Inteligencija i socijalni zivot

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

4L0n3

#76 Re: Inteligencija i socijalni zivot

Post by 4L0n3 »

sadie_forever wrote:Koliko je povezano? sta vi mislite jel tacna ona sto si bolji u kontaktu s ljudima to si manje inteligentan,visoko inteligentni ljudi obicno imaju probleme da se uklope u drustvo,neki cak imaju neke naznake iz autistickog spektra(einstein i tesla su primjer)? dakle sto si veca mahalusa,socijalan,drustven to si manje inteligentan

stoji li ovo? :D
Ne stoji.
Nema tu nikakvo pravilo, mada vrlo je moguce da postoji jedna tacka na IQ skali sirove inteligencije gdje se covjeku vise 'ne isplati' biti pametan, jer tu pocinje velika zastupljenost stanja kao sto su autizam i sl.
Medjutim to ne znaci da je autistican covjek po defaultu visokointeligentan, nego da postoji odredjena poveznica izmedju velikog koeficijenta inteligencije (i malog) i autizma. Znaci radi se o povezanosti, a ne nuzno i uzrocnosti.
Bitno je u toj prici prepoznati i drugi ekstrem tih autisticnih ljudi, a to je onaj gdje ih ima dosta i sa ispodprosjecnim IQ.
pizarro

#77 Re: Inteligencija i socijalni zivot

Post by pizarro »

joj teme, sad svaki nolajfer konta da je mega inteligentan :D
JThomas

#78 Re: Inteligencija i socijalni zivot

Post by JThomas »

da mu ne ide jer je pametan, a ne jer je glup... :mrgreen:
uglavnomja

#80 Re: Inteligencija i socijalni zivot

Post by uglavnomja »

kakav autizam i visok iq :-)

autizam znaci sikljucenost od svijeta, od okoline, komunikacija nista ... najcesce spadaju u onih par najdonjih grupa u tabeli

posto je ocito kisni covjek mjerilo autizma (nazalost potpuno pogresna slika stvarnog stanja) - ako je neko zaboravio, on samo ima "kompjutersku memoriju" u glavi, za tehnicke podatke

intiligencija je upotreba tih podataka
anaiza, sinteza, zakljucak, djelovanje

sto je mladji buraz odradio :thumbup:

najcesca psihicka bolest ili stanje koje ide uz visok iq je psihopatija, sociopatija i sl.
i tu su jos razne vrste manipulatora, prevaranata, "lidera", vjerskih vodja u kultovima itd
egocentricnost
Seyfo

#81 Re: Inteligencija i socijalni zivot

Post by Seyfo »

Da li je inteligentna osoba koja non stop ponavlja "ja imam puno puno puno puno prijatelja"
4L0n3

#82 Re: Inteligencija i socijalni zivot

Post by 4L0n3 »

uglavnomja wrote:kakav autizam i visok iq :-)

autizam znaci sikljucenost od svijeta, od okoline, komunikacija nista ... najcesce spadaju u onih par najdonjih grupa u tabeli

posto je ocito kisni covjek mjerilo autizma (nazalost potpuno pogresna slika stvarnog stanja) - ako je neko zaboravio, on samo ima "kompjutersku memoriju" u glavi, za tehnicke podatke

intiligencija je upotreba tih podataka
anaiza, sinteza, zakljucak, djelovanje

sto je mladji buraz odradio :thumbup:

najcesca psihicka bolest ili stanje koje ide uz visok iq je psihopatija, sociopatija i sl.
i tu su jos razne vrste manipulatora, prevaranata, "lidera", vjerskih vodja u kultovima itd
egocentricnost
za ovo prvo ima na tone studija gdje je zakljucak da jest povezano, a ima ih i gdje je zakljucak da nije. znaci vjerovatno inconclusive.
a za ovo drugo sto se psihopatije i tih poremecaja tice, ne znam odakle ti to i ne bih se tu slozio iskreno, dok ne vidim neke konkretne dokaze

al eto kad si vec spomenuo psihopate, ne bi se bilo lose dotaci toga kakva je razlika (i imali je uopste) izmedju pameti i inteligencije.
Ja licno mislim da covjek moze biti inteligentan ali to ne mora znaciti da je pametan, dok pamet podrazumijeva odredjenu dozu inteligencije ali i jak moralni karakter tj. etiku.
Nadalje, inteligencija, po meni, predstavlja samo potencijal koji se moze, a i ne mora iskoristiti prakticno.
Manipulatori i sl. mogu biti inteligentni ali po meni nece nikad biti pametni jer im fali i ova moralna komponenta.
Sta vi mislite?
triconja

