HVALA
Intel Core 2 Duo Prozessor ili AMD Turion 64 X2 Dual Core???
Moderator: Benq
-
jaca1979
#1 Intel Core 2 Duo Prozessor ili AMD Turion 64 X2 Dual Core???
Da li mi neko moze reci koja je razlika izmedju ova dva procesora i koji je bolji?
HVALA
HVALA
- vatana
Intel je pobjegao AMD-u za jednu citavu generaciju. Dakle moderniji je, brzi, bolji...
Nije ni AMD los. Sasvim je dovoljan je za prosjecn, pa i za naprednije korisnike. Uostalom puno je jeftiniji od Intelovih.
Ako imas malo vise love, preporucujem ti Intelov E6600.
Sa AMD 6000+ ili 5600+ isto neces pogrijesit.
Nije ni AMD los. Sasvim je dovoljan je za prosjecn, pa i za naprednije korisnike. Uostalom puno je jeftiniji od Intelovih.
-
ifbbpro
Pobjegao?vatana wrote:Intel je pobjegao AMD-u za jednu citavu generaciju. Dakle moderniji je, brzi, bolji...
Ne bih bas rekao..
- Alfons Kauders
#6 Re: Intel Core 2 Duo Prozessor ili AMD Turion 64 X2 Dual Cor
uzmi intel E2160, najjeftiniji intel a dovoljno brz za vecinu korisnika...jaca1979 wrote:Da li mi neko moze reci koja je razlika izmedju ova dva procesora i koji je bolji?
HVALA
ako se ne namjeravas igrati i ne treba ti jaka graficka kartica, najjeftinije ces proci ako uzmes AMD X2 3600, 3800 i sl. i AMD690G integrisanu plocu...
intel je u svakom slucaju bolji, ali je malo skuplji od amd-a, a i maticne ploce za intel su skuplje, pa ti vidi da li ti se isplati...
-
Hendrix
Pod prosječan mislim na korisnika koji igra igre na normalnim rezolucijama i ne sikira se da li ima 70 ili 75 FPS , gleda filmove i ne sikira se da li je njegov procesor brži za 2 sekunde od drugog u dekodiranju , ima word excell ili čak CAD i ne bavi se profesionalnim simulacijama ili drugim nadprosječnim programima gdje se može pričati o dominaciji nekog procesora.sencho wrote:Mozes li mi molim te razvrstati gornje nick-ove po tipovima korisnika (prosjecan, nadprosjecan, ispodprosjecan, ili kako vec)?![]()
Poenta svega ovoga je da dovedeš čovjeka i staviš pred njega 2 računara na jednom Intel na drugom AMD i pustiš ga da radi normalne poslove da li bi ti mogao reći koji je procesor bolji?
A pogotovo tvoja izjava da je AMD u prašini ostao zvuči kao da je Intel bolji 100 puta a znaš i sam da nije tako.
Ovo sve pričam zato jer ljudima koji nisu baš na ti s računarima ovo sve zvuči kao neka ogromna razlika pa kupuju puno skuplje procesore koje onda ne iskoriste ni 50% . Koliko puta sam jaranima morao objašnjavati da je njemu za surfanje netom svejedno ima li 1,5Ghz ili 5 Ghz procesor ali je čovjek negdje čuo da je onaj "bolji" , "brži" i slično.Pa ga onda zavale u radnji za neki Core Duo od 400 KM a ima integrisanu grafičku na ploči samo ili slično + 512 RAMa . A kad spomeneš AMD ko da đavola prizivaš , svi su negdje čuli da je Intel bolji i daće puno više para za nešto što su mogli isto raditi za puno manje.
-
Deb's
Potpuno si upravu, zato ja svoju ragu guram već 6 godina i ništa mi ne fali, samo da mi je veći monitorHendrix wrote:Pod prosječan mislim na korisnika koji igra igre na normalnim rezolucijama i ne sikira se da li ima 70 ili 75 FPS , gleda filmove i ne sikira se da li je njegov procesor brži za 2 sekunde od drugog u dekodiranju , ima word excell ili čak CAD i ne bavi se profesionalnim simulacijama ili drugim nadprosječnim programima gdje se može pričati o dominaciji nekog procesora.
Poenta svega ovoga je da dovedeš čovjeka i staviš pred njega 2 računara na jednom Intel na drugom AMD i pustiš ga da radi normalne poslove da li bi ti mogao reći koji je procesor bolji?
