Zar nije 40 minimalna brzina u gradskoj vožnji? Osim ako znakom nije drugačije određeno.Edin H. wrote:To vas pogresno uce da vozite ispod dozvoljene brzine.
Bas nasuprot, ispitivac bi morao vidjeti da pratis i da si upoznat sa ogranicenjem brzine, tako sto upravo vozis tom brzinom (baravno ako nema opstrukcija) i ne gusis saobracaj.
Instruktori voznje - cemu vas uce...?
- alkalna_baterija
#101 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
- madner
#102 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
Bilo je 60 kada sam polagao a onda je smanjeno na 50.
-
Sunculish
#103 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
Hem što bode P hem bodu i kompleksi! Što duže vozim, toga sam sve svjesnija.alkalna_baterija wrote: i što je najcrnje, ponovo je vozio ispod 60... ne shvatam čemu to, čemu ta potreba da pretekneš? Je li vas stvarno toliko bode ono P u oči?
Ne vole lole da je neko sa slovom P ispred njih pa to ti je...
- alkalna_baterija
#104 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
- za vozila pod pratnjom (upaljeno crveno i plavo svjetlo) i vozila na dužnosti (upaljena plava svjetla) ne primjenjuje se ograničenje brzinemadner wrote:Bilo je 60 kada sam polagao a onda je smanjeno na 50.
- minimalna brzina je svugdje 40 km/h, a to vrijedi za autocestu i cestu za motorna vozila
- Edin H.
#105 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
Nisam na tebe mislio, nego neko rece ranije da ga instruktor savjetuje da vozi ispod dozvoljene brzine.alkalna_baterija wrote: Zar nije 40 minimalna brzina u gradskoj vožnji? Osim ako znakom nije drugačije određeno.
- Dozer
#106 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
Znas kako ti je najbolje - izadjes na autoput, prodjes radar prije Ilijasa, i onda nakon one duboke desne krivine i prestanka ogranicenja od 110 stisnes 130alkalna_baterija wrote: Nije frka, ne odgovaram za štetu na autu.![]()
![]()
Nije me strah, nisam nervozna, vozim normalno i bar mislim da ne pravim greške. Ljudi koji važe za dobre vozače su se imali priliku voziti sa mnom i čestitati mi.
Jednostavno smatram da nisam spremna još uvijek za toliko gasa, valjda to ide postepeno. Prvi put 70, drugi 90, treći će biti ok.
A nisu ni ovi iskusni vozači cvjećke. Nedavno sam morala nagazit trotoar i kočiti ko idiot, jer me prestiže na ulici u naselju, a auto je išlo iz suprotnog smjera. Vozila sam 40, što smatram da nije malo kroz naseljeno mjesto.
Nakon Ilijasa, cim prodjes ispod mosta, stisnes 150, i tako do Visokog. I nakon Visokog ces skontati da se nista spektakularno ne desava u odnosu na voznju od 80 ili 100.
Cim se okice i mozak priviknu na ravnomjernu brzinu od 140-150, nakon par minuta vise i nemas osjecaj da ides tako brzo. Jedino ces misliti da si skoro stala kad nakon 10-ak minnuta te brzine usporis na 80
-
Arii
#107 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
pa oni procjene (ne)sposobnosti kandidata i na osnovu toga idu različite upute (i mjere opreza)
kad vidi da znaš neće ti nebulozne instrukcije davat

kad vidi da znaš neće ti nebulozne instrukcije davat
- Edin H.
#108 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
Da, ali ih ne bi trebali izvoditi na brze ceste, dok jos nisu spremni.Arii wrote:pa oni procjene (ne)sposobnosti kandidata i na osnovu toga idu različite upute (i mjere opreza)![]()
kad vidi da znaš neće ti nebulozne instrukcije davat![]()
- alkalna_baterija
#109 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
Dozer wrote:Znas kako ti je najbolje - izadjes na autoput, prodjes radar prije Ilijasa, i onda nakon one duboke desne krivine i prestanka ogranicenja od 110 stisnes 130alkalna_baterija wrote: Nije frka, ne odgovaram za štetu na autu.![]()
![]()
Nije me strah, nisam nervozna, vozim normalno i bar mislim da ne pravim greške. Ljudi koji važe za dobre vozače su se imali priliku voziti sa mnom i čestitati mi.
Jednostavno smatram da nisam spremna još uvijek za toliko gasa, valjda to ide postepeno. Prvi put 70, drugi 90, treći će biti ok.
A nisu ni ovi iskusni vozači cvjećke. Nedavno sam morala nagazit trotoar i kočiti ko idiot, jer me prestiže na ulici u naselju, a auto je išlo iz suprotnog smjera. Vozila sam 40, što smatram da nije malo kroz naseljeno mjesto.
