Ma sve OKI!!!karanana wrote:ja se duboko izvinjajem. mislijo sam daje ovo cas u kojem se ne ocjenjuje bosanski jezik pa sam se vise orjentiso na brzinu i samu sustinu moga posta nego na pravopisfunaki wrote:Na ''VAKA'' pitanja nema neke mjere...karanana wrote: Kasno se ukljucujem, ali upravo hocu da kazem nesto kao ovaj gore post. Jucer sam se s gumenim Durexom prepiro oko toga ko je dosljak a ko nije. Svi mi poticemo od nekih dosljaka, manjina su oni ciji najdublji korjeni vuku iz Sarajeva.
A vake se teme uvijek bace na rat protiv turbo folka. Prvo, ko kaze da je to muzika dosljaka s kojom se oni vazda poistovecuju. Rodjen sam u Sarajevu i slusam turbofolk i narodnjake. Samim tim neko ce me staviti u kos sa seljacinama, papcima. Ja mislim da nisam ni jedno ni drugo. Doduse imam malo vecu glavu ali nije kockasta. Ali ja branim turbo folk, ko su mi ona djeca ili profesorica bosanskog da meni kaze da turbo folk ne valja a ona mala crnka sto se fol pravi i ismijava TF kroz onu predstavu jucer, ubila se za kafane. I po kojem to standardu da mi neko kaze Rock n' roll YES, turbofolk NO. Po cemu je to jedan bolji od drugog? Izuzev individualnih ukusa, nema neke mjere.
Integracija "dosljaka" u drustvo
-
funaki
-
freak_with_a_laptop

hajmo svi po jednu ...
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
e to ti ja govorim!karanana wrote:Kasno se ukljucujem, ali upravo hocu da kazem nesto kao ovaj gore post. Jucer sam se s gumenim Durexom prepiro oko toga ko je dosljak a ko nije. Svi mi poticemo od nekih dosljaka, manjina su oni ciji najdublji korjeni vuku iz Sarajeva.mIRCerka wrote:mi nismo drski prema ljudima sa strane, u stvari ja nisam...Santos wrote:Nemojte bit drski prema ljudima koji su dosli sa strane.Cim dolaze u nas grad znak je da mi vrjiedimo,jer neide niko u lose.Pa eto sto neidu recimo Sandje u Zenicu Tuzlu.Sta ce tamo znaju ljudi gdje je kvalitet ,neka ih.Nisu svi kao sto rece ovaj jedan ili jedna runjavi u trenerkama,pa kakvi su nasi jalijasi da nisu u odjelima,jedino su malo manje runjavi.Doce sve na svoje.Meni su najgori ovi sto su malo vidili asfalta pa sad laju na sav glas.Sabur.
ali mi ide na zivce "urbanost" i prica o tome...
ovaj grad su izgradili sami dosljaci .... ovaj grad su najcesce (makar u istoriji) branili dosljaci...tako da ja nemam nista protiv njih...
imam protiv papanluka i primitivizma koji ljudi nose u sebi, gdje god da su rodjeni...
A vake se teme uvijek bace na rat protiv turbo folka. Prvo, ko kaze da je to muzika dosljaka s kojom se oni vazda poistovecuju. Rodjen sam u Sarajevu i slusam turbofolk i narodnjake. Samim tim neko ce me staviti u kos sa seljacinama, papcima. Ja mislim da nisam ni jedno ni drugo. Doduse imam malo vecu glavu ali nije kockasta. Ali ja branim turbo folk, ko su mi ona djeca ili profesorica bosanskog da meni kaze da turbo folk ne valja a ona mala crnka sto se fol pravi i ismijava TF kroz onu predstavu jucer, ubila se za kafane. I po kojem to standardu da mi neko kaze Rock n' roll YES, turbofolk NO. Po cemu je to jedan bolji od drugog? Izuzev individualnih ukusa, nema neke mjere.
sve se nesto sere i ismijava, i onda petkom, tacno u 21h trk na Bazene na hastal!
Mismoplacipicke.
-
urbanagerila
Svak u svoje ime .... smrt seljadiji ...iz svih gradova .... 
-
Ljubitelj Zabara
Pre nego sto sam ovde dosao imao sam visoko misljenje o Sarajlijama. Ma ne vredi, treci put pocinjem post i treci put ga brism. Bojim se da vas ne uvredim.
