Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Zehran82

#5851 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Ateista wrote: 22/08/2025 08:34 ----
Banalizujes sa alkoholom, tacno je da ima jako stetnih uticaja alkohola u raznim sferama zivota, ali to je sve kod pretjerivanja. Ima puno ljudi koji znaju ponekad popiti malo, ne voze kad piju i generalno ne pretjeruju, nikad nikakav problem nisu napravili. Cak sta vise, moze se reci da vecina ljudi na svijetu u nekoj mjeri pije alkohol, a manji broj ima probleme zbog istog, tako da potpuna zabrana nema svrhe.

Za ostalo sam isto tako objasnio, puno je raznih zabrana koje ljudima komplikuju zivot.
Evo jos jedan primjer - promjena spola koja je uglavnom u svim religijama zabranjena i smatra se pogresnim, a toliko je primjera ljudi koji su bili jako nesretni i kojima je ta promjena promijenila zivot na bolje. Da se vode religijama, ostali bi cijeli zivot nesretni i nezadovoljni.

Kao sto sam rekao, to sto ti smatras zadovoljstvom i srecom vezano za religiju je samo iz ugla vjernika, jer si naucen tako i ne znas drugacije i slobodno razmisljati, nisi svjestan sta znaci kad imas potpunu slobodu, zivot bez straha da moras paziti na svaku sitnicu da te neko jednom ne bi kaznio vjecnom patnjom zbog nekih gresaka i slicno.

To za nuznost, i ja sam vec objasnio da apsolutno ne postoji nista sto nuzno trazi boga, jer ako ima bilo sta za sta je neophodan stvoritelj, onda bi se isto odnosilo i na boga i da i za njega treba stvoritelj.
Cak sta vise, moze se reci da vecina ljudi na svijetu u nekoj mjeri pije alkohol, a manji broj ima probleme zbog istog, tako da potpuna zabrana nema svrhe.
povremeno popiti casicu alkhola je kao da povremeno pusti tigra da te pomiluje po glavi....sve dok tigar ne pusti kandze :) pametnom dosta.
Evo jos jedan primjer - promjena spola koja je uglavnom u svim religijama zabranjena i smatra se pogresnim, a toliko je primjera ljudi koji su bili jako nesretni i kojima je ta promjena promijenila zivot na bolje. Da se vode religijama, ostali bi cijeli zivot nesretni i nezadovoljni.
a bas ti je jak primjer :-) znaci psihicki poremecaj odluci se promijeniti pol......pa bozeeeeee :lol:

Kao sto sam rekao, to sto ti smatras zadovoljstvom i srecom vezano za religiju je samo iz ugla vjernika, jer si naucen tako i ne znas drugacije i slobodno razmisljati, nisi svjestan sta znaci kad imas potpunu slobodu, zivot bez straha da moras paziti na svaku sitnicu da te neko jednom ne bi kaznio vjecnom patnjom zbog nekih gresaka i slicno.
ne samo da sam zadovoljan i sretan nego Bog dadne i para da se ima za lagodan zivot.....samo vi ne kontate to niste vi jos na tom levelu shvatanja ovih stvari......

jer ako ima bilo sta za sta je neophodan stvoritelj, onda bi se isto odnosilo i na boga i da i za njega treba stvoritelj.
Ne, On je neprozurokovani uzrocnik svega.....nema pocetka, samim tim niko ga nije prouzrokovao.
Zehran82

#5852 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Ateista wrote: 22/08/2025 10:40 ----
Naravno, imas toliko razlicitih vjernika koji rade razlicite stvari, da uopste ne idemo u to ko je od njih u pravu, sigurno je da ne mogu biti svi, i neko radi pogresno a samo mali broj radi ispravno, plus ako uzmemo i razlicite religije i to iskombinujemo sa razlicitim tumacenjima unutar istih, samo jako mali broj ispada stvarno u pravu i radi ispravne stvari. Na kraju se sve svodi na obicnog covjeka i kako on neke stvari vidi, na licni moral i licno shvatanje, svaki covjek i religiju prilagodi sebi i svojim shvatanjima, i onda se naravno postavlja pitanje cemu to sve ako nije dovoljno jasno i ako ima toliko tumacenja, ili ako cak i oni koji se deklarisu kao vjernici to ne prate.

Haha, da bice navodno nagradjeni, samo hocu da mu dam do znanja ako nije pravu, sta propusta, jer postavljaju kao oni kao vjernici nista ne gube ako nisu u pravu a mi puno gubimo ako nismo u pravu. Tacno je da bi mi trebali puno izgubiti ako je bog stvarno onakav monstrum i pshipata bez empatije kako ga abrahamske religije opisuju, ali nisu oni svjesni koliko oni gube kao vjernici u ovom zivotu, znam da im nije to lako shvlatiti i pomaci se iz tog ugla gledanja i sagledati stvari neutralno i objektivno.