A pogotovo tvoja izjava da je AMD u prašini ostao zvuči kao da je Intel bolji 100 puta a znaš i sam da nije tako.
Ovo sve pričam zato jer ljudima koji nisu baš na ti s računarima ovo sve zvuči kao neka ogromna razlika pa kupuju puno skuplje procesore koje onda ne iskoriste ni 50% . Koliko puta sam jaranima morao objašnjavati da je njemu za surfanje netom svejedno ima li 1,5Ghz ili 5 Ghz procesor ali je čovjek negdje čuo da je onaj "bolji" , "brži" i slično.Pa ga onda zavale u radnji za neki Core Duo od 400 KM a ima integrisanu grafičku na ploči samo ili slično + 512 RAMa . A kad spomeneš AMD ko da đavola prizivaš , svi su negdje čuli da je Intel bolji i daće puno više para za nešto što su mogli isto raditi za puno manje.
- nasty_Y0da
Ljudi.. ovdje se radi o "mobilnim procesorima"... Turion je AMD-ova platforma procesora za notebooke, sto bi onda direktno uporedili sa Intelovom Centrino tehnologijom. U tom slucaju razumljiv odabir bi bio Intelov procesor, ako nista zbog svih "power saving" karakteristika ili smanjenja trosenja baterije i manje zagrijavanje samog laptopa, sto je jedna od kljucnih stavki kod notebooka..
-
paradoxmax
#12 Intel vs AMD
-Intel pravi svoje procesore sa 65nm tehnologijom sa time je jezgro procesora manje(stane vise tranzistora na jezgru), manje se zagrijava i manje struje trosi. Intel ima 2 odnosno 4 MB(zavisno od modela) L2 cach-a to je radna memorija procesora i ima bolje organizovano raspodjelu cacha-a izmedzu dva jezgra koja posjeduje core duo 2 procesor. Intel u skorije vrijeme prelazi cak na 45nm odnosno mozda cak na 32nm sa time je u mogucnosti da radi procesor 16 pa cak i sa 32 jezgra na jedom procesoru o cemu AMD moze samo da sanja.
-AMD radi jos uvjek sa 90nm tehnologijom i sa time je vece jezgro(ima manje tranzistora na jednoj jezgri u ondnosu na Intel), vise se grije i trosi nesto vise struje. Ima manje L2 cach-a tj 0,5MB odnosno 1MB (zavisno od modela). AMD ima problema jel Intel radi vec sa 45nm i time mu bjezi dva koraka odnosno skoro 2 godine u razvoju tehnologije. AMD ima problema da napravi procesor sa 4 jezgra kojeg vec Intel ima i koji je bio prezentovan ove godine te ce uskoro se moci kupiti(kraj ove godine).
->Prije dvije godine AMD je bio dosta bolji od Intel-a ali se Intel probudio i prestigao AMD. AMD je spustio cjene svojih procesora i time pokusava da konkurise Intel-u ali mu to tesko ide jel Intel-ovi procesori koji isto kostaju kao AMD opet su za nijansu dvije bolji/brzi-manje se griju itd.
>>ZNACI: ako se ne razumijes u procesore i nemas mogucnost da pogledas benchmark svakog procesora onda bolje uzmi Intel. AMD mozes samo uzet ako znas da za te iste pare nemozes dobiti bolji Intel-ov procesor. A za laptop nebi nikom preporucio AMD procesor jel tu ces sigurno pogrijesiti ako uzmes AMD. AMD se puno zagrijava i trosi struju tako da u opste nebi smjeo da radi procesore za laptope ali ipak je u redu sto radi zbog konkurencije da nema AMD, Intel bi nabio plafonske cjene.
-AMD radi jos uvjek sa 90nm tehnologijom i sa time je vece jezgro(ima manje tranzistora na jednoj jezgri u ondnosu na Intel), vise se grije i trosi nesto vise struje. Ima manje L2 cach-a tj 0,5MB odnosno 1MB (zavisno od modela). AMD ima problema jel Intel radi vec sa 45nm i time mu bjezi dva koraka odnosno skoro 2 godine u razvoju tehnologije. AMD ima problema da napravi procesor sa 4 jezgra kojeg vec Intel ima i koji je bio prezentovan ove godine te ce uskoro se moci kupiti(kraj ove godine).
