Integracija "dosljaka" u drustvo

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

tempora

#1 Integracija "dosljaka" u drustvo

Post by tempora »

Sta ona treba da podrazumijeva?
Da li je to nacin na koji se jede cevap?
Ili je to odnos prema okolini?
Da li je to pitanje zaposlenosti, skolovanja, stambenog pitanja?
Ili je pitanje odabira fudbalskog kluba?

Uopsteno, kojim "normativima" covjek sa strane ( iz nekog drugog grada, sela, drzave), treba da se prilagodi da bi ga smatrali prihvatljivim u drustvu, drzavi? :roll:
Lace

Post by Lace »

malo osmotri okolinu, ponasanje ljudi...i prilagodi se...sta tu ima tesko :D
The Nightwatchman

Post by The Nightwatchman »

mora pocet govorit kako je grad pun seljaka i kako je to nepodnošljivo :D :D
tempora

Post by tempora »

Puna su nam usta o dosljacima i njihovom unistavanju naseg nacina zivljenja. Kako to da nemamo onda jasno naznacene kriterije prilagodjavanja?
I na koga se to treba covjek ugledati da bi bio dovoljno integrisan? :?
funaki

Post by funaki »

geronimove mudrolije wrote:mora pocet govorit kako je grad pun seljaka i kako je to nepodnošljivo :D :D
:lol: :lol: :lol:
urbanagerila

Post by urbanagerila »

tempora wrote:Puna su nam usta o dosljacima i njihovom unistavanju naseg nacina zivljenja. Kako to da nemamo onda jasno naznacene kriterije prilagodjavanja?
O tome se i radi nemaju se vise sa kim poistovjetit zatosto je omjer katastrofalno porazavajuci .... i ovo pristojnije raje se poseljancilo, tako da ubrzo ocekujem da svi budemo isti medjedi .... ako ih ne mozes pobjediti a ti hin se pridruzi .... :D Asimilacija je dugotrajan i zahtjevan proces u kome je motivacija kjlucna za uspjeh .... :D
tempora

Post by tempora »

urbanagerila wrote:
tempora wrote:Puna su nam usta o dosljacima i njihovom unistavanju naseg nacina zivljenja. Kako to da nemamo onda jasno naznacene kriterije prilagodjavanja?
O tome se i radi nemaju se vise sa kim poistovjetit zatosto je omjer katastrofalno porazavajuci .... i ovo pristojnije raje se poseljancilo, tako da ubrzo ocekujem da svi budemo isti medjedi .... ako ih ne mozes pobjediti a ti hin se pridruzi .... :D Asimilacija je dugotrajan i zahtjevan proces u kome je motivacija kjlucna za uspjeh .... :D
U kojoj je to zemlji asimilacija kao nacin integracije imala uspjeha? Molim primjer?
Plus, pricamo o jednom narodu, pa se postavlja pitanje, sta ta asimilacija treba da podrazumjeva?
Da svi tvrde da se osjecaju Sarajlijama? ( npr) Ili da pocnu pricati satrovacki? Ili da posjecuju filmski festival? Ili da se odreknu rodbine u Sandzaku?
Normativi. :roll:
Santos

Post by Santos »

Kad sam se ja kao gradjanin BiH mogo prilagodit u Holandiji i kad jos nikad primjedbe dobio nisam od istih cak sat vise su i iznenadjeni mojim ponasanjem pa moze valjda i nas koji dodje u drugu sredinu,ali ne on ganja svoje jer misli njegovo je zakon.U saobracaju se nasem mislim na Sarajevo najvise osjeti taj primitivizam.Na Ilidji nicim izazvan lola kroz prozor meni jebe mater i smije se ,sa njim jos neki klipan,moguce izazvan sto nisam po njemu vjerovatno kad se upalilo zeleno brzo startovo,koji je bio odgovor na to psovanje vilio bi njega ovdje sad postavit pa da vam da odgovor.
medda

Post by medda »

Velika je razlika izmedju integracije i asimilacije.
Da Holandjani zahtjevaju od mene da se asimiliram, smatrala bih da narusavaju ljudska prava.
Prilagoditi se sredini znaci imati postovanje prema njoj i ponasati se u kodecima te sredine a ne izgubiti svoj identitet.
Sto npr banalno znaci da ako u mojoj zgradi nije pozeljno da se susi ves na balkonu jer to narusava izgled centra grada onda ja to necu raditi.
Odabi

Post by Odabi »

Bar ovdje doseljenici nemaju problema... Sarajevo se prilagodi njima, specifican je to narod! :D
Maksim

Post by Maksim »