Ocigledno imate visoko misljenje o sebi.
Doso ( dosao ) sam o`tam ( od tamo
), i nevozam ( ne vozim ) djipa ( dzip ), jer nemam para ( izrazito dugo a... paaaara ), i cekam ( C kao Cuprija ) da me prozovu ( pozovu ) na mobitel ( mobilni ).

Doso ( dosao ) sam o`tam ( od tamo
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
iso poso doso - imas 2 samoglasnika, jedan se obicno progutaLjubitelj Zabara wrote:Pre nego sto sam dosao ovde imao sam visoko misljenje o Sarajlijama. Ma ne vredi, treci put pocinjem post i treci put ga brism. Bojim se da vas ne uvredim.
Doso ( dosao ) sam o`tam ( od tamo), i nevozam ( ne vozim ) djipa ( dzip ), jer nemam para ( izrazito dugo a... paaaara ), i cekam ( C kao Cacak ) da me prozovu ( pozovu ) na mobitel ( mobilni ).
otam dolam goram nije sarajevsko
nevozam
CEKATI i ide sa Č a ne sa Ć
a prozivka...jbg, nema se paaaara za kredita
- karanana
hahaha uspio je promijeniti sa Cuprije na Cacak.mIRCerka wrote:iso poso doso - imas 2 samoglasnika, jedan se obicno progutaLjubitelj Zabara wrote:Pre nego sto sam dosao ovde imao sam visoko misljenje o Sarajlijama. Ma ne vredi, treci put pocinjem post i treci put ga brism. Bojim se da vas ne uvredim.
Doso ( dosao ) sam o`tam ( od tamo), i nevozam ( ne vozim ) djipa ( dzip ), jer nemam para ( izrazito dugo a... paaaara ), i cekam ( C kao Cacak ) da me prozovu ( pozovu ) na mobitel ( mobilni ).
nevozamto samarom treba lijeciti
-
Ljubitelj Zabara
Mene je jedna rodjena Sarajka rekla da ide da " gonja majstora... "
gonja = ganja = juri, trazi

gonja = ganja = juri, trazi
-
urbanagerila
E samo si mi ti treb´o na ovoj temi .... mojne staaare ti ....Ljubitelj Zabara wrote:Pre nego sto sam ovde dosao imao sam visoko misljenje o Sarajlijama. Ma ne vredi, treci put pocinjem post i treci put ga brism. Bojim se da vas ne uvredim.
Doso ( dosao ) sam o`tam ( od tamo), i nevozam ( ne vozim ) djipa ( dzip ), jer nemam para ( izrazito dugo a... paaaara ), i cekam ( C kao Cuprija ) da me prozovu ( pozovu ) na mobitel ( mobilni ).
-
funaki
mIRCerka wrote:iso poso doso - imas 2 samoglasnika, jedan se obicno progutaLjubitelj Zabara wrote:Pre nego sto sam dosao ovde imao sam visoko misljenje o Sarajlijama. Ma ne vredi, treci put pocinjem post i treci put ga brism. Bojim se da vas ne uvredim.
nevozamto samarom treba lijeciti
-
Ljubitelj Zabara
Goram i dolam govore ljudi iz istocne Bosne. Obicno iz Bratunca i Srebrenice, iz ruralnih podrucja.otam dolam goram nije sarajevsko
Vamgor i vamdol govore iz severoistocne Bosne. Uglavnom iz okoline Tuzle. Takodje iz ruralnih krajeva.
Sarajlije govore " otam ", i to je stvarno strasno.
Dugo sam ja ovde.
-
urbanagerila
Nisi dovoljno dugo tu da bi mogao napraviti neku komparaciju .... mojne staaare ti .... bas mi se ne glaca danas ....Ljubitelj Zabara wrote:Goram i dolam govore ljudi iz istocne Bosne. Obicno iz Bratunca i Srebrenice, iz ruralnih podrucja.otam dolam goram nije sarajevsko
Vamgor i vamdol govore iz severoistocne Bosne. Uglavnom iz okoline Tuzle. Takodje iz ruralnih krajeva.
Sarajlije govore " otam ", i to je stvarno strasno.
Dugo sam ja ovde.