->Prije dvije godine AMD je bio dosta bolji od Intel-a ali se Intel probudio i prestigao AMD. AMD je spustio cjene svojih procesora i time pokusava da konkurise Intel-u ali mu to tesko ide jel Intel-ovi procesori koji isto kostaju kao AMD opet su za nijansu dvije bolji/brzi-manje se griju itd.
>>ZNACI: ako se ne razumijes u procesore i nemas mogucnost da pogledas benchmark svakog procesora onda bolje uzmi Intel. AMD mozes samo uzet ako znas da za te iste pare nemozes dobiti bolji Intel-ov procesor. A za laptop nebi nikom preporucio AMD procesor jel tu ces sigurno pogrijesiti ako uzmes AMD. AMD se puno zagrijava i trosi struju tako da u opste nebi smjeo da radi procesore za laptope ali ipak je u redu sto radi zbog konkurencije da nema AMD, Intel bi nabio plafonske cjene.
-
xon_sa
Hajde Boga ti, ti kao "strucnjak", objasni nam sta si to uporedjivao. Cuj AMD nema nikakve sanse protiv Intelasencho wrote:Konacno neko!nasty_Y0da wrote:Ljudi.. ovdje se radi o "mobilnim procesorima"... Turion je AMD-ova platforma procesora za notebooke, sto bi onda direktno uporedili sa Intelovom Centrino tehnologijom. U tom slucaju razumljiv odabir bi bio Intelov procesor, ako nista zbog svih "power saving" karakteristika ili smanjenja trosenja baterije i manje zagrijavanje samog laptopa, sto je jedna od kljucnih stavki kod notebooka..
P.S. I ja gulim svoj PC (P4 2.5) vec sestu godinu. Posto cu novi komp sklapati sam, vec 3-4 sedmice iscitavam sve i jedan test na net-u u potazi za novim komponentama i reci cu vam jednu stvar - TRENUTNO AMD nema nikakve sanse protiv INTEL-a!
Jel uporedjujes ciji su radnici jaci, koga ima vise, cije su reklame bolje ili sta?!
Ako si pak mislio na odredjene procesore onda budi objektivan pa pokusaj da nam objasnis koje si to konkretno procesore uporedjivao i po kojim kriterijima je koji bolji.
-
xon_sa
Jos niko nije uporedio 2 usporediva modela ovih proizvodjaca i rekao vidis ovaj je bolji od ovoga iz slijedecih razloga. Nebulozno je pricati tako uopsteno. Sta sad ako Intel ima mozda najbrzi serijski proizveden procesor? Kakve to veze ima?! Ako uporedjujes uporedjuj proizvode, manite se suplje price ovi su bolji zbog tehnologije neke ovo ono. Nije sva tehnologija koja se ovdje pripisuje Intelu prisutna u svakom njihovom procesoru isto kao sto nije ni svaki intel procesor bolji od njegovog pandana iz AMD-a. Ko kod nastupa sa takvim tezama nema blage veze o procesorima...
- nasty_Y0da
vrlo rado cu ti ja uporediti bilo koja dva procesora izmedju Intel-a i AMD-a...
oustalom, imas google pa pronadji benchmarke tacno tih procesora ako te interesuje direktna usporedba..
oustalom, imas google pa pronadji benchmarke tacno tih procesora ako te interesuje direktna usporedba..
-
paradoxmax
#17 Vic za Intel vs AMD
Takmice se Intel i AMD u veslanju camcima tj 11 veslaca kod AMD-a i 11 veslaca kod Intel-a. Svaki put pobjedi Intel te se pitaju u AMD-ovom timu sto mi gubimo, pa jedan kaze: kod njih jedan daje signal za veslanje a 10 ih vesla a kod nas 10 nasih daju signal a ja sam veslam. AMD tim je jednoglasno donio odluku da njihov kolega veslac jos brze sam vesla kako bi mogli stic Intel (tj pojacaj ferkvenciju a nediraj arhitekuru procesora).
-> Jarane ako se ne razumijes u ono sto sam piso kupi AMD i postedi nas sve da ti objasnjavamo sto je Intel bolji.
-> Jarane ako se ne razumijes u ono sto sam piso kupi AMD i postedi nas sve da ti objasnjavamo sto je Intel bolji.
- nasty_Y0da
jel to ono nesto tipa kornjaca i zec ? 
