Inteligencija i socijalni zivot

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
hAZNADAR

#101 Re: Inteligencija i socijalni zivot

Post by hAZNADAR »

Edin H. wrote:

Stereotip ili ne, ovo je iz iskustva, poznavao sam ljude koje su nesto znacajno ostavili iza sebe.
Koja su tvoja iskustva?
Sa inteligentnim, ne tolerantnim ljudima? :oops:
Inteligentni nisu obaveno posteni, dobri, moralni,.... ali imaju tolerancije prema drugacijem i ljude ne tumace kroz to. Mogu te shebati ali iz interesa, koristoljublja,... a ne zato sto si druge vjere, boje, svjetonazora, ideologije,..

Inteligentni ljudi imaju u svom krugu prijatelja ili poznanika sirok spektar razlicitih ljudi. Manje inteligentni imaji prilicno probran i jednoobrazan krug. Naravno da je tolerancija proizvod inteligencije.
vješalica

#102 Re: Inteligencija i socijalni zivot

Post by vješalica »

hAZNADAR wrote:
Mahala style nije samo stereotipna slika polupismenih domacica u slafruku po mahali sto poput Desperat Houswifes smisljaju i rade penale. Tracanje i intgrige su stare koliko ljudski rod i prisutne u svim sferama. I naravno da treba biti inteligentan deklasirati konkurenciju a licno i direktno, javno ne pricati ruzno.

Mahala style je i kada visoko obrazovani i pametni karijeristi u firmi, politicari u jednoj stranci, naucnici koji se bore za budzet za svoj projekat, muzicari koji se bore za ugovor, bilo ko u nekoj bransi koji zeli funkciju,..... smisljaju intrige i indirektne stupice konkurenciji. Gdje javno postuju i nahvale nekoga ali indirektno plasiraju price i pravi info u pravi tajming koji ce deklasirati konkurenciju. Licno sam dozivio kako tinejdzerke koje iz zavisti jedna prema drugoj osmisle za ne povjerovati perfidnu igru, mind games,... na koliko nivoa i koliko faza se osmislila i reakcija i odgovor. A javno i oficijelno osmijesi i komplimenti.

Naravno da za to treba inteligencije. Neinteligentni javno kude i ocrnjavaju nekoga, pametni ti namjeste a javno su cistog obraza.
A zatucani ljudi nikada ne mijenjaju stav o nekome i svoj ton.
Moraš biti izuzetno prizemno inteligentan da te fasciniraju igre koje su produkt perfidnih igara koje su opet proizišle iz primitivnih i ograničenih svijesti kod ljudi.
Nebitno u kojoj je formi to, čim je neko bolji ili nešto radi bolje, u prosječnog neinteligentnog- izuzetno nesposobnog debosa se javljaju niske strasti kojima na naogavniji način pokušavaju tu osobu diskreditovati u svakom smislu.Nebitno da li je u poslovnom ili privatnom životu.
Da se vratim na mahalanje, pošto intrige nisam pominjala,već klasično mahalašenje koje se može usko povezati sa smutnjama.
Mahalanje prosječne osobe, za opet neku posječnu osobu nanosi nepopravljivi vid štete.Dovoljno je komentirati u negativnom kontekstu nečiji život ili se čak petljati u njega,tako da izlaskom te priče eter ona opet kako se dalje prenosi dobija sasvim goru dimenziju.Ti običaji su produkt neinteligentnih ljudi,prizemnih strasti,neformiranog nezadovoljnog života,ljubomore i dalje da ne nabrajam.Sve te grozne osobine nisu ništa drugo nego osobine jadnih glupih i nemoćnih dvonožnih paščadi da bilo šta konkretno od života urade,pa se bave tuđim.Nema tu inteligencije,već čisti debilizam.
hAZNADAR

#103 Re: Inteligencija i socijalni zivot

Post by hAZNADAR »

vješalica wrote:
hAZNADAR wrote:
Mahala style nije samo stereotipna slika polupismenih domacica u slafruku po mahali sto poput Desperat Houswifes smisljaju i rade penale. Tracanje i intgrige su stare koliko ljudski rod i prisutne u svim sferama. I naravno da treba biti inteligentan deklasirati konkurenciju a licno i direktno, javno ne pricati ruzno.