Puno je rupa, bukvalno sta god da pogledas vezano za te tvrdnje su pune rupa, bile su namijenje tadasnjem prosjecnom covjeku koji imao nivo znanja prikladan za to vrijeme. Danas je potrebno samo malo razmisliti i vidjeti koliko je tu nelogicnosti, da ne govorim uporediti sa naucnim saznanjima koliko se kosi, ali dzaba, dogma je prezivjela i dan danas.
Danas je potrebno samo malo razmisliti i vidjeti koliko je tu nelogicnosti, da ne govorim uporediti sa naucnim saznanjima koliko se kosi, ali dzaba, dogma je prezivjela i dan danas.
koje su to nelogicnosti, koje sada znamo a da se to kosi sa islamom, haj da cujem :)
teodati

#5853 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

Zehran82 wrote: 22/08/2025 15:50
teodati wrote: 21/08/2025 20:28
Zehran82 wrote: 21/08/2025 01:12

puko si mi sinko, puko na sto faktora.... :-)
Ne, nego ti vjeruješ u bajku o nekom vječnom čičici s bradom, to ne postoji, ali zato i te kako postoje Bogovi koji su svemir i život na Zemlji napravili, Oni su glavni u našem prostor-vremenu, ozbiljno, kak Oni kažu tak će i biti, u vjeke vjekova, amen! :thumbup:
Ne, nego ti vjeruješ u bajku o nekom vječnom čičici s bradom,
ne izmisljaj sta ja vjerujem, nikad nisam rekao da vjerujem u takvo nesto, u takvog Boga sa bradom nevjerujem, u takvog Boga sam teski nevjernik :)

Bog nije covjek da bi imao nekakve sijede brade. zato ne izmisljaj na moj racun sta vjerujem i nevjerujm.
Kako nisi, vjeruješ da je Bog vječno osobno biće, je tako, koje ima čudesne moći stvaranja iz ničega, samo riječju, nitko ništa ne treba napraviti i sve nastaje, a brada je metafora onda, vjeruješ u bajku, eto, jako daleko si od prave istine, samo kažem.
Zehran82

#5854 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

teodati wrote: 22/08/2025 17:05
teodati wrote: 21/08/2025 20:28

Ne, nego ti vjeruješ u bajku o nekom vječnom čičici s bradom, to ne postoji, ali zato i te kako postoje Bogovi koji su svemir i život na Zemlji napravili, Oni su glavni u našem prostor-vremenu, ozbiljno, kak Oni kažu tak će i biti, u vjeke vjekova, amen! :thumbup:
Ne, nego ti vjeruješ u bajku o nekom vječnom čičici s bradom,
ne izmisljaj sta ja vjerujem, nikad nisam rekao da vjerujem u takvo nesto, u takvog Boga sa bradom nevjerujem, u takvog Boga sam teski nevjernik :)

Bog nije covjek da bi imao nekakve sijede brade. zato ne izmisljaj na moj racun sta vjerujem i nevjerujm.
Kako nisi, vjeruješ da je Bog vječno osobno biće, je tako, koje ima čudesne moći stvaranja iz ničega, samo riječju, nitko ništa ne treba napraviti i sve nastaje, a brada je metafora onda, vjeruješ u bajku, eto, jako daleko si od prave istine, samo kažem.
ne mozes ti meni reci vjerujes u cicu sa bradom....halooo, ne izmisljas, ja takve gluposti ne vjerujem ni u snovima a kamo li na javi...zato ne baljezgaj sta ja vjerujem ili nevjerujem.

To sto vjerujem u vjecnog Boga, koji nema pocetka ni kraja, ne znaci da vjerujem gluposti tipa da je u nebu i ima bradu, to sto si se ti u podsvijesti navukao na takvu sliku iz hollywoodski crtanih filmova to je druga stvar.
teodati

#5855 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

Zehran82 wrote: 22/08/2025 20:30
teodati wrote: 22/08/2025 17:05

ne mozes ti meni reci vjerujes u cicu sa bradom....halooo, ne izmisljas, ja takve gluposti ne vjerujem ni u snovima a kamo li na javi...zato ne baljezgaj sta ja vjerujem ili nevjerujem.

To sto vjerujem u vjecnog Boga, koji nema pocetka ni kraja, ne znaci da vjerujem gluposti tipa da je u nebu i ima bradu, to sto si se ti u podsvijesti navukao na takvu sliku iz hollywoodski crtanih filmova to je druga stvar.
Vjeruješ u vječno osobno biće, koje je oksimoron, već sam ti to objašnjavao, e da.
belfy

#5856 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by belfy »

Zehran82 wrote: 22/08/2025 15:04
Dozer wrote: 21/08/2025 14:25 Zasto nam nije "spustio" Kur'an prije npr. 10.000 godina?
zato sto bi to extremno nemudro bilo.

...
ako kazes da znas sto je Bog (ili kada) uradio nesto je direktno mijesanje u bozije stvari, a to ti je put prema dzehennemu drug Smrle.

ti ne mozes znati ovo sto tvrdis, jer tumacis Boziji naum, a to je sirk. i ovo ti nije prvi put...

stavimo na stranu sto si ti sa ovim svojim temama vise ljudi odvratio od vjere, kao sto si i drugoj strani pomogao da ucvrsti svoje stavove. ali sebe sada dovodis do toga da ces sam sebi presuditi sa ovom temom...

nek ti taj tvoj Bog podari zdravlja i pameti drug Smrle... :kakoste:
Zehran82

#5857 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

belfy wrote: 22/08/2025 20:58
Dozer wrote: 21/08/2025 14:25 Zasto nam nije "spustio" Kur'an prije npr. 10.000 godina?