Nakon Ilijasa, cim prodjes ispod mosta, stisnes 150, i tako do Visokog. I nakon Visokog ces skontati da se nista spektakularno ne desava u odnosu na voznju od 80 ili 100.
Cim se okice i mozak priviknu na ravnomjernu brzinu od 140-150, nakon par minuta vise i nemas osjecaj da ides tako brzo. Jedino ces misliti da si skoro stala kad nakon 10-ak minnuta te brzine usporis na 80
Ok, kad si spreman halalit auto?
-
Arii
#110 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
imaju oni oni jednu traku kojom obično voze i samo se držat na sigurnoj udaljenostiEdin H. wrote:Da, ali ih ne bi trebali izvoditi na brze ceste, dok jos nisu spremni.Arii wrote:pa oni procjene (ne)sposobnosti kandidata i na osnovu toga idu različite upute (i mjere opreza)![]()
- madner
#111 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
Minimalna je jedno, maksimalno drugo.alkalna_baterija wrote:- za vozila pod pratnjom (upaljeno crveno i plavo svjetlo) i vozila na dužnosti (upaljena plava svjetla) ne primjenjuje se ograničenje brzinemadner wrote:Bilo je 60 kada sam polagao a onda je smanjeno na 50.
- minimalna brzina je svugdje 40 km/h, a to vrijedi za autocestu i cestu za motorna vozila
opšte ograničenje brzine u BIH je za putnička vozila u naseljenom mestu je 50 km / h ukoliko nije drugačije precizirano saobraćajnim znakom, van naseljenog mesta 80 km / h, na brzim putevima 100 km /h i na auto putevima 130 km / h
u naseljenim mestima je opšte ograničenje brzine 50 km / h ukoliko nije drugačije precizirano saobraćajnim znakom
- Dozer
#112 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
Na auto cesti/auto putu NE SMIJES voziti 40 nikako, osim u zaustavnoj traci i sa upaljena 4 zmigavca. Voznja brzinom manjom za 20 i vise od ogranicenja se tretira kao ometanje saobracaja i kaznjiva je, i to na svim cestama/putevima. E sad, drugi par rukava je to sto kod nas policija apsolutno ovo ne registruje i ne primjenjuje, pa ganjaju samo one koji voze brze.alkalna_baterija wrote:- za vozila pod pratnjom (upaljeno crveno i plavo svjetlo) i vozila na dužnosti (upaljena plava svjetla) ne primjenjuje se ograničenje brzinemadner wrote:Bilo je 60 kada sam polagao a onda je smanjeno na 50.
Last edited by Dozer on 26/08/2014 14:49, edited 1 time in total.
- alkalna_baterija
#113 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
Onda da ono što sam učila za testove okačim mačku o rep?madner wrote:Minimalna je jedno, maksimalno drugo.alkalna_baterija wrote:- za vozila pod pratnjom (upaljeno crveno i plavo svjetlo) i vozila na dužnosti (upaljena plava svjetla) ne primjenjuje se ograničenje brzinemadner wrote:Bilo je 60 kada sam polagao a onda je smanjeno na 50.
![]()
opšte ograničenje brzine u BIH je za putnička vozila u naseljenom mestu je 50 km / h ukoliko nije drugačije precizirano saobraćajnim znakom, van naseljenog mesta 80 km / h, na brzim putevima 100 km /h i na auto putevima 130 km / h
u naseljenim mestima je opšte ograničenje brzine 50 km / h ukoliko nije drugačije precizirano saobraćajnim znakom
- madner
#114 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
Ne znam, no opasno otvaras gard se za one viceve 
- alkalna_baterija
#115 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
A onaj ko ne zna, daj ga sjebi skroz jel?Arii wrote:pa oni procjene (ne)sposobnosti kandidata i na osnovu toga idu različite upute (i mjere opreza)![]()
madneru, moje neznanje je posljedica rasula u državi, nije do mene
- madner
#116 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
It is ok blondie 
- Dozer
#117 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
Clan/Clanak 116.
(1) Autoputem/autocestom se ne smiju kretati pje{aci, stoka, ni vozila koja se prema odredbama ovog Zakona ne smatraju motornim vozilima.
(2) Autoputem/autocestom se ne smiju kretati ni motorna vozila koja se prema svojim konstrukcijskim osobinama ne mogu kretati brzinom ve}om od 40 km na cas/sat.
(3) Odredba stava/stavka (2) ovog clana/clanka ne odnosi se na vojna vozila i na vozila organa/tijela unutrasnjih/unutarnjih poslova, te vozila za odrzavanje puta/ceste kada daju posebne svjetlosne znake.
