Intel® HD Graphics 3000 - misljenje

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

nedims

#1 Intel® HD Graphics 3000 - misljenje

Post by nedims »

Ako neko je dovoljno strucan i ima iskustvo sa ovom grafom ... molio bi komentar i misljenje.
http://www.intel.com/content/www/us/en/ ... loper.html
Bodkin

#2 Re: Intel® HD Graphics 3000 - misljenje

Post by Bodkin »

imam ja ovo na laptopu, sta te zanima?
nedims

#3 Re: Intel® HD Graphics 3000 - misljenje

Post by nedims »

Bodkin wrote:imam ja ovo na laptopu, sta te zanima?
I... da li si zadovoljan s njom? Meni je ova grafa potpuno nepoznata. Volio bi saznati ... s kojom grafom je u rangu. Treba da se odlucim koju graficku da mi instaliraju na novi laptop ili bolje receno...kakav laptop da kupim. Citajuci ... sve mi se cini da je dobra... i za moje potrebe... dovoljna. Dilema je: ova grafa ili NVIDIA® GeForce® GT 525M (128-bit) 1GB ... NVIDIA® GeForce® GT 555M 3GB graphics with Optimus....NVIDIA® GeForce® GT 555M 3GB graphics.
Nije pitanje ... koja je grafa, od navedenih bolja...pitanje je... da li je grafa Intel® HD Graphics 3000, dovoljno dobra za jedan normalan rad (programiranje igrica, sajtova,ponekad zaigrati neku igricu i sl.), dakle, nista ekstremno...
Velika je cjenovna razlika laptopa koji me interesuju. Znaci, cjenovno bi najbolje prosao sa ovom grafom.
Radi se o laptopima: Dell -Inspiron 17R (razne varijante) ili XPS17(razne varijante) ... Laptop.
Tahta

#4 Re: Intel® HD Graphics 3000 - misljenje

Post by Tahta »

To ti je integrisana grafika u laptopu i sa njom se nećeš naigrati, znaći igrice zaboravi , možeš ih pokrenuti mislim za novije naslove ali nema tu nekih detalja samo patnja, drugo laptop se u principu i ne koristi za igrice.Za detalje o grafici zavisi ti od procesora pošto se koristi i gpu procesora, pa ako je procesor i7 onda je i grafika puno jača u odnosu na i3 cpu.
Ako ćeš laptop za svakodnevnu upotrebu sufr, multimedija .... sasvim dovoljno
ako ćeš za igrice kupi desktop računar
sve u jednom ? moguće ali ti laptopi su skuplji od desktop i laptop zajedno
nedims

#5 Re: Intel® HD Graphics 3000 - misljenje

Post by nedims »

Tahta wrote:To ti je integrisana grafika u laptopu i sa njom se nećeš naigrati, znaći igrice zaboravi , možeš ih pokrenuti mislim za novije naslove ali nema tu nekih detalja samo patnja, drugo laptop se u principu i ne koristi za igrice.Za detalje o grafici zavisi ti od procesora pošto se koristi i gpu procesora, pa ako je procesor i7 onda je i grafika puno jača u odnosu na i3 cpu.
Hvala ti na odgovoru...
Znam ja da je to integrisana grafa...meni nova i nepoznata.Do sada su bile integrisane Igm ... Mene je zanimalo ...da li je ova nesto bolja od dosadasnjih.
Moj procesor ce biti i7 ... i naravno...ne kupujem laptop za igranje.
Imam ja vrhunski dell-ov desktop...
Bušman

#6 Re: Intel® HD Graphics 3000 - misljenje

Post by Bušman »