Ja mislim da to prvenstveno zavisi od grada domacina. Evo, pola beckog stanovnistva koji se danas tretiraju kao prave Beclije i Austrijanci su podrijetlom Cesi. Svako trece prezime je Lopatka, Prochazka, Jelinek, Kovarik itd. njihovi pra i pra-pradjedovi su se doselili ovdje i nisu se mogli normalno tek tako integrirati, ali zato njihova djeca. Znaci, da je grad Bec tada radio na integraciji tog stanovnistva. Danas je skroz drukcija situacija: doseljenici sa prostora bivse Jugoslavije i Turske nisu ni blizu integrirani. Za starije se moze shvatiti, ali koliko je ovdje djece koji su vec druga generacija i govore njemacki jezik kao da su jucer dosli a i uopce nisu aktivni u austrijskom drustvu, nego se kriju u svojim paralelnim iseljenickim drustvima. Zasto je to tako? Zato sto Austrijanci njihovim roditeljima daju posao da crnce, daju im papire i mogucnost da si nadju stan, vecinski najgori stanovi u gradu, i "sto dalje od nas". Danas urlicu kako je slaba integracija itd..... ali opet, mozda grijesim. Kako je npr. u Americi gdje je drustvo jos gore. Ono uopce i ne funkcionise a kako ce kad je podijeljeno po ghetto-ima, ali pak su se ti ljudi integrirali. Ponosni su Amerikanci, govore tipicnim akcentom svojih rodnih gradova itd..... s time ostaje pitanje, kako je tamo profunkalo gdje je mnogo gore, gdje su ljudi zbilja podijeljeni (bili) a ovdje ne gdje nema ghetto-a?

Sarajevo je najveca zrtva zato sto je glavni grad, a glavni gradovi su medju Jugoslavenima nacionalistima uvijek imali specijalan znacaj. Poznajem ljude koji su prodali kuce u Bijeljini i Visegradu i kupili stanove u Sarajevu gdje su bili 2 put u zivotu. Ili jednog lika iz Sanskog Mosta koji navija za FK Sarajevo (???) a pred nosom ima npr. prvoligasa FK Jedinstvo iz Bihaca. Ili vecina Srba navija za Zvezdu. Otac mi je pricao da je u Olovu prije zivio jedan stariji Srbin koji je navijao za Zvezdu a pred nosom mu dva velika prvoligasa, FK Sarajevo i FK Zeljo. To je dakle sve kao navijanje za klubove. Oni ce doci a na vama je sto ucinite od toga. Austrijanci ovdje znaju jedno: izvuci najvecu korist.
medda

Post by medda »

tako je kad Sarajlije vise nisu vecina nego manjina. A poznato je da se manjina mora prilagodjavati. Ne odobravam, nisam iz Sa i smatram da glavni grad bi trebao odisati odredjenom kulturom a ne krkanlukom koji nije tesko primijetiti kad se nadjes tamo.
Gledala sam na TV-u kako holandska djeca pricaju sa antilijanskim akcentom holandski jer su Holandjani u tom dijelu grada manjina. Znaci da nije samo kod nas slucaj da manjina preuzme u svoje ruke.
Maksim

Post by Maksim »

uh, zaboravi jos nesto reci uvezi starog Srbina iz Olova.... krajem sezdesetih je bio u Sarajevu na tekmi Sarajevo-Zvezda gdje je zalutao na tribini i otisao medju navijace Sarajeva. Nitko ga nije dirao (a nije ni imao nekih rekvizita na sebi) dok Zvezda nije dala gol i on skocio i poceo skandirati Zvezdi. Naime, neki pitar ispred njega mu je razbio nos. Poslije je to on pricao mom djedu kako je djaba fasovao belaja i nikad vise nije htio otici na tekmu.
tempora

Post by tempora »

Odabi wrote:Bar ovdje doseljenici nemaju problema... Sarajevo se prilagodi njima, specifican je to narod! :D
Na koji se to nacin Sarajevo prilagodjava dosljacima?
urbanagerila