Clan/Clanak 43.
(2) Vozac ne smije smanjiti brzinu kretanja vozila do te mjere da njegovo vozilo predstavlja smetnju normalnom odvijanju saobracaja/prometa.
Clan/Clanak 44.
(1) Na putu/cesti u naselju vozac se ne smije vozilom kretati brzinom vecom od 60 km na cas/sat, (ispravkom je promijenjeno na 50), osim ako saobracajnim/ prometnim znakom nije drugacije odredjeno.
(2) Na putevima/cestama u naselju, ako prometno-tehnicki elementi to omogucavaju, saobracajnim/prometnim znakom moze se dozvoliti kretanje vozilom i vecom brzinom od propisane u stavu/stavku (1) ovog clana/clanka.
(3) Na putu/cesti izvan naselja vozac se ne smije vozilom kretati brzinom vecom od:
1) 130 km na cas/sat na autoputevima/autocestama;
2) 100 km na cas/sat na putevima/cestama rezerviranim za saobra}aj/promet
motornih vozila i brzim putevima/cestama;
3) 80 km na cas/sat na ostalim putevima/cestama.
(4) Na putu/cesti izvan naselja vozac se ne smije vozilom kretati brzinom vecom od brzine odredjene saobracajnim/prometnim znakom postavljenim na putu/cesti.
Ovo vam je sve iz zadnjeg, vazeceg zakona.
(1) Autoputem/autocestom se ne smiju kretati pje{aci, stoka, ni vozila koja se prema odredbama ovog Zakona ne smatraju motornim vozilima.
(2) Autoputem/autocestom se ne smiju kretati ni motorna vozila koja se prema svojim konstrukcijskim osobinama ne mogu kretati brzinom ve}om od 40 km na cas/sat.
(3) Odredba stava/stavka (2) ovog clana/clanka ne odnosi se na vojna vozila i na vozila organa/tijela unutrasnjih/unutarnjih poslova, te vozila za odrzavanje puta/ceste kada daju posebne svjetlosne znake.
Clan/Clanak 43.
(2) Vozac ne smije smanjiti brzinu kretanja vozila do te mjere da njegovo vozilo predstavlja smetnju normalnom odvijanju saobracaja/prometa.
Clan/Clanak 44.
(1) Na putu/cesti u naselju vozac se ne smije vozilom kretati brzinom vecom od 60 km na cas/sat, (ispravkom je promijenjeno na 50), osim ako saobracajnim/ prometnim znakom nije drugacije odredjeno.
(2) Na putevima/cestama u naselju, ako prometno-tehnicki elementi to omogucavaju, saobracajnim/prometnim znakom moze se dozvoliti kretanje vozilom i vecom brzinom od propisane u stavu/stavku (1) ovog clana/clanka.
(3) Na putu/cesti izvan naselja vozac se ne smije vozilom kretati brzinom vecom od:
1) 130 km na cas/sat na autoputevima/autocestama;
2) 100 km na cas/sat na putevima/cestama rezerviranim za saobra}aj/promet
motornih vozila i brzim putevima/cestama;
3) 80 km na cas/sat na ostalim putevima/cestama.
(4) Na putu/cesti izvan naselja vozac se ne smije vozilom kretati brzinom vecom od brzine odredjene saobracajnim/prometnim znakom postavljenim na putu/cesti.
Ovo vam je sve iz zadnjeg, vazeceg zakona.
Last edited by Dozer on 26/08/2014 15:03, edited 2 times in total.
- alkalna_baterija
#118 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
Što znači da je minimalna brzina 40 na autoputu? Zašto bi onda u gradskoj vožnji bila veća ta donja granica?Dozer wrote:Clan/Clanak 116.
- klaki
#119 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
Sto znaci da na auto put mozes izaci samo ako ti vozilo moze razviti brzinu vec od 40 kmhalkalna_baterija wrote:Što znači da je minimalna brzina 40 na autoputu? Zašto bi onda u gradskoj vožnji bila veća ta donja granica?Dozer wrote:Clan/Clanak 116.
Sto ne znaci da je to minimalna brzina
- alkalna_baterija
#120 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
Prije toga smo ustanovili da je minimalna brzina 40, ne samo na osnovu ovog posta. 
- Edin H.
#121 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
alkalna_baterija wrote: Onda da ono što sam učila za testove okačim mačku o rep?
- pink floydd
#122 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
ma kad je bilo koga autoškola naučila da vozi, nikad. Samo neke osnove naučiš a tek kad sjedneš u svoje auto pa provozaš par njeseci tek onda možeš reći da si naučio voziti.