#83 Re: Inteligencija i socijalni zivot

Post by triconja »

Sto se tice inteligencije i pameti pregledo sam video o liku koji je sam napiso operativni sistem ali zglajzo po pitanju prihe. To sto zna more macku o rep okacit ako za to nema nikakve primjene. Evo link pa ko hoce nek pregleda
https://youtu.be/UCgoxQCf5Jg
uglavnomja

#84 Re: Inteligencija i socijalni zivot

Post by uglavnomja »

ni ove stvari nisu imale neku primjenu kad su izmisljene
dapace, mogao je leonardo glavu izgubiti

Image

vjerovatno je i tesla pobjegao iz sela jer su ga smatrali cudakom i ludakom
Edin H.

#85 Re: Inteligencija i socijalni zivot

Post by Edin H. »

uglavnomja wrote:

Zar nije bio loood? :D
cyprus

#86 Re: Inteligencija i socijalni zivot

Post by cyprus »

sadie_forever wrote:Koliko je povezano? sta vi mislite jel tacna ona sto si bolji u kontaktu s ljudima to si manje inteligentan,visoko inteligentni ljudi obicno imaju probleme da se uklope u drustvo,neki cak imaju neke naznake iz autistickog spektra(einstein i tesla su primjer)? dakle sto si veca mahalusa,socijalan,drustven to si manje inteligentan

100% tačno... Evo recimo ja... Strašno sam inteligentan :D , a socijalni život mi je nako :oops:

PS Sadetine teme :)
triconja

#87 Re: Inteligencija i socijalni zivot

Post by triconja »

uglavnomja wrote:ni ove stvari nisu imale neku primjenu kad su izmisljene
dapace, mogao je leonardo glavu izgubiti

Image

Lik u doba operativnih sistema sa grafickim interfejsom napravio operativni sistem koji omogucava da se bogu polozi zrtva i da se komunicira sa bogom :lol: .

Vidis more bit da ce ovo nekad nesto bit velko, pogktovo ako IZ cuje za to :lol:
Edin H.

#88 Re: Inteligencija i socijalni zivot

Post by Edin H. »

triconja wrote: Lik u doba operativnih sistema sa grafickim interfejsom napravio operativni sistem koji omogucava da se bogu polozi zrtva i da se komunicira sa bogom :lol: .

Vidis more bit da ce ovo nekad nesto bit velko, pogktovo ako IZ cuje za to :lol:
Eno se saudijski princ zavalio $450mil. za Salvator Mundja

Image

Al' ne mozes reci da ne vrijedi tih para slika. :oops:
hAZNADAR

#89 Re: Inteligencija i socijalni zivot

Post by hAZNADAR »

vješalica wrote:
sadie_forever wrote:dakle sto si veca mahalusa,socijalan,drustven to si manje inteligentan

Dabome, ako si prosjecni primat sa ovih prostora
Jer mahalašenje nije ništa drugo nego odraz manje inteligencije
Mahalašenje u našem stilu u na našim prostorima je izuzetno nazadan oblik zatucane inteligencije
Ako su intrige dio mahalanja - onda to i nije tako glupo. Treba ipak solidne inteligencije da se osmisli i sprovede, rasiri prica koja ide nekome u korist ili na stetu, na indirektan nacin gdje mahalci/luse ljude prije navedu da razmisljaju na odredjen nacin negoli da im direktno to kazu.

Mozda je ovisnost o socijalnom druzenju dokaz manje inteligencije - ali manipulacija ljudima na indirektan nacin ipak zahtijeva vijuga.
Koje sam intrige i smisljene podvale mahale znao skontati - to ti je unaprijed osmisljeno bar 5 reakcija i plan B.

Mislim da zatucano i inteligentno ne idu zajedno.

