Instruktori voznje - cemu vas uce...?
- insomnia78
#76 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
A jebo to, ljudi svakako ne "daju" zmigavce kad skrecu a kamo li u kruznom
Nego meni nikako nije jasno ovo ulazenje u krivinu na kvacilu
Pa to je opasno pravo covjece
Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
-
NeenaSa
#77 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
I chemu nedoumice, al' fakat,
Danas izgleda pohadjaju , na "lijepe ochi" , oli "uletish mi", al', izgeda vecina polozhila na istom.
Danas izgleda pohadjaju , na "lijepe ochi" , oli "uletish mi", al', izgeda vecina polozhila na istom.
-
GaRGa
#78 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
s obzirom da mi je Muha bio predsjenik komisije poslije rata nista me ne cudi
Doticni Muha je poslije 6 padova na ispitu iz motorike sedmi pusten da ga profesor vise ne gleda... i on postane predsjenik komisije za polaganje vozackog
Doticni Muha je poslije 6 padova na ispitu iz motorike sedmi pusten da ga profesor vise ne gleda... i on postane predsjenik komisije za polaganje vozackog
- alkalna_baterija
#79 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
Ni meni to fakat nije jasno, meni instruktor u krivini nije dao ni malo kočnice da stisnem, a kamoli kvačiloinsomnia78 wrote:A jebo to, ljudi svakako ne "daju" zmigavce kad skrecu a kamo li u kruznom
Btw, neko od iskusnih vozača, može li mi objasniti to kretanje u kružnom?
Bolje da pitam nego da napravim kuršlus
Kao početnik uvijek se držim desne trake, i uglavnom vozim desnom do samog izlaza. Je li ovo pogrešno?
Ovo kružnih tokova što najčešće prolazim (Kolonija, Hrasnica) nisu puno prometni pa je svejedno, gotovo uvijek si sam u kružnom. Onaj na Ilidži jeste prometan, ali tu svakako svi voze kako im je ćejf, preskaču jedni druge, pa mi se čini da im ja i nisam baš trn u oku
Očekujem ozbiljne savjete i objašnjenja
- klaki
#80 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
Ovo kad spomenes prosjecnom vozacu on kaze "ma pusti me sa tim tvojim racing tehnikama i teorijama"Dozer wrote: Na ovaj nacin ste kocili na 3 nacina istovremeno - motorom, kocnicom i volanom/putanjom. Samim tim ste postedili kocnice, gume i lamelu, minimizirali ste centripetalne sile, a okuku ste prosli neuporedivo udobnije i SIGURNIJE nego sa pritisnutim kvacilom.
Slika pokazuje sta i kako.
Mislim meni se to desavalo cesto
- pojedinac
#81 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
Kako u kojoj zemlji!?insomnia78 wrote:Na ulasku u kruzni tok se i daje zmigavac
Ako ulazis u unutrasnju lijevi a na izlazu desni
Davanje žmigavca u kružnom toku je u nekim zemljama zabranjeno i kažnjivo.
- Edin H.
#82 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
Evo ti u Engleskoj, u kojoj moras biti traci i kada i koji zmigavac palis na roundaboutu. E sada samo obrni, jer se kod nas, nekom greskom, vozi na desnoj strani.alkalna_baterija wrote:Ovo kružnih tokova što najčešće prolazim (Kolonija, Hrasnica) nisu puno prometni pa je svejedno, gotovo uvijek si sam u kružnom. Onaj na Ilidži jeste prometan, ali tu svakako svi voze kako im je ćejf, preskaču jedni druge, pa mi se čini da im ja i nisam baš trn u oku

- alkalna_baterija
#83 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
Ja sam žensko, imaj milosti
- Edin H.
#84 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
Bas mi je drago da si skontalaalkalna_baterija wrote:![]()
- alkalna_baterija
#85 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
Zezam se, hvala ti.Edin H. wrote:Bas mi je drago da si skontalaalkalna_baterija wrote:![]()
- klaki
#86 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
Nije ni cudo sto su nam kruzni tokovi ovakvi...