Mahala style je i kada visoko obrazovani i pametni karijeristi u firmi, politicari u jednoj stranci, naucnici koji se bore za budzet za svoj projekat, muzicari koji se bore za ugovor, bilo ko u nekoj bransi koji zeli funkciju,..... smisljaju intrige i indirektne stupice konkurenciji. Gdje javno postuju i nahvale nekoga ali indirektno plasiraju price i pravi info u pravi tajming koji ce deklasirati konkurenciju. Licno sam dozivio kako tinejdzerke koje iz zavisti jedna prema drugoj osmisle za ne povjerovati perfidnu igru, mind games,... na koliko nivoa i koliko faza se osmislila i reakcija i odgovor. A javno i oficijelno osmijesi i komplimenti.

Naravno da za to treba inteligencije. Neinteligentni javno kude i ocrnjavaju nekoga, pametni ti namjeste a javno su cistog obraza.
A zatucani ljudi nikada ne mijenjaju stav o nekome i svoj ton.
Moraš biti izuzetno prizemno inteligentan da te fasciniraju igre koje su produkt perfidnih igara koje su opet proizišle iz primitivnih i ograničenih svijesti kod ljudi.
Nebitno u kojoj je formi to, čim je neko bolji ili nešto radi bolje, u prosječnog neinteligentnog- izuzetno nesposobnog debosa se javljaju niske strasti kojima na naogavniji način pokušavaju tu osobu diskreditovati u svakom smislu.Nebitno da li je u poslovnom ili privatnom životu.
Da se vratim na mahalanje, pošto intrige nisam pominjala,već klasično mahalašenje koje se može usko povezati sa smutnjama.
Mahalanje prosječne osobe, za opet neku posječnu osobu nanosi nepopravljivi vid štete.Dovoljno je komentirati u negativnom kontekstu nečiji život ili se čak petljati u njega,tako da izlaskom te priče eter ona opet kako se dalje prenosi dobija sasvim goru dimenziju.Ti običaji su produkt neinteligentnih ljudi,prizemnih strasti,neformiranog nezadovoljnog života,ljubomore i dalje da ne nabrajam.Sve te grozne osobine nisu ništa drugo nego osobine jadnih glupih i nemoćnih dvonožnih paščadi da bilo šta konkretno od života urade,pa se bave tuđim.Nema tu inteligencije,već čisti debilizam.
Kada bi se inteligencija tumacila kroz tvoju prizmu morala.
A mahalanje samo kroz trac.
vješalica

#104 Re: Inteligencija i socijalni zivot

Post by vješalica »

nije isključivo moja prizma,ima još ljudi koji posmatraju kao ja
a mahalanje nije sam obični trač
jer taj trač ima svoj značaj,svoju neku logiku i poentu,zato i kao takav postoji
u neinteligentnih ljudi je postigao poseban nivo funkcionisanja,kojeg nijedna nauka nemože jasno definisati
ili ako bi definisala/pojašnjavala o čemu se radi, trebalo bi barem milijardu knjiga o tome odštampati
Hakiz

#105 Re: Inteligencija i socijalni zivot

Post by Hakiz »

hAZNADAR wrote: Inteligentni nisu obaveno posteni, dobri, moralni,.... ali imaju tolerancije prema drugacijem i ljude ne tumace kroz to. Mogu te shebati ali iz interesa, koristoljublja,... a ne zato sto si druge vjere, boje, svjetonazora, ideologije,..
Da je tako ne bi nacisti uradili šta su uradili. A bilo ih je inteligentnih.
triconja

#106 Re: Inteligencija i socijalni zivot

Post by triconja »

Nemojte moral i dobrotu drobit sa inteligencijom :-) :lol: :lol: :lol:
hAZNADAR

#107 Re: Inteligencija i socijalni zivot

Post by hAZNADAR »

Hakiz wrote:
hAZNADAR wrote: Inteligentni nisu obaveno posteni, dobri, moralni,.... ali imaju tolerancije prema drugacijem i ljude ne tumace kroz to. Mogu te shebati ali iz interesa, koristoljublja,... a ne zato sto si druge vjere, boje, svjetonazora, ideologije,..
Kao ko napr. ja neznam niti za jednog dokazanog inteligentnog nacistu, ono testiran u nekoj regularnoj objektivnoj ustanovi? Ne velim da nije bilo inteligentnih koji su zbog karijere, prestiza, love, funkcije, cina,.... sluzili nacizam u kojeg licno nisu vjerovali. I ne samo nacizam.
Hajd na stranu i moral - inteligentni mogu biti sadisti, psihopate,.....