Meni je i pored izuzetaka opet tolerancija najbolji pokazatelj inteligencije.
lajkujMe

#90 Re: Inteligencija i socijalni zivot

Post by lajkujMe »

Inteligencija povlaci sa sobom da nisi u stanju pricati o glupostima.
Ne smatram se inteligentnim bar ne nadprosjecan ali nmg price o kladionici, semama s trebama a ima vec cur ili zenu ili temama o politici, drustvenim stvarima a lik pojma nema o tome nego prica sablonski.

Ja se mogu spustiti na taj nivo ali ne mogu ga imati za stalni kontakt.
Najbolje suplje mi kad prica o politici, ekonomiji i drustvenom stanju pa ide po sablonu korupcija, kum, lopov, kapitalizam, nevalja narod.
A kad se ti upustis u dublju strucniju analizu tih stvari gleda te kao da si ludak i kao sto talasas.

Mislim da glupi ljudi idu s glupim, pametni s pametnim svako ima svoje i nema nista lose u tome.
vješalica

#91 Re: Inteligencija i socijalni zivot

Post by vješalica »

hAZNADAR wrote:
vješalica wrote:
sadie_forever wrote:dakle sto si veca mahalusa,socijalan,drustven to si manje inteligentan

Dabome, ako si prosjecni primat sa ovih prostora
Jer mahalašenje nije ništa drugo nego odraz manje inteligencije
Mahalašenje u našem stilu u na našim prostorima je izuzetno nazadan oblik zatucane inteligencije
Ako su intrige dio mahalanja - onda to i nije tako glupo. Treba ipak solidne inteligencije da se osmisli i sprovede, rasiri prica koja ide nekome u korist ili na stetu, na indirektan nacin gdje mahalci/luse ljude prije navedu da razmisljaju na odredjen nacin negoli da im direktno to kazu.

Mozda je ovisnost o socijalnom druzenju dokaz manje inteligencije - ali manipulacija ljudima na indirektan nacin ipak zahtijeva vijuga.
Koje sam intrige i smisljene podvale mahale znao skontati - to ti je unaprijed osmisljeno bar 5 reakcija i plan B.

Naravno da je mahalanje oblik nazadne inteligencije odnosno pokazatelj niske inteligencije.
Jer kako može bilo ko dovoljno inteligentan voditi rasprave u mahala style kao šti je to na našim prostorima ?
Očito je dati fali još šlifa da skontaš o čemu govorim.
hAZNADAR

#92 Re: Inteligencija i socijalni zivot

Post by hAZNADAR »

vješalica wrote:
hAZNADAR wrote:

Naravno da je mahalanje oblik nazadne inteligencije odnosno pokazatelj niske inteligencije.
Jer kako može bilo ko dovoljno inteligentan voditi rasprave u mahala style kao šti je to na našim prostorima ?
Očito je dati fali još šlifa da skontaš o čemu govorim.

Mahala style nije samo stereotipna slika polupismenih domacica u slafruku po mahali sto poput Desperat Houswifes smisljaju i rade penale. Tracanje i intgrige su stare koliko ljudski rod i prisutne u svim sferama. I naravno da treba biti inteligentan deklasirati konkurenciju a licno i direktno, javno ne pricati ruzno.

Mahala style je i kada visoko obrazovani i pametni karijeristi u firmi, politicari u jednoj stranci, naucnici koji se bore za budzet za svoj projekat, muzicari koji se bore za ugovor, bilo ko u nekoj bransi koji zeli funkciju,..... smisljaju intrige i indirektne stupice konkurenciji. Gdje javno postuju i nahvale nekoga ali indirektno plasiraju price i pravi info u pravi tajming koji ce deklasirati konkurenciju. Licno sam dozivio kako tinejdzerke koje iz zavisti jedna prema drugoj osmisle za ne povjerovati perfidnu igru, mind games,... na koliko nivoa i koliko faza se osmislila i reakcija i odgovor. A javno i oficijelno osmijesi i komplimenti.