Ako covjek nedo Bog udje u unutrasnju nikad izac od ovih sto zakrce desnu
Edit: Al sta ocekivati kad seljaci ne znaju koristiti kruzni sa jednom trakom, kao npr. u Hrasnici. Ja ulazim u kruzni, a onaj ulaz sa moje desne strane malo se auta zaguzvala. I jedan je usao, ja onda usao na svojoj strani. Problem je naka cura sto je bila iza tog na desnom ulazu. Nije ni pogledala da li je neko u medju vremenu usao u kruzni dok sa mog tj. lijevog ulaza. I ja autom na nju opa
Stanem, osmijehnem se i pokazem joj rukom da ide kad je vec nasrnula ko sivonja, kad ona meni mase rukama u fazonu jesi ti lud

Edit: Al sta ocekivati kad seljaci ne znaju koristiti kruzni sa jednom trakom, kao npr. u Hrasnici. Ja ulazim u kruzni, a onaj ulaz sa moje desne strane malo se auta zaguzvala. I jedan je usao, ja onda usao na svojoj strani. Problem je naka cura sto je bila iza tog na desnom ulazu. Nije ni pogledala da li je neko u medju vremenu usao u kruzni dok sa mog tj. lijevog ulaza. I ja autom na nju opa
- alkalna_baterija
#87 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
Evo gledam osuđujete dosta toga. Dok sam bila na obuci, jedino sam se prestrojavala u lijevu traku dole u Nedžarićima i slično, ako hoću da skrenem lijevo. Inače sve voziš desnom i savjetuju te dok si početnik, da voziš desnom, da ne zakrčiš normalan saobraćaj. Brzina od 50 km/h mi je uvijek bila preporučena kao maksimalna za gradsku vožnju, a na autoputu i magistralama da ne prelazim 70 km/h.klaki wrote:Nije ni cudo sto su nam kruzni tokovi ovakvi...
Vama smetaju početnici koji voze 70, usporavaju saobraćaj i slično. Ok, nije frka, sklanjaću se svakih 5 km u stranu da propustim kolonu. Ali ne možete očekivati da neko zna da vozi, ako nije učio. A mislim da nije pametno da neko ko ima iskustva pola godine gradske vožnje sjede za volan i na autoputu oplete 110. Meni je to krajnje neodgovorno, a naučiti moraš, steći iskustvo moraš.
Sjetite se vaših početaka, je l' de i vi ste odmah na početku sjajno vozili
Ja konkretno još se nisam usudila izaći na otvoreni put, ali i kada budem 80 ne prelazim, pa kome smeta nek svirne, skloniću se.
- Edin H.
#88 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
Elemalkalna_baterija wrote:Zezam se, hvala ti.
Moras unaprijed znati na koji izlas mislis izaci.
U naske
Za prvi izlaz prestrojis se desno, das desni zmigavac i drzis upaljen zmigavac dok ne izadjes.
Drugi izlaz (tj. pravo) - desna traka, bez zmigavca na izlazu i onda dajes desni prije izlaska.
Treci izlaz (prema lijevo) - prestrojis se u lijevu traku, drzis lijevi zmigavac, prije izlaska promijenis u desni.
- alkalna_baterija
#89 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
Hvala na zahmetu još jednom.Edin H. wrote:Elemalkalna_baterija wrote:Zezam se, hvala ti.![]()
Moras unaprijed znati na koji izlas mislis izaci.
U naske![]()
Za prvi izlaz prestrojis se desno, das desni zmigavac i drzis upaljen zmigavac dok ne izadjes.
Drugi izlaz (tj. pravo) - desna traka, bez zmigavca na izlazu i onda dajes desni prije izlaska.
Treci izlaz (prema lijevo) - prestrojis se u lijevu traku, drzis lijevi zmigavac, prije izlaska promijenis u desni.
- klaki
#90 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
alkalna_baterija wrote:Evo gledam osuđujete dosta toga. Dok sam bila na obuci, jedino sam se prestrojavala u lijevu traku dole u Nedžarićima i slično, ako hoću da skrenem lijevo. Inače sve voziš desnom i savjetuju te dok si početnik, da voziš desnom, da ne zakrčiš normalan saobraćaj. Brzina od 50 km/h mi je uvijek bila preporučena kao maksimalna za gradsku vožnju, a na autoputu i magistralama da ne prelazim 70 km/h.klaki wrote:Nije ni cudo sto su nam kruzni tokovi ovakvi...