Al vjerovati u rasnu cistocu a poznavati historiju i migracije vjekovima, vjerovati u postojanje jevrejsko-komunisticke rase, vjerovati da su plave oci i plava kosa pokazatelj neke intelektualne i fizicke superiornosti, objaviti rat i SSSR i Americi i vjerovati da ih mozes pobijediti, primati u specijalne skole i jedinice odabrane na osnovu teksture lica,.... stvarno ne mogu inteligentni ljudi. Ima sigurno jos nacistickih debilizama kojih se ne mogu sjetiti. Kao i danas kada pogledas ove skinse, white power, neonaciste,... samo kako izgledaju - da me hebes nemaju IQ veci od broja cipela.
Hakiz

#108 Re: Inteligencija i socijalni zivot

Post by Hakiz »

To i kažem.

Pamet je količina znanja, informacija koju neko posjeduje.

Inteligencija je sposobnost manipulacije, korištenja informacija/znanja koje neko ima.

To sa moralom nema nikakve veze.

Uz to, ova "intelektualna inteligencija" ne znači da neko ima i "socijalnu inteligenciju". Mnogi stručnjaci u svojim oblastima su teški za socijane kontakte, ne znaju sa ljudima.

Valjda je probelm kada moraku koristiti emocije a ne samo analitički dio mozga.
Hakiz

#109 Re: Inteligencija i socijalni zivot

Post by Hakiz »

hAZNADAR wrote:
Hakiz wrote:
Kao ko napr. ja neznam niti za jednog dokazanog inteligentnog nacistu, ono testiran u nekoj regularnoj objektivnoj ustanovi? Ne velim da nije bilo inteligentnih koji su zbog karijere, prestiza, love, funkcije, cina,.... sluzili nacizam u kojeg licno nisu vjerovali. I ne samo nacizam.

Al vjerovati u rasnu cistocu a poznavati historiju i migracije vjekovima, vjerovati u postojanje jevrejsko-komunisticke rase, vjerovati da su plave oci i plava kosa pokazatelj neke intelektualne i fizicke superiornosti, objaviti rat i SSSR i Americi i vjerovati da ih mozes pobijediti, primati u specijalne skole i jedinice odabrane na osnovu teksture lica,.... stvarno ne mogu inteligentni ljudi. Ima sigurno jos nacistickih debilizama kojih se ne mogu sjetiti. Kao i danas kada pogledas ove skinse, white power, neonaciste,... samo kako izgledaju - da me hebes nemaju IQ veci od broja cipela.
Albert Šper mi prvi pade na pamet. Nije ni Gering bio neinteligentan. Gebels je bio jako inteligentan. Ima ih još.

Payi, ako kreneš tim putem, dolaziš do pitanja veze uvjerenja i inteligencije. Pa se onda odmah nametne pitanje da li su vjernici inteligentni a ateisti nisu ili obrnuto.

Ne idi putem koji te može voditi na mjesto na koje ne želiš doći.
Last edited by Hakiz on 25/12/2018 21:23, edited 1 time in total.
hAZNADAR

#110 Re: Inteligencija i socijalni zivot

Post by hAZNADAR »

vješalica wrote:nije isključivo moja prizma,ima još ljudi koji posmatraju kao ja
a mahalanje nije sam obični trač
jer taj trač ima svoj značaj,svoju neku logiku i poentu,zato i kao takav postoji
u neinteligentnih ljudi je postigao poseban nivo funkcionisanja,kojeg nijedna nauka nemože jasno definisati
ili ako bi definisala/pojašnjavala o čemu se radi, trebalo bi barem milijardu knjiga o tome odštampati
Svi smo mi imali negativna iskustva sa tracem,... ali mislim da si ti posebno imala jer pises o tome sa dobrom dozom emocije.

Ono sto ja pokusavam reci da to moze uraditi i neko inteligentan ali na perfidan nacin - iz cistog koristoljublja, interesa,... inteligencija i moral ne idu obavezno zajedno. Glup covjek ce direktno i jasno govoriti lose o nekome,... ne ramisljajuci da ce to te osobe mozda doci info o tome. Inteligentan koji zele da potare konkurenciju, karijerista,... to radi mnogo perfidnije gdje mu to ne mozes dokazati,.. jer zna ljude navesti indirektno da nekoga deklasiraju.
hAZNADAR

#111 Re: Inteligencija i socijalni zivot

Post by hAZNADAR »

Hakiz wrote:
hAZNADAR wrote:
Hakiz wrote:

Albert Šper mi prvi pade na pamet. Nije ni Gering bio neinteligentan. Gebels je bio jako inteligentan. Ima ih još.
Sper samo iskoristio sistem za svoju promociju, tipicni karijerista bez morala koji je znao kako jedino moze napredovati. Citao sam knjigu o njemu. Gering je bio glupan na kub, postigao uspjeh samo zato sto je bio slavno ime iz WWI, i imao politicke veze da progura Hicu. Gebels je bio toliki fanatik da je taj fanatizam bio na stetu inteligencije. Pobiti rodjenu djecu znamo da ne moze uraditi dobar covjek ali ne moze ni pametan.
Hakiz

#112 Re: Inteligencija i socijalni zivot

Post by Hakiz »

Izgleda da ne pričamo o istim stvarima. OK, kako god ti kažeš.
Bloo
Globalna šefica

#113 Re: Inteligencija i socijalni zivot

Post by Bloo »

Hakiz wrote:

Payi, ako kreneš tim putem, dolaziš do pitanja veze uvjerenja i inteligencije. Pa se onda odmah nametne pitanje da li su vjernici inteligentni a ateisti nisu ili obrnuto.

Rommel ftw
Hakiz

#114 Re: Inteligencija i socijalni zivot

Post by Hakiz »

Da Rommel, bravo.

Njega se nisam sjetio vjerovatno zbog toga što ga i ne vidim kao pravog nacistu. Više kao Njemačkog patriotu, možda malo tvrdokornog. Meni su nacisti ili oni rasisti ili kao što Haznadar kaže karijeristi.

Rommel mi liči na one likove kao što se bili Manfred Albrecht Freiherr von Richthofen, ona izumiruća vrsta ljudi, nestala poslije 1. svjetskog rata, koji su bili vojnici sa manje ili više viteške časti i koji su se borili za svoju državu, ne za lidera ili (pogotovo rasističku) ideologiju..

Uostalom, Rommel je i skončao kao zavjerenik protiv Hitlera. To ipak nešto o njemu govori.
Last edited by Hakiz on 25/12/2018 21:45, edited 2 times in total.
Xavier1

#115 Re: Inteligencija i socijalni zivot

Post by Xavier1 »

Postoje razliciti tipovi inteligencije. To sto neko ima visoku logicku inteligenciju ne znaci da ce imati i socijalnu.
hAZNADAR

#116 Re: Inteligencija i socijalni zivot

Post by hAZNADAR »

Bloo wrote:
Hakiz wrote:

Rommel ftw
Profesionalni vojnik koji bi u uslovima rata sluzio bilo kakvu vlast - upravo ga nacisti i ubili.

Bezveze je nabrajati poznate zvanicnike nacisticke Njemacke i to tumaciti kao nesto inteligentno. Prije ces naci inteligentne medju masovnim ubicama negoli kod nacista.
Hakiz

#117 Re: Inteligencija i socijalni zivot

Post by Hakiz »

Izgleda da ti ne možeš prihvatiti činjenicu da zlo može biti inteligentno.

Zato sam i rekao da razgovaramo o različitim stvarima.
Haris.ba

#118 Re: Inteligencija i socijalni zivot

Post by Haris.ba »

Sve mi izgleda da se ovdje trazi potvrda da to sto neko ne moze ostvariti zeljenje socijalne interakcije opravdava inteligencijom.

Ako ce mu biti lakse, neka.

P.S.
Kvarite temu sa nacistima. Nema inteligencija veze sa moralnim kompasom i empatijom.

To vise ima veze sa tipovima licnosti.

Ima serijskih ubojica visoko inteligentnih.
hAZNADAR

#119 Re: Inteligencija i socijalni zivot

Post by hAZNADAR »

Hakiz wrote:Izgleda da ne pričamo o istim stvarima. OK, kako god ti kažeš.
Ja kazem da je tolerancija proizvod inteligencije. Ti kazes da mozda i nije je nacisti nisu bili tolerantni a bilo ih je inteligentnih. Ja kazem da tesko inteligentan covjek moze biti pravi osvjesceni nacista s'obzirom u kakve su gluposti vjerovali. Ti nabrajas poznate naciste,... hebiga - de da se malo organizujemo. :D

Pored tolerancije kao proizvoda inteligencije,... mislim da je i samoca isto odlika. Ne mislim na usamljenost vec samocu gdje je nekome fino kad je sam.
Bloo
Globalna šefica

#120 Re: Inteligencija i socijalni zivot

Post by Bloo »

Hakiz wrote:Da Rommel, bravo.