...
ako kazes da znas sto je Bog (ili kada) uradio nesto je direktno mijesanje u bozije stvari, a to ti je put prema dzehennemu drug Smrle.

ti ne mozes znati ovo sto tvrdis, jer tumacis Boziji naum, a to je sirk. i ovo ti nije prvi put...

stavimo na stranu sto si ti sa ovim svojim temama vise ljudi odvratio od vjere, kao sto si i drugoj strani pomogao da ucvrsti svoje stavove. ali sebe sada dovodis do toga da ces sam sebi presuditi sa ovom temom...

sta ima, kako si, kako zena , djeca.....fino, neka neka, hvala bogu :)
apsidejzi

#5858 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 22/08/2025 14:39
apsidejzi wrote: 21/08/2025 14:09
Zehran82 wrote: 21/08/2025 13:25

cisto ateistickio nagadjanje do besvijesti bez ikakvih dokaza...ali eto daj da se bubne nesto , nek se pravi buka da se misli da se ima municije :lol:
Teret dokazivanja je na tebi. Ti tvrdis da zato sto ne znamo kako jenesto nastalo mora da je bog iza toga. Ti to trebas dokazati ne ja.
pa vidis druze jednu stvar, kada vidis kompeksnu strukturu, gdje dijelovi su pozicionirani na tacne pozicioje, kao puzle na svoja mjesta da cine sliku...tako se detektuje inteligentni dizajn.....

eh kada idemo tom definicijom i skaniramo okolinu vidimo da ako je nesto sa svrhom tu gdje jeste to je inteligentni dizajn....sa svrhom je nos iznad usta jer omogucava mirisanje hrane da bi se izbjeglo trovanje hranom a da je nos na ledjima, a usta tu gdje jesu, to nebi bio mudri inteligenti dizajn, nego neka vrsta krnjavog inteligentog dizajna.

eh kada sa takvim skanerom napadamo okolinu, pa nam se ukaze nanomasinerija iz celije, roboti, masine, turbine, automatizovana industrija, pumpe, filteri, DNK kodovi, odbranbeni mehanizmi i mnogo toga jos nama onda treba da ti se ukljuce sve moguce lampice za inteligentni dizajn, jer alternativa mu je katastrofa na koju se vi kao ateisti hvatate kao favljenik za slamku suhu koju i bebica moze prepoloviti.

znaci imas alternativu da su slucajnosti tako ogromne kompleksne masine stvoile i imas alternativu da je inteligencija stvorila .....samo se odgovor namece...a ako je inteligencija, tu inteligenciju pripisemo Bogu, stvaraocu univerzuma i zivota na zemlji.
Ovo se zove lijeni odgovor. Postoji vise alternativa koje nisi spomenuo nego si odmah skocio na zakljucak. Pitaj malo svog AIa da ti objasni ova dva termina: survaviourship bias i Dunning Krugerov efekat.
Dozer

#5859 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Cekaj sad dok pita AI sta je sta, al opet nece skontati.
Zehran82

#5860 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 23/08/2025 06:28 ---
Ovo se zove lijeni odgovor. Postoji vise alternativa koje nisi spomenuo nego si odmah skocio na zakljucak. Pitaj malo svog AIa da ti objasni ova dva termina: survaviourship bias i Dunning Krugerov efekat.
Ovo se zove lijeni odgovor.
nije lijeni nego potpuno logican odgovor dok sve varijante analiziramo, uzima se najlogicnija.
Postoji vise alternativa koje nisi spomenuo nego si odmah skocio na zakljucak
ne postoji.

Imas slucajnosti i ima inteligentni dizajn koji moze da bude vanzemljci ili Bog....a onda kada se dublje udje u inteligentni dizajn na kraju vanzemaljci otpadaju zbog vjecne regresije prijasnjih dogadjaja a Bog kao jedina logicna alternativa opstaje.

Pitaj malo svog AIa da ti objasni ova dva termina: survaviourship bias
ovo je glup odgovor sa tvoje strane a evo zasto, argument greska prezivljavanja gdje se fokusiramo na prezivjele a zanemarimo ono sto nije prezivjelo.

pricas kao da su nanomasine prezivjele a druge nisu , kao da su to neke zivotinje :lol: sinko dragi, nisu ti ovo zivotinje i insekti pa oni sa slabim kamuflaznim karakteristika uginu a oni sa dobri prezive...pa da takve mi argumente donosis....nego imamo pred sobom najefikasniju masineriju u univerzumu i nista se sa tim ne moze sporediti od onoga sto ljudi rade.

a sto se tice dunning krugerovog effekta to je vec sad ad hominem napada na mene :) ali eto neka ti bude....nek mislis da je tako....

paazi jednu stvar, ja znam koliko ne znam, i znam koliko znam, i ne samo to, nego znam agrumente oponenata i znam svoje argumente....

pa bi onda taj dunning krugerovog effekat se vise aplicirao na tebe jer ulazis u zone koje su ti mutne i nepoznate a mislis da znas, pricas o islamu a jkasno ti pokaze tvoje neznanje.....kao vozac auta koji se hvali na sva usta da zna super voziti, a ne zna sta je desno pravilo :lol:
Zehran82

#5861 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 23/08/2025 11:06 Cekaj sad dok pita AI sta je sta, al opet nece skontati.
kako kafa na sabahu, dobro, neka hvala Bogu :)
belfy

#5862 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by belfy »

Zehran82 wrote: 23/08/2025 00:22
belfy wrote: 22/08/2025 20:58

...

sta ima, kako si, kako zena , djeca.....fino, neka neka, hvala bogu :)
:lol:

pernati druze, ovo je sada jedan novi nivo (nize). stavljati isti odgovor svima samo da bi se odgovorilo...