Ja sam na kamionu polagao i kad sam završio sve, sjeo u svoje auto (očevo) i ko krme u Teheranu, ništa znači. Ali vremenom naravno korak po korak i naučio. Rečeno je već da je najbitnije straha se riješiti, lakše reći nego uraditi ali i to vremenom samo nestane i vožnja postane ko odlazak u granap u kroksicama.
Ja sam na kamionu polagao i kad sam završio sve, sjeo u svoje auto (očevo) i ko krme u Teheranu, ništa znači. Ali vremenom naravno korak po korak i naučio. Rečeno je već da je najbitnije straha se riješiti, lakše reći nego uraditi ali i to vremenom samo nestane i vožnja postane ko odlazak u granap u kroksicama.
-
Arii
#123 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
baš suprotno, onaj ko nema nema nikakvo predznanje, ili nema afinitet prema ovoj aktivnosti, mora slušati slične bizarne savjete, a vjerujem da su (prije svega ovaj naveden u uvodu) nešto kao mjere opreza....alkalna_baterija wrote:A onaj ko ne zna, daj ga sjebi skroz jel?Arii wrote:pa oni procjene (ne)sposobnosti kandidata i na osnovu toga idu različite upute (i mjere opreza)![]()
![]()
- alkalna_baterija
#124 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
"U Članu 9. Zakona se navodi da je naselje prostor na kojem se redovi ili grupe zgrada nalaze sa jedne ili obiju strana puta dajući mu izgled ulice, i čije granice određuje nadležni organ za upravljanje putevima saobraćajnim znakovima za obilježavanje naseljenih mjesta. Dakle, vozač se ne smije kretati brzinom većom od 50 km/h u naselju, osim ako saobraćajnim znakom nije drugačije određeno.
Ja vozila 40 kroz naselje, gdje je belaj? Zar je malo 40?
Ja vozila 40 kroz naselje, gdje je belaj? Zar je malo 40?
- Dozer
#125 Re: Instruktori voznje - cemu vas uce...?
A ovaj clanak svi dobro zapamtite, jer upravo na ovome nam svima pisu redovne kazne, i to protivzakonito.
Clan/Clanak 45.
(1) Brzina kretanja motornih vozila na putu/cesti pod normalnim uslovima/uvjetima saobracaja/prometa ne smije se ograniciti saobracajnim/prometnim znakom ispod 60 km na cas/sat na magistralnim putevima/cestama, a 40 km na cas/sat na ostalim putevima/cestama.
Drugim rijecima, ako i kad vam dodje kazna da ste vozili MAGISTRALNIM putem brzinom 61-70, na kojem je ogranicenje 50 (ovakvih primjera je krcata cijela drzava), slobodno napisite zalbu i idite na sud s tim. Dobijate 100%, i to samo na osnovu ovog clana zakona.
Za one koji ne znaju, nasa glavna dzada u Sarajevu, od kina Radnik pa sve do Ilidze, i obratno, nije cesta u naseljenom mjestu, nego magistralni put. Zato i jeste ogranicenje 60, a ne 50, i zato i jesu promijenjeni cak i znakovi pored skola (Pofalici) koji su bili 40
.
Masa ljudi se zalila, murija gubila sporove, i onda promijenili znakove.
Takodjer, radarska tolerancija je +10 na svim cestama, pa ako je ogranicenje 50, kazna ide tek na 61. Ako je 60, ide na 71, ako je 110, ide na 121, itd.
Clan/Clanak 45.
(1) Brzina kretanja motornih vozila na putu/cesti pod normalnim uslovima/uvjetima saobracaja/prometa ne smije se ograniciti saobracajnim/prometnim znakom ispod 60 km na cas/sat na magistralnim putevima/cestama, a 40 km na cas/sat na ostalim putevima/cestama.
Drugim rijecima, ako i kad vam dodje kazna da ste vozili MAGISTRALNIM putem brzinom 61-70, na kojem je ogranicenje 50 (ovakvih primjera je krcata cijela drzava), slobodno napisite zalbu i idite na sud s tim. Dobijate 100%, i to samo na osnovu ovog clana zakona.
Za one koji ne znaju, nasa glavna dzada u Sarajevu, od kina Radnik pa sve do Ilidze, i obratno, nije cesta u naseljenom mjestu, nego magistralni put. Zato i jeste ogranicenje 60, a ne 50, i zato i jesu promijenjeni cak i znakovi pored skola (Pofalici) koji su bili 40
Masa ljudi se zalila, murija gubila sporove, i onda promijenili znakove.
Takodjer, radarska tolerancija je +10 na svim cestama, pa ako je ogranicenje 50, kazna ide tek na 61. Ako je 60, ide na 71, ako je 110, ide na 121, itd.