Baterija duze traje u odnosu na diskretne graficke ;)
Tahta

#7 Re: Intel® HD Graphics 3000 - misljenje

Post by Tahta »

nedims wrote:
Tahta wrote:To ti je integrisana grafika u laptopu i sa njom se nećeš naigrati, znaći igrice zaboravi , možeš ih pokrenuti mislim za novije naslove ali nema tu nekih detalja samo patnja, drugo laptop se u principu i ne koristi za igrice.Za detalje o grafici zavisi ti od procesora pošto se koristi i gpu procesora, pa ako je procesor i7 onda je i grafika puno jača u odnosu na i3 cpu.
Hvala ti na odgovoru...
Znam ja da je to integrisana grafa...meni nova i nepoznata.Do sada su bile integrisane Igm ... Mene je zanimalo ...da li je ova nesto bolja od dosadasnjih.
Moj procesor ce biti i7 ... i naravno...ne kupujem laptop za igranje.
Imam ja vrhunski dell-ov desktop...
Eto sad ćeš imati i odličan laptop :)
Sretno u korištenju
nedims

#8 Re: Intel® HD Graphics 3000 - misljenje

Post by nedims »

Tahta wrote:Eto sad ćeš imati i odličan laptop
Sretno u korištenju
E, hvala ti...
Koristim priliku...dolazi mi prijateljica iz Amerike...pa bi kupio nesto sto valja...bar se nadam da sam u pravu. Inace ... godinama koristim Dell-ove racunare(desktop)... pa sam se odlucio i za laptop.
Skoro svaki dan Dell ima akcijsku ponudu...sa drasticnim snizenjima.Ovaj laptop, za koji sam zainteresiran,snizen je za cca 550$...
http://www.dell.com/us/p/laptops
dragan.s

#9 Re: Intel® HD Graphics 3000 - misljenje

Post by dragan.s »

nedims wrote: E, hvala ti...
Koristim priliku...dolazi mi prijateljica iz Amerike...pa bi kupio nesto sto valja...bar se nadam da sam u pravu. Inace ... godinama koristim Dell-ove racunare(desktop)... pa sam se odlucio i za laptop.
Skoro svaki dan Dell ima akcijsku ponudu...sa drasticnim snizenjima.Ovaj laptop, za koji sam zainteresiran,snizen je za cca 550$...
Inspirion serija je solidna, a jedina mana im je loša plastika. Posebno na displeju koji nakon nekog vremena počne "zijevati" u donjem dijelu. Doduše možda su to kod novih serija sredili.
nedims

#10 Re: Intel® HD Graphics 3000 - misljenje

Post by nedims »

dragan.s wrote:
nedims wrote: E, hvala ti...
Inspirion serija je solidna, a jedina mana im je loša plastika. Posebno na displeju koji nakon nekog vremena počne "zijevati" u donjem dijelu. Doduše možda su to kod novih serija sredili.
Unazad 4-5 godina... u Americi je Dell-ov laptop bio na losem glasu.Pricali su mi da je najveci broj laptopa na servisu marke Dell. Danas je to druga prica...¸Mnogo stosta se je promjenilo nabolje.Nikada ne bi tvrdio da je Dell-ov laptop medju najboljim ili najbolji...kao sto tvrdim za desktop. Ja koristim Dell-ove desktope od prije rata...znaci, preko 20 godina i nikada, ama bas nikad nisam imao potrebu serviserom. Jos uvijek imam Optiplex G-260, kojeg ponekad ukljucim i koji savrseno radi i dan danas.Zao mi ga otudjiti...tako dobro me je sluzio.Poslije njega sam imao dva Dell-ova racunara i svi su savrseno radili.
Pogledaj malo ove laptope...
http://www.dell.com/us/p/xps-13-l321x/p ... -EWYK9B-v1
S takvim osjecajem ... jedino rijesenje, za mene, je normalan slijed...kupovina Dell-ovog laptopa. Ja, jednostavno, imam ogromno povjerenje u Dell-ove proizvode...
dragan.s