Image
nemezis

#5863 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by nemezis »

Zehran82 wrote: 23/08/2025 14:21
apsidejzi wrote: 23/08/2025 06:28 ---
Ovo se zove lijeni odgovor.
nije lijeni nego potpuno logican odgovor dok sve varijante analiziramo, uzima se najlogicnija.
Postoji vise alternativa koje nisi spomenuo nego si odmah skocio na zakljucak
ne postoji.

Imas slucajnosti i ima inteligentni dizajn koji moze da bude vanzemljci ili Bog....a onda kada se dublje udje u inteligentni dizajn na kraju vanzemaljci otpadaju zbog vjecne regresije prijasnjih dogadjaja a Bog kao jedina logicna alternativa opstaje.

Pitaj malo svog AIa da ti objasni ova dva termina: survaviourship bias
ovo je glup odgovor sa tvoje strane a evo zasto, argument greska prezivljavanja gdje se fokusiramo na prezivjele a zanemarimo ono sto nije prezivjelo.

pricas kao da su nanomasine prezivjele a druge nisu , kao da su to neke zivotinje :lol: sinko dragi, nisu ti ovo zivotinje i insekti pa oni sa slabim kamuflaznim karakteristika uginu a oni sa dobri prezive...pa da takve mi argumente donosis....nego imamo pred sobom najefikasniju masineriju u univerzumu i nista se sa tim ne moze sporediti od onoga sto ljudi rade.

a sto se tice dunning krugerovog effekta to je vec sad ad hominem napada na mene :) ali eto neka ti bude....nek mislis da je tako....

paazi jednu stvar, ja znam koliko ne znam, i znam koliko znam, i ne samo to, nego znam agrumente oponenata i znam svoje argumente....

pa bi onda taj dunning krugerovog effekat se vise aplicirao na tebe jer ulazis u zone koje su ti mutne i nepoznate a mislis da znas, pricas o islamu a jkasno ti pokaze tvoje neznanje.....kao vozac auta koji se hvali na sva usta da zna super voziti, a ne zna sta je desno pravilo :lol:
Zašto je "vječna regresija" bilo kakav dokaz?
apsidejzi

#5864 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 23/08/2025 14:21 ovo je glup odgovor sa tvoje strane a evo zasto, argument greska prezivljavanja gdje se fokusiramo na prezivjele a zanemarimo ono sto nije prezivjelo.

Imas eksperimente gdje su u labaratoriji proizveli nanomasine tako sto uklone nanomasinu iz celije i puste je da se razmnozava i nakon X generacija ta celija razvije novu, DRUGACIJU, nano masinu koja daje isti rezultat. Opet imamo survaviouship bias jer ti vidis ove nano masine koje su prezivjele a ne vidis sve koje nisu.

Cech i Altman su 1980-e godine iznenadili naucni svijet kada su dokazali da RNA moze biti kao nanomasina. Do tada se mislilo da samo proteini i enzimi mogu. Dobili ljudi Nobelovu nagradu 1989e za to. A RNA ima na svim asteroidima u svemiru. Ja sam neki dan stavio link na otkrice zvijezde koja je proizvelo kamaru RNA-a. RNA je normalna pojava u svemiru a ljudi dobili nobelove nagradu jer su otkrili da je ona nano masina. TO je vjerovatno bila prva varijanta koja je kasnije evoluirala u ovo sto imamo danas.

Ima jos eksperimenata za RNA koji pokazuju kako su oni primitivne nano masine. Imas takodje bezbroj eksperimenata gdje salmoneli uklone bic sa kojim pliva a bic je kompleksna nano masina. Nakon par generacija salmonela razvije novi bic. Ni iz cega. Uklone joj gen za bic i ova razvije novi.

Imas eksperiment sa sintezom ATP koja je kljucna za celiju. I to rade nanomasine. Ukinu gen za ATP sintezu i celija se bori da prezivi, dijeli se i jedva prezivljava. Usput se javljaju mutacije koje s vremenom naprave potpuno novi sistem proizvodnje energije koji ne postoji nigdje na svijetu. I to je survaviourship bias kojeg ti ne vidis. TI vidis samo ono sto je opstalo i sto sva ziva bica manje vise imaju, a ovi eksperimenti pokazuju da je moglo i drugacije. Razlog zasto nije bilo to drugacije je sto je ovo uspjelo i onda vise nije bilo potrebe za tim. Zasto bi celija proizovdila novi sistem za ATP sintezu kad ima vec dobar sistem? A sve celije koriste isti sistem. TO ti govori da je ovaj sistem evoluirao medju prvima i onda se niko vise nije trudio da ga popravi jer super radi.