-
paradoxmax
#19 Intel vs AMD
Model: Intel Core 2 Duo E6750
Jezgro: Conroe
Cijena: 190 EUR
Socket: 775
Jezgra: 2
Ferkvencija: 2.666 GHz
L2 cache: 4.096 KB
FSB(spoj na sistem): 1333
Tehnologija: 65 nm
Broj tranzistora: 291 Miliona
Potrosnja energije(TDP): 65 Wati
PCMark05: 6.813
DoomIII 10x7(fps): 120,9
Video encode Grodjan Knot: 302 sekundi
Cinebench 2003: 30, 7 sekundi
-------------------------------------
Model: AMD Athlon 64 X2 6000+
Jezgro: Windsor
Cijena: 160 EUR
Socket: AM2
Ferkvencija: 3.000
L2 cache: 2.048 KB
FSB(spoj na sistem): HT2000
Tehnologija: 90 nm
Broj tranzistora: 227 Miliona
Potrosnja energije(TDP): 125 Wati
PCMark05: 6.146
DoomIII 10x7(fps): 115,2
Video encode Grodjan Knot: 333 sekundi
Cinebench 2003: 33,3 sekundi
Bez komentara
Bez komentara
-
paradoxmax
#20 AMD vs Intel
Model: Intel Core 2 Duo E6750
Bez komentara
Bez komentara
-
Ex...
Evo jedan zanimljiv pregled nekoliko procesora od oba proizvodjaca.
http://www.digit-life.com/articles2/cpu ... -5000.html
Malo sam pogledao cijene kod domacih prodavaca racunarskih komponenti i evo cijene za procesore pomenute u clanku na navedenom linku.
AMD Athlon64 X2 5200+ BOX AM2 kosta oko 250KM, dok je
Intel Core 2 Duo E6400 BOX oko 350KM
Ovdje je Intel skuplji za oko 100KM + ako se doda razlika cijene M. ploce za Intel, citava konfiguracija bazirana na intelu dodje oko 150KM skuplje (minimum), a dobijes iste performanse (u par %).
Moje misljenje je da za sve standardne primjene ako posao, kuca,... AMD ima prednost.
E ako ti stvarno treba da se bavis nekakvim matematickim simulacijama, 3D grafikom ili slicnim aktivnostima gdje ti i mala prednost procesora moze ustedjeti vrijeme, novac, itd.. bujrum plati par stoja vise i kupi najjaci Intel.
Puno vaznije je obratiti paznju na ostale komponente racunara i kupiti kvalitetnu graficku, dosta RAM-a i sl.
http://www.digit-life.com/articles2/cpu ... -5000.html
Malo sam pogledao cijene kod domacih prodavaca racunarskih komponenti i evo cijene za procesore pomenute u clanku na navedenom linku.
AMD Athlon64 X2 5200+ BOX AM2 kosta oko 250KM, dok je
Intel Core 2 Duo E6400 BOX oko 350KM
Ovdje je Intel skuplji za oko 100KM + ako se doda razlika cijene M. ploce za Intel, citava konfiguracija bazirana na intelu dodje oko 150KM skuplje (minimum), a dobijes iste performanse (u par %).
Moje misljenje je da za sve standardne primjene ako posao, kuca,... AMD ima prednost.
E ako ti stvarno treba da se bavis nekakvim matematickim simulacijama, 3D grafikom ili slicnim aktivnostima gdje ti i mala prednost procesora moze ustedjeti vrijeme, novac, itd.. bujrum plati par stoja vise i kupi najjaci Intel.
Puno vaznije je obratiti paznju na ostale komponente racunara i kupiti kvalitetnu graficku, dosta RAM-a i sl.
-
paradoxmax
#22 Intel vs AMD
Jeste to je jedan od rijetkih primjera gdje je AMD stigao Intel ali sa cijenom je bolji. Po benchmarku moze se skoro reci da su isti procesori ali samo zato sto je AMD bio velikodusam i svom procesoru 5000+ stavio 2MB L2 cache(samo ne znam gdje je strpo tih cjelih 2MB) ali ipak mislim da ima jednu prednost. AMD 64 X2 5000+ radi na 2,6 GHz a Intel Core 2 Duo E6400 radi na 2,1GHz to znaci sa manjom ferkvencijom ima isti benchmark rezultat. Kada bi oba overclock-ovali na 3,0GHz Intel bi bio ubjedljivo brzi i stabilniji. AMD bi tada bio kao E6600 a Intel bi bio kao AMD 7000+ cak 8000+(sa 3,5-4GHz). Prije godinu/dvije ovakva sitacija bila ista samo sto je AMD bio bolji i mogao se fino overkclock-ovat ali sada je Intel tu ubjedljivo bolji. Osim toga pogledaj malo adresiranje L2 cache kod Intel-a, bolje je uradzeno nego kod AMD. Ali nije to sad nista, pocetkom iduce godine kad Intel bude pravio sa 4 jezgra neznam sta ce tada AMD sa svojom 90nm prozvodnjom?? Procesor ce bit A3 formata.