Post by urbanagerila »

tempora wrote:
urbanagerila wrote:
U kojoj je to zemlji asimilacija kao nacin integracije imala uspjeha? Molim primjer?
Plus, pricamo o jednom narodu, pa se postavlja pitanje, sta ta asimilacija treba da podrazumjeva?
Da svi tvrde da se osjecaju Sarajlijama? ( npr) Ili da pocnu pricati satrovacki? Ili da posjecuju filmski festival? Ili da se odreknu rodbine u Sandzaku?
Ja ne znam jel tebi treba crtati neke stvari ??? Normativi su isti kao i svugdje u normalnom svijetu (a sta li je normalno?!) ... Ja koliko znam ovaj problem nas ne tisti od juce ....meni su neke dlakave spodobe u trenerkama koje nemilosrdno hracu pocele smetati sasvim spontano i nije mi puno trebalo da shvatim da cemo najebati vrlo brzo .... u ratu je to postalo izrazenije a poslije rata da ne govorim .... od anegdota sa ukradenom supom do stala po balkonu ili pokusaja transportovanja stoke u tramvaju ... ovaj kao i svaki drugi "veliki" grad su trebali oplemeniti ( ne mislim na plemena :D ) oni koji su u njega "velikodusno primljeni" a zauzvrat ovaj grad im je nudio iskustvo sto ga je vijekovima sticao ..... ali nit je stoka za grada nit je grad vise grad tako da imamo vrlo specificnu i kompikovanu situaciju .... i ovo kao i sve drugo je jedinstven primjer ... :D
urbanagerila

Post by urbanagerila »

tempora wrote:
Odabi wrote:Bar ovdje doseljenici nemaju problema... Sarajevo se prilagodi njima, specifican je to narod! :D
Sarajevo se vec prilagodilo ... POSTALO JE SELO ::: :D
Celicna_saka

Post by Celicna_saka »

Bice ce to sve uredu, za jedno 20-30 godina.
Maksim

Post by Maksim »

"U Vancouveru osnovan distrikt Sarajevo" :)
Odabi

Post by Odabi »

urbanagerila wrote:
tempora wrote:
Sarajevo se vec prilagodilo ... POSTALO JE SELO ::: :D
Hvala... :D
tempora

Post by tempora »

urbanagerila wrote:
tempora wrote:
urbanagerila wrote: O tome se i radi nemaju se vise sa kim poistovjetit zatosto je omjer katastrofalno porazavajuci .... i ovo pristojnije raje se poseljancilo, tako da ubrzo ocekujem da svi budemo isti medjedi .... ako ih ne mozes pobjediti a ti hin se pridruzi .... :D Asimilacija je dugotrajan i zahtjevan proces u kome je motivacija kjlucna za uspjeh .... :D
Ja ne znam jel tebi treba crtati neke stvari ??? Normativi su isti kao i svugdje u normalnom svijetu (a sta li je normalno?!) ... Ja koliko znam ovaj problem nas ne tisti od juce ....meni su neke dlakave spodobe u trenerkama koje nemilosrdno hracu pocele smetati sasvim spontano i nije mi puno trebalo da shvatim da cemo najebati vrlo brzo .... u ratu je to postalo izrazenije a poslije rata da ne govorim .... od anegdota sa ukradenom supom do stala po balkonu ili pokusaja transportovanja stoke u tramvaju ... ovaj kao i svaki drugi "veliki" grad su trebali oplemeniti ( ne mislim na plemena :D ) oni koji su u njega "velikodusno primljeni" a zauzvrat ovaj grad im je nudio iskustvo sto ga je vijekovima sticao ..... ali nit je stoka za grada nit je grad vise grad tako da imamo vrlo specificnu i kompikovanu situaciju .... i ovo kao i sve drugo je jedinstven primjer ... :D
Upravu si, ja volim da mi se crta. Vizuelno lakse zvacem stvari. :)
Tvoju pricu dijeli na hiljade, na stotine hiljada gradjana velikih gradova Evrope. Stom razlikom, da je njihov akcenat kulturne integracije stavljen na etnicku pripadnost-kao problem neprilagodjavanja.
Posto dajes primjere supe-lifta ili kojekakvih manijakalnih tipova u trenerkama, postavlja se pitanje, da li su svi "dosljaci" takvi i ima li domacih stanovnika koji se takodjer mogu svrstati u takve skupine?

I opet i iznova, ne mogu ( izvini) a da ne postavim pitanje, da li se stanje u kojem se nalazimo moze pripisati velikim "kulturnim" razlikama ili socijalno-ekonomskoj poziciji vecine gradjana?
debela

Post by debela »

sjo istrazivackih radova i folova :D
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

debela wrote:sjo istrazivackih radova i folova :D
debo shuti, jos nisi dobila svoj
CERTIFIKAT
debela

Post by debela »

mIRCerka wrote:
CERTIFIKAT
ovo je sjajno ali otpadam u startu :lol:
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

debela wrote:
mIRCerka wrote:
CERTIFIKAT
ovo je sjajno ali otpadam u startu :lol:
promijenicemo u centar i stari grad... :D

eto, prilagodicemo se :D

ja otpadam svakako... :D
debela

Post by debela »