Ali ti ne zelis vidjeti ovo. Ti zelis ovo sve ignorisati jer ti si vec sebi dao odgovor. Samo trazis potvrdu istog. I to sto nekoga nazivas glupim i nenacitanim se samo tebi odbija od glavu jer ti si zapravo taj. Ti si neinformisan i ne znas. A posto ne znas i posto nisi informisan, tebi je logicni odgovor: BOG. Zato sto je Bog izuzetaka jedini logicni odgovor ljudima koji natezu dokaze da bi ga dokazali. Umjesto da kazes: ne znam, ti kazes: BOG. Jer tako je lakse. I zato je to lijeni argument. Tebi je mrsko traziti odgovor i izucavati. Mnogo je lakse kazati kako ja ne znem odgovor, dakle odgovor ne postoji. I onda mora da je Bog.

Ne sinko. Odgovor postoji, samo ga ti jos nisi cuo. Nano masine jesu fascinantne ali su i one evoluirale iz RNA kao i sve ostalo. RNA su vjerovatno prve nano masine a RNA se proizvodi svuda u svemiru.

Evo za kraj te pozivam da upitas chatgpt (placenu verziju) vezano za Lenskijev ekperiment nad Eserihijom koli koji traje vec 35 godina. Gdje je stavio bakteriju u okruzenje koje joj nije prirodno i kako je bakterija razvina nove funkcije koje ni jedna bakterija nema i kako je modifikovala nano masine da drugacije funkcionisu i izgledaju. IMaju sve lijepo slike mutacija i kako je malo po malo podesavala nano masinu da dobije optimalnu varijantu. Danas je ta nano masina drugacija i ne postoji ni u jednoj drugoj bakteriji. I to je sustina evolucije. Ne stvara se nova nanomasina odjednom nego postojeca evoluira kroz mnogo generacija i prilagodjava se okruzenju. Na kraju nakon mnogo promjena skontas da se toliko razlikuju da ih mozes komotno zvati dvije razlicite nano masine.

Znaci covjek ima eksperiment koji traje 35 godina gdje dokazao evoluciju. O kakvom Bogu ovdje onda pricamo? Totalno je bio nepotreban jer je ovo zatvoreni eksperiment. Evolucija je dokazana bolan. Samo ta vijest jos nije dosla do tebe.
Dozer

#5865 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Umace...
-Chesterfield-

#5866 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by -Chesterfield- »

apsidejzi wrote: 23/08/2025 23:26
Zehran82 wrote: 23/08/2025 14:21 ovo je glup odgovor sa tvoje strane a evo zasto, argument greska prezivljavanja gdje se fokusiramo na prezivjele a zanemarimo ono sto nije prezivjelo.

Imas eksperimente gdje su u labaratoriji proizveli nanomasine tako sto uklone nanomasinu iz celije i puste je da se razmnozava i nakon X generacija ta celija razvije novu, DRUGACIJU, nano masinu koja daje isti rezultat. Opet imamo survaviouship bias jer ti vidis ove nano masine koje su prezivjele a ne vidis sve koje nisu.

Cech i Altman su 1980-e godine iznenadili naucni svijet kada su dokazali da RNA moze biti kao nanomasina. Do tada se mislilo da samo proteini i enzimi mogu. Dobili ljudi Nobelovu nagradu 1989e za to. A RNA ima na svim asteroidima u svemiru. Ja sam neki dan stavio link na otkrice zvijezde koja je proizvelo kamaru RNA-a. RNA je normalna pojava u svemiru a ljudi dobili nobelove nagradu jer su otkrili da je ona nano masina. TO je vjerovatno bila prva varijanta koja je kasnije evoluirala u ovo sto imamo danas.

Ima jos eksperimenata za RNA koji pokazuju kako su oni primitivne nano masine. Imas takodje bezbroj eksperimenata gdje salmoneli uklone bic sa kojim pliva a bic je kompleksna nano masina. Nakon par generacija salmonela razvije novi bic. Ni iz cega. Uklone joj gen za bic i ova razvije novi.

Imas eksperiment sa sintezom ATP koja je kljucna za celiju. I to rade nanomasine. Ukinu gen za ATP sintezu i celija se bori da prezivi, dijeli se i jedva prezivljava. Usput se javljaju mutacije koje s vremenom naprave potpuno novi sistem proizvodnje energije koji ne postoji nigdje na svijetu. I to je survaviourship bias kojeg ti ne vidis. TI vidis samo ono sto je opstalo i sto sva ziva bica manje vise imaju, a ovi eksperimenti pokazuju da je moglo i drugacije. Razlog zasto nije bilo to drugacije je sto je ovo uspjelo i onda vise nije bilo potrebe za tim. Zasto bi celija proizovdila novi sistem za ATP sintezu kad ima vec dobar sistem? A sve celije koriste isti sistem. TO ti govori da je ovaj sistem evoluirao medju prvima i onda se niko vise nije trudio da ga popravi jer super radi.

Ali ti ne zelis vidjeti ovo. Ti zelis ovo sve ignorisati jer ti si vec sebi dao odgovor. Samo trazis potvrdu istog. I to sto nekoga nazivas glupim i nenacitanim se samo tebi odbija od glavu jer ti si zapravo taj. Ti si neinformisan i ne znas. A posto ne znas i posto nisi informisan, tebi je logicni odgovor: BOG. Zato sto je Bog izuzetaka jedini logicni odgovor ljudima koji natezu dokaze da bi ga dokazali. Umjesto da kazes: ne znam, ti kazes: BOG. Jer tako je lakse. I zato je to lijeni argument. Tebi je mrsko traziti odgovor i izucavati. Mnogo je lakse kazati kako ja ne znem odgovor, dakle odgovor ne postoji. I onda mora da je Bog.