#11 Re: Intel® HD Graphics 3000 - misljenje

Post by dragan.s »

nedims wrote: Unazad 4-5 godina... u Americi je Dell-ov laptop bio na losem glasu.Pricali su mi da je najveci broj laptopa na servisu marke Dell. Danas je to druga prica...¸Mnogo stosta se je promjenilo nabolje.Nikada ne bi tvrdio da je Dell-ov laptop medju najboljim ili najbolji...kao sto tvrdim za desktop. Ja koristim Dell-ove desktope od prije rata...znaci, preko 20 godina i nikada, ama bas nikad nisam imao potrebu serviserom. Jos uvijek imam Optiplex G-260, kojeg ponekad ukljucim i koji savrseno radi i dan danas.Zao mi ga otudjiti...tako dobro me je sluzio.Poslije njega sam imao dva Dell-ova racunara i svi su savrseno radili.
Pogledaj malo ove laptope...
http://www.dell.com/us/p/xps-13-l321x/p ... -EWYK9B-v1
S takvim osjecajem ... jedino rijesenje, za mene, je normalan slijed...kupovina Dell-ovog laptopa. Ja, jednostavno, imam ogromno povjerenje u Dell-ove proizvode...
Nema potrebe da otvaramo temu "za i protiv Della". Ja sam iznio samo svoje zapažanje vezano za Inspirion seriju. Doduše u toj klasi nisu ni drugi proizvođači puno bolji. Naprosto je kod mnogih laptopa kvalitet plastike loš.
Ja sam nedavno bio u potrazi za novim laptopom jer mi je moj stari ThinkPad R61 postao glomazan. I prvo sam htio Dell, ali sam išao na Latitude seriju, posebno E6410. Mđt. nisam ga mogao naći po dobroj cijeni pa sam na kraju kupio HP EliteBook 8440p.
Najveći problem sa raznim Dell-ovim desktopima kod nas je specifična napojna jedinica. Mogućnosti nabavke nove su vrlo loše i onaj kome napojna strada je u velikom problemu.
Tahta

#12 Re: Intel® HD Graphics 3000 - misljenje

Post by Tahta »

ima tu i dokorisnika jbg. :D znam ljude koji kupe laptop najjeftiniji najslabiji koriste ga 5 god bez kvara i reinstalacije OS-a
a ima "korisnika" koji bi geviht pokvraili i onda kažu nevalja mašina nešto bobrkao boje npr. a njemu ispao 10 puta
fortaleza

#13 Re: Intel® HD Graphics 3000 - misljenje

Post by fortaleza »

Pitati ću ovdje da ne otvaram novu temu... Trebala bi mi nova grafička do 120-130 kaemova s kojom bi mogao i zaigrati koju igru. U pitanju je monitor 17'. Razmišljao sam o Nvidijinoj 9500gt ili 9600gt, kakve vam se čine? Ako ima još koji prijedlog u tom cjenovnom rangu slobodno napišite..
Tahta

#14 Re: Intel® HD Graphics 3000 - misljenje

Post by Tahta »

nisi naveo druge komponenete ako ti je samo do grafike onda u tom cijenovnom i nema nekog izbora jedino za 140 km ati 6570 solidba grafika koja može odrađivati sve igrice sa finom rezoluciom
Decerto
Location: On the wrong side of heaven,and the righteous side of hell.

#15 Re: Intel® HD Graphics 3000 - misljenje

Post by Decerto »

Tahta wrote:nisi naveo druge komponenete ako ti je samo do grafike onda u tom cijenovnom i nema nekog izbora jedino za 140 km ati 6570 solidba grafika koja može odrađivati sve igrice sa finom rezoluciom
5750,6670,6570 samo ako je DDR5.
Tahta

#16 Re: Intel® HD Graphics 3000 - misljenje

Post by Tahta »

šipak ddr 5 ćeš dobiti za 130 km
fortaleza

#17 Re: Intel® HD Graphics 3000 - misljenje

Post by fortaleza »

Tahta wrote:nisi naveo druge komponenete ako ti je samo do grafike onda u tom cijenovnom i nema nekog izbora jedino za 140 km ati 6570 solidba grafika koja može odrađivati sve igrice sa finom rezoluciom
Zato što ih i ne znam, kolegi treba :D Provjeriti ću, znam samo da ima pci-e utor... Ne bi trebalo biti ispod dual core-a procesor, a za ostalo ću lako (eventualno napajanje mijenjati).

