Intel Core 2 Duo Prozessor ili AMD Turion 64 X2 Dual Core???

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

shin

Post by shin »

Ljudi, Athlon 64 (K8.) je razvijen u doba P4 procesora i svojom pojavom pokopao je doticnog kao i komplet netBurst arhitekturu.

Intel je uvidio da nema nista od netBursta (gigahercna arhitektura) i odlucio da igra na AMD kartu sa sto boljim ICP rejtingom (instructions per clock) tako je razvijen Banias (Pentium M) koji je kasnije unaprijedjen u Dothana i stvorena je Core arhitektura koja je prebacena na Desktop u Conroe varijanti.

Trenutno Core arhitektura je superiorna u odnosu na AMD-ov K8 (Athlon 64) zbog 128-bit floating point jedinice i odlicnog prefetch branchinga.

Krajem godine dolazi nam K10 (Phenom) arhitektura od AMD-a koja ce imati 128-bit FP jedinice sa podebljanom komplet arhitekturom i ponovnim uvodjenjem L3 cache memorije.

Onda ide pravi okrsaj izmedju AMD-a i Intela, Phenom vs Penryn.

Penyrn je 45nanometarski procesor sa cetiri jezgre sa novim SSE instrukcijama, manjom potrosnjom i jeftinijom izradom. Naravno i Phenom je cetverojezgreni proc samo sto ce biti 65nm tehnika izrade u pocetku.

:D :D :D :D

Ja mislim da je dosta od mene.
Ex...

Post by Ex... »

Ovo je stvarno tema o kojoj se moze diskutovati do besvjesti.

Znam da sam ja prije mjesec dana kupovao racunar i tad sam se bavio usporedjivanjem cijena, performansi procesora, ali i ostalih komponenti.

Uglavnom u tom trenutku me je konfiguracija bazirana na AMD platformi kostala 250KM jeftinije u odnosu na priblizno istu konfiguraciju baziranu na Intelu. Tako da je u mom slucaju presudila cijena.

Jasno je da je Intel izbor ukoliko ti treba stvarno najmocniji racunar (govorim o standardnim konfiguracijama) kojeg mozes naci trenutno, ali ako ganjas odnos cijena/dobieno, vjeruj mi da ce AMD presuditi. To je bar moje iskustvo.

Htio sam da istaknem cinjenicu da vecina ljudi kupuje racunar po principu daj da mi procesor bude sto bolji, a da veze nema da nije sve u broju GHz (sve je to vec napisano u ovom topicu).
ifbbpro

#28 Re: Vic za Intel vs AMD

Post by ifbbpro »

paradoxmax wrote:Takmice se Intel i AMD u veslanju camcima tj 11 veslaca kod AMD-a i 11 veslaca kod Intel-a. Svaki put pobjedi Intel te se pitaju u AMD-ovom timu sto mi gubimo, pa jedan kaze: kod njih jedan daje signal za veslanje a 10 ih vesla a kod nas 10 nasih daju signal a ja sam veslam. AMD tim je jednoglasno donio odluku da njihov kolega veslac jos brze sam vesla kako bi mogli stic Intel (tj pojacaj ferkvenciju a nediraj arhitekuru procesora).

-> Jarane ako se ne razumijes u ono sto sam piso kupi AMD i postedi nas sve da ti objasnjavamo sto je Intel bolji.
Jesi ti lud?
Ja ne znam ko je povecavao frekvencije svojih procesora do besvijesti i gulio ih preko 3GHz, dok je AMD lagano ostajao na 2GHz (AMD 3000+), i OPET JE bolje radio od pandana Intela od 3GHz.
Intel je pucao brzinu, nije AMD!!
Qler

Post by Qler »

shin wrote:Ljudi, Athlon 64 (K8.) je razvijen u doba P4 procesora i svojom pojavom pokopao je doticnog kao i komplet netBurst arhitekturu.

Intel je uvidio da nema nista od netBursta (gigahercna arhitektura) i odlucio da igra na AMD kartu sa sto boljim ICP rejtingom (instructions per clock) tako je razvijen Banias (Pentium M) koji je kasnije unaprijedjen u Dothana i stvorena je Core arhitektura koja je prebacena na Desktop u Conroe varijanti.

Trenutno Core arhitektura je superiorna u odnosu na AMD-ov K8 (Athlon 64) zbog 128-bit floating point jedinice i odlicnog prefetch branchinga.

Krajem godine dolazi nam K10 (Phenom) arhitektura od AMD-a koja ce imati 128-bit FP jedinice sa podebljanom komplet arhitekturom i ponovnim uvodjenjem L3 cache memorije.

Onda ide pravi okrsaj izmedju AMD-a i Intela, Phenom vs Penryn.

Penyrn je 45nanometarski procesor sa cetiri jezgre sa novim SSE instrukcijama, manjom potrosnjom i jeftinijom izradom. Naravno i Phenom je cetverojezgreni proc samo sto ce biti 65nm tehnika izrade u pocetku.

:D :D :D :D

Ja mislim da je dosta od mene.
meni se cini da neki nisu procitali ovaj text :D

a ono crveno.. samo da napomenem da se ti procesori i danas guraju sa najnovijim intelovim c2d... zato vam ovo poredjenje ne pije vode.. poredite sa P4 procesorima da vidite rezultata.. a cekajte phenoma pa poredite...
paradoxmax

Post by paradoxmax »

Kada AMD bude popravio stanje tj kada bude ko prije 2-3 godine bolji od Intel-a svakom cu preporuciti AMD. Trenutno kod AMD treba dobro pazit dali taj procesor vrijedi toliko tj dali je bolja/ista performasna nego sa racunarom koji ima Intel procesor.
xon_sa

Post by xon_sa »

Ma samo nek je perforMASNO :D
Prpa.ba

Post by Prpa.ba »

Mozda bi ljudi u Bosni prestali kupovati intelove procesore kad bi znali da je core2 napravljen na bazi Pentium-M a koji je dizajniran u Izraelu :oops: :D
shin

Post by shin »

Ukucaj u google Banias (prva Pentium M jezgra, kasnije Core arhitektura) i vidi rezultat :D :D :D :D :D
suncokret13

Post by suncokret13 »

AMD je brzi od Intela. ( medjutim zagrijava se i brze )
mada se i to moze rjesiti dodavanjem dodatnih ventilatora...

moj glas za Intel !
Qler

Post by Qler »

suncokret13 wrote:AMD je brzi od Intela. ( medjutim zagrijava se i brze )
mada se i to moze rjesiti dodavanjem dodatnih ventilatora...

moj glas za Intel !
e ovo ide u hall of fame :D:D:D

de uporedi jednog athlona i jednog P4 mozda prescott jezgro :D pa mi reci kako se amd grije :):D:D:D

P4 poznati kao kaloliferi :D
suncokret13

Post by suncokret13 »

a ,

Code: Select all

http://www6.tomshardware.com/2006/08/02/thg_tuning_test/
suncokret13

Post by suncokret13 »

Dual-core desktop CPU bout: AMD vs. Intel

Post Reply