Ne sinko. Odgovor postoji, samo ga ti jos nisi cuo. Nano masine jesu fascinantne ali su i one evoluirale iz RNA kao i sve ostalo. RNA su vjerovatno prve nano masine a RNA se proizvodi svuda u svemiru.

Evo za kraj te pozivam da upitas chatgpt (placenu verziju) vezano za Lenskijev ekperiment nad Eserihijom koli koji traje vec 35 godina. Gdje je stavio bakteriju u okruzenje koje joj nije prirodno i kako je bakterija razvina nove funkcije koje ni jedna bakterija nema i kako je modifikovala nano masine da drugacije funkcionisu i izgledaju. IMaju sve lijepo slike mutacija i kako je malo po malo podesavala nano masinu da dobije optimalnu varijantu. Danas je ta nano masina drugacija i ne postoji ni u jednoj drugoj bakteriji. I to je sustina evolucije. Ne stvara se nova nanomasina odjednom nego postojeca evoluira kroz mnogo generacija i prilagodjava se okruzenju. Na kraju nakon mnogo promjena skontas da se toliko razlikuju da ih mozes komotno zvati dvije razlicite nano masine.

Znaci covjek ima eksperiment koji traje 35 godina gdje dokazao evoluciju. O kakvom Bogu ovdje onda pricamo? Totalno je bio nepotreban jer je ovo zatvoreni eksperiment. Evolucija je dokazana bolan. Samo ta vijest jos nije dosla do tebe.
Evo kratko pojašnjenje za svaku od netačnih tvrdnji:

1. Nanomašina izvađena iz ćelije i sama se razmnožava
– Nema takvog eksperimenta. U laboratoriji se uklanjaju geni ili strukture i onda se mutacijama i selekcijom dobiju varijante koje drugačije funkcionišu. To nikad nije “iz ničega” niti van ćelije.

2. RNA svuda u svemiru i na asteroidima
– Na asteroidima su pronađeni gradivni blokovi (bazne molekule, šećeri), ali ne kompletna RNA. Gotova RNA je previše kompleksna da bi nastala u vakuumu svemira.

3. Salmonela razvije novi bič iz ničega
– Bakterija ne stvara bič iz ničega. Ili reaktivira srodne gene, ili pozajmi gene od drugih bakterija, ili preradi postojeće proteine. To je preuređivanje, ne spontano stvaranje.

4. Novi sistem za ATP sintezu koji ne postoji nigdje
– Ne postoji dokaz da je ikad nastao potpuno nov sistem. Ako ćeliji onesposobe ATP sintazu, ona koristi alternativne, već poznate puteve (fermentacija, drugi enzimi). To nije novo rješenje, nego prebacivanje na postojeće mehanizme.

5. Lenski eksperiment stvorio novu nanomašinu
– Nije nastala nova mašina, nego nova funkcija (npr. korištenje citrata) putem kombinacije mutacija u regulatornim genima i transporterima. To je prilagodba postojećih sistema, ne izmišljanje nečeg posve novog.

Hoćeš da ti dam i reference (naučne radove) za ove tačke da imaš podlogu kad se pozivaš na njih? :skoljka:
Dozer

#5867 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

I sve to je = evolucija.

Evolucija = zbir promjena kroz vrijeme, pri cemu se "usvaja" funkcionalna verzija. Najkrace moguce.

Gradivni elementi zivota su svugdje oko nas, samo je pitanje u kojim uslovima i pod kojim okolnostima se mogu spojiti u nesto inicijalno funkcionalno za daljnju nadogradnju. Ovo jos ne znamo, ali polako, otkrice se i to.
apsidejzi

#5868 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

-Chesterfield- wrote: 25/08/2025 11:37 Evo kratko pojašnjenje za svaku od netačnih tvrdnji:

...
Hoćeš da ti dam i reference (naučne radove) za ove tačke da imaš podlogu kad se pozivaš na njih? :skoljka:
I niko ne kaze ni iz cega. Ja ne mogu uticati na to kako ces ti tumaciti moje rijeci. To je do tebe. Ti si navikao na ideju da bog stvara iz nicega i onda ocekujes da i priroda to radi. A priroda to ne radi. Priroda samo pokusava iznova i iznova nove kombinacije u okruzenju u kojem jeste. Nakon X generacija ispostavi se koja je od tih kombinacija najbolje prilagodjena okruzenju. Nekada se desi da nije ni jedna. Naucnici su identifikovali pet velikih izumiranja nakon ogromnih promjena u okruzenju. Ni jedna kombinacija nije bila prilagodjena i zivot je pet puta bio na ivici izumiranja. No zivot je zilav i uvijek se desi da je neki organizam imao negdje neku mutaciju koja mu dobro dodje u tom trenuktu.