Drugi jaran ima nvidia 9500gt 512mb i bez problema pokreće pes 2012, novije call of duty, čak i crysis s tom grafikom na 17' ekranu pa mi se ta grafička čini kao solidan izbor. Znaš li možda je li ta ati koju si naveo jača od ove nvidijine? :)
Decerto

#18 Re: Intel® HD Graphics 3000 - misljenje

Post by Decerto »

Tahta wrote:šipak ddr 5 ćeš dobiti za 130 km
Pa 5750 i 6670 su DDR5,a eno ti ih na piku od 100 do 150 KM.
Tahta

#19 Re: Intel® HD Graphics 3000 - misljenje

Post by Tahta »

Decerto wrote:
e jebo ga više pik i bosanci glupi
(bez uvrede nije tebi namjenjeno)
ako govorim o nekoj računarskoj komponenti ili elektroniki uopšte ne pada mi napamet da nekom govorim da kupuje na buvljaku nego ću naravno preporučiti radnju sa što dužom garancijom kao što i sam kupujem u radnjama.
Ne bunim se ako neko kupuje na buvljaku možda mu fali adrenalina i onda nebi ni zašta dao onaj grč i brigu hoće li stvar raiti 15-ak dana mjesec i crknuti.
stvar je izbora moja preporuka kad se kupuje grafika kupi se u radnju gdje se dobije 2-godišnja garancija, te stvari se nemogu servisirati niti popravljati ( jedno u rerni na 180 C 9. min )
Tahta

#20 Re: Intel® HD Graphics 3000 - misljenje

Post by Tahta »

fortaleza wrote:
Zato što ih i ne znam, kolegi treba :D Provjeriti ću, znam samo da ima pci-e utor... Ne bi trebalo biti ispod dual core-a procesor, a za ostalo ću lako (eventualno napajanje mijenjati).

Drugi jaran ima nvidia 9500gt 512mb i bez problema pokreće pes 2012, novije call of duty, čak i crysis s tom grafikom na 17' ekranu pa mi se ta grafička čini kao solidan izbor. Znaš li možda je li ta ati koju si naveo jača od ove nvidijine? :)
nvidia 9500 je star grafika i odavno je nema više u prodaji , 6570 je jedno dva- tri puta jača od 9500
Decerto

#21 Re: Intel® HD Graphics 3000 - misljenje

Post by Decerto »

Tahta wrote:
Decerto wrote:
e jebo ga više pik i bosanci glupi
(bez uvrede nije tebi namjenjeno)
ako govorim o nekoj računarskoj komponenti ili elektroniki uopšte ne pada mi napamet da nekom govorim da kupuje na buvljaku nego ću naravno preporučiti radnju sa što dužom garancijom kao što i sam kupujem u radnjama.
Ne bunim se ako neko kupuje na buvljaku možda mu fali adrenalina i onda nebi ni zašta dao onaj grč i brigu hoće li stvar raiti 15-ak dana mjesec i crknuti.
stvar je izbora moja preporuka kad se kupuje grafika kupi se u radnju gdje se dobije 2-godišnja garancija, te stvari se nemogu servisirati niti popravljati ( jedno u rerni na 180 C 9. min )
Radi sta oces.Ja ne bi placao 300KM za grafu koju mogu uzeti za 120.Naravno da se nece pokvariti ako je redovno cistis,mijenjas termalnu pastu itd...
Tahta

#22 Re: Intel® HD Graphics 3000 - misljenje

Post by Tahta »

teško ćeš za te pare naći na piku nove grafike obično su to prošle generacije i intenzivno korištene od gamera koji stalno kupuju nove generacije grafulja
Mujkic

#23 Re: Intel® HD Graphics 3000 - misljenje

Post by Mujkic »

Da li zna neko da li na ovoj grafickoj mogu staviti razlucivost na 1080p?
Benq

#24 Re: Intel® HD Graphics 3000 - misljenje

Post by Benq »

Mujkic wrote: 13/01/2022 13:14 Da li zna neko da li na ovoj grafickoj mogu staviti razlucivost na 1080p?
Na videu mozes, u igrama nikako jer je to integrisana graficka.
Qler

#25 Re: Intel® HD Graphics 3000 - misljenje

Post by Qler »

zavisi koja igra, ako je Age Of Empires ili Red Alert, ima da leti na fullHD :D
Post Reply