-
Ljubitelj Zabara
Znam, ali nisam mogao da izdrzim.E samo si mi ti treb´o na ovoj temi .... mojne staaare ti .... Very Happy
-
zlata
Da bosanski....pa sad postaje valjda Sandzacki (Bosnjacki).Odabi wrote:Bar ovdje doseljenici nemaju problema... Sarajevo se prilagodi njima, specifican je to narod!
Sad sam se sjetila kad sam bila otisla zivit kod oca i macehe. Iako je dobro govorila "naski" maceha Slovenka je samo furala svoje...i svoj jezik. Toliko nametljivo...da i danas dan znam slovenski.
Otac mi....je uz nju perfektno bio naucio Slovenski...i dabome...vecinom je slovenski i pric'o u kuci...sa zenom i djetetom...osim kad se im'o nesto rugat Bosancima...ili mene kuditi za nesto.
Uglavnom...scenarij se nije odvijao u Sloveniji...nego u dalekoj desetoj zemlji...Slovenka nije bila nesto posebno ni bistra, nit maksuz glupa (ali zato veliki diplomata i pravo $$$ mudrica i sebicno-proracunata...slovenski stereotip ).
Dosla sam do zakljucka da je i najinteligentniji Bosanac (aba je bio pravo "bistar") jedno zalosno stvorenje...koje nije kadro ni u svojoj kuci "zauzeti stav".
Treba nam puno da bi "Dosli Tobe". U medjuvremenu...da nam pocnu doseljavati Nizozemci...evo glave...ako se mi u BiH...nebi poceli MI njima....prilagodjavati.
-
Svemirski_Jebach
evo npr. ja nisam rodjen u sarajevu niti sam tu odrastao ali sam u sa proveo dosta godina i da nisam gdje jesam zivio bi u Sa.
od kada sam dosao u ovaj grad da aktivno zivim primijetio sam da ja, iako dolazim iz "provincije" iz malog gradica imam puno vece standarde i norme ponasanja od barem jedno 85-90% "pravih sarajllija" koje sam sretao poslom, kao poznanike ili kao cure s kojima sam hodao...nisam imao nikakvih problema da se uklopim jer nisam imao potrebe da se uklapam. pri
iako i sam ne idem cesto koliko bi trebalo u pozoriste ili ne citam koliko bih mozda htio (iz raznih razloga) ipak sam se prenerazio par puta kada mi jednom za vrijeme faksa cura koja je rodjena u sarajevu rece da nije bila u pozoristu 7 godina...jednom sa skolom
a zivi jedno 150 m od pozorista WTF
ovime samo hocu reci da nije problem samo u onima koji dolaze u sa nego i u onima koji su tamo rodjeni - a cije su norme ponasanja daleko od onih kakve bi trebale biti...i da dodam, ne govorim o nekim jalijasima i trebicama sto hodaju po bazenima, nisam se nikad sa slicnim polusvijetom susretao nego govorim o normalnim curama i likovima...
naravno, da se razumijemo, nisu svi takvi i u sarajevu ima dovoljno super ljudi tako da me i nije pretjerano pogadjalo...ipak je za bih, sarajevo metropola.
od kada sam dosao u ovaj grad da aktivno zivim primijetio sam da ja, iako dolazim iz "provincije" iz malog gradica imam puno vece standarde i norme ponasanja od barem jedno 85-90% "pravih sarajllija" koje sam sretao poslom, kao poznanike ili kao cure s kojima sam hodao...nisam imao nikakvih problema da se uklopim jer nisam imao potrebe da se uklapam. pri
iako i sam ne idem cesto koliko bi trebalo u pozoriste ili ne citam koliko bih mozda htio (iz raznih razloga) ipak sam se prenerazio par puta kada mi jednom za vrijeme faksa cura koja je rodjena u sarajevu rece da nije bila u pozoristu 7 godina...jednom sa skolom
ovime samo hocu reci da nije problem samo u onima koji dolaze u sa nego i u onima koji su tamo rodjeni - a cije su norme ponasanja daleko od onih kakve bi trebale biti...i da dodam, ne govorim o nekim jalijasima i trebicama sto hodaju po bazenima, nisam se nikad sa slicnim polusvijetom susretao nego govorim o normalnim curama i likovima...
naravno, da se razumijemo, nisu svi takvi i u sarajevu ima dovoljno super ljudi tako da me i nije pretjerano pogadjalo...ipak je za bih, sarajevo metropola.