U prirodi nema stvaranja iz nicega. To vas bog radi. Ja sam koristio taj izraz da biste vi bolje razumjeli. Ali ti si sada to iskoristio protiv mene jer tebi nije cilj razgovarati na temu, nego negirati ono sto ja napisem kroz straw man fallacy. A ja ne mogu da ne primjetim kako se hinjski i podlo hvatas za odredjene rijeci i fraze i zahtjevas veliku preciznost u rijecniku s moje strane, bez ikakvog poriva da isti nivo kriticizma provedes nad svetim knjigama. Ovo je manje vise tvoja specijalnost na forumu. Sjedis iz prikrajka, uopste ne reagujes na religiozne gluposti i onda vrebas i ubacis se kad mislis da si nesto dobro pronasao

A hajde daj mi reference na ove naucne radove! Ako ti nije veliki problem, prokomentarisi rado kako je Bog ukljucen u te procese. Cisto da imamo balans. Ja cisto sumnjam da ces uopste postaviti link na neko naucno istrazivanje a kamolli ga protumaciti iz perspektive inteligentnog dizajnera. To govori vise o tebi i tvom licemjerju ali hajde da ne letim pred rudu. Neka bude da si obecao reference, a ja sam dobro skeptican da cemo ista dobiti.
Dozer

#5869 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Tjesi se....
belfy

#5870 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by belfy »

on je samo, po ko zna koji put, postavio odgovore od AI jer svoje ne moze, niti bi znao formulisati. pogotovo jer ne razumije ni temu o kojoj se prica. da barem taj isti AI priupita pitanja koja bi ga malo vise uputila u temu mozda bi i bilo sanse za neku pricu, ali avaj...

tebi je, @apsidejzi, lakse da ga pitas koja je pitanja postavio, pa dobio ovakve odgovore. to ce otkriti puno vise... :kakoste:
Ateista

#5871 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Ateista »

Zehran82 wrote: 22/08/2025 16:07
Ateista wrote: 22/08/2025 08:34 ----
Banalizujes sa alkoholom, tacno je da ima jako stetnih uticaja alkohola u raznim sferama zivota, ali to je sve kod pretjerivanja. Ima puno ljudi koji znaju ponekad popiti malo, ne voze kad piju i generalno ne pretjeruju, nikad nikakav problem nisu napravili. Cak sta vise, moze se reci da vecina ljudi na svijetu u nekoj mjeri pije alkohol, a manji broj ima probleme zbog istog, tako da potpuna zabrana nema svrhe.

Za ostalo sam isto tako objasnio, puno je raznih zabrana koje ljudima komplikuju zivot.

To za nuznost, i ja sam vec objasnio da apsolutno ne postoji nista sto nuzno trazi boga, jer ako ima bilo sta za sta je neophodan stvoritelj, onda bi se isto odnosilo i na boga i da i za njega treba stvoritelj.
Cak sta vise, moze se reci da vecina ljudi na svijetu u nekoj mjeri pije alkohol, a manji broj ima probleme zbog istog, tako da potpuna zabrana nema svrhe.
povremeno popiti casicu alkhola je kao da povremeno pusti tigra da te pomiluje po glavi....sve dok tigar ne pusti kandze :) pametnom dosta.
a bas ti je jak primjer :-) znaci psihicki poremecaj odluci se promijeniti pol......pa bozeeeeee :lol:

ne samo da sam zadovoljan i sretan nego Bog dadne i para da se ima za lagodan zivot.....samo vi ne kontate to niste vi jos na tom levelu shvatanja ovih stvari......

jer ako ima bilo sta za sta je neophodan stvoritelj, onda bi se isto odnosilo i na boga i da i za njega treba stvoritelj.
Ne, On je neprozurokovani uzrocnik svega.....nema pocetka, samim tim niko ga nije prouzrokovao.
Ljudi koji ne znaju da se kontrolisu i u stvari su potencijalni alkoholicari, te zbog toga ne smiju ni casicu da popiju, imaju sami za sebe puno veci problem od alkohola. Ako ti to tako dozivljavas i poredis sa milovanjem tigra, zapitaj se.
Ja ti kazem da postoje milioni ljudi koji mogu nekad malo popiti i nemaju nikakve ovisnosti i nikakvih problema, nije do alkohola nego do ljudi kako ce ga konzumirati.

Naravno da je dobar primjer promjena spola, to jeste vrsta poremecaja, ali postoji jako puno poremecaja koje ljudi imaju, samo je pitanje da li se i kako tretiraju. Sreca pa danas postoji medicina da moze tretirati neke od poremecaja i da se problem moze rijesiti. Ne kazem da je operacija i hormonnalna terapija uvijek i jedino rjesenje, ali postoje slucajevi gdje je jedini nacin da se rijesi problem i osoba postane zadovoljna svojim zivotom, religije to brane i onemogucavaju takvim ljudima, spremni su ih natjerati da citav zivot provedu nezadovoljni i u pogresnom tijelu.

Opet kazem, sretan si iz trenutnog ugla jer ne znas za bolje, jer ti je nametnuto da neke stvari u kojima nema nista lose vidis kao nesto negativno. Tek kad se neko oslobodi okova religije, mzoe vidjeti sta je sve stvarno propustao u zivotu i koliko se bavio nebitnim stvarima.

Vec smo pricali koliko su ti argumenti paradoksalni, ne samo tebi nego generlano svakom ko postavlja na taj nacin. Tvrdite da je za zivot i sve sto je nastalo oko nas neophodan kreator, a onda tvrdis da za samog kreatora nije potreban kreator jer on postoji oduvijek. Ako ne vidis problem da kreator moze postojati oduvijek, onda ne vidim nista sporno ni da svemir i sve u njemu moze postojati oduvijek.