Neznam gdje gledas cijene ali mogu se naci dosta razlicite cijene trenutno je standard za Evropu(+/- 5%) 125EUR AMD i 149EUR za Intel( http://www.trend4pc.de/product_info.php?products_id=933 ) za ove gore navedene modele. A pogledaj jos Intel Core 2 Duo E6420 sa 4MB L2 cache on je 159EUR jel taj E6400 je prva verzija Core Duo 2 i izasla je prosle godine koja se vise neproizvodi, to je isti procesor samo sto vec 2-3 mjeseca je pod nazivom E6420 i ima 4MB jel Intel zahvaljujuci 65nm moze da ugradi 4MB jel ima mjesta brzi je bez overclock-a od 5200+ zahvaljujuci 4MB L2 cach-a.
A sto se tice maticne jeste Intel-ova skuplja ako uzmes Intel maticnu za DDR3 a AMD maticnu za DDR2
npr. Intel maticna:"ASUS P5LD2 SE, i945P (dual PC2-5300U DDR2)" -> 35EUR
AMD maticna:"MSI K9MM-V, K8M800 (dual PC2-6400U DDR2)" -> 39EUR
to su odprilike najeftinije ploce +/- 3% znaci cjene su im skoro iste.
Neznam gdje gledas cijene ali mogu se naci dosta razlicite cijene trenutno je standard za Evropu(+/- 5%) 125EUR AMD i 149EUR za Intel( http://www.trend4pc.de/product_info.php?products_id=933 ) za ove gore navedene modele. A pogledaj jos Intel Core 2 Duo E6420 sa 4MB L2 cache on je 159EUR jel taj E6400 je prva verzija Core Duo 2 i izasla je prosle godine koja se vise neproizvodi, to je isti procesor samo sto vec 2-3 mjeseca je pod nazivom E6420 i ima 4MB jel Intel zahvaljujuci 65nm moze da ugradi 4MB jel ima mjesta brzi je bez overclock-a od 5200+ zahvaljujuci 4MB L2 cach-a.
A sto se tice maticne jeste Intel-ova skuplja ako uzmes Intel maticnu za DDR3 a AMD maticnu za DDR2
npr. Intel maticna:"ASUS P5LD2 SE, i945P (dual PC2-5300U DDR2)" -> 35EUR
AMD maticna:"MSI K9MM-V, K8M800 (dual PC2-6400U DDR2)" -> 39EUR
to su odprilike najeftinije ploce +/- 3% znaci cjene su im skoro iste.
Last edited by paradoxmax on 30/08/2007 17:42, edited 5 times in total.
-
Hendrix
http://www23.tomshardware.com/cpu.html
Pa uspoređujte do sutra , meni je bitna stavka Performance/Price .
-
xon_sa
Bravo. Svakako 99% ovih sto ovdje hvale svog konja veze nemaju kako da materijalizuju tu svoju "prednost", al eto oni znaju da je njihov bolji od onog drugog za citavih 0,9%.Hendrix wrote:http://www23.tomshardware.com/cpu.html
Btw. ima AMD vec neko vrijeme procesore sa 65nm i tehnologiju Cool`n`Quiet...
-
Hendrix
I da mi je znati koliko ljudi u BiH koji kupuju računare uopšte pojma imaju šta je Benchmark.
Ali da budem pošten i da ne bude da sam ja AMD navijač , ja samo hoću da kupim proc po realnoj cijeni.
Trenutačno je AMD X2 6000+ 383 KM a Intel C2 6750 378 KM , što povlači da je ovde Intel definitivno best buy.
Ali da budem pošten i da ne bude da sam ja AMD navijač , ja samo hoću da kupim proc po realnoj cijeni.
Trenutačno je AMD X2 6000+ 383 KM a Intel C2 6750 378 KM , što povlači da je ovde Intel definitivno best buy.