Naravno da za to treba inteligencije. Neinteligentni javno kude i ocrnjavaju nekoga, pametni ti namjeste a javno su cistog obraza.
A zatucani ljudi nikada ne mijenjaju stav o nekome i svoj ton.
madner

#93 Re: Inteligencija i socijalni zivot

Post by madner »

Tolerancija nije odraz inteligencije, to je potpuno nezavisna crta licnosti.
Hakiz

#94 Re: Inteligencija i socijalni zivot

Post by Hakiz »

lajkujMe wrote:Inteligencija povlaci sa sobom da nisi u stanju pricati o glupostima.
Ne smatram se inteligentnim bar ne nadprosjecan ali nmg price o kladionici, semama s trebama a ima vec cur ili zenu ili temama o politici, drustvenim stvarima a lik pojma nema o tome nego prica sablonski.

Ja se mogu spustiti na taj nivo ali ne mogu ga imati za stalni kontakt.
Najbolje suplje mi kad prica o politici, ekonomiji i drustvenom stanju pa ide po sablonu korupcija, kum, lopov, kapitalizam, nevalja narod.
A kad se ti upustis u dublju strucniju analizu tih stvari gleda te kao da si ludak i kao sto talasas.

Mislim da glupi ljudi idu s glupim, pametni s pametnim svako ima svoje i nema nista lose u tome.
Nađeš se jednog dana sa 70 ili 80 godina, sam, djeca i rodbina po svijetu, supružnika više nema, nemaš snage često da ideš po raznim centrima za stare itd. I ostane ti komšiluk koji gleda Farmu, mahala itd. I ti imaš izbor, trpjeti taj komšiluk i biti u socijalnom kontaktu sa ljudima ili ne trpjeti te primitivce i biti sam.

Šta bi inteligentna osoba izabrala?

Ja imam u ličnom, porodičnom okruženju primjer dvije inteligentne i obrazovane starije osobe. Jedna se "spustila na taj nivo". Druga, stara ali skoro 10 godina mlađa od ove prve, nije se "spustila", ne može šuplje i mahalske priče.

Ova prva osoba stalno negdje hoda, kuka kako je bole noge, udarila starost, ali stalno aktivna. Ova druga osoba je pala u depresiju.

Ne mogu crno-bijele priče...
King Theoden

#95 Re: Inteligencija i socijalni zivot

Post by King Theoden »

Hakize, koliki je tvoj.... iq :mrgreen:
medvjed23

#96 Re: Inteligencija i socijalni zivot

Post by medvjed23 »

Mislim da su ljudi koji biraju samoću u pravilu natprosječno inteligentni, dočim, s druge strane, oni koji su prisiljeni na samoću - jer (skoro) niko u njima ne vidi poželjno društvo - mogu biti manje ili više inteligentni.
hAZNADAR

#97 Re: Inteligencija i socijalni zivot

Post by hAZNADAR »

Tolerancija jeste odlika inteligentnih ljudi.

Ima izuzetaka ali je uglavnom tako - moral, postenje, dobrota,... nisu obavezno proizvod inteligencije - tolerancija jeste.
Edin H.

#98 Re: Inteligencija i socijalni zivot

Post by Edin H. »

hAZNADAR wrote:Tolerancija jeste odlika inteligentnih ljudi.

Ima izuzetaka ali je uglavnom tako - moral, postenje, dobrota,... nisu obavezno proizvod inteligencije - tolerancija jeste.
Tolerancija nema sekunde veze sa inteligencijom, inteligentni ljudi su mahom namcorasti, skloni uvredama, alkoholizmu koji tu osobinu pojacava, neskloni kompromisima i uglavnom sve druge oko sebe smatraju nedoraslima.
hAZNADAR

#99 Re: Inteligencija i socijalni zivot

Post by hAZNADAR »

Edin H. wrote:

Tolerancija nema sekunde veze sa inteligencijom, inteligentni ljudi su mahom namcorasti, skloni uvredama, alkoholizmu koji tu osobinu pojacava, neskloni kompromisima i uglavnom sve druge oko sebe smatraju nedoraslima.
Nema velike pameti u takvom stereotipnom prikazu.
Edin H.

#100 Re: Inteligencija i socijalni zivot

Post by Edin H. »

hAZNADAR wrote:
Edin H. wrote:

Nema velike pameti u takvom stereotipnom prikazu.
Stereotip ili ne, ovo je iz iskustva, poznavao sam ljude koje su nesto znacajno ostavili iza sebe.
Koja su tvoja iskustva?
Sa inteligentnim, ne tolerantnim ljudima? :oops:
Post Reply