-
debela
joj meni se fakat vise povraca, blago receno, od potezanja pozorista kao kriterija i mjerila necije urbanosti.
ja se evo javno deklarisem kao papanka sa dna kace jer ne idem u pozoriste decenijama iako svaki dan prodjem pored njega. jest, wtf
padne li ikome na pamet da postoji milion i jedna interesna sfera koju ljudi imaju nego ste se uhvatili pozorista u svakoj prvoj temi.
e mjerila i grada i govana.
ja se evo javno deklarisem kao papanka sa dna kace jer ne idem u pozoriste decenijama iako svaki dan prodjem pored njega. jest, wtf
- karanana
Yes, yesdebela wrote:joj meni se fakat vise povraca, blago receno, od potezanja pozorista kao kriterija i mjerila necije urbanosti.
ja se evo javno deklarisem kao papanka sa dna kace jer ne idem u pozoriste decenijama iako svaki dan prodjem pored njega. jest, wtfpadne li ikome na pamet da postoji milion i jedna interesna sfera koju ljudi imaju nego ste se uhvatili pozorista u svakoj prvoj temi.
-
urbanagerila
Ma nije mjerilo urbanosti ali kriterij svakako jeste kao i posjecivanje izlozbi, koncerata, baleta, filmova i drugih umjetnosti ... znam da je popularnije otic u Delikatesnu na kafu neg u pozoriste a iskren da budem i nema se sta gledati vec odavno ... ali nemoj negirati da je odlazak u pozoriste nesto ne prihvatljivo ... pogledaj bilo gdje u svijetu kako stvari hodaju .... samo kod nas nema publike za umjetnost ali nam zato ne fali za papanlike sirokog spektra ...karanana wrote:Yes, yesdebela wrote:joj meni se fakat vise povraca, blago receno, od potezanja pozorista kao kriterija i mjerila necije urbanosti.
ja se evo javno deklarisem kao papanka sa dna kace jer ne idem u pozoriste decenijama iako svaki dan prodjem pored njega. jest, wtfpadne li ikome na pamet da postoji milion i jedna interesna sfera koju ljudi imaju nego ste se uhvatili pozorista u svakoj prvoj temi.
-
Santos
Hajmo sad.Kako se zove ovaj jezik i gdje se poceo prvo da prica.
Estedjenjo.Obrodonjo oslidonjo u Arajevosanjo.Aismanjo ivepinjo za enemenjo.Obardomjo evapcenjo otamonjo.Obardonjo ezikjenjo.
Dakle po desavanjima u gradu mozemo skontat ko kako i sta blebece ovdje.Pa znate li da sam ja Holandjaninu koji se nesto poceo kurcit on Holandjanin ja dosljo satra zavezo usta sa par pitanja a on bleno i mozete mislit jos me pita otkud ja to znam,a ja njemu reko kad smo mi to u Sarajevu nosili i slusali ti si to levatu samo na reklami mogo vidjet.Znate li vi da se prva moda nosila u Trstu pa onda u Sarajevu.Mislim na klasiku.
Estedjenjo.Obrodonjo oslidonjo u Arajevosanjo.Aismanjo ivepinjo za enemenjo.Obardomjo evapcenjo otamonjo.Obardonjo ezikjenjo.
Dakle po desavanjima u gradu mozemo skontat ko kako i sta blebece ovdje.Pa znate li da sam ja Holandjaninu koji se nesto poceo kurcit on Holandjanin ja dosljo satra zavezo usta sa par pitanja a on bleno i mozete mislit jos me pita otkud ja to znam,a ja njemu reko kad smo mi to u Sarajevu nosili i slusali ti si to levatu samo na reklami mogo vidjet.Znate li vi da se prva moda nosila u Trstu pa onda u Sarajevu.Mislim na klasiku.
-
urbanagerila
Paris - New York - London - Trst - Milano - Kasaba ....Santos wrote:Hajmo sad.Kako se zove ovaj jezik i gdje se poceo prvo da prica.
-
urbanagerila
Ogradjujes se automatski, pa mi nije drago cuti iako i sam priznajem da se nema sta vidjeti (od messa do messa) ali nemoj banalizovati .... zarad drugih da ne potvrdis teze ...debela wrote:nisam rekla da je pozoriste neprihvatljivo. de ziv bio prvo procitaj sta pisem.