Vama smetaju početnici koji voze 70, usporavaju saobraćaj i slično. Ok, nije frka, sklanjaću se svakih 5 km u stranu da propustim kolonu. Ali ne možete očekivati da neko zna da vozi, ako nije učio. A mislim da nije pametno da neko ko ima iskustva pola godine gradske vožnje sjede za volan i na autoputu oplete 110. Meni je to krajnje neodgovorno, a naučiti moraš, steći iskustvo moraš.
Sjetite se vaših početaka, je l' de i vi ste odmah na početku sjajno vozili![]()
Ja konkretno još se nisam usudila izaći na otvoreni put, ali i kada budem 80 ne prelazim, pa kome smeta nek svirne, skloniću se.
Ma bona i ja tek vozim 2 godine
Moze se i iz lijeve pravo ja mislim, ili to mora biti regulisano znakom? Jer znam da vani postoje npr. ovakvi znakoviEdin H. wrote: Drugi izlaz (tj. pravo) - desna traka, bez zmigavca na izlazu i onda dajes desni prije izlaska.

I naravno ako se radi polukruzno ide se iz unutrasnje isto
- alkalna_baterija
#91 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
I ono što mene strašno nervira, što "iskusniji" vozači, je l' vide da imaš P, pretiču... hrasničkom vozim 60, on mene pretiče i onda oboje naglo kočimo jer nas semafor zaustavi... kako sam se iznervirala... i što je najcrnje, ponovo je vozio ispod 60... ne shvatam čemu to, čemu ta potreba da pretekneš? Je li vas stvarno toliko bode ono P u oči?
- A1fa
- Grijem se na: Lsdydon
- Horoskop: **Nepoznato**
#92 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
Polozio sam 2001, ono cega se sjecam od instruktorovih prica je da se cuvam taksista jer su to govna najveca i da dobro pazim kada ih vidim ispred sebe da voze, na raskrsnici ili kad hoce da se ukljuce u saobracaj.
Druga stvar je da uvijek vozim uz srednju liniju jer onda imas gdje pobjeci udesno.
Treca stvar kada sam ga pitao sto mu ovo mjenjac tesko prebacuje rekao je ,,sine, samo ku**c u tuđoj ruci valja''
Ovoga se jedino i danas pridrzavam i imao sam sigurno 2-3 situacije gdje si mi se taksisti htjeli podmetnuti i trkace koje je bacilo na moju stranu.
I da, mjenjac samo ja uglavnom šaltam, auto slabo dajem
Druga stvar je da uvijek vozim uz srednju liniju jer onda imas gdje pobjeci udesno.
Treca stvar kada sam ga pitao sto mu ovo mjenjac tesko prebacuje rekao je ,,sine, samo ku**c u tuđoj ruci valja''
Ovoga se jedino i danas pridrzavam i imao sam sigurno 2-3 situacije gdje si mi se taksisti htjeli podmetnuti i trkace koje je bacilo na moju stranu.
- madner
#93 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
Meni je samo rekao da ako ne moras kociti prije krivine, nisi bio dovoljno brz prije.
Ne sjecam se da li je bio instruktor ili neko drugi, ali je ostalo.
Ne sjecam se da li je bio instruktor ili neko drugi, ali je ostalo.
- insomnia78
#94 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
alkalna_baterija wrote:Ni meni to fakat nije jasno, meni instruktor u krivini nije dao ni malo kočnice da stisnem, a kamoli kvačiloinsomnia78 wrote:A jebo to, ljudi svakako ne "daju" zmigavce kad skrecu a kamo li u kruznom
Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalksve se završava prije krivine...
Btw, neko od iskusnih vozača, može li mi objasniti to kretanje u kružnom?
Bolje da pitam nego da napravim kuršlus
Kao početnik uvijek se držim desne trake, i uglavnom vozim desnom do samog izlaza. Je li ovo pogrešno?
