezom (znam da je neko napisao da nije tako, ali evo rekose u reportazi). takodje, glasno hrcu i nisu aktivni, nece trcati, hvatati lopticu, igrati se sdrugim psima i to, ali su jako privrzeni i prilagodljivi u malim prostorima.
o francuskim bulldozima su rekli da su bolezljivi, imaju urodjenih respiratornih problema, te problema s kukovima zbog gradje, glava im je nesrazmjerno veca od karlice, tako da se ne mogu normalno pariti, a radjaju se carskim rezom (znam da je neko napisao da nije tako, ali evo rekose u reportazi). takodje, glasno hrcu i nisu aktivni, nece trcati, hvatati lopticu, igrati se sdrugim psima i to, ali su jako privrzeni i prilagodljivi u malim prostorima.