Sto se tice gresaka, i o tome se vec pricalo, ne da mi se ulaziti u detalje, ali najkonkretniji primjer je nastanak covjeka i generalno zivota na zemlji gdje su naucne cinjenice u potpunoj suprotnosti sa vjerskim tvrdnjama.
Zehran82

#5872 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

nemezis wrote: 23/08/2025 16:40 ----
Zašto je "vječna regresija" bilo kakav dokaz?
zato sto je to jedan paradox koji se radja u njoj ako nemas Neprouzokovanog Uzrocnika svega.

jer ako ga nemas, onda cu ti reci daj mi najnizi broj a ti mozes da ga vjecno trazis i nikad ne nadjes, jer ces vjecno ga traziti i nikad ne naci.....

tipa kazes mi minus trilion triliona bilion kvintiliona itd

a ja ti dodam tu samo -1 jos i onda se se spustio jos nize za 1 broj :) tako da nikako ne mozes naci najnizi broj.....usao bi u regresiju vjecnog trazenja najmanjeg broja i nikad ga neces naci.
Zehran82

#5873 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 23/08/2025 23:26

RNA je normalna pojava u svemiru a ljudi dobili nobelove nagradu jer su otkrili da je ona nano masina. TO je vjerovatno bila prva varijanta koja je kasnije evoluirala u ovo sto imamo danas.
grijesis konstantno, RNA nije nanomasina hardverske konstrukcije kao bakterijska flagela, atp sinteza, kinezin motor robot itd

RNA je softerverski kod koji treba druge stvari da to ocitaju i onda naprave nesto novo. a nije u tom smislu nanomasina.

reci da je RNA nanomasina, isto kao da ja tebi kazem kod u chipu u Tesla autu je nanomasina kao njegov motor koji se vrti sa statorom i rotorom....eto na kom nivou ti je tvoj odgovor :-) znaci drugim rijecima ne znas sta pricas, samo trazis slamku spasa da pobjegnes od Boga i odes u zagrljaj nevjerstvu :) a to ces ti iskihati od Boga kad tad ne budes li objektivan i sagledao stvari objektivno a ne subjektivno nevjernicki.

Imas eksperiment sa sintezom ATP koja je kljucna za celiju. I to rade nanomasine. Ukinu gen za ATP sintezu i celija se bori da prezivi, dijeli se i jedva prezivljava. Usput se javljaju mutacije koje s vremenom naprave potpuno novi sistem proizvodnje energije koji ne postoji nigdje na svijetu. I to je survaviourship bias kojeg ti ne vidis. TI vidis samo ono sto je opstalo i sto sva ziva bica manje vise imaju, a ovi eksperimenti pokazuju da je moglo i drugacije
nikakve to nisu evolucijske stvari nego Bog ukodira u DNK adaptivne mehanizme, da kada dodje takva situacija, aktivira se kod adaptivnog mehanizma, i ti kontas jaoooooooooooo lijepe evolucije, gledaj vi zadrti budalasti vjernici, kako evolucija radi svoj posao :-) a ono samo kao adaptivni mehanizam se ukljucio....

to je isto kao da pocne vatra u sali i pocne dimiti, a ono se upali lampica i pocne svirati aralm i nakon nekoliko sekundi ukljuce se sprinkleri i pocnu gasiti vatru.....

neko ko to nije vidio prije, konta, jaaaaaaaaaooo kakva je ovo zgrada, evolvira automatski gasi pozar kada se nesto zapali....kuca evolvira sama.....nezna budala da su to programirali da kada pocne vatra i dim da se kodirani senzori aktiviraju :-)

eh tako isto i kod tebe....ti si na tom levelu.....a evo vidis da ti cak dajem metaforicke primjere koliko traljave argumente donosis i da nisi bas savladao materiju skroz jer si jos na nivou covjeka koji misli da kuca il zgrada evolvira sama od sebe :-)
Zehran82

#5874 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 25/08/2025 11:44 I sve to je = evolucija.

Evolucija = zbir promjena kroz vrijeme, pri cemu se "usvaja" funkcionalna verzija. Najkrace moguce.

Gradivni elementi zivota su svugdje oko nas, samo je pitanje u kojim uslovima i pod kojim okolnostima se mogu spojiti u nesto inicijalno funkcionalno za daljnju nadogradnju. Ovo jos ne znamo, ali polako, otkrice se i to.
drugim rijecima ti nama kazes....hej vi budale zadrte, zasto ne vjerujete kao ja ateista da slucajnosti stvaraju na slijepo i bez svijesti i znanja i moci planiranja daleko bolje nego sada najbolji naucinici sa svim svojim tehnologijama :-)
Dozer

#5875 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 26/08/2025 11:55
Dozer wrote: 25/08/2025 11:44 I sve to je = evolucija.

drugim rijecima ti nama kazes....hej vi budale zadrte, zasto ne vjerujete kao ja ateista da slucajnosti stvaraju na slijepo i bez svijesti i znanja i moci planiranja daleko bolje nego sada najbolji naucinici sa svim svojim tehnologijama :-)
Da si zadrt - jesi.
Da si budala - to ti nisam rekao.
Da vjerujes u budalastinu - tacno.

Jos mi nisi napisao 300 i 400 arapskim brojevima.
Post Reply