Ovo kružnih tokova što najčešće prolazim (Kolonija, Hrasnica) nisu puno prometni pa je svejedno, gotovo uvijek si sam u kružnom. Onaj na Ilidži jeste prometan, ali tu svakako svi voze kako im je ćejf, preskaču jedni druge, pa mi se čini da im ja i nisam baš trn u oku

- Dozer
#95 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
Evo, ja se nudim da te izvedem na otovreni put (ne zajebavam se), i da ti u roku od 10 minuta sve objasnim, a odna ti probaj i vidjeces da nije ni izbliza strasno kako sad mislis.alkalna_baterija wrote:Evo gledam osuđujete dosta toga. Dok sam bila na obuci, jedino sam se prestrojavala u lijevu traku dole u Nedžarićima i slično, ako hoću da skrenem lijevo. Inače sve voziš desnom i savjetuju te dok si početnik, da voziš desnom, da ne zakrčiš normalan saobraćaj. Brzina od 50 km/h mi je uvijek bila preporučena kao maksimalna za gradsku vožnju, a na autoputu i magistralama da ne prelazim 70 km/h.klaki wrote:Nije ni cudo sto su nam kruzni tokovi ovakvi...
Sjetite se vaših početaka, je l' de i vi ste odmah na početku sjajno vozili![]()
Poenta svega je upravo u strahu. Ja vidim masu ljudi koji se bukvalno boje voziti (sto i ti sama iskreno potvrdjujes), a upravo je taj strah jedan od prvih preuslova za katastrofu jer oni koji se boje oni su i napeti, napetost vodi nervozi, a nervoza najcesce uzrokuje pravljenje gluposti na cesti. Te gluposti se ogledaju od zaboravljanja davanja zmigavca, pa sve do negledanja gdje i kako se vozi.
Npr., mene je nadavno neka cura u crnom Golfu 5 umalo izbila s ceste kod RTV-a. Moja sreca tu je bila jedino u tome sto vec instinktivno i na osnovu pokreta vozila, i vozaca ako ga vidim, mogu predvidjeti sta ce i gdje ce to vozilo. Ali, to ne treba da bude tako i ljudi na cesti ne treba da budu vidovita Dzemila, nego treba da se svi ravnamo po onome sto jasno vidimo. A sta je uradila - jednostavno je krenula da se prestroji u krajnju desnu traku iako sam ja bio pored nje, i to toliko da mi je vrh haube bio u ravni s pocetkom njenog desnog prednjeg prozora/vrata. Naravno, to je uradila bez zmigavca i naglo kao da je na nekoj livadi bez igdje ikoga oko sebe, a ne u gradu i cesti sa 3 trake...
Znaci, apsolutno nije postojala sansa da me ne vidi golim okom, bez ikakve potrebe za retrovizorom, pogotovo jer sam bio dosta visociji od nje i moj far je bio skoro u ravni njene glave. Ali...polozaj sjedenja za volanom mi je sve rekao - primaknuta do volana, koljena dobro savijena, laktovi takodjer, obje sake pobijelile od stiska volana, pogled zakucan pravo, a vrh volana joj maltene struze ispod nosa...
I tako vozi skoro 70 (odlicno, bar ne usporava saobracaj), ali je i ovo greska jer je ocito da je pocetnik, a i ako nije, onda je ocito da je svasta nesto pogresno naucila i da se boji voziti.
- alkalna_baterija
#96 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
tebe ko da je Fića obučavaoA1fa wrote:Polozio sam 2001, ono cega se sjecam od instruktorovih prica je da se cuvam taksista jer su to govna najveca i da dobro pazim kada ih vidim ispred sebe da voze, na raskrsnici ili kad hoce da se ukljuce u saobracaj.![]()
Treca stvar kada sam ga pitao sto mu ovo mjenjac tesko prebacuje rekao je ,,sine, samo ku**c u tuđoj ruci valja''![]()
insomnia
- Edin H.
#97 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
Da, u pravu si.klaki wrote:Moze se i iz lijeve pravo ja mislim, ili to mora biti regulisano znakom? Jer znam da vani postoje npr. ovakvi znakoviEdin H. wrote: Drugi izlaz (tj. pravo) - desna traka, bez zmigavca na izlazu i onda dajes desni prije izlaska.
I naravno ako se radi polukruzno ide se iz unutrasnje isto
- insomnia78
#98 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
U kojim to 'ljeba t'?pojedinac wrote:Kako u kojoj zemlji!?insomnia78 wrote:Na ulasku u kruzni tok se i daje zmigavac
Ako ulazis u unutrasnju lijevi a na izlazu desni
Davanje žmigavca u kružnom toku je u nekim zemljama zabranjeno i kažnjivo.