Njega se nisam sjetio vjerovatno zbog toga što ga i ne vidim kao pravog nacistu. Više kao Njemačkog patriotu, možda malo tvrdokornog. Meni su nacisti ili oni rasisti ili kao što Haznadar kaže karijeristi.

Rommel mi liči na one likove kao što se bili Manfred Albrecht Freiherr von Richthofen, ona izumiruća vrsta ljudi, nestala poslije 1. svjetskog rata, koji su bili vojnici sa manje ili više viteške časti i koji su se borili za svoju državu, ne za lidera ili (pogotovo rasističku) ideologiju..

Uostalom, Rommel je i skončao kao zavjerenik protiv Hitlera. To ipak nešto o njemu govori.
Ja sam ga izucavala prvenstveno kao vojnika od pocetaka do kraja karijere. Izniman primjerak.
Naspram Montija.
Hakiz

#121 Re: Inteligencija i socijalni zivot

Post by Hakiz »

hAZNADAR wrote:
Ja kazem da je tolerancija proizvod inteligencije. Ti kazes da mozda i nije je nacisti nisu bili tolerantni a bilo ih je inteligentnih. Ja kazem da tesko inteligentan covjek moze biti pravi osvjesceni nacista s'obzirom u kakve su gluposti vjerovali. Ti nabrajas poznate naciste,... hebiga - de da se malo organizujemo. :D

Pored tolerancije kao proizvoda inteligencije,... mislim da je i samoca isto odlika. Ne mislim na usamljenost vec samocu gdje je nekome fino kad je sam.
Ja sam ateista.

Je li to znači da smijem reći, je li tačna tvrdnja, da nema inteligentnih vjernika jer, zaboga, u kakve gluposti vjeruju...

Naravno da to ne smijem reći, ta tvrdnja nije tačna.

De da se malo organizujemo.
Hakiz

#122 Re: Inteligencija i socijalni zivot

Post by Hakiz »

Bloo wrote:
Hakiz wrote:Da Rommel, bravo.

Ja sam ga izucavala prvenstveno kao vojnika od pocetaka do kraja karijere. Izniman primjerak.
Naspram Montija.
Onda znaš puno više od mene.

Onoliko koliko ja znam, bio je OK lik koji se našao u situaciji u kojoj se našao. Naravno da ako ti neko naadne državu a ti si vojnik, da ćeš je braniti, nećeš se pitati da li ti je neko napao državu jer je tvoja država napravila takve monstruoznosti da je naprosto morala biti napadnuta.

Prvo ćeš braniti državu, a ako i kada je odbraniš, onda ćeš se pozabaviti razlozima.

Meni je Rommel neko ko se našao u toj situaciji i radio je svoj posao najbolje što je znao.

A kao što vidimo iz njegovog kraja, razmišljao je i o razlozima...
Edin H.

#123 Re: Inteligencija i socijalni zivot

Post by Edin H. »

Haris.ba wrote:Sve mi izgleda da se ovdje trazi potvrda da to sto neko ne moze ostvariti zeljenje socijalne interakcije opravdava inteligencijom.

Ako ce mu biti lakse, neka.

P.S.
Kvarite temu sa nacistima. Nema inteligencija veze sa moralnim kompasom i empatijom.

To vise ima veze sa tipovima licnosti.

Ima serijskih ubojica visoko inteligentnih.
:thumbup:
hAZNADAR

#124 Re: Inteligencija i socijalni zivot

Post by hAZNADAR »

Hakiz wrote:
hAZNADAR wrote:

Ja sam ateista.

Je li to znači da smijem reći, je li tačna tvrdnja, da nema inteligentnih vjernika jer, zaboga, u kakve gluposti vjeruju...

Naravno da to ne smijem reći, ta tvrdnja nije tačna.

De da se malo organizujemo.
Vjerovanje u Boga i nacionalsocijalizam nije ista stvar. Nije po mnogo toga za usporedbe. Ici u detalje toga bi skrenulo temu. Ja sam agnostik koji poznaje mnoge inteligentne i ateiste i vjernike - ali tesko da bi covjek nasao ineligencije medju neonacistima.
Iznio sam toleranciju i samocu kao karakteristike inteligentnih ljudi i dodjosmo do Geringa i Romela. :-)
Hakiz

#125 Re: Inteligencija i socijalni zivot

Post by Hakiz »

Kakve sve ideje tebi padaju na pamet!?

Hajde, pozdrav, nema ovo smisla.
Post Reply