- alkalna_baterija
#99 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
Nije frka, ne odgovaram za štetu na autu.Dozer wrote:Evo, ja se nudim da te izvedem na otovreni put (ne zajebavam se), i da ti u roku od 10 minuta sve objasnim, a odna ti probaj i vidjeces da nije ni izbliza strasno kako sad mislis.alkalna_baterija wrote:Evo gledam osuđujete dosta toga. Dok sam bila na obuci, jedino sam se prestrojavala u lijevu traku dole u Nedžarićima i slično, ako hoću da skrenem lijevo. Inače sve voziš desnom i savjetuju te dok si početnik, da voziš desnom, da ne zakrčiš normalan saobraćaj. Brzina od 50 km/h mi je uvijek bila preporučena kao maksimalna za gradsku vožnju, a na autoputu i magistralama da ne prelazim 70 km/h.klaki wrote:Nije ni cudo sto su nam kruzni tokovi ovakvi...
Poenta svega je upravo u strahu. Ja vidim masu ljudi koji se bukvalno boje voziti (sto i ti sama iskreno potvrdjujes), a upravo je taj strah jedan od prvih preuslova za katastrofu jer oni koji se boje oni su i napeti, napetost vodi nervozi, a nervoza najcesce uzrokuje pravljenje gluposti na cesti. Te gluposti se ogledaju od zaboravljanja davanja zmigavca, pa sve do negledanja gdje i kako se vozi.
Npr., mene je nadavno neka cura u crnom Golfu 5 umalo izbila s ceste kod RTV-a. Moja sreca tu je bila jedino u tome sto vec instinktivno i na osnovu pokreta vozila, i vozaca ako ga vidim, mogu predvidjeti sta ce i gdje ce to vozilo. Ali, to ne treba da bude tako i ljudi na cesti ne treba da budu vidovita Dzemila, nego treba da se svi ravnamo po onome sto jasno vidimo. A sta je uradila - jednostavno je krenula da se prestroji u krajnju desnu traku iako sam ja bio pored nje, i to toliko da mi je vrh haube bio u ravni s pocetkom njenog desnog prednjeg prozora/vrata. Naravno, to je uradila bez zmigavca i naglo kao da je na nekoj livadi bez igdje ikoga oko sebe, a ne u gradu i cesti sa 3 trake...
Znaci, apsolutno nije postojala sansa da me ne vidi golim okom, bez ikakve potrebe za retrovizorom, pogotovo jer sam bio dosta visociji od nje i moj far je bio skoro u ravni njene glave. Ali...polozaj sjedenja za volanom mi je sve rekao - primaknuta do volana, koljena dobro savijena, laktovi takodjer, obje sake pobijelile od stiska volana, pogled zakucan pravo, a vrh volana joj maltene struze ispod nosa...
I tako vozi skoro 70 (odlicno, bar ne usporava saobracaj), ali je i ovo greska jer je ocito da je pocetnik, a i ako nije, onda je ocito da je svasta nesto pogresno naucila i da se boji voziti.
Nije me strah, nisam nervozna, vozim normalno i bar mislim da ne pravim greške. Ljudi koji važe za dobre vozače su se imali priliku voziti sa mnom i čestitati mi.
Jednostavno smatram da nisam spremna još uvijek za toliko gasa, valjda to ide postepeno. Prvi put 70, drugi 90, treći će biti ok.
A nisu ni ovi iskusni vozači cvjećke. Nedavno sam morala nagazit trotoar i kočiti ko idiot, jer me prestiže na ulici u naselju, a auto je išlo iz suprotnog smjera. Vozila sam 40, što smatram da nije malo kroz naseljeno mjesto.
- Edin H.
#100 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
To vas pogresno uce da vozite ispod dozvoljene brzine.
Bas nasuprot, ispitivac bi morao vidjeti da pratis i da si upoznat sa ogranicenjem brzine, tako sto upravo vozis tom brzinom (baravno ako nema opstrukcija) i ne gusis saobracaj.
Bas nasuprot, ispitivac bi morao vidjeti da pratis i da si upoznat sa ogranicenjem brzine, tako sto upravo vozis tom brzinom (baravno ako nema opstrukcija) i ne gusis saobracaj.